Merhabalar,
Evde kavurma işine yeni başladım. İlk kavurmamı sanalbaharat.com'dan temin ettiğim 1kg'lık Kenya AA çekirdeği ile yaptım, 100gr kahveyi ayıkladıktan sonra derin ve küçük bir tavada, ocağa değdirmeden 1 saate yakın bir süre salladım. İnternette okuduğumdan çok daha uzun sürdü. 2 gün degassing'den sonra içmeye başladım. Tahmin edeceğiniz üzere iyi bir sonuçla da karşılaşmadım.
İkinci kavurmamı da aynı çekirdekle yaptım. Bu sefer farklı olarak tavayı ateşe değdirmeden sallamak yerine, doğrudan ocağın üstüne koydum ve tahta bir kaşık ile sürekli karıştırdım. Yaklaşık 10-15dk civarında sürdü. Üzerinden 1 gün geçti, tadında iyi denilebilecek herhangi bir şey yok.
Her iki kavurmada da kahveyi becerebildiğim kadar ayıkladım.
Sorularım şöyle:
1- First crack, her çekirdekte aynı anda gerçekleşmiyor, first crackten sonra daha düşük bir ısıda 1dk kadar daha kavuracağım diyelim. Bütün çekirdeklerden crack sesinin gelmesini mi beklemek gerekiyor? Yoksa ilk crack sesi geldikten sonra hemen daha düşük ısıda devam etmek mi daha doğru olur? Adı biraz kafa karışıklığına yol açtı benim için.
2- Bu akşam 100-150gr kadar da fırında kavuracağım, fırından daha homojen bir kavurma elde edeceğimi tahmin ediyorum. Kaç derecelik bir ısıyla kavurmaya başlamayalım?
3- İki kavurumda da kahveden iyi bir tat alamadım, bunun ne kadarı kavrumla, ne kadarı çekirdeğin kendisiyle ilgili nasıl anlayabilirim?
Bu başlığın benim gibi herhangi bir ekipman kullanmadan kavurma yapmayı deneyenler için faydalı olacağını düşünüyorum, siz de sorularınız paylaşırsanız deneyimli arkadaşlar yardımcı olur diye umuyorum.
Evde kavurma işine yeni başladım. İlk kavurmamı sanalbaharat.com'dan temin ettiğim 1kg'lık Kenya AA çekirdeği ile yaptım, 100gr kahveyi ayıkladıktan sonra derin ve küçük bir tavada, ocağa değdirmeden 1 saate yakın bir süre salladım. İnternette okuduğumdan çok daha uzun sürdü. 2 gün degassing'den sonra içmeye başladım. Tahmin edeceğiniz üzere iyi bir sonuçla da karşılaşmadım.
İkinci kavurmamı da aynı çekirdekle yaptım. Bu sefer farklı olarak tavayı ateşe değdirmeden sallamak yerine, doğrudan ocağın üstüne koydum ve tahta bir kaşık ile sürekli karıştırdım. Yaklaşık 10-15dk civarında sürdü. Üzerinden 1 gün geçti, tadında iyi denilebilecek herhangi bir şey yok.
Her iki kavurmada da kahveyi becerebildiğim kadar ayıkladım.
Sorularım şöyle:
1- First crack, her çekirdekte aynı anda gerçekleşmiyor, first crackten sonra daha düşük bir ısıda 1dk kadar daha kavuracağım diyelim. Bütün çekirdeklerden crack sesinin gelmesini mi beklemek gerekiyor? Yoksa ilk crack sesi geldikten sonra hemen daha düşük ısıda devam etmek mi daha doğru olur? Adı biraz kafa karışıklığına yol açtı benim için.
2- Bu akşam 100-150gr kadar da fırında kavuracağım, fırından daha homojen bir kavurma elde edeceğimi tahmin ediyorum. Kaç derecelik bir ısıyla kavurmaya başlamayalım?
3- İki kavurumda da kahveden iyi bir tat alamadım, bunun ne kadarı kavrumla, ne kadarı çekirdeğin kendisiyle ilgili nasıl anlayabilirim?
Bu başlığın benim gibi herhangi bir ekipman kullanmadan kavurma yapmayı deneyenler için faydalı olacağını düşünüyorum, siz de sorularınız paylaşırsanız deneyimli arkadaşlar yardımcı olur diye umuyorum.