• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Coffenutz Etiyopya Shantawene v60 demlesi hakkında

hakansarikurt

Yeni Üye
İsim
Hakan Sarıkurt
Daha fazla  
İsim
Hakan Sarıkurt
Arkadaşlar başlıkta bahsettiğim kahve çekirdeğini v60 demlesinde kullananlar varsa sizden fikir almak istedim. Tat profili olarak çok güzel bir kahve olmasına rağmen demleme konusunda bir standart tutturamadım. Örneğin aynı öğütüm ayarında bir başka kahve ile 2.30 dakika altında biten biten bir demleme shantawene ile 5 dakikaları buluyor. French press ayarında kalın öğütümlere çıkmadığım takdirde kahve yatağı hep çamurlu oluyor. Nispeten kalbürüstü bir değirmen olan molent g50'yi kullanıyorum. Forumda değirmenlerinin kalibrasyon ayarından dolayı sıkıntı yaşayan arkadaşlar olmuş. Değirmene çamur atmadan önce sizden fikir almak istedim

Söz konusu kahveyi denemedim (deneyip hatırlamıyor da olabilirim 😄) ama kahvelerin işlenmesine, türüne, çıkardığı toza göre filtreyi tıkama oranları değişiyor. Bazı kahveler suyu hiç tutmazken, bazılarının süzülmesi nispeten uzun sürüyor. Bu durumlarda en iyisi çıkan sonuca göre parametreler üzerinde oynamak. Yani uzun demlendi diye kötü olacak diye bir kaide de yok sonuçta. Kasuya yöntemi, melodrip demlemeleri, düşük ajitasyonlu demlemelerde mesela uzun süre hedeflenebilir. Siz en iyisi bardağa göre yorumlayıp parametrelerle oynayın. Kalın öğütülebilir, döküş sayısı azaltılabilir, swirl yapmazsınız vs

Arkadaşlar başlıkta bahsettiğim kahve çekirdeğini v60 demlesinde kullananlar varsa sizden fikir almak istedim. Tat profili olarak çok güzel bir kahve olmasına rağmen demleme konusunda bir standart tutturamadım. Örneğin aynı öğütüm ayarında bir başka kahve ile 2.30 dakika altında biten biten bir demleme shantawene ile 5 dakikaları buluyor. French press ayarında kalın öğütümlere çıkmadığım takdirde kahve yatağı hep çamurlu oluyor. Nispeten kalbürüstü bir değirmen olan molent g50'yi kullanıyorum. Forumda değirmenlerinin kalibrasyon ayarından dolayı sıkıntı yaşayan arkadaşlar olmuş. Değirmene çamur atmadan önce sizden fikir almak istedim
Merhaba bu sıralar son gelen çekirdekler hariç her şeyi denedim Nutz'dan. Hiçbir çekirdeğinde, öyle bir problemle karşılaşmadım. Kavurmaları çok başarılı.

Çok önceki kavrumlarını denemiş olsam da Shantawene'den net güzel sonuçlar aldık tüm demlemelerde. Hatta espressoya da çok yakışıyordu filtre kavrumları bile... O bahsettiğiniz kadar suyu tutup filtreyi tıkayabilecek bir çekirdek değil. Evet iyi çözünme veriyor faakat sorununuz bahsettiğiniz şey büyük ihtimal öğütücü kaynaklı.

Yatağın çamurlaşması malesef öğütüm çok etkilidir. Birincil etken diyebiliriz. İkincil olarak da kuşkusuz yatağa yapılan müdahalelerden doğar, ajite etme su dökme v.b şeylere bağlı olarak da ortaya çıkar. Fakat çamurlaşma öğütmeden kaynaklı çok kolay ortaya çıkabiliyor.
Birisinden öğütme isteyerek aynı çekirdeği farklı bir değirmenle denemeye giderek bu seçeneği elemeye bakın bence.

Değirmeninizin kalibrasyonu kaydıysa acaba v60 yerine daha ince çekiyor olabilir misiniz? Daha ince çekerseniz süre uzar ve çamurlaşma da olabilir.

Aslında çektiğiniz kahvenin öğütülmüş fotoğrafını da paylaşabilirseniz molent kullanan arkdaşlar v.s de bir öğütümünüze bakabilir.

Söz konusu kahveyi denemedim (deneyip hatırlamıyor da olabilirim 😄) ama kahvelerin işlenmesine, türüne, çıkardığı toza göre filtreyi tıkama oranları değişiyor. Bazı kahveler suyu hiç tutmazken, bazılarının süzülmesi nispeten uzun sürüyor. Bu durumlarda en iyisi çıkan sonuca göre parametreler üzerinde oynamak. Yani uzun demlendi diye kötü olacak diye bir kaide de yok sonuçta. Kasuya yöntemi, melodrip demlemeleri, düşük ajitasyonlu demlemelerde mesela uzun süre hedeflenebilir. Siz en iyisi bardağa göre yorumlayıp parametrelerle oynayın. Kalın öğütülebilir, döküş sayısı azaltılabilir, swirl yapmazsınız vs
Merhaba @hakansarikurt

Shantawene için standart değişkenleri uyguladığımda uzun sürelerle ben de karşılaşıyorum ama @Secron da bahsetmiş zaten, sonuçtan memnun değilseniz parametrelerle oynayın.

En iyi reçete için de genel prensip; mesela 3:45 te iyi sonuç aldığınız ve 3:15 denemenizin daha kötü sonuç verdiği bir durum var, o zaman 3:45 e geri dönüyor ve değiştirmemek üzere bu değişkeni kitliyorsunuz hatta 3:45 üzeri için de aynı taktiği kullanabilirsiniz. Shantawene üzerinde detaylı bir reçetelendirme yapmadım yine de 3 dakika üstünde de iyi sonuç veren bir çekirdek olduğunu söyleyebilirim.

Bir de tabii çok detaylı olmaya başlayabilir ama her öğütücünün ince tanecik üretme noktası farklı olabilir ve kalına gittikçe daha fazla "tıkanmaya yol açan ince partiküllerin sürüklenmesi" sorunu ile karşılaşabilirsiniz, öğütücünüzün en iyi noktasını bulup oradan belki gramla ve döküşle süre ayarlamaları yapmanızı da tavsiye ederim.

Afiyetler

Ben şu ana kadar iki kere demledim ve en iyi sonucu şu şekilde aldım: 30 gr/500 ml. 91 derece Pürsu / cmd 24 klik. 100 ml blooming ve daha sonra 250 ml'e ve ikinci döküşte 500 ml'e tamamlıyorum. Sıcakkan potansiyelini vermeyen, ısısı biraz düşünce çok kompleks, narenciye dolu bir kahve oluyor. Daha önce Gordion'dan içmiştim ve aynı sonuçları almıştım. Dökümleri çok parçaya bölmek kahveyi tıkıyor ve potansiyelini baskılıyor.

Merhaba @hakansarikurt

Shantawene için standart değişkenleri uyguladığımda uzun sürelerle ben de karşılaşıyorum ama @Secron da bahsetmiş zaten, sonuçtan memnun değilseniz parametrelerle oynayın.

En iyi reçete için de genel prensip; mesela 3:45 te iyi sonuç aldığınız ve 3:15 denemenizin daha kötü sonuç verdiği bir durum var, o zaman 3:45 e geri dönüyor ve değiştirmemek üzere bu değişkeni kitliyorsunuz hatta 3:45 üzeri için de aynı taktiği kullanabilirsiniz. Shantawene üzerinde detaylı bir reçetelendirme yapmadım yine de 3 dakika üstünde de iyi sonuç veren bir çekirdek olduğunu söyleyebilirim.

Bir de tabii çok detaylı olmaya başlayabilir ama her öğütücünün ince tanecik üretme noktası farklı olabilir ve kalına gittikçe daha fazla "tıkanmaya yol açan ince partiküllerin sürüklenmesi" sorunu ile karşılaşabilirsiniz, öğütücünüzün en iyi noktasını bulup oradan belki gramla ve döküşle süre ayarlamaları yapmanızı da tavsiye ederim.
Merhaba @hakansarikurt

Afiyetler
Merhaba @hakansarikurt

Merhaba @hakansarikurt

Afiyetler
Bilgilendirme için teşekkür ederim Ömer Hocam, v60 ile nitelikli kahve çekirdekleri demlemeye tam ekipmanla henüz başladığım için tadım farkındalığı kazanamadım, kendi demlediklerim dışında referans alabileceğim iyi demlenmiş bir v60 olmadığından sanrım. Sizin de bahsettiğiniz gibi kalına gittikçe artan toz üretiminden kahve daha da acılaşıyor. Ama v60 için ortalama incelikte öğüttüğümde de demleme 5 dakikalara çıkıyor yine acılaşıyor. Referans olsun diye elimdeki Kolombiya Hulia Palestine ile Burundi Honey'i aynı paramatrelerle demlediğimde süre yarıya iniyor. 2.30 dakika civarlarına. @schiele 'nin dediği gibi başka bir öğütücü ile deneme şansım olursa değirmen faktörünü de elerim.

Ben şu ana kadar iki kere demledim ve en iyi sonucu şu şekilde aldım: 30 gr/500 ml. 91 derece Pürsu / cmd 24 klik. 100 ml blooming ve daha sonra 250 ml'e ve ikinci döküşte 500 ml'e tamamlıyorum. Sıcakkan potansiyelini vermeyen, ısısı biraz düşünce çok kompleks, narenciye dolu bir kahve oluyor. Daha önce Gordion'dan içmiştim ve aynı sonuçları almıştım. Dökümleri çok parçaya bölmek kahveyi tıkıyor ve potansiyelini baskılıyor.
Mutlaka bu şekilde bir deneme yapacağım. Dediğiniz gibi benim demlemelerimde de soğudukça narenciye notaları belirginleşiyor. Sizin bu şekilde 500 ml demlemenizde aldığınız süre ne olmuştu?

Mutlaka bu şekilde bir deneme yapacağım. Dediğiniz gibi benim demlemelerimde de soğudukça narenciye notaları belirginleşiyor. Sizin bu şekilde 500 ml demlemenizde aldığınız süre ne olmuştu?
Ben süre tutmayı bıraktım. V60 demlemede o kadar çok parametre ve koşul var ki, kendimce bir standart oluşturdum. İki kişilik demleme yaptığım için 30/500 miktarını kullanıyorum. Demleme aracım Hario 02 Plastik, kağıt olarak Cafec Traditional kullanıyorum. Suyun sıcaklığını 92-93 derecelerde seviyorum. Çekirdekler çok açık olmadığı sürece bu sıcaklık çoğu kahveyi acılaştırmadan iyi çözüyor bence. Blooming'i kahve oranının en az 2.5 katı yapıyorum ve kahve yatağının ıslanıp dinlenmesini bekliyorum (yaklaşık 40-50 saniye). Daha sonra ilk döküşü 250'ye, ikinciyi de 500'e kadar yapıyorum. Bazı Güney Amerika kahvelerinde tek döküşün daha iyi olduğunu da fark ettim (Guatemala özellikle). Bu şekilde hem daha hızlı süzülüyor hem de notalar çok belirgenleşiyor. Öğütüm aralığı olarak da cmd'de 22-26 arası gidib geliyorum.

Merhaba bu sıralar son gelen çekirdekler hariç her şeyi denedim Nutz'dan. Hiçbir çekirdeğinde, öyle bir problemle karşılaşmadım. Kavurmaları çok başarılı.

Çok önceki kavrumlarını denemiş olsam da Shantawene'den net güzel sonuçlar aldık tüm demlemelerde. Hatta espressoya da çok yakışıyordu filtre kavrumları bile... O bahsettiğiniz kadar suyu tutup filtreyi tıkayabilecek bir çekirdek değil. Evet iyi çözünme veriyor faakat sorununuz bahsettiğiniz şey büyük ihtimal öğütücü kaynaklı.

Yatağın çamurlaşması malesef öğütüm çok etkilidir. Birincil etken diyebiliriz. İkincil olarak da kuşkusuz yatağa yapılan müdahalelerden doğar, ajite etme su dökme v.b şeylere bağlı olarak da ortaya çıkar. Fakat çamurlaşma öğütmeden kaynaklı çok kolay ortaya çıkabiliyor.
Birisinden öğütme isteyerek aynı çekirdeği farklı bir değirmenle denemeye giderek bu seçeneği elemeye bakın bence.

Değirmeninizin kalibrasyonu kaydıysa acaba v60 yerine daha ince çekiyor olabilir misiniz? Daha ince çekerseniz süre uzar ve çamurlaşma da olabilir.

Aslında çektiğiniz kahvenin öğütülmüş fotoğrafını da paylaşabilirseniz molent kullanan arkdaşlar v.s de bir öğütümünüze bakabilir.
Benim de ilk aklıma değirmen geldi. Bu sebepten çok kalın değerlere kadar denemeler yaptım. İki farklı kahve çekirdeği daha denediğimde aynı paramatrelerde demleme süresi yarıya iniyor. Birde kullandığım Etiyopya öğütüm sırasında el değirmenini en zorlayan çekirdek türü. Öğütüm değil kırım sesleri geliyor sanki.

Hocam ben de Ultra Coffee Roastery'den Shantawene aldım aynı şekilde farklı öğütüm boyutlarını denesem de diğer demlemelerdeki sürelere yaklaşamıyorum maalesef 34 gramlık demlemede yaklaşık 5 dakika. 20 gramlık demlemelerde ise 4:30 gibi bir sürede bitiyor. Sanırım varyeteden kaynaklı bir durum söz konusu. 20 gr x 320 ml şeklinde 4 parçalı (80+80+80+80) döküş ile demlediğimde gövdeli, tatlılığın olduğu bir fincan elde ediyorum, aftertaste ise narenciye olacak şekilde, soğudukça asidite ön plana çıkıyor.

En hoşlandığım sonuca ise 15 gr x 240 ml 2 parçalı döküş (60+180) şeklinde demleme yaptığımda ulaştım, ağzımı sanki meyve yiyormuş hissiyatı ile dolduran, narenciyenin dibine kadar hissedildiği inanılmaz keyifli bir kahveydi fakat ilk demleyişimdi o yüzden ekstra keyifli olmuş olabilir orasını bilemem.

Sonuç olarak süre uzasa dahi over-extraction durumu başıma gelmedi bence uzun süren demlemeden korkmayın. Parametreler ve süreler değiştikçe elde edilen tatların değiştiği bir kahve olduğunu düşünüyorum.

Bir de klasik V60 için öğüttüğünüz boyutun 1 click yukarısında, az önce anlattığım 15 gr x 240 ml 2 parçalı döküş (60+180) şeklinde deneyin belki sonuç daha çok tatmin eder.

Değirmen: 1Zpresso Q2
Filtre : Cafec TH-3

Aynı Kahveyi biraz önce demledim ögütücüm Timemore C1 ince sayılabilecek bir ögütüm yaptım Sizin dediginiz sürelere hiç çıkmadı 2:35 te bitti dememlem demleme stilinizi gözden geçirin yada kullandıgınız filtrenin o partisinde sorun olabilir bazen olabiliyor.

Filtre olarak Cafec TH-3 Kullandım 16:250

Aynı Kahveyi biraz önce demledim ögütücüm Timemore C1 ince sayılabilecek bir ögütüm yaptım Sizin dediginiz sürelere hiç çıkmadı 2:35 te bitti dememlem demleme stilinizi gözden geçirin yada kullandıgınız filtrenin o partisinde sorun olabilir bazen olabiliyor.

Filtre olarak Cafec TH-3 Kullandım 16:250
100'lü japon hario, 40'lı kutulu hario sonuç değişmedi. Aynı kavurucunun Burundi Honey'i aynı parametrelerde denediğimde yarıya iniyor süre. Bu da Etiyopya çekirdeğinde denediğim öğütüm kalınlığı ve bu çekirdekte oluşan statik. Sizce öğütümde bir problem var mı?

Ekli dosyalar

• Screenshot_20220327-022328.png
    Screenshot_20220327-022328.png
    751.2 KB · Görüntüleme: 32
  • Screenshot_20220327-022355.png
    Screenshot_20220327-022355.png
    590.4 KB · Görüntüleme: 33
  • Screenshot_20220327-022350.png
    Screenshot_20220327-022350.png
    516.2 KB · Görüntüleme: 32
100'lü japon hario, 40'lı kutulu hario sonuç değişmedi. Aynı kavurucunun Burundi Honey'i aynı parametrelerde denediğimde yarıya iniyor süre. Bu da Etiyopya çekirdeğinde denediğim öğütüm kalınlığı ve bu çekirdekte oluşan statik. Sizce öğütümde bir problem var mı?
Ögütümde Problem gözükmüyor bazı çekirdeklerde yüksek statik görülebilir . Belki kavrum kaynaklı olarak kavrulan Partide sorun olabilir çünkü ben bu çekirdeği çok rahat ögütüyorum hiç öyle çok aşırı zorlayan bir çekirdek değil bana gelen kavrum.

Geri