• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Comandante için ayar önerisi

Bigvocate

Üye
Konum
Ankara
12-15 gram içinde naturel çekirdeklerde genelde 23-26 klik arası kullanıyorum ancak yeri geliyor 30-35 gram arası kahve kullanmam gerekiyor ve klik konusunda bazen tereddüt yaşıyorum. gramaja göre bir klik sayısı öneriniz var mı? özellikle naturel çekirdekler için soruyorum ama yıkanmış için öneriye de açığım.
 
Herhangi bir çekirdeği v60’ta demlemek istediğim zaman 18-300 yapıp 24 click ile başlıyorum. Gittikçe düşürmeye çalışıyorum, ama astringent tatlar başlayınca tekrar geri alıyorum.

30 gramdan yüksek demlemedim açıkçası, ama aşırı kabaca olsa da, her 3 gram artışta bir click arttırıyorum diyebilirim 😅
 
Kahve Gramajına göre değil ama kahvenin toz üretme potansiyeline göre oynamalar yapıyorum v60 için. Genellikle 25-28 klik arasında geziniyorum normal bir v60 demlemede. Kasuya da bu oran 29-33 arasındadır. Delter de daha önceleri 20 klik kullanırdım ama şimdi farklı tarifler deniyorum. 26 klik ile Delter denemesi yapıyorum Hoşuma gitti epey.
 
Commandante için resmi sitesinde referans alınan sıfır noktasına hareketle 23-26 click biraz kalın gibi geldi bana. Çoğunlukla 20 gr kahve için başlangıcı 22 click ile yapıyorum -2 +2 doğru sonucu veriyor. Mesela Aeropress için 15 gr kahvede 17 click. V60 hep 20-22 gr aralığında demliyorum daha tutarlı sonuçlar ve kağıt israfı olmaması adına.

Herkese de böyle tavsiye ederim.
 
Evet sıklaşıyor ama şunu anlamadım.Burr un ustundeki deliklerin içine oturmuyor mu bilyalar?Yani klix in içinde de bilyalar var sanırım.Kafamda oturtamıyorum.
Ayar kısmı daha doğrusu kalınlığı ayarlayan kısım orası değil, bıçaklar arasındaki açıklığı dişler kontrol ediyor. Diş sayısı artıp sıklaştıkca sizin daha fazla clickte aynı kalınlığa gelmenizi sağlıyor. Karşılaştırma aşağıda oradan daha net anlarsınız.

 
Klik olarak düşünmeyin, 1 tur 12 click'e tekabül ediyor, normal de 1 tur çevirdiğimizde burr 0,36 mm ineceğine red clix'in daha sıkı diş yapısından dolayı 0,18 mm aşağıya iniyor.
Onu anladim.Yani red clix in bir tık ı yarım oynama yapıyor yayda.Ama merak ettigim şu: timemoredaki sarı pirinç ayar dairesindeki oyuklar iki kat sık olsa mesela.O zaman red clix gibi işlev görur mu onu merak ettim.Oyle olursa cncde yaptirilabilir
 
Ayar kısmı daha doğrusu kalınlığı ayarlayan kısım orası değil, bıçaklar arasındaki açıklığı dişler kontrol ediyor. Diş sayısı artıp sıklaştıkca sizin daha fazla clickte aynı kalınlığa gelmenizi sağlıyor. Karşılaştırma aşağıda oradan daha net anlarsınız.

Anladım simdi mil üzerindeki diş sıklığı değişiyor :)
 
Anladım simdi mil üzerindeki diş sıklığı değişiyor :)
Evet aynen o şekilde, aynı uzunlukta daha sık diş olduğu için bir click çevirince daha az aşağıya salıyor hareketli olan bıçağı.
 
O

o zaman kırmızı kismin hicbir espirisi yok.Sadece görsel olarak fark belli olsun diye koyulmuş değil mi?
Sanırım dişlerin o tarafta da karşılığı farklı olduğu için ona göredir, normal olan uymayacaktir tahminim.
 
ben demlemeleri tek başıma yaptığım için 15/240 orana göre cmd 20 klikten ilk demleleyi yapıp 2.30dk bitiş hedefliyorum. çıkan lezzete göre de arttırıp azaltabilirim. en fazla yaptığım demleme 25gr kahveden oluyor 25gr kahve için 25 klik boyutlarında dolanıyorum bu sefer hedefim 3dk oluyor. çekirdek yapısına göre, suyumun sıcaklığına göre, döküş şeklime göre sürekli değişiyor bu parametreler. hiçbir şey sürekli birbirini takip etmiyor demleme yaparken.
 
Gramaj arttıkça çekirdekleri daha iri öğütmenin sebebi, suyun gene aynı sürede (2:30 veya 3 vs) süzülmesini sağlamak mı?
Yani, kahvenin tadını daha ince veya daha kalın olması değil; su ile geçirdiği süre mi belirliyor?
 
Kesinlikle şimdi tam olarak çözdüm.Kirmizi kisim mile oturdugu için mil sıkligina göre diş olacak

Evet tamamen mekaniz ma bu, dişlilerin sıklığını artırarak her dönüşte bıçaklar arası boşluğu daha az değiştirmek. Bunun için sadece mildeki değil karşısında somununda dişlileri uyumlu olmalı yoksa dişleri bozar.
 
Gramaj arttıkça çekirdekleri daha iri öğütmenin sebebi, suyun gene aynı sürede (2:30 veya 3 vs) süzülmesini sağlamak mı?
Yani, kahvenin tadını daha ince veya daha kalın olması değil; su ile geçirdiği süre mi belirliyor?

Aslında çok basit açıklanacak birşey değil. Partikül büyüklüğü arttıkça, aynı sürede partiküllerin dış yüzeyi demlenirken merkeze yakın kısımlar demlenmiyor. Bu da düzgün bir demlemeyi engelliyor bu yüzden demlemenizin sonucuna göre partikül boyutu ve demleme süresi ile oynamanız gerekiyor. Teomanın @Kahveciningalaksirehberi çevirdiği kahve pusulası bu konuda size yardımcı olacaktır.
 
Geri
Üst