Başlangıçta kayısı baskın, soğudukça ezmeden ziyade çiğ badem tadı aldım ben. Narenciye asiditesi bitişte vuruyor. İlginç bir kahve, başta hiç asidite yokken sonda bayağı aldım. Hiç benlik bir kahve değilmiş gibi geldi. Degassing'i bekleyip bir daha tadacağım.Kahve: Coffee Department - Peru El Remanzo
Oran: 16.4gr/258ml
Su: 92° Taşdelen Su
Öğütme: Timemore 20klik
Reçete: 45sn 50gr Blooming + 1:20'ye kadar tek döküş
Bitiş: 2:37
Bu arada bugüne kadar aldığım kahveler içerisinde en güzel kokan kahveydi. Kutuyu açar açmaz bütün odayı meyve kokuları sardı![]()
Kavrumun 7.günü. 50 gram suyla 30 sn rao yapmadan blooming yaptım. Ardından 45'e kadar 100 ml su döktüm. 1:00 civarı da kalan 100 ml'yi dökmeye başladım. Sonlara doğru ufak bir rao yaptım. Açıkcası uzun sürsün diye uğraştım ama çabuk süzüldü su. Fincan ise şöyle.Yöntem:V60
Oran:15,5 gram kahve 250 mililitre su
Su;Erikli Uludağ
Öğütme:Timemore 19 klik
Bitiş:2.20

Kavrumun 7.günü. 50 gram suyla 30 sn rao yapmadan blooming yaptım. Ardından 45'e kadar 100 ml su döktüm. 1:00 civarı da kalan 100 ml'yi dökmeye başladım. Sonlara doğru ufak bir rao yaptım. Açıkcası uzun sürsün diye uğraştım ama çabuk süzüldü su. Fincan ise şöyle.
Her zamanki gibi. İlk yudumda yalnız ve sert bir acılık. Ondan sonra ise acılık boğazda kalıyor,dile tesir etmiyor. Onun yerine dilimde ekşilik hakim oluyor. Öbür kahveler kadar değil ama bariz miktarda ekşi. Fincanın yarısındayım,yudum aldığımda genizde ve ağızda bariz bir ekşilik oluşuyor. Acılık ise yutkunduktan sonra dilde ve damakta hafiften belli oluyor. Fincan sonunda ise tuzluluk ve ekşilik,gerçekten içilemez bir hal alıyor. Son yudumu büyük zorlukla aldım,yüzümü ekşitti. Artık can sıkıcılıktan ziyade ilginç bir hale büründü bu durum benim için,içtiğim tüm kahvelerde yukarıda yazdıklarımı sektirmeden sırayla yaşıyorum. Neden ilk yudumda acılık varken sonlarda sadece ekşilik anlamış değilim. Kahve pusulasına göre bir daha bakacağım ama sizin de fikrinizi almak isterim @KahveciningalaksirehberiEkli dosyayı görüntüle 3646
Çözümü için ne yapabilirim? Blooming esnasında rao mu yapsam? Pusulaya göre extraction arttırıp kahve azaltmam lazım. Suyu mu arttırsam kahveyi mi azaltsam?Düzensiz extraction = channeling diyebilirim. V60 çok nazlı ekipmanAma iyi demlenince daha iyi bir ekipman düşünemiyorum.
Çözümü için ne yapabilirim? Blooming esnasında rao mu yapsam? Pusulaya göre extraction arttırıp kahve azaltmam lazım. Suyu mu arttırsam kahveyi mi azaltsam?
Şimdi gördüm. Biraz sıkboğaz ediyorum kusura bakmayın ama önereceğiniz bir reçete var mı? Rao yapmalı mıyım?Orada şöyle yazmıştım yanılmıyorsam, süreyi şaşırmamak adına suyu sabit tutup kahveyi değiştirin![]()
Şimdi gördüm. Biraz sıkboğaz ediyorum kusura bakmayın ama önereceğiniz bir reçete var mı? Rao yapmalı mıyım?
Tamam o zaman,Tabu Burka için bekliyordum,yarın 9.günü olacak. Tüm kahveleri cupping ile test edeyim. Cupping oranını 3 gram kahve,50 mililitre su olarak alıyordum ama miktar düşüklüğünden dolayı profillerde ve tatta sıkıntı çıkarır mı?Bence çekirdeği cupping yapmanız gerek. Çekirdeğin ne karakteristikte olduğunu anlamak adına. Cupping’de de beğenmediyseniz sorun suda veya öğütücüde (ki genelde %98 suda oluyor)
Öğütülen çekirdeklerin fotoğrafı buraya atılsa acaba sorunun değirmenden alakalı olup olmadığı anlaşılır mı? Su uludağ premium, değirmen molent g50 (36 ve 30 click) 40 sn. blooming 1.30 gibi 16 g kahve 250 ml su ve ekşi bir tat.Bence çekirdeği cupping yapmanız gerek. Çekirdeğin ne karakteristikte olduğunu anlamak adına. Cupping’de de beğenmediyseniz sorun suda veya öğütücüde (ki genelde %98 suda oluyor)
Molent konusuna bir göz gezdirebilirsiniz aralıkları için. Ekşi ise inceltebilirsiniz.Öğütülen çekirdeklerin fotoğrafı buraya atılsa acaba sorunun değirmenden alakalı olup olmadığı anlaşılır mı? Su uludağ premium, değirmen molent g50 (36 ve 30 click) 40 sn. blooming 1.30 gibi 16 g kahve 250 ml su ve ekşi bir tat.
Açıkçası hangi aralıkta çekirdekleri çekmem gerektiğini tam olarak belirleyemedim.
Tamam o zaman,Tabu Burka için bekliyordum,yarın 9.günü olacak. Tüm kahveleri cupping ile test edeyim. Cupping oranını 3 gram kahve,50 mililitre su olarak alıyordum ama miktar düşüklüğünden dolayı profillerde ve tatta sıkıntı çıkarır mı?
Öğütülen çekirdeklerin fotoğrafı buraya atılsa acaba sorunun değirmenden alakalı olup olmadığı anlaşılır mı? Su uludağ premium, değirmen molent g50 (36 ve 30 click) 40 sn. blooming 1.30 gibi 16 g kahve 250 ml su ve ekşi bir tat.
Açıkçası hangi aralıkta çekirdekleri çekmem gerektiğini tam olarak belirleyemedim.
Tamam o zaman,Tabu Burka için bekliyordum,yarın 9.günü olacak. Tüm kahveleri cupping ile test edeyim. Cupping oranını 3 gram kahve,50 mililitre su olarak alıyordum ama miktar düşüklüğünden dolayı profillerde ve tatta sıkıntı çıkarır mı?
Zannedersem şu an en büyük sıkıntımız timemore ve comandante değirmenlerin molent değirmende kaç click'e tekabül ettiği.Molent konusuna bir göz gezdirebilirsiniz aralıkları için. Ekşi ise inceltebilirsiniz.
Blooming evresinde rao yapmıyorum zaten. Sonlara doğru ufak bir spin yapıyorum.Cupping i bilmem ama demlemelerinizi bir de rao spin olmadan yapar mısınız? Ben de bu aralar bazen hazır bazen kafama göre bi demleme oluşturup onu deniyorum ama rao yapmıyorum. Kahvenizdeki acılık düzgün gerçekleşmeyen bloomingden kaynaklanıyor olabilir ben acılığın bu iki faktörden kaynaklı olabileceğini düşünüyorum.
Az önce bu kahveyi denedim
27 klik cmd
95 derece su Nestle
1+1+1 yöntimi ile demleme yaptım toplam süre 3.00 dakika
100 ml bloom 1 dk
100 ml döküş 1 dk
100 ml döküş 1 dk ve kaşıkla karıştırma bitiş
Temiz bir fincan çıktı bu şekilde dene istersen @elbatin
Zannedersem şu an en büyük sıkıntımız timemore ve comandante değirmenlerin molent değirmende kaç click'e tekabül ettiği.