• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Commandante red clix deki öğütüm kademelerinin diğer değirmenlerdeki karşılıkları

Tabii haklısınız hocam bu konuda, deneme demlemesi için bir baz noktası oluşturmak işi kolaylaştıracaktır. Mesela ben espresso için 7, v60 için 38, french press için 50 kliği baz olarak alıyorum deneme demlemem için. Sonrasında oynuyorum.
o zaman commandante ciler zaten klik sayıları veriyorlar. biz molentg50, timemore, hario için ortalama bir veri oluşturalım sonra commandante kullanan bir arkadaşımız ile verileri değerlendirip bir şablon oluşturalım. ne dersiniz? molent verilerinizi aldım (y) bu şablonu ben oluşturayım mesela @teyyaredenkahve levent bey de bize timemore konusunda veri verir belki tecrübelerinden

Son düzenleme:
Kolayı var hocam hesaplayalım :)

Bunun için bize en popüler değirmenlerden birer adet gerekli. Değirmen kadar demleme ekipmanı da lazım. Bir de bolca araya gitmesi sorun olmayacak şekilde aynı deney için kullanılacak çekirdek... Rio minas olabilir :) Aynı filtreden de lazım.

Önce baz değirmen cmd için süreleri tayin ederiz. 12 gr. için 15 klikte şu saniye, 16 klikte şu saniyede akış bitti. Vs bunu 40 kliğe kadar sürdürürüz.
Sonra aynı döküş yöntemiyle molentte yaparız, 30 klikte şu saniyede bitti vs.

Timemore için de yaparız.

Aynı saniyede biten demlemeler için deriz ki bu sayı buna denk geliyor. :)

Gerçi birkaç saat sürer bu, o kadar da kolay değilmiş :)
pandemi olmasa siz ben ve cihan bey adanadayız buluşuruz ama durum ortada işte

Yapardık bir tablo kamu yararına :)

o zaman commandante ciler zaten klik sayıları veriyorlar. biz molentg50, timemore, hario için ortalama bir veri oluşturalım sonra commandante kullanan bir arkadaşımız ile verileri değerlendirip bir şablon oluşturalım. ne dersiniz? molent verilerinizi aldım (y) bu şablonu ben oluşturayım mesela teyyaredenkahve levent bey de bize timemore konusunda veri verir belki tecrübelerinden
Evet böyle hoş bir şablon çıkabilir hocam

Comandante de her klik 30 mikron
Red clix 15 mikron açıklığa sahip diye biliyorum diğer ürünlerde araştırılır fabrika verileri ile her açıklığın kaç mikron olduğu öğrenilir kesiştiği noktalar var ise o noktalar için şu klik buna eşit denebilir

Ekli dosyalar

• 974E973F-C6F3-4850-9B06-92325D40B951.jpeg
    974E973F-C6F3-4850-9B06-92325D40B951.jpeg
    111 KB · Görüntüleme: 56
Comandante de her klik 30 mikron
Red clix 15 mikron açıklığa sahip diye biliyorum diğer ürünlerde araştırılır fabrika verileri ile her açıklığın kaç mikron olduğu öğrenilir kesiştiği noktalar var ise o noktalar için şu klik buna eşit denebilir
molentg50 de her klik 7 mikron diye hatırlıyorum yanlış bilgi olmasın. o zaman red clix de 40 kliklik bir ayar molette yaklaşık 60 a mı gelir bu hesaba göre

Son düzenleme:
Yazılımcı bir arkadaş varsa aslında kahvekulubu sitesine çeşitli değirmenlerin klik çevirilerini yapanilir. Mesela X Baristanın tarifinde Molentte 25 klik demiştir. Molent kısmına 25 yazınca bunun diğer değirmenlerdeki karşılıklarını bize gösteren bir arayüz güzel olur.

Yazılımcı bir arkadaş varsa aslında kahvekulubu sitesine çeşitli değirmenlerin klik çevirilerini yapanilir. Mesela X Baristanın tarifinde Molentte 25 klik demiştir. Molent kısmına 25 yazınca bunun diğer değirmenlerdeki karşılıklarını bize gösteren bir arayüz güzel olur.
Hocam tam olarak kaça tekabül ettiğini bulsak sonra onu da yaparız 😄

Molent yok ama rehber olması açısından şu site bu konuyu güzel çözüme kavuşturmuş

Molent yok ama rehber olması açısından şu site bu konuyu güzel çözüme kavuşturmuş
İşin kötüsü commandante de yok:D Ben de baratza encoreu aldığımda yaklaşık CDT click karşılığı için buraya bakmıştım ama olmayınca mecbur deneyerek buldum.

bir çok arkadaşım eminim benim gibi "neden bu kadar karışık bu konu" diyorlardır.
konuya yeni başlayan bir çok kişi kahve çekirdeğini öğütürken sabit bir ayar olacağını varsayarak en büyük hatayı yapıyor.
kullandığınız değirmenin öğütüm aralığını biliyorsanız. bu başlangıç için yeterlidir.
örneğin molent 30-46 arası demiş ise. tam ortasında başlayın. 38 click... * tarifte özellikle ince öğütün diyorsa 35 kalın öğütün diyorsa 41 iyi bir başlangıç noktası olabilir.
demleme yönteminize göre kahvenizi referans aldığınız tarif ile demleyin. örneğin kasuya v60 olsun. örneğin kasuya kalın öğütün der.
kasuya v60 demlerken reçetedeki en önemli unsur suyun geçiş süreleri ve bitişinizdir. kullandığınız kahvenin bu sürelerde bitmesi için öğütümünüzü arttırıp veya azaltmalısınız.
kahveden kahveye bu ayar sürekli değişkenlik gösterecektir. şansınız yağver gitti diyelim ilk denediğiniz 41clickte süreyi de tutturdunuz tadını da beğendiniz bu iş oldu dediniz. sonra gittiniz bir başka kavurucudan kahve aldınız. 41 ile başlayın ama bu sefer süre tutmayabilir. uzayabilir. kahve overextract olabilir kötü bir kahve içebilirsiniz...
yapmanız gereken süre uzun ise öğütüm kalınlığınızı arttırmak. süre kısa ise inceltmektir.

*teknikteki yanlışlar da bir parametredir. suyu döküş debiniz. yatağı rahatsız edip etmemeniz de önemli bir parametredir... kağıt faktörünü de başta gözardı edin... hep aynı kağıt ile tekniğinize odaklanın... suyu daha doğru dökerek süreyi kısaltmanız ve bitter tadlardan kurtulmanız mümkün...

başlangıç noktanız bu olduktan sonra. demlemede su sıcaklığının döküş stilinizin tada etkisini fark ettiğinizde ve kullandığınız teknikleri kendinize göre modifiye etmeye başladığınızda zaten doğru ayar nedir diye sormuyor olacaksınız.. :D

*edit: bir de herkesin 1 noktasının aynı olmadığını görüyorum özellikle molentte. hiç hareket etmeyen anı alan da var sürtünme hiisnin tamamen gittiği yeri 1 kabul eden de gördüm... ki 2si arasında molette epey (3-4) adım var.

Son düzenleme:
arkadaşlar ben ilk gün demlediğim kahve gibi kahveleri zaten yapıyorum. başladığım bütün işlerde en alası olması için çabalarım,okur- araştırır,denemeler yapar kendi yeteneklerimi de katarım. ama burda o kadar çok değişken varki deneme yanılma payını, minimuma indirip üzerine koyabileceğim şeylerde çalışmak istiyorum. o kadar tecrübeli arkadaş var, istiyorum ki genel başlangıç için bazı sabit referanslar oluştursunlar. mesela
erikli su iyidir
molentte 38 klik ile başlayın
kasuya yöntemi daha temiz demleme yapar
şu marka kahveyi alın onunla uzunca denemeler yapın
şu kağıdı kullanın vs vs vs

mesela dün kasuya nın 25 gr kahveyi 30sn blooming yapıp gerisini 300ml ye tek seferde tamamladığı bir yöntemi izledim. burda teknik çok basit dimi. teknik karışıklığını ortadan kaldırdık. geriye su sıcaklığı, kahve çekirdeğinin niteliği kaldı.oyna oyna oyna keyif bizim. burada daha kahveyi hangi ayarda öğüteceğimizin referansını oluşturamıyoruz. commandante yi almicam özellikle. kopya işler yapmaktan hoşlanmıyorum. video izleyip ha bak 40 klikte öğüttü, şu suyu kullandı, şu filitre şu kahve....tamam hepsi bende var.. eee geriye ne kaldı. işin mantığını anlayıp yaratıcılık ortaya çıkarmak gerek sanırım bunu tek başıma halledecem (y)

Geri