• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Coffee Department - Etiyopya Aricha

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan noahsark
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

noahsark

Barista
İsim
Muhammed
Daha fazla  
İsim
Muhammed
Gördüğüm kadarıyla bunun da konusu yok. 19 Mart kavrumlu çekirdeği bugün demledim. Metin Bey'in önerdiği genel parametleri kullandım:

16/250
G50 38 klik
Cafec Traditional
Buzdağı 93 derece
0-30 arası 50 ml blooming, ardından 200 ml 1.15 e kadar tek döküş, sonda kısa spin
2:22 bitiş

Başta limon ve nektarin direkt kendini belli etti. Sanırım öğütüm biraz kalın oldu zira asidite biraz rahatsız ediciydi ve fincanın yarısından sonra ağızda kuruluk oluşturmaya başladı. Düzgün oynamalarla güzel fincanlar çıkacaktır diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Ben de bugün 19 Mart kavrumlu paketi ilk defa açıp @metin Bey' in tavsiye ettiği tarife göre demledim.

16/250
Origami Dripper
K-Plus 6.9
Cafec Traditional
Abant 93 derece
0-30 arası 50 ml suyla blooming ardından tek seferde 250 ml' ye tamamlama.
2:15 bitiş.

Ekşilik hissettirmeyen gayet fresh bir limon. Soğumaya başladıkça tatlılığı daha da arttı.

Merhaba arkadaşlar, iki gündür ben de bu kahveyi demliyorum daha blooming yaparken üzüm pekmezi kokusunu alıyorum tertemiz asiditesi dengeli mayhoş bir içim sundu açıkçası benim gayet hoşuma gitti. (y) ;)

Arkadaşlar Cafec Traditional'ı tıkamayı başardım 😂😂😂.
Metin Bey'in paylaştığı 16/250 genel reçeteyi Molent G50 33 klikte denedim ve su güzel bir şekilde akarken sonlara doğru aniden tıkandı ve 3 dakikayı geçmeye başlayınca kaldırdım artık. Sonuç sıcakken dümdüz, gövdeli ama tuhaf bir şekilde acı olmayan, burukluk yaratmayan ufaktan pekmezi hissettiren bir kahve oldu fakat soğudukça asidite ortaya çıktı ve güzel, hoş içimli orta gövdeli, pekmez, lime, siyah çay tatları olan bir kahveye dönüştü. Bu aralar tatlı ve meyvemsi kahvelerden damağım yorulduğu için asiditesi yüksek kahvelere yöneliyorum ve tarifi düzeltirsem gerçekten aradığımı sunacağını düşünüyorum.
İkinci demlemem için sizlere de danışmak istedim, Metin Bey'in tek döküş tarifini 37 klik veya 38 klikle bir daha mı deneyeyim, yoksa 1:1:1 tarifini 44-45 klikle mi deneyeyim? Kahve yıkanmış olmasına rağmen daha önce tükettiğim kahvelere göre bayağı toz çıkardı o yüzden referans klik olarak aldığım 42 de de sürenin çok uzayacağını düşünüyorum.

Arkadaşlar Cafec Traditional'ı tıkamayı başardım 😂😂😂.
Metin Bey'in paylaştığı 16/250 genel reçeteyi Molent G50 33 klikte denedim ve su güzel bir şekilde akarken sonlara doğru aniden tıkandı ve 3 dakikayı geçmeye başlayınca kaldırdım artık. Sonuç sıcakken dümdüz, gövdeli ama tuhaf bir şekilde acı olmayan, burukluk yaratmayan ufaktan pekmezi hissettiren bir kahve oldu fakat soğudukça asidite ortaya çıktı ve güzel, hoş içimli orta gövdeli, pekmez, lime, siyah çay tatları olan bir kahveye dönüştü. Bu aralar tatlı ve meyvemsi kahvelerden damağım yorulduğu için asiditesi yüksek kahvelere yöneliyorum ve tarifi düzeltirsem gerçekten aradığımı sunacağını düşünüyorum.
İkinci demlemem için sizlere de danışmak istedim, Metin Bey'in tek döküş tarifini 37 klik veya 38 klikle bir daha mı deneyeyim, yoksa 1:1:1 tarifini 44-45 klikle mi deneyeyim? Kahve yıkanmış olmasına rağmen daha önce tükettiğim kahvelere göre bayağı toz çıkardı o yüzden referans klik olarak aldığım 42 de de sürenin çok uzayacağını düşünüyorum.
İlk mesajdaki demlememden tek fark olarak klik sayısını 36 ya düşürdüm. Traditional ile tıkanma olmadı 2.30 gibi bitti. Kesinlike 38e göre daha aromatik, baştan sona şeftali kokan bir bardak çıktı. Tadı güzeldi ama kokusu tadından da güzeldi. Son iki üç yudum yine dişlerimi kamaştırmaya yetti, asidite hakikaten öyle böyle değil. Asiditeyi çok az aşağı çekip az bişey de tatlılığı arttırsam başka beklentim olmayacak bu çekirdekten. Ben de beğendim diyebilirim.

Toz / statik durumu biraz fazla gerçekten.

1617292116379.png

Son düzenleme:
İlk mesajdaki demlememden tek fark olarak klik sayısını 36 ya düşürdüm. Traditional ile tıkanma olmadı 2.30 gibi bitti. Kesinlike 38e göre daha aromatik, baştan sona şeftali kokan bir bardak çıktı. Tadı güzeldi ama kokusu tadından da güzeldi. Son iki üç yudum yine dişlerimi kamaştırmaya yetti, asidite hakikaten öyle böyle değil. Asiditeyi çok az aşağı çekip az bişey de tatlılığı arttırsam başka beklentim olmayacak bu çekirdekten. Ben de beğendim diyebilirim.

Toz / statik durumu biraz fazla gerçekten.

Ekli dosyayı görüntüle 10545
Ben de şimdi molent 36 klik ile öğüttüm statik çok azdı.

Demlemesinde de ilk yudumunda da ağır bir limon ve pekmez kokusu ve tadı var. Sanki limonu kabuğunu ısırıyor gibiyim 😄 arkadaşım da direkt lemongrass dedi. İçtiğim en yoğun limonumsu kahve oldu

Biraz üzülmeye başladım şimdi çünkü öğlen 37 klikle 16/250 tek döküş yaptığımda 2.45'de bitti ve birazsönük hissettirdi. O yüzden şimdi tarif değiştirip 1:1:1 ya da 70+50 asidite ön planda Kasuya 4:6 yapmayı düşünüyorum. 38 klikle 2.22de bittiyse heralde 37 ile 2.30da biter diye düşünmüştüm, ama çok daha uzun sürdü hesabıma göre, demek ki anladım ki ince öğütümler bana yaramıyor ben klasik kalık öğütümlere döneceğim 😞

Biraz üzülmeye başladım şimdi çünkü öğlen 37 klikle 16/250 tek döküş yaptığımda 2.45'de bitti ve birazsönük hissettirdi. O yüzden şimdi tarif değiştirip 1:1:1 ya da 70+50 asidite ön planda Kasuya 4:6 yapmayı düşünüyorum. 38 klikle 2.22de bittiyse heralde 37 ile 2.30da biter diye düşünmüştüm, ama çok daha uzun sürdü hesabıma göre, demek ki anladım ki ince öğütümler bana yaramıyor ben klasik kalık öğütümlere döneceğim 😞
Tıkanan kahvelerde kalın öğütmek gerekiyor ama onun dışında kavrumu açık-orta, toz çıkarmayan çekirdeklerde orta-ince öğütüm bana göre genelde en iyi sonucu veriyor. Bu kahveyi bilmem ama genel olarak ince öğütümlere küsmeyin bence :)

Tıkanan kahvelerde kalın öğütmek gerekiyor ama onun dışında kavrumu açık-orta, toz çıkarmayan çekirdeklerde orta-ince öğütüm bana göre genelde en iyi sonucu veriyor. Bu kahveyi bilmem ama genel olarak ince öğütümlere küsmeyin bence :)
Görüntüde ve öğüttüğümdeki hisse göre bu çekirdeğin açık, en kötü açık-orta kavrulduğunu söyleyebilirim. Ama ben bu kadar toz üreten, filtre düşmanı bir kahve görmedim. Az önce (tez sağolsun uzun bir gece olacağı için) 1:1:1 ile 43 klikte 16/240 demledim, ama dalgınlıktan 16/300 oldu ve 4.05-4.10 gibi bitti. Hem güzel mi güzel (!) acı oldu, hem de su gibiydi, iyice soğudum kahve demlemekten. Ama içimden bir ses Comandante kullanıcısı olsam bile bu kahvede sorun yaşayacağımı söylüyor. Bir süredir Cafec Traditional kullanıyorum ve ilk defa onun bile arka arkaya 3 kere tıkandığını gördüm, yaman kahveymiş.

Bir ihtimal suyu çok yavaş ve dairesel hareketlerle döküyorum, bundan ötürü olabilir mi? Daha mı hızlı dökmeliyim? (Aşağı yukarı 100ml su dökmem 25 saniye sürüyor, belki 27).

Görüntüde ve öğüttüğümdeki hisse göre bu çekirdeğin açık, en kötü açık-orta kavrulduğunu söyleyebilirim. Ama ben bu kadar toz üreten, filtre düşmanı bir kahve görmedim. Az önce (tez sağolsun uzun bir gece olacağı için) 1:1:1 ile 43 klikte 16/240 demledim, ama dalgınlıktan 16/300 oldu ve 4.05-4.10 gibi bitti. Hem güzel mi güzel (!) acı oldu, hem de su gibiydi, iyice soğudum kahve demlemekten. Ama içimden bir ses Comandante kullanıcısı olsam bile bu kahvede sorun yaşayacağımı söylüyor. Bir süredir Cafec Traditional kullanıyorum ve ilk defa onun bile arka arkaya 3 kere tıkandığını gördüm, yaman kahveymiş.

Bir ihtimal suyu çok yavaş ve dairesel hareketlerle döküyorum, bundan ötürü olabilir mi? Daha mı hızlı dökmeliyim? (Aşağı yukarı 100ml su dökmem 25 saniye sürüyor, belki 27).
Döküşle ilgili bilgi verecek tecrübem yok. Sırf o tip kahveyle karşılaşırsam diye lilydrip duruyor kenarda. Aeropress de denenebilir.

Aeropress veya Clever, Hario Immersion tarzı bir ekipman almayı düşünüyorum ama yakın zamanda olacak gibi durmuyor maalesef :/

kettleınızı bilmiyorum ama yavaş döküyorsunuz biraz. ayrıca bu kahveyi 1:1:1, kasuya gibi demleyince iyi sonuç vermiyor. tam tersine gitmeniz gerekiyor, yani az döküş :)

Su Sıcaklığı: 93°
Kahve – Su Oranı: 1:15
CAFEC TH-3 Filtre, yoksa herhangi bir filtire
Comandante: 25 klik
Toplam Demleme Süresi: 2 dakika 42 saniye
22gr kahve üzerine 50ml su ile 45 sn. blooming. 1.30' a kadar 330ml' ye tamamlama ve 2.42 de bitiş.

beğenirseniz tarif ile ilgili küçük bir şey açıklayacağım :)

kettleınızı bilmiyorum ama yavaş döküyorsunuz biraz. ayrıca bu kahveyi 1:1:1, kasuya gibi demleyince iyi sonuç vermiyor. tam tersine gitmeniz gerekiyor, yani az döküş :)

22gr kahve üzerine 50ml su ile 45 sn. blooming. 1.30' a kadar 330ml' ye tamamlama ve 2.42 de bitiş.

Peki tarifi biraz daha küçültebilir miyim? Bu aralar büyük bir fincan içince kahve beni biraz bayıyor ve 15-16 gramlardan ilerlemeye çalışıyorum. 16/240 oluyor yanılmıyorsam 1:15 için, değiştirebiliyorsam neleri değiştirmeliyim? Süreyi yine 2.42 olarak mı hedeflemeliyim?

Peki tarifi biraz daha küçültebilir miyim? Bu aralar büyük bir fincan içince kahve beni biraz bayıyor ve 15-16 gramlardan ilerlemeye çalışıyorum. 16/240 oluyor yanılmıyorsam 1:15 için, değiştirebiliyorsam neleri değiştirmeliyim? Süreyi yine 2.42 olarak mı hedeflemeliyim?
olur tabi, 16-240 şeklinde güncelleyebilirsiniz. 40ml blooming, 240'a tamamlama şeklinde.

Ben olmaz cevabı bekliyordum. 22 gr kahve tarifini 16 gr ile yapınca aynı sonuca ulaşılamayabilir çünkü temas süresi azalır. Açık kavrum kahvelerde bu yüzden daha yüksek gramajlı tarifler kullanılıyor diye tahmin ediyorum.
ben gramaj farkının tada etkisinin minimal olduğunu düşünüyorum, tamamen kendi deneyimlerime göre zaman içerisinde bu çıkarımı yaptım.

V60 için optimum 16 gr kullanıyorum.Özellikle 20 gr üzerinde kesinlikle verim alamıyorum.Daha önce de yazmıştım.Her şeyi denedim ama yok olmuyor.2 bardak için 2 kere ayri demleme yapmayi bile göze alirim ciddi bir fark oluyor.

Heralde hayatımda daha önce hiç bu kadar keskin asiditeye sahip bir kahve içmemişimdir. Sitrik limon asiditesi tadının aşırı keskin alındığı, arkadan da narenciye tadlarının damakta hissedildiği aşırı asidik bir kahve. Ben asiditesi yüksek kahveleri sevdiğim için keyifli bir fincan oldu diyebilirim ama bu kadar yüksek asiditeli kahvelerden çok hoşlanmayanlar için rahatsız edici derecede asidik bir kahve olabilir.

Ben de bu tarifi denemeye çalıştım öğütüm ince geldi sanırım 3 dakikaya çıktı. Tadı ekşi oldu hatta sonlara doğru acılaştı da diyebilirim.
Bir de kenarlarda bu kadar kahve kalması normal mi acaba?

Hario Japon Filtre,
Timemore: 18 klik
Su: Arıtılmış musluk suyu
Toplam Demleme Süresi: 3 dakika
22gr kahve üzerine 50ml su ile 45 sn. blooming. Spin. 1.30' a kadar 330ml' ye tamamlama ve 3 de bitiş.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2021-04-03 at 13.40.29.jpeg
    WhatsApp Image 2021-04-03 at 13.40.29.jpeg
    117.8 KB · Görüntüleme: 24
Geri