• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Comandante C40, C60 Baracuda / 1zpresso J-Max, K-Ultra

Yirgacheffe

Barista
İsim
Necdet
Daha fazla  
İsim
Necdet
Espresso Makinesi
Lelit Bianca, Simonelli Musica
Değirmen
Mahlkonig Vario-W, Comandante, 1zpresso J-Max, Xeoleo vs
Ekipmanlar
V60, Chemex, Aeropress, Clever, Delter press, Mokapot, Hario Mocca vs
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Beyoğlu
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Bahçelievler
Geçtiğimiz hafta içi C40, C60, J-Max ve K-Ultra’yı aynı masada bir araya getirip az çok aralarındaki farklara bakalım dedik.

C40 ve J-Max bana ait.
K-Ultra ve C60 ise bir arkadaşıma ait.

Temel amacımız öğütümdeki incelik, kalınlık, homojenite ve öğütülen kahvenin kuru/ıslak kokusuna bakmaktı. Bunları birkaç farklı klikte, aynı gramajlarda ve takipli saniyelerde gerçekleştirdik.

Kafa ütülemeden kısaca özetleyecek olursam,

C40, senelerdir kullandığım bir alet. C60’a göre kullanımı daha oturmuş diyebilirim. C40’da öğütülen kahvede alınan profil daha canlı ve parlak. Hem kuru koku, hem de fincan sonucu için geçerli bu deneyim.

C60, öncelikle fark edilir derecede ağır. Alt tarafta bulunan ayar kadranı C40’daki kadar pratik değil. En azından benim parmak uçlarım zorlandı onu çevirirken. C40’daki gibi dilimli bir ayar kadranı kullanımı daha rahat hale getirecektir. C60’da öğütülen kahvede gövde fazlasıyla ön planda. Asidite, aroma, parlaklık gibi unsurları C40’a nazaran daha geride fazlasıyla dengeli hissettim. Bu haliyle konik bir değirmen değil de, elektrikli flat burr/düz dişli sonucu verdiğini söyleyebilirim.

Açıkçası bu masada J-Max’ın olmaması gerekirdi, ancak elimizin altında diye onu da dahil etmiş bulunduk. Espresso odaklı bir el değirmeni olarak klik hassasiyeti açısından masada onunla yarışabilecek bir değirmen yok. Bu nedenle onun için söyleyecek fazla bir şeyim yok. Öğütülen kahvede alınan kuru koku C40 ile yakınlık gösterdi. Ancak onunla demleme yapmadık.

K-Ultra’yı C60’la kıyaslamalı mıyız, emin değilim. Zira fiyat/performans açısından C60’dan oldukça önde. Öğütülen kahvede alınan profil ise C40’da saydığım gibiydi diyebilirim. C60’da öğütülenin tatsal açıdan K-Ultra’yı yakalaması zor. En azından deneyimimiz bunu gösteriyor.

Ancak bu yorumu yaparken şunu da sormak lazım, acaba C60 bir eldeğirmeninin sunduğu tat profilini sağlamak için seasoning’e ihtiyaç duyuyor mudur?

Öyleyse, aleti bir süre kullandıktan sonra bu kıyaslamayı yapmak daha adaletli olurdu. Ancak seasoning gerektirmiyorsa, C60’ın sunduğu tatsal profilin bana hitap etmediğini belirtmem gerekir.

Ekli dosyalar

• IMG_8386.jpeg
    IMG_8386.jpeg
    62.6 KB · Görüntüleme: 111
Son düzenleme:
O zaman c60'ın aslında kinu killer olarak üretildiği yönündeki iddialar sizin deneyiminizle uyumlu olmuş. Kinu ile karşılaştırılmasını da görmek isterdim.

O zaman c60'ın aslında kinu killer olarak üretildiği yönündeki iddialar sizin deneyiminizle uyumlu olmuş. Kinu ile karşılaştırılmasını da görmek isterdim.

Kinu hoşuma gitmiyor. Yoksa onu da alırdım. 😂

Paylaşım için teşekkürler @Yirgacheffe. Bu tarz paylaşımlar görmeyi özlüyorum valla forumda 😞

Benzer karşılaştırmayı elimizde ki değirmenlerlerin (C40, Kplus, Xpro, Fellow Ode SSP, EK43, C2) alt setleri ile defalarca denedik. Bazılarının yazılarıda mevcut forumda.

C40’da öğütülen kahvede alınan profil daha canlı ve parlak. Hem kuru koku, hem de fincan sonucu için geçerli bu deneyim.

Kendiminde sahibi olduğum ve ana değirmenim olan C40 özelinde konuşmam gerekirse, dediğiniz gibi C40 kesinlikle parlak, asitide daha belirgin. Bu noktada diğer değirmenlerden ayrışıyor. Kahve asitik bir içecektir sözünden de yola çıkarak belki de C40'ın en sevilen noktası bu.

Fakat benim kişisel yönelimim artık Kpro'da ya da EK43'de elde ettiğimiz daha dengeli sonuçlar. C60 bu noktada nasıl sizce, özellikle K Ultra ile kıyaslarsak ?

Son düzenleme:
Emeğinize sağlık @Yirgacheffe, hikayenizde gördüğümden beri değerlendirmenizi merakla bekliyor idim açıkçası. Böyle yazıları ben de merakla bekliyor ve okuyorum.

Paylaşım için teşekkürler @Yirgacheffe. Bu tarz paylaşımlar görmeyi özlüyorum valla forumda 😞

Benzer karşılaştırmayı elimizde ki değirmenlerlerin (C40, Kplus, Xpro, Fellow Ode SSP, EK43, C2) alt setleri ile defalarca denedik. Bazılarının yazılarıda mevcut forumda.

Kendiminde sahibi olduğum ve ana değirmenim olan C40 özelinde konuşmam gerekirse, dediğiniz gibi C40 kesinlikle parlak, asitide daha belirgin. Bu noktada diğer değirmenlerden ayrışıyor. Kahve asitik bir içecektir sözünden de yola çıkarak belki de C40'ın en sevilen noktası bu.

Fakat benim kişisel yönelimim artık Kpro'da ya da EK43'de elde ettiğimiz daha dengeli sonuçlar. C60 bu noktada nasıl sizce, özellikle K Ultra ile kıyaslarsak ?

Rica ederim.

Açıkçası bu biraz kişisel bir değerlendirme olabilir.
C40, C60, Vario/w (her ikisi de mevcut), EK43, K-Ultra değirmenlerini baz alarak, sadece iki parametre üstünden gidersem ve bunları da 1’den 5’e kadar numaralandırırsam şöyle bir sonuç çıkarıyorum kendi adıma:

IMG_8390.jpeg

@Yirgacheffe emeğinize sağlık gerçekten çok iyi değerlendirme olmuş. Benim size çok küçük bir sorum olacak. Daha çok v60 memnuniyeti arayan ama espressoya da iyiye yakın bir alet için öneriniz j-max, k-ultra, k-pro dan hangisi olur. Örneğin j-max 12,5 ml click aralığı ile çok iyi bir espresso çıkarıyor ama pour over için vasat olur çok toz üretir, k serisi mevcut click aralığıyla cmd nin red clix aralığından daha iyi durumda doğal olarak red clix ile espresso da iyi sonuç alınıyorsa k serisi ile de iyi sonuç alınır ve j-max den daha iyi pour over sonucu alırsınız. J max ve k ulrta performansını canlı görmüş birinin görüşü çok önemli benim için.

@Yirgacheffe emeğinize sağlık gerçekten çok iyi değerlendirme olmuş. Benim size çok küçük bir sorum olacak. Daha çok v60 memnuniyeti arayan ama espressoya da iyiye yakın bir alet için öneriniz j-max, k-ultra, k-pro dan hangisi olur. Örneğin j-max 12,5 ml click aralığı ile çok iyi bir espresso çıkarıyor ama pour over için vasat olur çok toz üretir, k serisi mevcut click aralığıyla cmd nin red clix aralığından daha iyi durumda doğal olarak red clix ile espresso da iyi sonuç alınıyorsa k serisi ile de iyi sonuç alınır ve j-max den daha iyi pour over sonucu alırsınız. J max ve k ulrta performansını canlı görmüş birinin görüşü çok önemli benim için.

Şöyle ki, J-Max ile filtre kötü olmuyor. Bunu özellikle belirtmem gerekir. Defalarca farklı metotlarda demleme yaptım. V60, Chemex, makine filtresi, diğer manuel yöntemler vs. Hiçbirinde şahsen rahatsız olmadım. Ancak toz üretimi fazla olduğu için öğütüm adımında klik arttırarak toleransını sağladım. J-Max espresso odaklı olsa da filtresi göze batacak, ağız buruşturacak kadar hatalar ortaya koymuyor.

C40 zaten malum. Çevir çevir bitmiyor. Standart aks ile kısıtlı bir aralığa sahip. Red aks ile uzun süre denemedim. Birkaç defa kullanma fırsatım olmuştur en fazla. Ancak yorucu olduğunu söyleyebilirim.

C60 da espresso öğütmeye müsait. Ancak bu öğütümle espresso denemedim henüz.

K-Ultra, filtre performansının yanısıra espresso için de C40’dan birkaç adım önde. Daha hızlı öğütüyor ve fotoğraflardan da görüldüğü üzere daha homojen, daha istikrarlı sonuçlar veriyor.

J-Max ve K-Ultra arasında ise,
Eğer ara sıra keyfe keder espresso içilecekse K-Ultra mantıklı. Yok, espressodan taviz vermeden K-Ultra veya C40’a yakın bir filtre içilecekse J-Max tercih edilebilir bence. Tek yapılması gereken klik artırımına gidip toleransı sağlamak.
Bir de şu var, bazı çekirdeklerde özellikle fazla light olanlarda J-max öğütümü yorucu olabiliyor. Ancak K-Ultra daha rahat koruyor öğütüm gücünü.

@Yirgacheffe emeğinize sağlık, güzel inceleme ve değerlendirme.

C60 tamamen metal, devasa bir kesici setine sahip; bu açıdan çok çekici görünüyor. Hassasiyeti 1.5x C40 gibiymiş, bence espresso için yine yetersiz. Belki c60'a yönelik bir Red Clix üretilirise o zaman espresso öğütümünde yetenekli bir el değirmeni olur. Fakat o zaman da sahip olduğu geleneksel ayar mekanizması ne kadar kullanışlı olur, bence pek olmaz.

Seasoning konusuna gelirsek, bir c40 kullanıcısı olarak bu değirmende seasoning olayının var olduğunu düşünüyorum. İlk 6 ay sonrasında bence daha az tozlu öğütümler yapmaya başladı. Sürekli olarak kullandığım aynı çekirdekler ve filtre kağıtlarına dayanarak bunu dile getiriyorum.

C60'ın öğütümüyle ilgili belirttiğiniz daha tozlu, flat burr benzeri öğütüm bence filtre demleme için olumsuz denebilecek nitelikler; gerçekten çok ilginç. Yeni değirmenin belki de seasoning'e ihtiyacı vardır, ya da geri dönüşlerden yola çıkılarak yapılacak küçük rötuşlar gerekiyor olabilir. Fakat bu denli yüksek fiyat ödeyen kullanıcı mükemmel denecek bir filtre öğütümünü talep etmekte haklı mıdır, sonuna kadar. Bu açıdan incelemenize göre bence c60'a bir eksi yazılabilir.

K-ultra da J-max de farklı kulvarlarda çok başarılı değirmenler. İkisini de bir kaç öğütümlük deneme şansım oldu; hatta espresso makinesi aldıktan sonra J-max almak üzereyken, üçüncü bir el değirmeni almak yerine, (C40 ve Molent Pocket) terchimi df64'ten yana kullandım. Ayırdığım bütçeyi biraz daha sınırlandırılma durumum olsa kendi adıma filtre+espresso için tercihim K-ultra olurdu çünkü benim önceliğim filtre.

Bence Comandante c40 safkan bir filtre değirmeni. K-ultra için %70 filtre %30 espresso, J-max için ise %85 espresso %15 filtre öğütümü diyebilirim.

C60'a geri dönersek, bence Comandante bu değirmeni hem filtre hem espresso öğütümünü çok iyi yapsın diye değil, bütçe sınırı daha yukarılarda olan kitle için çekici görünen ve devasa kesicisiyle filtre aralığında hızlı öğüten bir filtre değirmeni olarak üretmiş. Bütçe problemi olmayan, espresso tutkunu kitle zaten 20 bine C60, 80-100 bine de güzelinden bir elektrikli değirmen alacaktır...

Ben c40 ile K ultra nın filtre performansı kıyaslamasını ediyordum. Çünkü tad olarak çok beğensem de c40 öğütümü artık uzun gelmeye başladı bana. Belki K ultra’ya geçerim toz üretimi c40 dan fazla değilse.

Ben c40 ile K ultra nın filtre performansı kıyaslamasını ediyordum. Çünkü tad olarak çok beğensem de c40 öğütümü artık uzun gelmeye başladı bana. Belki K ultra’ya geçerim toz üretimi c40 dan fazla değilse.
Lütfen sorumu yanlış anlamayın, gerçekten merak ettiğim için soruyorum;
Ben pour over için 20 klik te 45-50 sn civarında öğütümü tamamlıyorum.
K ultra bunu farz edelim ki 20-25 sn de tamamladı. Aradaki fark gerçekten sizler icin bu denli büyük mü?
Her kıyaslamada bu konuşuluyor, bana şaşırtıcı geliyor.

K ultra bunu farz edelim ki 20-25 sn de tamamladı. Aradaki fark gerçekten sizler icin bu denli büyük mü?
Benim anlamadığım nokta herkes sizin gibi 45-50 saniye diyor. Nedense bende 1dakikayı aşıyor her öğütüm :) yoksa aradaki fark 25 saniye olsa önemsemem ama 45 saniye kadar fark var. Belki de ben yavaş çeviriyorumdur. 16 gr kahve için tur sayısına bakmak lazım :)

Dostum aslında işin içine girmeden biraz dışarıdan bakınca bakış açını çok doğru. Gerçekten bazen bu saniye, ml, ufacık farklarda boğulup dünya kadar ekipman masrafları falana gidiyor olay. Hobi olmaktan çıkıp eziyet haline dönüşüyor. Aslında birbirimizi biraz frenlesek çok iyi olacak.

Aslında daha konforlu olanı varken neden uzun süre kendimizi yoralım. Kahve hepimiz için bir keyif, evet. Ancak şu kısmı da düşünmek lazım, bir zorluğa ilk dakikalar katlanmak yorucu gelmezken, zorluk süresi uzadıkça sonraki her bir saniye ilk saniyelerden daha yorucu gelebiliyor insana.

Yoksa kimsenin meramı saniye değil aslında. Tam olarak konforun artması.

Açıkcası ben öğütümü manuel yaptığım için çok seviyorum. Süreye hiç bakmıyorum. Zaten süreye bakıyor olsam makineyle devam ederdim yoluma. Kahve özellikle nitelikli kahve hobi işi. Demlemeye başlarken o klik sesi olsun, kahveyi öğütmek, geçen süredeki öğütüm sesi vb mutlu ediyor insanı. Olabildiğince sallanarak yapıyorum demlemelerimi🙂

Aslında daha konforlu olanı varken neden uzun süre kendimizi yoralım. Kahve hepimiz için bir keyif, evet. Ancak şu kısmı da düşünmek lazım, bir zorluğa ilk dakikalar katlanmak yorucu gelmezken, zorluk süresi uzadıkça sonraki her bir saniye ilk saniyelerden daha yorucu gelebiliyor insana.

Yoksa kimsenin meramı saniye değil aslında. Tam olarak konforun artması.
Aslında bu gereksiz ayrıntılar en çok değirmen olayında var. Evet değirmen çok önemli ama bu forumda gerçekten deneyimli pek çok arkadaşımız var ve gördüğüm kadarıyla onlar içinde en sonunda dediğiniz gibi çok az öğütüm farklılıkları gözardı edilerek iş konfor kısmına kayıyor. Buna sanırım en güzel örnek @zebercet benim için😂 en sonunda iş elektrikli değirmene doğru gidiyor. Bir tane de mobil olmak adına ortalama bir el değirmeni, bitti gitti işte.

Comandante'nin 20 klik civarında yavaş öğüttüğünü kesinlikle düşünmüyorum. Hiç süre tutmadım ama 15-20 gr'lık, 17-24 klikler aralığındaki öğütümlerin 30 saniyeyi geçtiğini düşünmüyorum. 15-16 kliklere indiğim su tutmayan kahvelerde belki 40 saniyeleri buluyor olabilir. İlk demlememde süre tutacağım. 🙂

Hem espresso hem filtre öğütümünü el değirmenyle yapmak gibi bir düşünceniz yoksa 10-20 sn daha hızlı öğütecek diye başka değirmen düşünmek bence hatalı bir yaklaşım olur.

Comandante'nin 20 klik civarında yavaş öğüttüğünü kesinlikle düşünmüyorum. Hiç süre tutmadım ama 15-20 gr'lık, 17-24 klikler aralığındaki öğütümlerin 30 saniyeyi geçtiğini düşünmüyorum. 15-16 kliklere indiğim su tutmayan kahvelerde belki 40 saniyeleri buluyor olabilir. İlk demlememde süre tutacağım. 🙂

Hem espresso hem filtre öğütümünü el değirmenyle yapmak gibi bir düşünceniz yoksa 10-20 sn daha hızlı öğütecek diye başka değirmen düşünmek bence hatalı bir yaklaşım olur.
Bir sonraki filtre öğütümünüzde süre yerine çevirme tur sayısı sayar mısınız? Ben de sayıp kıyaslayalım çünkü bende 1dakikayı aşıyor.

Bir sonraki filtre öğütümünüzde süre yerine çevirme tur sayısı sayar mısınız? Ben de sayıp kıyaslayalım çünkü bende 1dakikayı aşıyor.
21 klik, 16 gr kahve 25 sn. sürdü. Fakat alışkanlık olarak hızlı çevirdiğimi belirteyim, her zaman nasıl çeviriyorsam aynı şekilde öğütüm yaptım. Sanırım siz yavaş çeviriyorsunuz. 🙂

Bu arada manuel kahve öğütücülerde şöyle bir durum var; öğütüm hızı belli bir seviyenin üzerine çıkıyorsa kolu çevirmek de o ölçüde sertleşiyor demektir. Daha büyük burr'lu 1zpresso modellerinde öğütüm özellikle espresso ayarlarına geldikçe kolu çevirmenin çok zorlaştığı yönünde şikayetler de mevcut; Comandante Baracuda c60'da bu durum daha fazla şekilde.

Bence öğütümde tur sayısını saymaya hiç gerek yok, Comandante'ler arasında bu şekilde bir fark olamaz diye düşünüyorum. Biraz daha hızlı çevirin derim. 🙂

Geri