• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Comandante C40 Nitro Blade incelemesi

Buraya da şu konuyu açmak isterim. Comandante kullanımı giderek yaygınlaşıyor ancak hep rastladığım ve çelişkili gördüğüm bir konu var. Bir çok reçetede öğütüm derecesi yerine ince/orta ince/orta/orta kalın/kalın gibi tanımlar verilir ancak biraz daha derine indiğim zaman bunlar arasında çelişkili ifadeler görüyorum. Ornegin 20 klik kimi ifadeye göre orta ince olarak tanimlanirken kimi ifadede 15-16 ya da 25 klik de ayni sekilde tanımlanıyor. Ya da 30-32 klik hem orta hem de kalin olarak tanımlanıyor. Bir standart ortak dil olusturmak adina bunlarin comandantedeki karşılığı nedir sizce? @raistlin
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Buraya da şu konuyu açmak isterim. Comandante kullanımı giderek yaygınlaşıyor ancak hep rastladığım ve çelişkili gördüğüm bir konu var. Bir çok reçetede öğütüm derecesi yerine ince/orta ince/orta/orta kalın/kalın gibi tanımlar verilir ancak biraz daha derine indiğim zaman bunlar arasında çelişkili ifadeler görüyorum. Ornegin 20 klik kimi ifadeye göre orta ince olarak tanimlanirken kimi ifadede 15-16 ya da 25 klik de ayni sekilde tanımlanıyor. Ya da 30-32 klik hem orta hem de kalin olarak tanımlanıyor. Bir standart ortak dil olusturmak adina bunlarin comandantedeki karşılığı nedir sizce? @raistlin

Selam Denizhan Ağabey,

Bu konu biraz da kullanıcının kendi hissiyatı ya da öğütme kalınlığına verdiği kişisel referansla alakalı. Çok keskin ve sarsılmaz sınırlar koymak oldukça zor. Daha net olmak adına segmetlere ayırabiliriz öğütmeleri. Pudra, ipince, ince gibi gitmek yerine ana başlıklara ayırarak mesela. Örneklendirecek olursam:

Filtre Grubu için benim şahsi referanslarım şöyle olurdu.

Genel kullanılır aralık 18-32(Kabaca ve almak istediğiniz sonuca göre elbette, buradaki çoğu arkadaşın 1-2 kişilik manuel demlemeler yaptığını varsayarak bunu belirtiyorum. Farklı dozlarda ve deneysel işlerde çok başka türlü de çalışabilirsiniz.)

18-20: İnce
21-24: Orta İnce
25-27: Orta
28-29: Orta Kalın
30-32: Kalın

Çok genel bir segment referansı veriyorum sadece. Lütfen sarsılmaz kurallar olarak almayın. Başka türlü segmentler için başka örnekler de verebiliriz. Gelin espresso örneklendirmesini de deneyelim:

8-9: İnce
9-12: Orta
12-14: Kalın

Burada belirttiğim espresso referansları standart aks seti değerleri üzerinden. Red Clix olduğunda daha geniş aralıklarda referanslar da verebiliriz. Söz gelimi ince espresso için 2 klik referans yerine 4 klik referansla 16-19 denilebilir. Bu konuyla bağlantılı olarak zaman zaman Comandante dahil tüm öüütücüler için referans değerler dışında kullanıma dair sorular alıyorum. Bilhasssa espresso ya da ince öğütmeler tarafında.

Neden zaman zaman kaba referanslarla verilmiş tavsiyelerden daha ince öğütmek zorunda kalabiliriz?

- Açık kavurmalar kullandığımızda: Neden? Açık kavurmalardaki ısıl işlem yüksek dansiteli ve çoğumuzun sevdiği tür çekirdeklerde daha az hücresel yapı hasarına sebep olur. Bu da daha az kırılganlık demek. Daha az ince partikül demek. Haliyle daha ince öğütmelere doğru gitmeniz demek. İşte bu sebeple orta kavurmadaki bir harmana göre yıkanmış, açık kavurma profilinde bir Etiyopya için çok daha ince öğüterek espresso yaparsınız. Denemesi bedava. Tamam, bedavadan biraz pahalı! :)

- IMS, Pullman, VST gibi precision filtreler kullandığınızda: Bu filtrelerdeki delik sayıları, yüzey alanları genel itibariyle daha geniştir. Dolayısıyla daha ince öğütmeniz gerekir. Bununla bağlantılı olarak daha performanslı öğütücüler makbuldur ve filtre içi dağılımınız hayati önem taşır.

- Nispeten düşük dozlar kullandığınızda: 22g Pullman filtre kullanıyorum, 16g kullandığımda inceltmem gerekir.

- Basınç ya da akış profilleme yeteneğine sahip makineler kullanıyorsanız: Bu makineler debi ya da basıncı manipüle edebildiği için çok daha ince öğütmeler kullanmanız gereken senaryolar yaratabilirsiniz

Daha detayı çok. Şimdilik bu kadarlık söylemiş olalım. :)

Sevgiler,
Togay
 
Selam Denizhan Ağabey,

Bu konu biraz da kullanıcının kendi hissiyatı ya da öğütme kalınlığına verdiği kişisel referansla alakalı. Çok keskin ve sarsılmaz sınırlar koymak oldukça zor. Daha net olmak adına segmetlere ayırabiliriz öğütmeleri. Pudra, ipince, ince gibi gitmek yerine ana başlıklara ayırarak mesela. Örneklendirecek olursam:

Filtre Grubu için benim şahsi referanslarım şöyle olurdu.

Genel kullanılır aralık 18-32(Kabaca ve almak istediğiniz sonuca göre elbette, buradaki çoğu arkadaşın 1-2 kişilik manuel demlemeler yaptığını varsayarak bunu belirtiyorum. Farklı dozlarda ve deneysel işlerde çok başka türlü de çalışabilirsiniz.)

18-20: İnce
21-24: Orta İnce
25-27: Orta
28-29: Orta Kalın
30-32: Kalın

Çok genel bir segment referansı veriyorum sadece. Lütfen sarsılmaz kurallar olarak almayın. Başka türlü segmentler için başka örnekler de verebiliriz. Gelin espresso örneklendirmesini de deneyelim:

8-9: İnce
9-12: Orta
12-14: Kalın

Burada belirttiğim espresso referansları standart aks seti değerleri üzerinden. Red Clix olduğunda daha geniş aralıklarda referanslar da verebiliriz. Söz gelimi ince espresso için 2 klik referans yerine 4 klik referansla 16-19 denilebilir. Bu konuyla bağlantılı olarak zaman zaman Comandante dahil tüm öüütücüler için referans değerler dışında kullanıma dair sorular alıyorum. Bilhasssa espresso ya da ince öğütmeler tarafında.

Neden zaman zaman kaba referanslarla verilmiş tavsiyelerden daha ince öğütmek zorunda kalabiliriz?

- Açık kavurmalar kullandığımızda: Neden? Açık kavurmalardaki ısıl işlem yüksek dansiteli ve çoğumuzun sevdiği tür çekirdeklerde daha az hücresel yapı hasarına sebep olur. Bu da daha az kırılganlık demek. Daha az ince partikül demek. Haliyle daha ince öğütmelere doğru gitmeniz demek. İşte bu sebeple orta kavurmadaki bir harmana göre yıkanmış, açık kavurma profilinde bir Etiyopya için çok daha ince öğüterek espresso yaparsınız. Denemesi bedava. Tamam, bedavadan biraz pahalı! :)

- IMS, Pullman, VST gibi precision filtreler kullandığınızda: Bu filtrelerdeki delik sayıları, yüzey alanları genel itibariyle daha geniştir. Dolayısıyla daha ince öğütmeniz gerekir. Bununla bağlantılı olarak daha performanslı öğütücüler makbuldur ve filtre içi dağılımınız hayati önem taşır.

- Nispeten düşük dozlar kullandığınızda: 22g Pullman filtre kullanıyorum, 16g kullandığımda inceltmem gerekir.

- Basınç ya da akış profilleme yeteneğine sahip makineler kullanıyorsanız: Bu makineler debi ya da basıncı manipüle edebildiği için çok daha ince öğütmeler kullanmanız gereken senaryolar yaratabilirsiniz

Daha detayı çok. Şimdilik bu kadarlık söylemiş olalım. :)

Sevgiler,
Togay
Teşekkürler Togay :) ben artık az çok kestiriyorum ancak hepimiz her gün internette yeni reçetelerle karşılaşıyoruz ve bu tariflerde çoğu zaman her hangi bir öğütücüye bağlı olmaksızın ince/orta ince/orta/orta kalın ya da kalın gibi referanslarla karşılaşıyoruz, hatta bazen öğütücü adı da verilerek derece verilmeksizin bu tanımlar kullanılıyor, o noktalar için bir ortak dil geliştirmek adına sordum aslında... sanırım bazen demleme için kullanılan ekipmana göre de kendi içinde bu tanımlar yorumlanıyor. Örneğin, şu anda kullandığım aeropress reçetesinde 16 klik 'orta ince' olarak tanımlanmış, bu derece pour over ekipmanlar için 'ince' olarak değelerlendirilirken söz konusu aeropress olunca 'orta ince' daha uygun olmuş, gibi... ya da ben böyle yorumladım diyelim :)

Tekrar teşekkürler :)
 
Bugun 8 kkde oguttukten sonra kol yerinden çikmadi kilitlenmiş.2-3 klik gevşetince kol da gevşedi.En son ayni durum timemorede olmuştu bu normal midir? Arada kahve parçalari kaldigi icin kolda mi kilitleniyor?
 
Geri
Üst