Selam Denizhan Ağabey,
Bu konu biraz da kullanıcının kendi hissiyatı ya da öğütme kalınlığına verdiği kişisel referansla alakalı. Çok keskin ve sarsılmaz sınırlar koymak oldukça zor. Daha net olmak adına segmetlere ayırabiliriz öğütmeleri. Pudra, ipince, ince gibi gitmek yerine ana başlıklara ayırarak mesela. Örneklendirecek olursam:
Filtre Grubu için benim şahsi referanslarım şöyle olurdu.
Genel kullanılır aralık 18-32(Kabaca ve almak istediğiniz sonuca göre elbette, buradaki çoğu arkadaşın 1-2 kişilik manuel demlemeler yaptığını varsayarak bunu belirtiyorum. Farklı dozlarda ve deneysel işlerde çok başka türlü de çalışabilirsiniz.)
18-20: İnce
21-24: Orta İnce
25-27: Orta
28-29: Orta Kalın
30-32: Kalın
Çok genel bir segment referansı veriyorum sadece. Lütfen sarsılmaz kurallar olarak almayın. Başka türlü segmentler için başka örnekler de verebiliriz. Gelin espresso örneklendirmesini de deneyelim:
8-9: İnce
9-12: Orta
12-14: Kalın
Burada belirttiğim espresso referansları standart aks seti değerleri üzerinden. Red Clix olduğunda daha geniş aralıklarda referanslar da verebiliriz. Söz gelimi ince espresso için 2 klik referans yerine 4 klik referansla 16-19 denilebilir. Bu konuyla bağlantılı olarak zaman zaman Comandante dahil tüm öüütücüler için referans değerler dışında kullanıma dair sorular alıyorum. Bilhasssa espresso ya da ince öğütmeler tarafında.
Neden zaman zaman kaba referanslarla verilmiş tavsiyelerden daha ince öğütmek zorunda kalabiliriz?
- Açık kavurmalar kullandığımızda: Neden? Açık kavurmalardaki ısıl işlem yüksek dansiteli ve çoğumuzun sevdiği tür çekirdeklerde daha az hücresel yapı hasarına sebep olur. Bu da daha az kırılganlık demek. Daha az ince partikül demek. Haliyle daha ince öğütmelere doğru gitmeniz demek. İşte bu sebeple orta kavurmadaki bir harmana göre yıkanmış, açık kavurma profilinde bir Etiyopya için çok daha ince öğüterek espresso yaparsınız. Denemesi bedava. Tamam, bedavadan biraz pahalı!
- IMS, Pullman, VST gibi precision filtreler kullandığınızda: Bu filtrelerdeki delik sayıları, yüzey alanları genel itibariyle daha geniştir. Dolayısıyla daha ince öğütmeniz gerekir. Bununla bağlantılı olarak daha performanslı öğütücüler makbuldur ve filtre içi dağılımınız hayati önem taşır.
- Nispeten düşük dozlar kullandığınızda: 22g Pullman filtre kullanıyorum, 16g kullandığımda inceltmem gerekir.
- Basınç ya da akış profilleme yeteneğine sahip makineler kullanıyorsanız: Bu makineler debi ya da basıncı manipüle edebildiği için çok daha ince öğütmeler kullanmanız gereken senaryolar yaratabilirsiniz
Daha detayı çok. Şimdilik bu kadarlık söylemiş olalım.
Sevgiler,
Togay