• Kasım Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Kasım ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Milestone Coffee seçildi. Bu konudan Kasım ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Deal Coffee

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan selamet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ekli dosyayı görüntüle 8533
Deal coffee - İstanbul Beşiktaş

2014 yılında kurulmuş.

Kahvelerin künye bilgilerinde çiftlik, hasat yılı, tedarikçi, sca cupping puanı gibi bilgiler paylaşılmıyor.

Not: kişisel bağlantım ve denemişliğim yoktur.
Siz denememiş olsanız da, alışveriş yapmış olup, firmanın forumda konusu olmadığı için deneyimini paylaşmayan kişiler firma ismini görünce girip yazıyorlar. Buna ve yeni firmalar tanımamıza yardımcı olduğunuz için teşekkürler.

Forumda paylaşmanız için künye bilgilerinin yazması gerekmiyor elbette. Çünkü en son baktığımda burasının ismi nitelikli kahve kulübü değildi. Pek çok kişi ticari kahve satın alıyor forumda. Veya ticari kahve satan firmalar gelip kendi konusunu da açıyor :)

Çok özür dileyerek, denemediğiniz ve sitesinde de kahvelerinin nitelikli olduğuna bilgi bulunmayan firmaları neden paylaşıyorsunuz?

@mimds
Açtığım konuların hepsi daha önce forumda belirttiğim gibi kendi web-sitemde ki çekirdek kahve tablosuna eklediğim firmalar. Bu firmalarında büyük kısmını forumda dolaşarak, yada forumdan vs aracılığı ile gelen geri bildirimler ve istekler ile bulunuyorum. Örnek olarak bu konuda ki firma olan deal coffee'den bahsedecek olursak, bir üye tarafından f/p konusunda bahsedilmiş.

Nitelikli - ticari ayrımı konusuna gelicek olursak @nuclearmoonrise da dediği gibi pek çok ticari kahve tüketen yada bu ayrımı bizim gibi katı yapmayan üyeler yada kahve severler mevcut. Fakat bu ayrımın nasıl ve ne ölçüde yapılması gerektiğini son zamanlarda ben de düşünüyorum sayın @mimds. Hatta bu durumun bir aksiyonu olarak, konusunu açtığım firmalarda paylaşılan künye bilgilerini kabaca ilk mesajda belirtme kararı aldım dün gece. Bu konunun ilk mesajında künye bilgilerinden bahsetmem de sizinde belirtiğiniz sebebtendir.

Şahsım adına bu konu başlığında ki firma ve aynı klasmanda ki konusunu açtığım diğer firmalardan ürün denemeyeceğimi söyleyebilirim. Fakat bu kişisel görüşlerimin ve tercihleriminin başka insanalara olumsuz etki yapmasını da istemem. Aynı sebeble, sürecin en başından beri de "çekirdek kahve bulma tablosu" adı altında, taze kavrulmuş olduğu sürece nitelikli ve ticari bütün kahveleri bir araya toparlamaya çalıştım. Sadece alışveriş yaptığım yerler ile başladığım tabloda, alışveriş yapmayı dahi düşünmediğim bir çok firma yer alıyor.

Gelinen nokta da, bahsettiğiniz gibi bir ayrım yapılmadığı takdir de başta benim gibi sadece nitelikli kahve tüketmeye çalışan insanlar da samanalıkta iğne arar pozisyona geliyorlar. Benzer durum forumda ki konu başlıkları için de geçerli oluyor maalesef. Hatta bazı konu başlıklarında, firma sahibinin de foruma katılıp ürünlerinin "ticari kahve" olduğu açıkça belirtiliyor mesajlarında. Ben bu duruma çözüm olarak, "çekirdek kahve bulma tablosu" tarafında objektif bir yöntem ile firmaları nasıl iki gruba göre ayırabilirim diye düşünüyorum. Hatta bu konuda yardıma ihtiyacım var, fikirleriniz varsa lütfen paylaşın. Benzer şekilde forumda ticari kahve satışı yapan yerler için alt konu başlığı açılabilir. Böylelikle konu başlıklarının birbiri ile karışması engellene bilir diye düşünüyorum. Suat bey, (@NoDRaC) bu öneriyi değerlendircektir elbet.

@mimds
Açtığım konuların hepsi daha önce forumda belirttiğim gibi kendi web-sitemde ki çekirdek kahve tablosuna eklediğim firmalar. Bu firmalarında büyük kısmını forumda dolaşarak, yada forumdan vs aracılığı ile gelen geri bildirimler ve istekler ile bulunuyorum. Örnek olarak bu konuda ki firma olan deal coffee'den bahsedecek olursak, bir üye tarafından f/p konusunda bahsedilmiş.

Nitelikli - ticari ayrımı konusuna gelicek olursak @nuclearmoonrise da dediği gibi pek çok ticari kahve tüketen yada bu ayrımı bizim gibi katı yapmayan üyeler yada kahve severler mevcut. Fakat bu ayrımın nasıl ve ne ölçüde yapılması gerektiğini son zamanlarda ben de düşünüyorum sayın @mimds. Hatta bu durumun bir aksiyonu olarak, konusunu açtığım firmalarda paylaşılan künye bilgilerini kabaca ilk mesajda belirtme kararı aldım dün gece. Bu konunun ilk mesajında künye bilgilerinden bahsetmem de sizinde belirtiğiniz sebebtendir.

Şahsım adına bu konu başlığında ki firma ve aynı klasmanda ki konusunu açtığım diğer firmalardan ürün denemeyeceğimi söyleyebilirim. Fakat bu kişisel görüşlerimin ve tercihleriminin başka insanalara olumsuz etki yapmasını da istemem. Aynı sebeble, sürecin en başından beri de "çekirdek kahve bulma tablosu" adı altında, taze kavrulmuş olduğu sürece nitelikli ve ticari bütün kahveleri bir araya toparlamaya çalıştım. Sadece alışveriş yaptığım yerler ile başladığım tabloda, alışveriş yapmayı dahi düşünmediğim bir çok firma yer alıyor.

Gelinen nokta da, bahsettiğiniz gibi bir ayrım yapılmadığı takdir de başta benim gibi sadece nitelikli kahve tüketmeye çalışan insanlar da samanalıkta iğne arar pozisyona geliyorlar. Benzer durum forumda ki konu başlıkları için de geçerli oluyor maalesef. Hatta bazı konu başlıklarında, firma sahibinin de foruma katılıp ürünlerinin "ticari kahve" olduğu açıkça belirtiliyor mesajlarında. Ben bu duruma çözüm olarak, "çekirdek kahve bulma tablosu" tarafında objektif bir yöntem ile firmaları nasıl iki gruba göre ayırabilirim diye düşünüyorum. Hatta bu konuda yardıma ihtiyacım var, fikirleriniz varsa lütfen paylaşın. Benzer şekilde forumda ticari kahve satışı yapan yerler için alt konu başlığı açılabilir. Böylelikle konu başlıklarının birbiri ile karışması engellene bilir diye düşünüyorum. Suat bey, (@NoDRaC) bu öneriyi değerlendircektir elbet.
Ticari kahve satmayan işletme yok denecek kadar az. Bildiğimiz büyük kavurucular da satıyor.

her kavurucu açık açık şu çekirdeğim ticari, bu nitelikli demedikçe, bu konu havada kalacak bir konu.

Bir de ticari kavuran bir işletme, nitelikli kavurmaya başlayabiliyor ya da aynı anda ikisini de kavuruyor. Son zamanlarda denediğim kavurucular genelde bu şekilde. O yüzden ayrım yapmak da zor olabilir. Emeğiniz için teşekküler @selamet .

Sizi çok iyi anlıyorum, haklısınız da... Bence forum da artık bu noktada bazı şeyleri diğerinden ayrıştırmak ve bazı tercihler yapmak zorunda durumunda. Kahve çok geniş bir şemsiye, granül kahvelerden geleneksel çöp niteliğindeki hazır paket kahvelere, ticari sınıftan nitelikliye çok geniş bir skala var... ve fakat bütün bu konular ve acaba kahve ile ilgili her şey bu forumun konusu olmalı mı, buna bir sınır mı getirmek lazım? Ben bir sınır getirilmesi gerektiğini düşünenenlerdenim...

Ticari kahve satmayan işletme yok denecek kadar az. Bildiğimiz büyük kavurucular da satıyor.

her kavurucu açık açık şu çekirdeğim ticari, bu nitelikli demedikçe, bu konu havada kalacak bir konu.

Bir de ticari kavuran bir işletme, nitelikli kavurmaya başlayabiliyor ya da aynı anda ikisini de kavuruyor. Son zamanlarda denediğim kavurucular genelde bu şekilde. O yüzden ayrım yapmak da zor olabilir. Emeğiniz için teşekküler @selamet .
Haklisin levent abi ben de bunu dusunuyorum cok uzun zamandır.Tedarikci ve sca puani gibi nitelikli kahve standartlarini yazmayan kahveciler ticari kahve zaten.Öve öve bitiremediğimiz firmalarda ticari kahve dolu ve bilmeden bakmadan alan insan dolu.Hal böyle olunca açik açik benim kahvem nitelikli değil fiytimda ona göre diyen işletmenin başimin ustunde yeri var.Yeri geliyor para ayiramiyoruz onlara yöneliyoruz kimseye bir şey dayatmanin luzumu yok

Sizi çok iyi anlıyorum, haklısınız da... Bence forum da artık bu noktada bazı şeyleri diğerinden ayrıştırmak ve bazı tercihler yapmak zorunda durumunda. Kahve çok geniş bir şemsiye, granül kahvelerden geleneksel çöp niteliğindeki hazır paket kahvelere, ticari sınıftan nitelikliye çok geniş bir skala var... ve fakat bütün bu konular ve acaba kahve ile ilgili her şey bu forumun konusu olmalı mı, buna bir sınır mı getirmek lazım? Ben bir sınır getirilmesi gerektiğini düşünenenlerdenim...

Selamlar Denizhan abi, seni çok iyi anlıyorum. Uygulaması zor olabilir ancak iyice hazırlanıp, anket yapılabilir. Forum alt yapısı izin veriyorsa, özel bir bölüm açılabilir. (sesli düşünüyorum)

Selamlar Denizhan abi, seni çok iyi anlıyorum. Uygulaması zor olabilir ancak iyice hazırlanıp, anket yapılabilir. Forum alt yapısı izin veriyorsa, özel bir bölüm açılabilir. (sesli düşünüyorum)
Katılıyorum... Forumu takip açısından da daha kolaylaştırıcı olabilir, herkes aradığına, ilgisini çeken bölümlere daha kolay ulaşabilir diye düşünüyorum...

Dediğim gibi nitelikli - ticari ayrımı konusunda objektif ayrım yapmak için kafa yoruyorum bu aralar. Durum biraz karışık. Kafamda ki maddeleri biraz örnekliyeyim. Zaten bu maddeler forumda zaman zaman konuştuğumuz detaylar.

@teyyaredenkahve nin de bahsetmiş olduğu gibi, hem nitelikli hem ticariyi aynı anda satan yerler var.
Şimdi biz ayrımı çekirdek üzerinden mi yapmalıyız yoksa firma üzerine mi ?

@ytghan dediği gibi SCA puanları bakmak garanti yöntem. Hem güvenilir hem de niceliksel. Fakat şöyle bir durum var. Mesela aynı çekirdek birden fazla firmada satılıyor. Bir firma tedarik, sca puanlarını vs bilgileri açıkça belirtmiş. Diğer firma bu bilgileri vermemiş. Bu durumda nasıl yapacağız? Tedarik yada puan bilgilerine ulaşmak müşteri sorumluluğunda mı? Yada bir müşteri bilgileri net olarak verilmemiş kahve için ne kadar doğru bilgilere ulaşabilir? Ben altta reel bir örnek için link paylaştım. Bu yeşil çekirdekler hakikaten bir birinin aynısının olduğuna dair bir kanıt sunabiliyor muyum yoksa bu benim öngörüm mü?
Örnek:
https://cleancup.coffee/magaza/kahve/filtre/ethiopia-arsosala-250gr/
https://williamsroastery.com/ethiopia-arsosala/
https://justmakecoffee.com/product/ethiopia-arsosala-250-gr/

Verilen puanların ne kadar doğru olduğu biliyor muyuz? Bu puanları başka kaynaklardan teyit edebiliyor muyuz? Kim puanlamış çekirdekleri? Resmi SCA puanı mı? Yoksa tek bir Q-grader tarafından protokole uygun gayrı resmi mi yapılmış? Yada puanlar komple sca ile alakası olmayan protokoller ile mi verilmiş?
Ben sertifika olayına çokça takılmıştım zamanında, hala da araştırıyorum. Şimdi size daha önce forumda okumadığım benimde yeni öğrendiğim bir bilgi vereceğim. Sertifikaların geçerlilik tarihinin bir yıl olduğu biliyor muydunuz?
örnek sertifika

Yeşil çekirdek bilgileri, puanları vs ile ne kadar nitelikli olunuyor? 2021 Hasat, 90 puan üstü, Panama - Gesha varyetesi yeşil çekirdek alıp evde tavada kavurup forumda satışa sunsam nasıl olur? Bu kahveye nitelikli diyecek miyiz? Kimin kavurduğu, hangi makine ile kavurduğu, nasıl kavurduğunu nasıl değerlendireceğiz?

Puanlandırılmayan nitelikli çekirdekler için ne yol izleyeceğiz? Özellikle mikro-lotlar için konuşuyorum. Puan olmadan sadece çiftlik, hasat, tedarik bilgilerinin verilmesi nitelikli kabul etmek için yeterli midir?

Yukarıda ki maddeye ek olarak, bir ticari kahvenin aynı şekilde puanı olmasa fakat bütün çiftlik tedarik, hasat vs bilgilerini verilse nasıl yapacağız? Şeffaflık ile birlikte nitelikte gelmiş oluyor mu? (Nitelik için şeffaflık şart, bu ayrı bir olay)

Geçen gün yine başka mevzu olmuştu, aynı çiftlikte bir çok kalitede ürün çıkıyor. Sadece verilen künye bilgiler ışığında çekirdeğin o çiftlikteki nitelikli ürün mü ticari ürün mü olduğunu belirlemenin bir yolu var mı ?

Bu maddeler ve benzeri gibi daha bir çok kararlaştırılması gereken detaylar mevcut. Şu nokta da yanlış anlaşılmasın lütfen. Kendim için alım yaptığımda, yukarıda saydığım bir çok detay için kendime göre bir cevap ve değerlendirme yapabiliyorum. Yada bir şüphe soru işareti varsa almıyorum, denemiyorum içmiyorum, gayet kolay oluyor. Eskiden kişisel kaygılarım vardı fakat şu anda durum biraz daha basit ve yalın kendi açımdan. Fakat burada problem ayrımı objektif yapabilmekte. Sırf benim görüşüm, veya birinin favori kavurucusu vs diye bir firmayı yada çekirdeği genel olarak sınıflandırmak, nitelikli demek çok anlamlı gelmiyor bana. Global ve kararlı bir takım değerlendirme unsurları olmalı. Böylelikle bir firmanın yada çekirdeğin neden nitelikli olup olmadığının net bir cevabının olmalı diye düşünüyorum.

Bir de şunu sorayım sizlere. Ticari kahve ucuz kahve mi? Özellikle @ytghan sizin mesajınız sonrasında belirtmek istedim.
Neredeyse hepinizden daha çok zaman geçiriyorumdur bu sitelerde, tabloyu ayakta tutmak ve geliştirmek vs için. Ticari olduğundan kişisel şüphem olmayan ama 70-90TL bandında çekirdek satan yerler var? Bir kısmı nitelikli saydığım çekirdeklerden çok daha pahalı. Bu durum nasıl olacak peki. Aslında nitelikli kahve satan yerli kavurucuların bir kısmı, skor tedarik vs gibi bilgileri net paylaşmayarak, bizlerinde kafalarında soru işareti bırakarak kendi satışlarını ve durumlarını negatif yönde etkiliyorlar bence. Müşterinin iyi ile kötüyü ayırt etmesini zorlaştırıyor.

Not: Konu başlık dışına çıktı. Editör bir arkadaş düzenlerse, ilgili eski mesajları taşırsa güzel olabilir.

Bir de şunu sorayım sizlere. Ticari kahve ucuz kahve mi? Özellikle @ytghan sizin mesajınız sonrasında belirtmek istedim.
Neredeyse hepinizden daha çok zaman geçiriyorumdur bu sitelerde, tabloyu ayakta tutmak ve geliştirmek vs için. Ticari olduğundan kişisel şüphem olmayan ama 70-90TL bandında çekirdek satan yerler var? Bir kısmı nitelikli saydığım çekirdeklerden çok daha pahalı. Bu durum nasıl olacak peki. Aslında nitelikli kahve satan yerli kavurucuların bir kısmı, skor tedarik vs gibi bilgileri net paylaşmayarak, bizlerinde kafalarında soru işareti bırakarak kendi satışlarını ve durumlarını negatif yönde etkiliyorlar bence. Müşterinin iyi ile kötüyü ayırt etmesini zorlaştırıyor
Evet benim de bahsettiğim şey buydu aslinda.Aliyoruz bir şeyler ama ne aldığımızda belli değil :) Örneğin kawadan alıyorum bu aralar bütün kahvelerin sca puanı belli ve kategorize etmişler.Bizimkiler kafasına göre kimine hasat yazıyor kimine yazmıyor kiminde tedarikci var kiminde yok.Genel bir algı var bazı firmalarda ama asıl niteliksiz satan onlar dediginiz gibi zaman gecirince belli oluyor.Bazı piyasa kahveleri donup duruyor ortada.
Neyse sonuc olarak elinize sağlik ben kendi yolumu çiziyorum bir şekilde siteniz de çok yararlı

Benim için festivalin sürprizlerinden birisi Deal coffee. Küçük bir standları vardı. Mehmet Akif Bey'le konuştuk, forumda denk gelmediğimden bahsettim. Sanırım Ankara'da da ziyaret edenlerle muhabbeti geçmiş. Forumdan haberdar olduğunu ve dahil olmaktan memnuniyet duyacağını söyledi. Sidra - El Divisio festivaldeki en iyi kahvelerden biriydi. Ayrıca Colombia - Diafanor Ruiz ve Ethiopia Gara Agena'da denemeye değer.

Natural Sidra muhteşem bir kahve. kahve o kadar iyi ki, kötü demleseniz bile sonuç muazzama çok yakın olur, öyle şahane. Q grader puanına 88,50 yazmışlardı yanılmıyorsam ama üzerindeki etiket Circulor olsaydı kesin 93-94 civarı puan olurdu puanı.

Natural Sidra muhteşem bir kahve. kahve o kadar iyi ki, kötü demleseniz bile sonuç muazzama çok yakın olur, öyle şahane. Q grader puanına 88,50 yazmışlardı yanılmıyorsam ama üzerindeki etiket Circulor olsaydı kesin 93-94 civarı puan olurdu puanı.
Kahve benim kahvem. :)

Çok takılmamak lazım puanlara, üreticileri de 89+ ya da 90+ olarak tanımlar böylesi lotları. Circulor ya da Gardelli, 93-94 der miydi? Belki. Biz de düştük zamanında bu yanılgılara fazlaca, dev ve yetkin bir panelce değerlendirilmiyorsa gerçekçi değil. Hakkıyla 89-90 :) :)

Çok takılmamak lazım puanlara, üreticileri de 89+ ya da 90+ olarak tanımlar böylesi lotları. Circulor ya da Gardelli, 93-94 der miydi? Belki. Biz de düştük zamanında bu yanılgılara fazlaca, dev ve yetkin bir panelce değerlendirilmiyorsa gerçekçi değil. Hakkıyla 89-90 :) :)
Hayır benim kahvem parasını verdim aldım kardeşim, hayret birşey🤣
işin şakası bir yana birkaç seneye Togay Coffee Festival bekliyorum böyle giderse🤣 Puan meselesine kesinlikle takılmamak lazım bence de. ne 90+lar içtik kapımın önünden geçmeye kalksa çelme takarım; ne 87-90lar içtik kahve haliyle güzellik yarışmasına soksam birinci olur, o biçim.
Ez cümle; yarışmaya sok, kendiliğinden dereceye girer. Öyle başarılı bir iş olmuş.

Bana hediye gönderilen sidra müthişti gerçekten

Puan meselesine çok takılmamak lazım.
Şahsen ben şöyle yapıyorum. Sadece 90+ içiyorum.
Ne 89 puanlı geisha lar getirdiler içmedim.
Oysa bir puan daha alsa içerdim yani.

Kutulamaya +3 puan versek 92 yapar 0.o

Tek bir sıkıntısı vardı, muhtemelen kavurur kavurmaz vakumlandığı için poşet bollaşmış. Bunun dışında fazlaca başarılı.

Togay bey, bir tek kurukahveci mehmet efendide kahveniz yoktu:)
Gerçek bir kolombiya kartelisiniz <3

Kendilerinden ilk defa alışveriş yaptım ve firmaya çok aşina olmadığım için bir konuyu merak ediyorum. Bugün elime ulaşan Ethiopia Hambela Natural çekirdeğinin web sitelerinde ideal degassing süresini bulamadım. Kavrumunun 23. günü elime geçen bu çekirdeğin maksimum performansını kaçıncı günlerde alıyoruz acaba? Biraz daha beklemeli miyim?

Geri