• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

ColdBrew - Hario Mizudashi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan YaCLow
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

YaCLow

Barista
Daha fazla  
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kocaeli
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Körfez
Merhabalar, geçen hafta X bir yakıt istasyonunda 200ml zehir style bir coldbrewe 55 tl verdikten sonra, hazır yazda geliyor iken kendi coldbrewimi demlemek istediğim için, bu yola çıktım :)

Demleme seti: Hario Mizudashi 1000ml
Değirmen: 1zpresso Q2 - 28
Kahve: Costarica - Tarrazu - 80 Gr
Su: Buzdağı - 1100 Ml - Oda sıcaklığı
Demleme süresi: 20 Saat

Sonuç: Çok hoş hafif bitterli ve meyvemsi bir coldbrewe sahip oldum. İnternetten aldığım şişelere doldurarak, tüketime devam edicem.

IMG_20230428_153201-01-min.jpeg

Son düzenleme:
Hario Mizudashi ile bana 100/1000 oran önerdiler
Friendzone Rwanda Mukama 'ylade denedim

180 klik kingrinder K4
Mila su
24 saat dolap

Bu kahve özelinde 80/1100 yapsaydım sanırım daha sönük kalabilirdi sanki ama bir sonraki denemeyi 80/1100 ile biraz daha ince çekerek denemek isterim

Hario Mizudashi ile bana 100/1000 oran önerdiler
Friendzone Rwanda Mukama 'ylade denedim

180 klik kingrinder K4
Mila su
24 saat dolap

Bu kahve özelinde 80/1100 yapsaydım sanırım daha sönük kalabilirdi sanki ama bir sonraki denemeyi 80/1100 ile biraz daha ince çekerek denemek isterim
Ben elimde olan, v60 ile pek performans alamadığım genelde biraz daha koyu kavruma kaçan nitelikli kahveleri bu yöntemle değerlendirme sürecine girdim :) Oran dediğiniz gibi kahveye göre değişkenlik gösterecektir. 1100 ml su koymamın nedeni, suyun daha fazla kahve ile tepkimeye girmesini sağlamak.

Mizudashi her oranı kullanmanıza izin vermiyor, buna dikkat edin lütfen. Örneğin 100/1000 yaparsanız bi 15 dakika sonra gidip kapağını açıp kontrol edin, su en üstteki kahvelere yetişemiyor olabilir. Haliyle kahvenin her yerine su değmediği için israf oluyor kahveler. Ben 1/14 gibi oranlar kullanıp 70-80 gram kahve kullanmayı makul görüyorum. Sonra bir de kağıt filtreden süzerseniz oldukça berrak sonuçlar çıkıyor. Genelde coldbrew için kahve su oranı daha yoğun tarifler verilse de bence 1/14 civarları daha iyi işliyor.

İlla 1/7, 1/10 gibi oranlar deniyeyim derseniz kavanozmuş gibi düşünüp daha sonra v60 filtresinden süzebilirsiniz.

Ben zaten her türlü bi kağıt filtreden süzülmesini mantıklı buluyorum.

Genel yaklaşımı; gözden çıkarılan çekirdeklerle bu yöntemle soğuk demleme yapıldığı şeklinde anlıyorum. Nispeten kaliteli sayılabilecek çekirdekleri soğuk demlemelerde kullanmıyor musunuz? Kalifiye çekirdeklerde vaadedilen kutsal topraklar bu demlemede tadım notaları olarak geri dönmemekte mi?

hocam iyi günler buzdolabında bekleterek demleme hakkında ne düşünüyorsunuz acaba? ben uzun süredir buzdolabı kapağında 12-13 saat demleyerek yapıyordum ama yanlış mı yapıyorum acaba?
Eğer burda bahsettiğimiz soğuk demleme yöntemi ise, bende oda sıcaklıgındakı su ile yapıp, daha sonra buzdolabında demlenmesini sağlıyorum. Bi dezavantajını hissetmedim.

yaaani v60 varken cold brew olayını hiç anlamıyorum.

karşılaştıracağım tarif :

v60'ın artıları:

- daha az kahve kullanılıyor. 1'e 15 gibi düşünebiliriz.

tarifi: 32.5g coffee/500ml 200g ice 300g hot water Step 1: 97g bloom (45sec) stir bloom Step 2: pour remain water in 2:30 to 3 minutes Step 3: stir once circular motion once in opposite motion Step 4: after drawdown, swirl canister to melt ice Step 5: serve on fresh ice

- hazırlaması çok kısa sürüyor. normal v60 demlemesinden 2-3 dakika daha uzundur. geceden bekletmek gibi olaylara gerek yok. canın mı istiyor, yap iç.

- heralde v60'ı olmayan kişi sayısı çok azdır. yani ekstra ekipmana gerek yok.

- tadı daha güzel.

mizudashi gibi ekipmanlarla cold brew yapmanın ise bence hiçbir artısı yok v60'a göre 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

(bunlar tamamen benim fikirlerim olup, okuyuculara fikir vermek açısından yazılmıştır. polemik yaratmak gibi bir niyetim yok.)

Eğer burda bahsettiğimiz soğuk demleme yöntemi ise, bende oda sıcaklıgındakı su ile yapıp, daha sonra buzdolabında demlenmesini sağlıyorum. Bi dezavantajını hissetmedim.
Ben de mizudashi ile hep aynı yöntemde yaptım. V60 ile süzünce gayet temiz sonuçla veriyor.

Haliyle kahvenin her yerine su değmediği için israf oluyor kahveler
Bu yüzden genellikle 1150 ml su ile demliyorum hep

mizudashi gibi ekipmanlarla cold brew yapmanın ise bence hiçbir artısı yok v60'a göre
Tek ve en büyük artısı hazırda kahve olması bence. Tek sefer yapıp 1 hafta içiyorum şişeledikten sonra. Veya hızlıca dışarı çıkmam gerektiğinde yanıma soğuk bi kahveyi anında alabilmek güzel oluyor.

Genel yaklaşımı; gözden çıkarılan çekirdeklerle bu yöntemle soğuk demleme yapıldığı şeklinde anlıyorum. Nispeten kaliteli sayılabilecek çekirdekleri soğuk demlemelerde kullanmıyor musunuz? Kalifiye çekirdeklerde vaadedilen kutsal topraklar bu demlemede tadım notaları olarak geri dönmemekte mi?
Benim açımdan, gözden çıkarılan çekirdekler deyimi doğru ama, kesinlikle niteliksiz kahvelerden yaptığım bir demleme değil, burda kullandığım costarica kahvesi, 250 gr 200tl civarında olan bir kahve. Buzluğumda bulunan, preon damo, niji matruşka 5, grizlly duramina gibi kahveleri, sıcak haliyle verim almışken soğuk demleme riskine girmek istemedim, sıcak demleme ile aynı aromatikliği elde etmek mümkün mü onuda bilmiyorum :) Deneyelim derken, kaliteli çekirdekleride heba etmeyelim.

v60'ın artıları:

tarifi: 32.5g coffee/500ml 200g ice 300g hot water Step 1: 97g bloom (45sec) stir bloom Step 2: pour remain water in 2:30 to 3 minutes Step 3: stir once circular motion once in opposite motion Step 4: after drawdown, swirl canister to melt ice Step 5: serve on fresh ice

- hazırlaması çok kısa sürüyor. normal v60 demlemesinden 2-3 dakika daha uzundur. geceden bekletmek gibi olaylara gerek yok. canın mı istiyor, yap iç.

- tadı daha güzel.

mizudashi gibi ekipmanlarla cold brew yapmanın ise bence hiçbir artısı yok v60'a göre 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

(bunlar tamamen benim fikirlerim olup, okuyuculara fikir vermek açısından yazılmıştır. polemik yaratmak gibi bir niyetim yok.)

Bahsettiğiniz yöntem, cold drip yöntemi sanırım, hiç denemedim mutlaka denicem. İce americona buna örnek sanırım.

- Kavanozda demleyip, filtre kagıdı le süzüp, tüketen çok kişi var. Mizudashinin bence artısı, tek parça ürün olması ve kolaylığı ( Filtre ile süzmeye girmezseniz, kendi filtreside çok başarılı ).
- Ben 12 adet 200 ml şişe ile sistemi götürüyorum, hazırda sıcak demleme gibi bir kahve olmasa da, hoşuma giden kahvem olması, pratik içimi, serinletmesi beni cezbeden kısmı.

Tam olarak bunu kasdetmistim Hocam süre olarak 12-13 saat tutuyordum ben ama siz daha uzun süre demliyormussunuz bende bir deneyeceğim.

Bu yüzden genellikle 1150 ml su ile demliyorum hep
Ben de genelde 1130-1150 arasına kadar dolduruyordum, başkalarına da tavsiye ederim. Mümkünse sonrasında çıktıyı 3-4 cam şişeye bölmek çok verimli oluyor. Her şişeyi sonuna kadar doldurursanız bir şişedekini içerken diğerine aç-kapa yapmadığınız için bozulma süresini de uzatacaktır diye tahmin ediyorum.

Bir de dipnot düşmüş olayım, coldbrew termosta tat değişimine uğramıyor. Haliyle soğuk havada bile termosa kahve atıcaksam coldbrew kullanmayı tercih ettiğim oldu.

v60'ın artıları:

- tadı daha güzel.

İlk mesajı okuyunca benzerini yazayım hemen dedim. Bir notla. Bu yöntem o kadar pratik ve lezzetli geliyor ki bana diğer yöntemleri merak edip denemedim bile 😂 Bir arada arkadaşlarımdan biri mizudashi, kavanoz vb. yaparsa bir denerim değer mi değmez mi uğraşmaya diye.

v60'ın artıları:

- tadı daha güzel.

Sabah erkenden termosa atıp çıkmalık ya da ani misafire vermelik yönüyle artısı var bence coldbrew yapmanın.

Ben de önceden bu tekniğin coldbrewdan daha iyi olacağını düşünüyordum ama zamanla fikrim değişti. Bence uygulaması zor bir tarif. Demleme esnasında kahve/kaynar su oranı 1/9,küsür. Bu kadar az suyla efektif çözmek zor olacaktır. Yanlış yapıldığında çok kolay ekşi/zayıf bir fincan verebilecektir diye düşünüyorum. Çok taze olduğu için her türlü aromatik olacaktır ama tatlılık yönünden zorlar teorik olarak. Çok deneme yapmadım ama, o yüzden emin konuşmayayım. Ama şunu hayal edin: Düz v60 demlemenizde bu tarifi yaptığınızda sonradan eklediğiniz buz yerine kaynar su koysanız sizce tatmin edici bir sıcak kahve demlemesi çıkar mı ortaya? Ben bu miktarlarda bypass eklemekten hiç verim alamadım şu zamana kadar.

Bence insanlar yanlış coldbrew yapıyorlar. Çok yoğun bir oranla, dandik çekirdekle, önemsemeden yapılıyor çoğunlukla. İyi kahvelerde cold brew çok güzel oluyor. Kernel coffee'de ikram edilmişti geçen sene gibi, sanırım san cristobal cold brew. Çok güzeldi. Tarif olarak da nisan ağcanın kanalındaki gibi bir şey kullanıyorlardı. Yani başta bir miktar kaynar suyla 3-5 dakika demleyip sonra oda sıcaklığında su ekleniyor. Sonra 12 saat buzdolabı gibi.

Ben genelde mizudashide şöyle bir tarif uyguluyorum şu sıralar:
1- Kahve miktarının 4 katı kadar kaynar suyu yavaşça döküyorum. Dolduğunda bir çubukla karıştırıyorum filtrenin diplerine kadar. Sonra eklemeye devam ediyorum.
2- Tüm su aktığında 1/14 olacak kadar oda sıcaklığında su ekliyorum.
3- Ardından 4-6 saat oda sıcaklığında bekletip sonra 8-10 saat buzdolabında bekletiyorum.
4- Filtreden süzülmüş kahveyi bir de v60 filtresinden süzüyorum.

Yaklaşık 900 ml, görece yoğun bir kahve çıkıyor ve 1 hafta içinde tüketiyorum.

Bence uçan kaçan, fermente, funky vs kahveleriniz varsa 1/14 gibi oranlarla bir coldbrew deneyin. Nasıl bir meyve suyuyla karşılaştığınızı görünce şaşıracaksınız.

Ben de genelde 1130-1150 arasına kadar dolduruyordum, başkalarına da tavsiye ederim. Mümkünse sonrasında çıktıyı 3-4 cam şişeye bölmek çok verimli oluyor. Her şişeyi sonuna kadar doldurursanız bir şişedekini içerken diğerine aç-kapa yapmadığınız için bozulma süresini de uzatacaktır diye tahmin ediyorum.

Bir de dipnot düşmüş olayım, coldbrew termosta tat değişimine uğramıyor. Haliyle soğuk havada bile termosa kahve atıcaksam coldbrew kullanmayı tercih ettiğim oldu.
ben 6 tane 200ml lik coldbrew şişesine dolduruyorum gayet iyi oluyor.

Geri