• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Coffee Department / Ethiopia - Tabu Burka \ Tadım ve Reçeteler

mvscoffee

Üye
Konum
İzmir
İsim
Uğur Tunçer
Daha fazla  
İsim
Uğur Tunçer
Espresso Makinesi
Cafflano Kompresso
Değirmen
Comandante c40
Ekipmanlar
V60, Kalita, Aeropress, Indian Woodneck, Syphon, French Press,Decanter v60
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İzmir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Buca
Twitter
mvscoffee
Arkadaşlar Selam.
Bir toplu alımı daha güzel bir şekilde bitirdik. Kargolar herkesin eline ulaştıktan ve degassing sürelerinden sonra burada ki başlıkların altına yorumlarınızı bekliyoruz.
Afiyet Olsun. Temiz fincan ile kalın
 
Tabu Burka'yı henüz 3 günlükken denediğimde şöyle bir tarif izledim.

Timemore 18 klik
V60+100lü japon filtre
15/225 kahve/su oranı
Termometrem yok elektrikli kettleda kaynatıp sadece 2 dakika bekledim
Kipa su

Tarif

75 gr 60 saniye blooming
75 gr 60 saniye
75 gr 60 saniye

Kısacası her seferinde 75 gram suyu yavaşça döküp toplam 60 saniye bekliyoruz ve 3-3.15 dakikada demleme bitiyor. Rao Spin YOK!

Bu sekilde floral kokuların baskın olduğu fakat kahve tadının gayet yerinde soğudukça hafif asiditeyi hissettiğim bir kahve oldu. Galiba artık etiyopya kahvesi almayacağım floral yapıdan ötürü ancak bu kahve biraz daha dengeli. O tat bu tat aldım diyemeyeceğim ama sonuç olarak güzel bir kahve

Bu arada bu tarif ile 4 farklı çekirdekte gayet iyi sonuç aldım bir tek el salvador la majadada acımsı tatlar oluştu onu da tekrardan degassing bitince belki farklı bir öğütme ayarıyla deneyeceğim. Belki tabu burka da 19-20 klikte daha iyi sonuç verecektir denemek gerek.
 
Timemore 18klik
Kütahya v60+rossman filtre (elimde hario japon filtrelerim var ancak çok tıkayan bir kahve olmadığı sürece gerek duymuyorum rossmann filtrelerinden gayet memnunum)
18/300
93 ° ankara çeşme suyu
60ml blooming 30sn bekleme
30-47 sn aralığında 150 ye tamamlayıp 1.06 ya kadar bekleme
1.06-1.35 aralığında 300 e tamamladım ve demleme bitişi 2.35.
Herhangi bir spin veya karıştırma uygulamıyorum.
Açıkçası alışkın olduğumuz ethiopya kahvelerindeki asidite üst üste içince sıkıyordu daha doygun ve gövdeli kahveleri istiyordu canım ancak bu kahve o asiditeyle gövdeyi çok güzel dengelemiş gibi geldi.Hem zarif hem doygun çok çok hoşuma giden bir kahve oldu.
 
Kahve: Tabu Burka
Ülke: Etiyopya
Varyete/Tür: Heirloom
İşlem: Naturel
Rakım: 1900m
Kavurma Tarihi: 20 Temmuz
Dripper: V60
Kahve/Su: 16/256 - 1/16
Değirmen: Cmd-18 Klik
Filtre: Hario 40’lı paket
Su: Kaynak suyu (Kartepe) - 75 ppm
Su sıcaklığı: 92 derece
Reçete:
50 gr blooming-40 sn
100 gr ilk döküş-0:40-1:00 arası + rao spin
106 gr son döküş- 1:20-1:40 arası
Bitiş: 2:40

Kahveyi çok merak ettiğimden bugün ilk defa demledim. Tat profillerini ayrıntılı belirtemem ama kahveyi beğendiğimi söyleyebilirim. Ülke farklı olsa da bana biraz Diquinho #2’yi andırdı. Şimdiye kadar benim en sevdiğim kahveler arasına Tabu Burka’yı alıyorum 😀
 
Timemore 18klik
Kütahya v60+rossman filtre (elimde hario japon filtrelerim var ancak çok tıkayan bir kahve olmadığı sürece gerek duymuyorum rossmann filtrelerinden gayet memnunum)
18/300
93 ° ankara çeşme suyu
60ml blooming 30sn bekleme
30-47 sn aralığında 150 ye tamamlayıp 1.06 ya kadar bekleme
1.06-1.35 aralığında 300 e tamamladım ve demleme bitişi 2.35.
Herhangi bir spin veya karıştırma uygulamıyorum.
Açıkçası alışkın olduğumuz ethiopya kahvelerindeki asidite üst üste içince sıkıyordu daha doygun ve gövdeli kahveleri istiyordu canım ancak bu kahve o asiditeyle gövdeyi çok güzel dengelemiş gibi geldi.Hem zarif hem doygun çok çok hoşuma giden bir kahve oldu.
Ankara Çeşme Suyumu Nettin Yav :eek::eek::rolleyes::oops:
 
Ankara Çeşme Suyumu Nettin Yav :eek::eek::rolleyes::oops:
:D açıkçası aşırı odaklanmamakla birlikte birkaç markadan hazır su denedim(abant-assu) ya benim damağım aşırı farkı anlayamıyor ya da çok fark yok.Çoğu kahvede belirtilen tadım notalarını alabiliyorum o yüzden sorun etmedim ancak ilerleyen günlerde tekrar karşılaştıracağım :) Belki daha içimi güzel kahveler çıkar.
 
Kahve: Etiyopya Tabu Burka (20.07.2020)
Kavuran: Coffee Department
Demleme Yöntemi: Seramik V60 + 40’lı filtre
Kahve/Su Miktarı: 16 g/250 g
Su: 90 derece Erikli Uludağ
Öğütüm: Comandante 24 click
Demleme Metodu: 50 g 30 sn blooming geri kalan suyu 1 dakikada tamamla
Toplam Süre:

Aylık alımdan en merakla beklediğim kahveyi tavsiyelere uygun olarak 10.günde tavsiye edilen demleme metodu ile demledim. Kahveyi öğütünce kokusundan tatlı bir kahve içeceğimi anladım. Demleme beklentimden biraz uzun sürdü aslında 2:10 civarını hedeflemiştim. Fincanda oldukça tatlı bir kahve vardı ancak damakta rahatsız edici bir tat bıraktı. Sanırım su seçimim doğru değildi başka sularla deneyeceğim. Bu haliyle de oldukça beğendim ancak denemeye devam.

4B3D24B0-29EF-4B63-B726-7E49DB19475A.jpeg
 
Bu kahve alımdaki diğer kahvelere göre normalde damak tadıma en uymayacak olanı floral yapıdan ötürü ancak neredeyse en sevdiğim oldu. O floral koku ve tat rahatsız etmiyor, gövde gayet yerinde ve hafif-orta asiditeyle gerçekten lezzetli bir kahve olduğunu düşünüyorum.
 
Metod:V60
Öğütüm:Timemore 19 klik
Su:Erikli Uludağ
Oran:15,5 gram kahve 254 mililitre şu
Demleme süresi:2:20
Kavrum tarihi:20 Temmuz
Metin Bey'in reçetesiyle demledim bu kahveyi. İlk önce 50 ml su ile 30 sn blooming yaptım. Islanmayan yer kalmıştı,mecbur küçük de bir rao spin yaptım. Ardından da 1:07'ye kadar kalan suyu tek döküşte ekledim,biraz dengesiz döktüm ama. 2:20'de tüm su çekildi,kahve yatağı memnun etmedi beni.
Fincan ise şöyle. İlk yudum acıydı. Diğer yudumlarda da acılık damakta ve dilin üstünde yutkunduktan sonra kalıyor. Ekşilik var biraz da. Ekşilik höpürteterek içtiğim zaman dilimde ve ağzımda oluyor,yutkunduktan sonra da acılık geliyor. Fincanın yarısından azı kalınca acılık kayboldu. Sadece ekşilik var. Fincanın son yudumu,iyice soğudu,sadece ekşi ve düşük gövdeli. Dünkü cupping yaptığım fincandan ve aromalardan eser yok. Anlaşılan ben doğru demlemeye çalışırken bu kahve ziyan olacak. İlk başlarda acılık olup da sonradan neden kaybolduğunu anlamış değilim,ama ekşilik bana düşük çözünmeyi işaret ediyor. Bu nedenle 16/250 yerine 14/250 yapacağım,19 yerine 18 klik'te öğüteceğim ve hem blooming esnasında hem de son döküşten sonra rao spin yapacağım.20200730_144546.jpg20200730_144542.jpg
 
İş yerinde kullanılan su hamidiye, mecbıriyetten onu kullandım.
20gr/300ml su. (Sıcaklıgı da ölçemedim ama yaklaşık 92-93’)
55ml blooming sonrası 125-120 iki döküşte tamamlayarak 2:25-2:30 arası bir demleme.
Öğütürken çilekli kokular aldım, bana Şerif hocanın aynı bölgeden (guji) olan Ana Sorayı hatırlattı kokusu.
Kokular genel itibariyle tada da geçmişti ancak Ana sora kadar tatlı olmasa da çilek ananas karışımı tatlı- hafif asidik keyifli bir fincan çıktı.
 

Ekli dosyalar

  • 821384CB-D881-44CF-BFAC-F8B41A8393D2.jpeg
    821384CB-D881-44CF-BFAC-F8B41A8393D2.jpeg
    109.4 KB · Görüntüleme: 52
Kahve: Tabu Burka
Ülke: Etiyopya
Varyete/Tür: Heirloom
İşlem: Naturel
Rakım: 1900m
Kavurma Tarihi: 22 Temmuz
Dripper: Aeropress
Yöntem: İnverted(Ters)
Kahve/Su: 17/250 -
Değirmen: Timemore-21 Klik
Su: Buzbağı
Su sıcaklığı: 88 derece
Reçete:
40 gr blooming-30 sn
250ml e tamamlama -45sn
Üst kapak açık-30sn bekleyip kapatma
Bitiş: 3:15

Son zamanda içtiğim en güzel kahvelerden birisi oldu. Tatlı notaları aeropress de daha ön planla olduğunu farkettim(V60 kasuya a göre) Floral koku ilk andan beri hissedilir şekilde geliyor. Kahve bekledikçe dahada güzelleşti. Hafif asitli yapısını beğendiğimi söyleyebilirim.
 
Kahveyi bugün ilk defa demledim. Kokusundan nasıl bir şey çıkacağını tahmin ettiğim için demlememi Ona göre yaptım ve gövdeyi arttırdım. Acılık hiç yoktu kalanını da uzatmadan ifade etmeye çalışayım
Kahve olduğunu bilmesem kahve olduğuna inanmazdım diyerek cümlemi tamamlıyorum.
Ha sevdim mi? sevmedim. Sebebi bu kadar kahve tadından uzak, tatlılığın arkasından çiçeksi aromalar barındıran kahveleri sevmiyorum.


Kahve: Etiyopya Tabu Burka (20.07.2020)
Kavuran: Coffee Department
Demleme Yöntemi: V60 + 40’lı filtre
Kahve/Su Miktarı: 15g/240ml
Su: 92° abant - Geyiktepe
Öğütüm: Comandante 25 click
Demleme Metodu: 30ml 30sn blooming, gerisi 40ml takip edecek şekilde yatak kuruyunca tekrar döküm.
Toplam Süre:4.15sn
 
Metin Bey'in reçetesiyle demledim bu kahveyi. İlk önce 50 ml su ile 30 sn blooming yaptım. Islanmayan yer kalmıştı,mecbur küçük de bir rao spin yaptım. Ardından da 1:07'ye kadar kalan suyu tek döküşte ekledim,biraz dengesiz döktüm ama. 2:20'de tüm su çekildi,kahve yatağı memnun etmedi beni.
Fincan ise şöyle. İlk yudum acıydı. Diğer yudumlarda da acılık damakta ve dilin üstünde yutkunduktan sonra kalıyor. Ekşilik var biraz da. Ekşilik höpürteterek içtiğim zaman dilimde ve ağzımda oluyor,yutkunduktan sonra da acılık geliyor. Fincanın yarısından azı kalınca acılık kayboldu. Sadece ekşilik var. Fincanın son yudumu,iyice soğudu,sadece ekşi ve düşük gövdeli. Dünkü cupping yaptığım fincandan ve aromalardan eser yok. Anlaşılan ben doğru demlemeye çalışırken bu kahve ziyan olacak. İlk başlarda acılık olup da sonradan neden kaybolduğunu anlamış değilim,ama ekşilik bana düşük çözünmeyi işaret ediyor. Bu nedenle 16/250 yerine 14/250 yapacağım,19 yerine 18 klik'te öğüteceğim ve hem blooming esnasında hem de son döküşten sonra rao spin yapacağım.Ekli dosyayı görüntüle 3679Ekli dosyayı görüntüle 3680
Hocam Bence sen Asiditeyi ekşilik ile karıştırıyorsun daha damağın kalibre olmamış :) el boq. İçinde öyle demiştin keza bu çekirdekte aşırı tatlı ve sıfır ekşilikte :) Acı tatlar konusuna gelirsek o konuda haklı olabilirsin koyu bir profilde kavrulmuş çünki.
 
Hocam Bence sen Asiditeyi ekşilik ile karıştırıyorsun daha damağın kalibre olmamış :) el boq. İçinde öyle demiştin keza bu çekirdekte aşırı tatlı ve sıfır ekşilikte :) Acı tatlar konusuna gelirsek o konuda haklı olabilirsin koyu bir profilde kavrulmuş çünki.
Artık ben de böyle düşünüyorum ama hala kafama yatmayan bir kısım var. İmmersion demlemede neden bu ekşilik yoktu? O yöntemde ekşilik mi yoktu yoksa diğer parametreler zaten var olan ekşiliğin önüne mi geçti? Asiditenin çok zarif ve kompleks tatları içermesi ve zevk vermesi gerekiyor,aldığım ekşilik asiditeyse bu ekşilikte bunları neden alamıyorum?
Yeni başlayanların damaklarını kalibre etmesi,acılığın,ekşiliğin,asiditenin,düşük çözünmenin,yüksek çözünmenin,gövdenin ve bunlar gibi parametrelerin anlaşılabilmesi için bir "Yeni başlayanlara veya ayarı kaçanlara kalibrasyon rehberi" çok yararlı olabilir.
 
Artık ben de böyle düşünüyorum ama hala kafama yatmayan bir kısım var. İmmersion demlemede neden bu ekşilik yoktu? O yöntemde ekşilik mi yoktu yoksa diğer parametreler zaten var olan ekşiliğin önüne mi geçti? Asiditenin çok zarif ve kompleks tatları içermesi ve zevk vermesi gerekiyor,aldığım ekşilik asiditeyse bu ekşilikte bunları neden alamıyorum?
Yeni başlayanların damaklarını kalibre etmesi,acılığın,ekşiliğin,asiditenin,düşük çözünmenin,yüksek çözünmenin,gövdenin ve bunlar gibi parametrelerin anlaşılabilmesi için bir "Yeni başlayanlara veya ayarı kaçanlara kalibrasyon rehberi" çok yararlı olabilir.
Bence aynı kahveyi konuya hakim birisiyle beraber tatsanız en azından yanlış anladığınız yerler varsa düzeltebilirsiniz. 😀
 
Kahveyi bugün ilk defa demledim. Kokusundan nasıl bir şey çıkacağını tahmin ettiğim için demlememi Ona göre yaptım ve gövdeyi arttırdım. Acılık hiç yoktu kalanını da uzatmadan ifade etmeye çalışayım
Kahve olduğunu bilmesem kahve olduğuna inanmazdım diyerek cümlemi tamamlıyorum.
Ha sevdim mi? sevmedim. Sebebi bu kadar kahve tadından uzak, tatlılığın arkasından çiçeksi aromalar barındıran kahveleri sevmiyorum.


Kahve: Etiyopya Tabu Burka (20.07.2020)
Kavuran: Coffee Department
Demleme Yöntemi: V60 + 40’lı filtre
Kahve/Su Miktarı: 15g/240ml
Su: 92° abant - Geyiktepe
Öğütüm: Comandante 25 click
Demleme Metodu: 30ml 30sn blooming, gerisi 40ml takip edecek şekilde yatak kuruyunca tekrar döküm.
Toplam Süre:4.15sn
Selamlar, önemli bir yorum katmak istiyorum. Belki de bazı Natural kahveler sizlere pek alışık olduğunuz kahve tadı gibi gelmiyor olabilir. Aslında bunlar hele ki Ethiopia'dan Natural kahveler ise karşılaştığınız tatlar için kahvenin gerçekte tam kendisi olduğunu söylemek istedim 😊 bundan yüzyıllar önce kahve bu şekilde işleniyordu.

Hatta eğer bir gün Yemen'den iyi bir kahve denk gelirse size bu zaten Natural olacaktır. Tadının bildiğiniz kahve ile uzaktan yakından alakası olmayan müthiş bir şey olduğunu o zaman görebilirsiniz.

Kahve için yıkama işlemi süreci kısaltmak veya belki de kolaylaştırmak için çok daha sonra uygulanmaya başlandı.
 
Son düzenleme:
Selamlar, önemli bir yorum katmak istiyorum. Belki de bazı Natural kahveler sizlere pek alışık olduğunuz kahve tadı gibi gelmiyor olabilir. Aslında bunlar hele ki Ethiopia'dan Natural kahveler ise karşılaştığınız tatlar için kahvenin gerçekte tam kendisi olduğunu söylemek istedim 😊 bundan yüzyıllar önce kahve bu şekilde işleniyordu.

Hatta eğer bir gün Yemen'den iyi bir kahve denk gelirse size bu zaten Natural olacaktır. Tadının bildiğiniz kahve ile uzaktan yakından alakası olmayan müthiş bir şey olduğunu o zaman görebilirsiniz.

Kahve için yıkama işlemi süreci kısaltmak veya belki de kolaylaştırmak için çok daha sonra uygulanmaya başlandı.
Evet hakan bey. Özellikle natürel etiyopyalar söylediğiniz gibi. Ama ben ne zaman aldıysam pişman oldum. İçindeki çiçeksi tatlar bana göre değil. Natürel işlenmiş diğer kahveleri seviyorum hatta şu an içtiğim natürel Ruandaya bayılıyorum. Hem gövdeli, hem tatlı, hem yüksek asiditeli. Kahvedeki 3 nimet 1 arada 🤪 ama kahvede çiçeksi tat niye diye soruyorum Allah affetsin.
 
Selamlar, önemli bir yorum katmak istiyorum. Belki de bazı Natural kahveler sizlere pek alışık olduğunuz kahve tadı gibi gelmiyor olabilir. Aslında bunlar hele ki Ethiopia'dan Natural kahveler ise karşılaştığınız tatlar için kahvenin gerçekte tam kendisi olduğunu söylemek istedim 😊 bundan yüzyıllar önce kahve bu şekilde işleniyordu.

Hatta eğer bir gün Yemen'den iyi bir kahve denk gelirse size bu zaten Natural olacaktır. Tadının bildiğiniz kahve ile uzaktan yakından alakası olmayan müthiş bir şey olduğunu o zaman görebilirsiniz.

Kahve için yıkama işlemi süreci kısaltmak veya belki de kolaylaştırmak için çok daha sonra uygulanmaya başlandı.
Hakan bey v60 da son 2 demediğim natural kahveler de hep çiçeksi floral tat baskın oluyor bu natural olmasından dolayı mı kaynaklanıyor acaba?
 
Hakan bey v60 da son 2 demediğim natural kahveler de hep çiçeksi floral tat baskın oluyor bu natural olmasından dolayı mı kaynaklanıyor acaba?
Bu aslında tam olarak kahve ülkesi veya işleme tipi ile alakalı değil. Bazı cinslerde çiçeksi aromalar diğerlerine göre fazla olabiliyor. Bunu örneklersek Geisha çiçeksiliği en yüksek olan türlerden biri, Ethiopia'da bulunan heirloom ve diğer varyetelerinde çoğu çiçeksi aromalar sunuyor. Natural olması aslında çiçeksi aromaları biraz azaltıp kuru meyve aromalarını daha öne çıkartıyor. Benim bugüne kadar denediğim yıkanmış Ethiopia'lar naturallere göre daha çiçeksiydi. Aşağıya bir paylaşım bırakıyorum inceleyebilirsiniz.

 
Geri
Üst