• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile A4 Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Çilolata 101 ve Evde Çikolata Yapımı

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Kdundar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kdundar

Barista
İsim
Korhan Dündar
Daha fazla  
İsim
Korhan Dündar
Değirmen
Comandante C40
Ekipmanlar
Hario V60, Kalita Wave 185, Aeropress, Fellow Stagg EKG
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kartal
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Sancaktepe
Herkese merhaba,

Elimden geldiğince çikolata için temel bilgileri ve arkasından evde nasıl çikolata yapılır için temel malzeme ve ihtiyaçları paylaşmaya çalışacağım. Soru cevap gidersem sanırım daha kolay anlatabilirim.

Çikolatanın hammaddesi nedir?
Kakao çikolatanın hammaddesidir.
Kullanılabilir bir ürün haline gelebilmesi için, kakao meyvesinden çıkartılan çekirdekler kabuğundan ayrılarak "nib" haline gelir, sonrasından nib'i ezerek ve parçalayarak kakao kütlesi oluşturulur, ve bu kütlenin yağı ayrılarak kakao yağı ve tozu na dönüştürülür. Kullanıma hazır yarı mamul diye tabir edilen kuvertür (couverture) çikolatanın yapılabilmesi için kakao kütlesi, kakao yağı, şeker ve vanilya beraber işlenir.

Kakao nerede yetişir?
Kakao kahveye benzer bir kuşakta ve iklimde yetişir. Kabaca Ekvatorun 20 derece kuzeyi ile 20 derece güneyi arasındaki bir kuşak olarak tanımlayabiliriz. Güney Amerika, Afrika ve Asya da bu kuşağın içinde kalan Fildişi, Gana, Endonezya, Peru, Venezuela, Kolombiya, Brezilya gibi birçok ülkede üretim yapılmaktadır.

Kakao meyvesinin kaç türü vardır?
Temelde 2 türe sahip meyve bir de melez türe sahiptir.
Forastero, en bilinen ve en çok üretilen (toplam üretimin 80%) türdür.
Criollo, en kaliteli türdür, az mahsül verir ve yetiştirmesi zordur ancak rafine aroması diğer iki türden daha iyidir.
Trinitario, 2 türün melezidir. Kolay ekilir, aroması keskindir ancak criollo yakın şekilde rafinedir.

Kakao meyvesi nasıl işlenir?
Kakao da kahve gibi fermente edilerek işlenir. Basitçe kakao çekirdeğini içeren meyve özü kabuktan ayrılır, genelde muz yaprakları ile örtülü tepsilerde fermantasyona bırakılır. Sonrası güneşe yayılarak kurumaya bırakılır ve düzenli olarak çevrilirler. Kuruma tamamlandıktan sonra çekirdekler çuvallara ayrılır ve 100 ile 300 örnek alınarak kalite kontrolü yapılarak, derecelendirmesi yapılır. Kahvede olduğu gibi birden çok derecelendirme kurumu ve standardı vardır. Grade 1 ve 2 gibi daha çok kabuk kalitesi, bozuklukları kontrol eden uluslararası standartlar bulunmaktadır.

Kakao nasıl çikolataya dönüşür? Kaç çeşidi vardır?
Basit şekilde, önce kavrulur, çekirdeğin kabukları kırılır ve ayrılır, öğütücü (grinder) ile parçalanır, karıştırılır, sonrası ve pres ve eziciler (conching) ile pürüzsüz hale getirilir.
Bitter çikolata; kakao kütlesi, yağı ve şeker ihtiva eder. % içinde kullanılan kakao miktarını belirtir. 70% yazan bir bitter çikolata 70% kakao, 30% şekerden oluşmaktadır.
Sütlü çikolata; kakao kütlesi, yağı, süt tozu ve şeker ihtiva eder.
Beyaz çikolata; kakao yağı ve şeker ihtiva eder.
Kakao tozu; kakao kütlesinden yağının ayrılması ile geriye kalan pudrayı ihtiva eder.

Yarı mamul kuvertürün, mamule dönüşmesi nasıl olur?
Çikolatanın ticari bir ürün haline gelmesindeki final gereksinim temperleme (ısı döngüsünün tamamlanması) nin yapılmasıdır. Kakao yağı içideki moleküller 6 aşamalı bir kristal yapıya sahiptir. Kristal yapı yükseldikçe çikolata sertleşir ve sıcaklıktan daha az etkilenir hale gelir. İdeal kristal yapı 5. seviyedir ve sert bir kırılma ve oda sıcaklığında yavaşça erimeye olanak sağlar. daha düşük kristal yapılar parlaklık ve oda sıcaklığı kullanım sıcaklığında kullanıma olanacak vermez iken, daha üst seviyedeki kristal yapı aşırı sertleşir.
Temperlemenin tamamlanması üç aşamada gerçekleşir, Önce kuvertür 45-50 dereceye kadar ısıtılarak tüm kristal yapısı bozulur, sonra 28-29 dereceye kadar soğutulur ve 5/6 kristal seviyede yağ oluşumu sağlanır ve en son 31-32 dereceye ısıtılarak 6. seviye kristal yapının yok olması sağlanır. Bu sayede parlak, yumuşak, sert kırılma sağlayan (snap) ve ağızda eriyen bir sonuca ulaşılmış olur.

Çikolatada tekli/çoklu kakao kullanımı nasıldır?
Çikolata kahvede olduğu gibi birkaç çekirdeğin karışımı veya tek bir çekirdek kullanılarak üretilebilir. Kakao da kahve gibi mevsimsellikten etkilendiği için single origin ürünler yıldan yıla farklılaştığından büyük üreticiler tarafından tat profilinin sabit kalması için pek tercih edilmemektedir. Single origin ürünler kahvede olduğu gibi yetiştiği bölgeye, türüne, işlenme metodu gibi detaylara bağlı olarak çok farklı notalara ve içeriklere sahip olabilmektedir. Çok yüksek kalitede blend çikolata hammadeleri olduğu gibi düşük kalite single origin hammadde bulmak olasıdır.

Çikolata çeşitleri nedir?
Temelde 3 çeşit çikolata yapım tekniği vardır,

Tablet/bar; kuvertür, çeşitli kuruyemiş ve katı meyveler.
Trüf (Truffle); kuvertür, krema, tereyağı, toz kakao. Yuvarlak şekilli olup, içi ganaj (çikolata, krema tereyağı), dışı çikolata kaplı veya kaplanmadan yapılabilir.
Pralin (Praline); kuvertür, çeşitli işlenmiş, ezilmiş/kavrulmuş kuruyemiş, krema. Genelde kare veya dikdörtgen yapıda olup, içinde erimiş çikolata ile harmanlanmış, karamel, kuruyemişler, kuru meyveler barındırır ve dış yüzeyi temperlenmiş çikolata kaplanmıştır.
Kullanılan krema kaynatılırken içine ilave tatlar eklemek için uygun her türlü baharat, meyve vs bırakılarak demleme yapılabilir ve bu ilave tatların ürüne geçmesi sağlanabilir.

İyi çikolata nasıl anlaşılır?
Kahve ile çok paralellik gösteren bir konu da kalitedir. Aynı çekirdek farklı üreticiler tarafından kendi tercihlerine göre işlenerek çok iyi veya çok kötü sonuçlar alınabilmektedir. Bir çikolata tadımı yapılırken.
Dış görünüş, renk kavurma ile ilgili bilgi verir, tıpkı kahvede olduğu gibi rengin koyulaşması kavurmanın derecesinin arttığını anlatmaktadır. Dış görünüş aynı zamanda parlaklık ve buğulanmayı da görebileceğimiz ilk yerdir. Doğru ısı döngüsünden geçirilen ve doğru saklama koşulları altında saklanan çikolatada şeker veya yağ buğulanması (blooming) görülmemesi gerekir.
Ses; iyi temperlenmiş bir çikolata kırılınca sert bir kırılma sesi vermeli ancak un ufak olmamalıdır.
Koku; iyi bir çikolatanın birçok kokuyu barındırması olasıdır, kahvede olduğu gibi asidik, meyvemsi, tatlı, nuty kokular belli ölçüde gelmelidir. Yanık veya ağır kokulu veya hiç kokusuz bir çikolata genelde düşük kaliteye işaret eder.
Tadım; Çikolata ağza alınıp erimesine izin verdikten kahve ile paralel şekilde tüm tat notalarının belirgin ve transparan şekilde alınması gerekir.
His; çikolata ağızda granüllü (kumlu) bir doku bırakmamalıdır, bu tip hissiyatlar conchingin doğru yapılmadığına işaret eder. Sonuç pürüzsüz olmalı ve kütle ile yağın iyi karıştığı şekilde olmalı ve yağın hissedilebileceği şekilde olmamalıdır.

Giriş için ilk aklıma gelenler bunlar, sorulara göre içeriği zenginleştirebilirim. yarın da evde çikolata yapımı ile ilgili bir şeyler yazmaya çalışacağım.
 
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim bilgiler için, bayramlarda sunulan farklı çikolatalarda bunları deneyimliyordum. Artık bilinçli olarak iyi kötü sınıflandırabileceğim (y)
 
vakit ayirip ayrintili yazdiginiz ve verdiginiz bilgiler icin tesekkurler.

bean to bar'a turkiyeden ulasmak zor herhalde. o atolye de online satmiyor. yayginlasmasini diliyorum.
 
vakit ayirip ayrintili yazdiginiz ve verdiginiz bilgiler icin tesekkurler.

bean to bar'a turkiyeden ulasmak zor herhalde. o atolye de online satmiyor. yayginlasmasini diliyorum.
Atölye daha kurulum aşamasında, dükkan açılışı da şu evdekal dönemlerine denk geldi, ilerleyen dönemlerde online satışları olur eminim.

@Kdundar değerli bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler 👍
 
Denemek isteyen olursa Aroha ve podisi(önermiyorum) var bean to bar yapan. Ben de olacaktım ama coronadan dolayı ertelendi 🥺
Aroha netten satış yapıyor.
 
vakit ayirip ayrintili yazdiginiz ve verdiginiz bilgiler icin tesekkurler.

bean to bar'a turkiyeden ulasmak zor herhalde. o atolye de online satmiyor. yayginlasmasini diliyorum.
Bu konu biraz cevaplaması zor bir konu. US deki bu akımın öncülerinden mast brothers mesela bir ara çok eleştiri aldı, single origin kullanmamak vs ile ilgili. İş güvene dayanıyor biraz. Benim içim İtalyan Amedei mesela çok özeldir, çok iyi çekirdekleri var ve çok iyi işliyorlar, ek olarak piyasanın 99% sinin yapmadığı şekilde soya lecitin kullanmadan üretim yapıyorlar. Aldığınız ürünlerin içeriğine bakın neredeyse tamamında soya lecitin vardır, ilave eklenen kakao yağını emülsifiye (iki yağı bağlama diyelim) etmek için.
Türkiye'de yakın zamanda bakmadım ama eskiden bu şekilde single origin bean to bar bir firma yoktu, zaten böyle bir beklenti veya pazar da yoktu :).
Benim markam (her ne kadar ev üretimi olsa da işi önemseyen herkes gibi herşeyi tam olsun istemiştim) da atölye çikolata idi bu arada :) eskilerden resim koyarım.
 
Denemek isteyen olursa Aroha ve podisi(önermiyorum) var bean to bar yapan. Ben de olacaktım ama coronadan dolayı ertelendi 🥺
Aroha netten satış yapıyor.

Bu konu biraz cevaplaması zor bir konu. US deki bu akımın öncülerinden mast brothers mesela bir ara çok eleştiri aldı, single origin kullanmamak vs ile ilgili. İş güvene dayanıyor biraz. Benim içim İtalyan Amedei mesela çok özeldir, çok iyi çekirdekleri var ve çok iyi işliyorlar, ek olarak piyasanın 99% sinin yapmadığı şekilde soya lecitin kullanmadan üretim yapıyorlar. Aldığınız ürünlerin içeriğine bakın neredeyse tamamında soya lecitin vardır, ilave eklenen kakao yağını emülsifiye (iki yağı bağlama diyelim) etmek için.
Türkiye'de yakın zamanda bakmadım ama eskiden bu şekilde single origin bean to bar bir firma yoktu, zaten böyle bir beklenti veya pazar da yoktu :).
Benim markam (her ne kadar ev üretimi olsa da işi önemseyen herkes gibi herşeyi tam olsun istemiştim) da atölye çikolata idi bu arada :) eskilerden resim koyarım.

oneriler icin tesekkurler, amadei 50 gr fiyati indirimle en dusuk 45-50 lira'ya denk geliyor neredeyse :oops:
 
Şu an iyi bir el yapımı artizan trüf veya pralinin kilosu Avrupa'da 100€ ve üzerinde olmalı. Single origin tabletlerin kilosu da sanırım 80-90€ dan az olmaz.

Tablet için,
Amedei
Bernachon
Scharffen Berger
Guittart
Dagoba
Akessons
Amano
Mast brothers

Trüf ve pralin için
Patrick Roger
Jean Paul Hevin
Vittamer
William Curley
Max Chocolatier
Laderach
Zotter

Bakabilirsiniz.
 
Şu an iyi bir el yapımı artizan trüf veya pralinin kilosu Avrupa'da 100€ ve üzerinde olmalı. Single origin tabletlerin kilosu da sanırım 80-90€ dan az olmaz.

Tablet için,
Amedei
Bernachon
Scharffen Berger
Guittart
Dagoba
Akessons
Amano
Mast brothers

Trüf ve pralin için
Patrick Roger
Jean Paul Hevin
Vittamer
William Curley
Max Chocolatier
Laderach
Zotter

Bakabilirsiniz.


kargoyla gelirken terleme gibi saklama kosullari ile ilgili sikintilarla sik karsilasiliyor mu acaba?
 
kargoyla gelirken terleme gibi saklama kosullari ile ilgili sikintilarla sik karsilasiliyor mu acaba?
Açıkçası ben hiç kargo ile çikolata almadım. Daha doğrusu sadece o ülke içine teslim ettirdim. Hep gittiğim ülkeden direk aldım/alıyorum. Çikolata nem, ısı vs olaylarına çok hassas, bir aşamada aşırı soğur ve arkasından ısınırsa şeker yüzeye doğru çekilir ve sugar blooming denilen hadise olur ve geri dönüşü yoktur. Fat blooming normaldir her çikolatada farklı zamanlarda da olsa olması kaçınılmazdır.
 
Merhaba

Üç veya dört yıl önce valrhona çikolatayı öğrenmiştim cafefernando sayesinde. O zaman Türkiye ithalatçısı ile iletişime geçerek gunaja isimli yüzde 70 kakao oranına sahip 3 kg paketlerde satılan kuvertür çikolatasını alıp hastanede 3 arkadaş paylaşmıştık 1er kg. O paketi açıp yediğim ilk çikolatada ki hazzı bir daha hiç bir zaman yaşayamadım. Nasıl saklayacağımı bilemediğim için zamanla o paketi açtığımdaki muazzam tad kayboldu. Yıllar geçti maalesef kurların yükselmesi ile pastarom valrhona getirmez oldu. Başka distrbitörüde yok sanırım.

Bu tarz kaliteli çikolata bulabileceğimiz marka vs önerebilir misiniz?
 
Bi ara metro marketler calle.baut (yanlış yazmış olabilirim) kverturler ve damla cikolatalar getiriyordu, valrhona kadar olmasa da belcika menşeli güzel çikolatalardı. Hatta yanlış bilmiyorsam son zamanların popüler ruby çikolatasının mucididr callebaut.
Halen var mıdır bilmiyorum.
 
@Kdundar bilgilerinizden baya faydalanacağınız, çok teşekkürler.
Benim instagramda bean to bar ile ilgilenen 2 kişi var, kakao çekirdeklerini yurtdışından temin edip kavuran ve çikolataya dönüştüren. Ülkemizde de çok ilgilisi yoktur diye düşünüyordum. Hem pahalı hem de emek isteyen bir iş gerçekten.
Kuvertur to bar yapan cok kişi var ama bean to bar olayı çok farklı.
Sizi de tanımak güzel oldu, tekrar teşekkürler bilgi paylaşımı için.
 
Merhaba

Üç veya dört yıl önce valrhona çikolatayı öğrenmiştim cafefernando sayesinde. O zaman Türkiye ithalatçısı ile iletişime geçerek gunaja isimli yüzde 70 kakao oranına sahip 3 kg paketlerde satılan kuvertür çikolatasını alıp hastanede 3 arkadaş paylaşmıştık 1er kg. O paketi açıp yediğim ilk çikolatada ki hazzı bir daha hiç bir zaman yaşayamadım. Nasıl saklayacağımı bilemediğim için zamanla o paketi açtığımdaki muazzam tad kayboldu. Yıllar geçti maalesef kurların yükselmesi ile pastarom valrhona getirmez oldu. Başka distrbitörüde yok sanırım.

Bu tarz kaliteli çikolata bulabileceğimiz marka vs önerebilir misiniz?
Valrhona çok kullandığım bir üründü, guanaja da efsane ürünlerinden biri. Ganaj yapmak için çok iyidir. Orijin ürünleri de vardı Türkiye'de. Kayıtlarıma bakarım ama 2 firma getiriyordu 5-6 yıl önce.

Belcolade ve Callebaut var hatta orijin ürünleri de vardı Türkiye'de.
 
@Kdundar bilgilerinizden baya faydalanacağınız, çok teşekkürler.
Benim instagramda bean to bar ile ilgilenen 2 kişi var, kakao çekirdeklerini yurtdışından temin edip kavuran ve çikolataya dönüştüren. Ülkemizde de çok ilgilisi yoktur diye düşünüyordum. Hem pahalı hem de emek isteyen bir iş gerçekten.
Kuvertur to bar yapan cok kişi var ama bean to bar olayı çok farklı.
Sizi de tanımak güzel oldu, tekrar teşekkürler bilgi paylaşımı için.
Bilgi için teşekkürler, hangi firmalar Bunlar? Açıkçası üretimi görmeden ve denemeden birşey diyemeyeceğim zira çok zor ve meşakkatli bir prosesi var. Türkiye de buna ekipman yatırımı yapıp know-how olan ve yüksek kalitede çekirdek alacak bağlantısı olan bir firma varsa tebrik etmek lazım.
Tabi bahsettiğim altınmarka gibi bir mass üretici değil, artisanal orijin çikolata yapan bir firma.
 
Uzun zaman önceden birkaç fotoğraf :)

IMG_1152.JPGP1040130.JPGP1040112.JPGP1030960.JPGIMG_1152.JPGP1040130.JPGP1040112.JPGP1030960.JPG
 
Son düzenleme:
Valrhona çok kullandığım bir üründü, guanaja da efsane ürünlerinden biri. Ganaj yapmak için çok iyidir. Orijin ürünleri de vardı Türkiye'de. Kayıtlarıma bakarım ama 2 firma getiriyordu 5-6 yıl önce.

Belcolade ve Callebaut var hatta orijin ürünleri de vardı Türkiye'de.

Callebaut metrodan almıştım kakao ve çikolatasını maalesef valrhonanın yanına yaklaşamaz. Normal hazır çikolatalardan bile kötüydü yediğimde.
 
Callebaut normal kuvertürlerini iyi bilmiyorum pek kullanmdım ama single originlerini çok kullandım. Sao Thome, Java (biraz kakao oranı düşük olsa da), Madagaskar çok iyi ürünler.
Valrhona Guanaja ile normal kuvertürü arasında da çok fark var yalnız, guanaja oldukça iyi ve üst segment bir ürün, onunla kıyaslarsanız yanıltıcı olur :)
Guanaja mesela kaplama için çok çok uygun bir çikolata değil, hepsini amacına ve yerine göre kullanmak gerekiyor.
 
Callebaut normal kuvertürlerini iyi bilmiyorum pek kullanmdım ama single originlerini çok kullandım. Sao Thome, Java (biraz kakao oranı düşük olsa da), Madagaskar çok iyi ürünler.
Valrhona Guanaja ile normal kuvertürü arasında da çok fark var yalnız, guanaja oldukça iyi ve üst segment bir ürün, onunla kıyaslarsanız yanıltıcı olur :)
Guanaja mesela kaplama için çok çok uygun bir çikolata değil, hepsini amacına ve yerine göre kullanmak gerekiyor.

benim kullandığım paketin resmini ekliyorum hala içinde biraz var. Single originler kiloluk mu satılıyor? Ben kaplama vs değilde direk yemeyi seviyorum.
 

Ekli dosyalar

  • 10964C01-F913-47E5-927A-DEA4EF41BDA3.jpeg
    10964C01-F913-47E5-927A-DEA4EF41BDA3.jpeg
    83 KB · Görüntüleme: 36
Geri
Üst