• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Cmd mk4 vs Tm X Lite

Charles Vane

Barista
İsim
Emre
Daha fazla  
İsim
Emre
Arkadaşlar herkese selamlar. Timemore ve Comandante değirmenlerini almadan önce çok araştırmıştım. Ancak karşılaştırma yapan bir başlık görememiştim. Şu an iki değirmene de sahipken, kendimce bir karşılaştırma yapayım ve forumdaki arkadaşlar ile fikir alışverişi olsun diye bu başlığı açmayı istedim. İki değirmen arası fark yaklaşık olarak 10 click. İki değirmen ile 3 farklı Clickte öğütüm yaptım "Cmd:15/20/25-Tm:5/10/15" Bu bağlamda öğütüm rahatlığı ve süre anlamında Cmd önde giderken statik anlamında Tm bir tık önde diyebilirim. Pour over demlemelerde benzer ve üst düzey diyebilirim iki değirmene de. Yakın zamanda aynı parametrelerle iki farklı demleme ile ilgili görüşlerimi paylaşırım. Son olarak Espresso için x lite iyi bir tercih değil. Çünkü çok fazla ince ayar yapma imkanınız olmuyor.

Ekli dosyalar

• IMG-20230309-WA0005.jpg
    IMG-20230309-WA0005.jpg
    96.7 KB · Görüntüleme: 71
  • IMG-20230309-WA0004.jpg
    IMG-20230309-WA0004.jpg
    97.3 KB · Görüntüleme: 64
  • IMG-20230309-WA0005(1).jpg
    IMG-20230309-WA0005(1).jpg
    96.7 KB · Görüntüleme: 61
  • IMG-20230309-WA0006.jpg
    IMG-20230309-WA0006.jpg
    100.5 KB · Görüntüleme: 64
  • IMG-20230309-WA0007.jpg
    IMG-20230309-WA0007.jpg
    100.5 KB · Görüntüleme: 68
  • IMG-20230309-WA0009.jpg
    IMG-20230309-WA0009.jpg
    98.2 KB · Görüntüleme: 73
Fotoğraflardaki hangi öğütüm hangi değirmene ait ve demleme sonrasında demleme süresi, gövde, clarity, tadım notları bakımından değerlendirme yapabilirseniz çok faydalı olur.

Eline sağlık karşılaştırma için.
Öğütüm oranlarını iniş aralıklarına göre ayarlamak güzel olabilir, daha önce çıkardığım sonuçlar şu oldu. Sürelerde kendi gözlemlediğim CMD'nin süresinin genel olarak uzun olduğu oldu sizden farklı olarak :)
10 klik x lite = CMD 20 olarak varsayabilirsiniz
Ama klik inişleri eşit değil, CMD 1 klik = 0,3 x lite klik diyebiliriz, böyle olunca tabi 0,5 Aralık atlatmak oluyor Tm için.
Sırasıyla
CMD 21 klik =^ TM 11,5
CMD 22 klik =^ TM 13
CMD 23 klk =^ TM 14,5
Gibi düşünebilirsiniz tarifleri takip ederken

Ref: ^ işaretini aşağı denktir gibi kullandım telefon klavyemde asıl sembolü bulamadım

Bi süre önce bende böyle bir karşılaştırma yapmıştım. Forumda önceden oraya buraya yazıldı,

Kendi deneyimlerimi bu konu altına koyayım.Sadece filtre olarak konuşayım, espresso konusunda cahilim.
4 ayrı değirmenle : Comandanante MK3, Molent Pocket, Peugeot Kronos, Timemore X Lite
3 farklı kahve çekirdeği ile sonuçları kendimce izledim.(2 Natural,1 Yıkanmış idi) Comandante - Molent Pocket aynı miktarda kendimce bol bulduğum bir miktarda toz üretirken en az X lite yaptı tozu. Öğütüm kalitesinde ise Timemore X Lite yine birinci sırada sonrasında Comandante geldi. Sonuçları incelemem elimdeki hobi mikroskobu ile oldu.
Neyse özellikle birşey farkettim ama öğütümler sonucunda en çok dikkatimi çeken öğütüm sonrasında X lite neredeyse " küçük altın külçeler" şeklinde şekil vermiş olurken, comandante uniform halde olmasıyla, "topcuk -topakcık" şekilnde sonuçları çıkartıyor.. ama toz miktarları kıyas kabul etmez X lite neredeyse 0 toz üretiyor

Son fotoğraftaki güzel bi X lite örneği ayrıca, kabukları sıyırıp koymuş kenara :)

Kaynak japonca ama güzel bir karşılaştırmayı da buraya ekleyeyim, itadakimasu diyeyim :)

Aynı parametrelerle iki demleme yaptım.
Çekirdek: Gordion Roastery'den Legend.
Oran:1/15 16/240
Sıcaklık: 92 derece.
Cmd 25 click- Tm 15 click.
Döküş: 4x60.
Ekipman: Hario plastik v60 02.
Filtre kağıdı Cafec Abaca+.
Bitiş süresi Tm 2:13 - Cmd 2:30
İki demleme arasında bariz farklar olmadığını belirtmek isterim. Ancak iki bardağı peşpeşe içtiğinizde Cmd ile öğütülmüş kahvenin x Lite a göre biraz daha baskın bir hissiyat oluşturduğunu belirtmek isterim. Bilenler bilir legend asidite olarak düşük genel anlamda doygun tatlı bir gövde verir. Bu nedenle Cmd kahvenin bir tık asiditesini ortaya çıkararak after taste konusunda daha doygun bir tat ortaya çıkarttı. X Lite ile öğütülen kahvenin ise daha tatlı ve sakin olduğunu söyleyebilirim. Bu kahveyi seçtim nedeni ise sürekli tükettiğim bir kahve olmasından dolayı karşılaştırmayı daha rahat yapabildim. Zaman içerisinde denediğim farklı kahveleri eklerim.

Kaynak japonca ama güzel bir karşılaştırmayı da buraya ekleyeyim, itadakimasu diyeyim :)

Aynı sitenin youtube kanalı senenin başından beri canlı yayınlarda cuppingle değirmen karşılaştırması yapıyor, tabi yine japonca. Değirmenlerin öğütüm aralıkları arasındaki mikron orantısını da hemen hemen her video başında karşılaştırıyor, güzel içerik.

Aynı sitenin youtube kanalı senenin başından beri canlı yayınlarda cuppingle değirmen karşılaştırması yapıyor, tabi yine japonca. Değirmenlerin öğütüm aralıkları arasındaki mikron orantısını da hemen hemen her video başında karşılaştırıyor, güzel içerik.

2013-2015 civarında orta seviye konuşup okuyordum, kanji asla öğrenemedim tabi :) videoyu izledim çok az şey çıkartabildim yabancı dil çok hain birşey aktif kullanmayınca

2013-2015 civarında orta seviye konuşup okuyordum, kanji asla öğrenemedim tabi :) videoyu izledim çok az şey çıkartabildim yabancı dil çok hain birşey aktif kullanmayınca
Ben de iki sene evvel jlpt'den n4 belgemi aldım ama bu seviyede anca okuduğumu romajiye çevirip anlamaya çalışıyorum. Vidyo deseniz 1 saat ise geri sara sara 2 saati gömüyorum farkında olmadan xD

Teşekkür ederim, mesleğimi alakadar eden bi uğraşı olmadı şimdiye kadar ama hayırlısı diyelim :D

Geri