• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Commandante red clix deki öğütüm kademelerinin diğer değirmenlerdeki karşılıkları

Normali var da red clix kaldı bi tek evet :D Ben umarım CMD için öğütüm ayarı vermişlerdir de Timemore'a uyarlarım diye düşünürken red clix verilince kafama göre takılıyorum :)
:) yaklaşık 2 aydır kahve konusunda hem araştırıyor hem de youtube dan videolar izliyorum. amacım muhteşem bir barista olup yarışmalarfa katılmak değil :) sadece evde kendime ve sevdiklerime farklı ve güzel lezzetli kahveler yapmak. ama suyundan değirmenine, ekipmanından reçetesine , kahvesine derken kafam çorba oldu doğrusu. uzmanlar yine kendi aralarında bu konuları tartışsın ve geliştirsinler tabi ama bir çok arkadaşım eminim benim gibi "neden bu kadar karışık bu konu" diyorlardır. önce hedef lezzetli ve stabil bir ayrlar çevresinde kahve demlemek ve içmek olmalı diye düşünüyorum. şöyle bir tablo çoğumuzun işini kolaylaştırır diye düşünüyorum. ne dersiniz?
commandantecmd red clixmolentg50timemorhariosözen
filitre ??????
v60
frenchpress
cold

Red clix 2x gibi düşünüyoruz. bunlar kendi verileri. ben c40'ta espresso için 15-22 aralığını uygun buldum şimdiye kadar kullandığım çekirdeklerde. v60 için de 35-52 gibi geniş bir aralıkta keyif aldığım kahveler oldu.
Türk KahvesiEspressoMoka PotAeropressV60ChemexCold BrewFrench Press
Molent G501-53-810-2525-4030-4642-5048-5042-55
Commandante C40 5-1010-1515-20-22-3222-32-25-30

Üreticiler demleme tipleri için klik değer aralıkları verirler. A değirmeni ile yazılmış reçete size 24 klik diyorsa, o değirmenin de pour over klik değer aralığı 20-30 klik ise, ortalama bir değer olduğunu söyleyebiliriz. B değirmeninde pour over için 35-50 aralığı verildiyse; A değirmenindeki 24 klik, B değirmenindeki 41 klik ayarına denktir demek mümkün. Değeri de +/- 2 klik olarak denerseniz olması gereken doğru değeri yakalamanız olası.
Comandante özelinde de red klix değerini 2’ye bölerseniz, normal aksın değerine ulaşabilirsiniz.

Red clix 2x gibi düşünüyoruz. bunlar kendi verileri. ben c40'ta espresso için 15-22 aralığını uygun buldum şimdiye kadar kullandığım çekirdeklerde. v60 için de 35-52 gibi geniş bir aralıkta keyif aldığım kahveler oldu.

Commandante C405-1010-1515-20-22-3222-32-25-30
Commandante C405-1010-1515-20-22-3222-32-25-işte böyle bir tablo 30
işte böyle bir tablo ama tüm değirmenler için genişletilmiş bir form sitede sabit kalırsa çok insanın işi kolaylaşır. tabiki kliklerde bir kaç sapma olur onu da kullanıcı kendisi ayarlar

işte böyle bir tablo ama tüm değirmenler için genişletilmiş bir form sitede sabit kalırsa çok insanın işi kolaylaşır. tabiki kliklerde bir kaç sapma olur onu da kullanıcı kendisi ayarlar
bu arada molentin kendi klik verileri zaten var elimizde. ben test edilmiş ve en verimli aralıkları şablonlansın diyorum. (y)

Red clix aslında tam olarak 2 katı değil. Bunu kendi değirmeninizde hesaplamak da şöyle olabilir.
Normal aksta kaç klikte bıçak çıkıyor?
Red clix'te kaç klikte bıçak çıkıyor?

Bende bu oran şöyleydi:

normal aks x 1.8 = Red clix

Şimdi benim değirmende normal aks 20 klik Red clix'te 40 değil; 36 Red klik değerine eşit geliyor aslında. Bunu aksları değiştirip deneyip gözle tayin etmek de mümkün. Tabii filtre demlemede pratikte bu çok önemli değil aslında, espressoda da normal aksı kullanan pek yoktur diye düşünüyorum.

Red clix aslında tam olarak 2 katı değil. Bunu kendi değirmeninizde hesaplamak da şöyle olabilir.

Bende bu oran şöyleydi:

Şimdi benim değirmende normal aks 20 klik Red clix'te 40 değil; 36 Red klik değerine eşit geliyor aslında. Bunu aksları değiştirip deneyip gözle tayin etmek de mümkün. Tabii filtre demlemede pratikte bu çok önemli değil aslında, espressoda da normal aksı kullanan pek yoktur diye düşünüyorum.
red clixs de 40 klik molent g50 de hangi kliğe denk geliyor bunu tablo haline getirelim diyorum. ve diğer değirmenlerde tabi

Bende bu oran şöyleydi:

Normal aks ile red klix aksının vida adımları arasında tam 2 kat fark var hocam. Bıçağın akstan ayrılması vida adımları arasındaki farktan dolayı değil, bir aksın diğerine göre, vida kısmının kısa olmasındandır. Normal aksı 1 diş kadar keserseniz, bıçağınız o andan itibaren aksınızdan 12 klik daha erken ayrılacaktır.

Bunu tayin etmek için bir tane de molentim olmalı :)

Normal aks ile red klix aksının vida adımları arasında tam 2 kat fark var hocam. Bıçağın akstan ayrılması vida adımları arasındaki farktan dolayı değil, bir aksın diğerine göre, vida kısmının kısa olmasındandır. Normal aksı 1 diş kadar keserseniz, bıçağınız o andan itibaren aksınızdan 12 klik daha erken ayrılacaktır.
Onu da düşündüm aslında ama bilemedim yine de :)

O zaman x2 mi yapalım hesapları artık :) Togay Bey de x2 - birkaç klik demişti oysa ki

tamam commandante c40 ve red clix farkı belli oldu. ama diğer değirmenlerdeki karşılıkları ne? tabi değirmenlerin üretimdeki standart verileri değil kullanıcıların en iyi ayarlar dedikleri değerleri almak lazım.

Birebir bir tablo oluşturmak pek kolay değil. Sonuçta ikisi farklı burr ve öğütüm sonuçlarına sahipler. Çıkarttıkları toz ve kalın parçaları aynı olmayacaktır yine de. Atıyorum comandante red 44, molent 38e yakın olabilir, ama tam olarak aynısı olmayacaktır. Bu yüzden birebir tablo yerine çekirdeği o değirmenin baz noktası ile deneyip (mesela benim için molentin v60 baz noktası 38 kliktir) sonrasında kahvenin ekşiliği, tatlığı, dengesi, süresi vs bakıp arttırıp azaltabiliriz. Ama direkt comandante 22 klik, molent 38 kliktir demek zor. Belki comandante ile o klikte alınan sonuç, molent ile yakın bir öğütüm gibi görünse de iyi bir sonuç vermeyecektir. Kalın öğütümlü demlemeler neyse ama espresso için durum daha sıkıntı. Çünkü v60 için 1 klik çok da önemli değilken espresso için 1 klik tadı çok fazla etkiler.

Birebir bir tablo oluşturmak pek kolay değil. Sonuçta ikisi farklı burr ve öğütüm sonuçlarına sahipler. Çıkarttıkları toz ve kalın parçaları aynı olmayacaktır yine de. Atıyorum comandante red 44, molent 38e yakın olabilir, ama tam olarak aynısı olmayacaktır. Bu yüzden birebir tablo yerine çekirdeği o değirmenin baz noktası ile deneyip (mesela benim için molentin v60 baz noktası 38 kliktir) sonrasında kahvenin ekşiliği, tatlığı, dengesi, süresi vs bakıp arttırıp azaltabiliriz. Ama direkt comandante 22 klik, molent 38 kliktir demek zor. Belki comandante ile o klikte alınan sonuç, molent ile yakın bir öğütüm gibi görünse de iyi bir sonuç vermeyecektir. Kalın öğütümlü demlemeler neyse ama espresso için durum daha sıkıntı. Çünkü v60 için 1 klik çok da önemli değilken espresso için 1 klik tadı çok fazla etkiler.
haklısınız bunun ben de farkındayım, molentg50 de klikler aralıkları hassas diye ben de temelde 38klik ten sonra 1 klik-1klik değiştiriyorum ( V60 için ) ama bakın bu bile yeter çünkü molentin V60 için kendi öğütme verisi 30-46 arası ama bakın biz 38 de hem fikiriz. molent değirmeni klavuzundan kullanmaya başlayan 30 dan 38 e gelene kadar 15gr dan 120 gr kahve denemeli :) oysa bir fikri olsa 38 den 2 aşağı 2 yukarı yapıp daha kolay işi çözebilir

tamam commandante c40 ve red clix farkı belli oldu. ama diğer değirmenlerdeki karşılıkları ne? tabi değirmenlerin üretimdeki standart verileri değil kullanıcıların en iyi ayarlar dedikleri değerleri almak lazım.
Kolayı var hocam hesaplayalım :)

Bunun için bize en popüler değirmenlerden birer adet gerekli. Değirmen kadar demleme ekipmanı da lazım. Bir de bolca araya gitmesi sorun olmayacak şekilde aynı deney için kullanılacak çekirdek... Rio minas olabilir :) Aynı filtreden de lazım.

Önce baz değirmen cmd için süreleri tayin ederiz. 12 gr. için 15 klikte şu saniye, 16 klikte şu saniyede akış bitti. Vs bunu 40 kliğe kadar sürdürürüz.
Sonra aynı döküş yöntemiyle molentte yaparız, 30 klikte şu saniyede bitti vs.

Timemore için de yaparız.

Aynı saniyede biten demlemeler için deriz ki bu sayı buna denk geliyor. :)

Gerçi birkaç saat sürer bu, o kadar da kolay değilmiş :)

haklısınız bunun ben de farkındayım, molentg50 de klikler aralıkları hassas diye ben de temelde 38klik ten sonra 1 klik-1klik değiştiriyorum ( V60 için ) ama bakın bu bile yeter çünkü molentin V60 için kendi öğütme verisi 30-46 arası ama bakın biz 38 de hem fikiriz. molent değirmeni klavuzundan kullanmaya başlayan 30 dan 38 e gelene kadar 15gr dan 120 gr kahve denemeli :) oysa bir fikri olsa 38 den 2 aşağı 2 yukarı yapıp daha kolay işi çözebilir
Tabii haklısınız hocam bu konuda, deneme demlemesi için bir baz noktası oluşturmak işi kolaylaştıracaktır. Mesela ben espresso için 7, v60 için 38, french press için 50 kliği baz olarak alıyorum deneme demlemem için. Sonrasında oynuyorum.

Geri