• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Çilek Notasının Suistimali

Çilek Notası Yazınca İnanıyor musunuz?

• İnanmıyorum

Oy: 52 51.5%
  • İnanıyorum

Oy: 23 22.8%
  • Yurtdışı Firmalarına İnanıyorum

Oy: 24 23.8%
  • Yurtiçi Firmalarına İnanıyorum

Oy: 2 2.0%

• Kullanılan toplam oy
    101

kahveanalisti

Barista
Editör
Daha fazla  
Espresso Makinesi
Rocket Cinquantotto
Değirmen
Eureka Mignon Specialita-Ode Brew Grinder- Comandante C40 MK3
Ekipmanlar
V60-Breville Sage Precision Brewer-Syphon-Aeropress-Nanopresso-Kompresso-Kruve Elek-Kruve Bardak-Acaia Pearl S-Felicita-Fellow Kettle
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çankaya
Gün geçtikçe birçok kahvede çilek notası görmeye başladık. Çilek notasını yakalamak ve almak birçok kahve severin tatlı serüveni diyebiliriz. Ancak bu noktada bazı kahve firmaları bilinçli ya da bilinçsiz bir suistimale sebebiyet veriyor gibi geliyor bana. Bu nota artık bana ticari bir kahve notası gibi gelmeye başladı. Çilek gördüğüm kahveyi daha çok sorgulamaya başladım. Nedeni basit çünkü 5 çilek yazandan 1 tanesinden çilek notası alabiliyorum diyeceğim bir durum. Bu noktada benzer deneyimler nasıl merak ediyorum. Sizlerin çilek notası serüveni nasıl gidiyor ?

Son düzenleme:
"İlk Ana Sora ve Çilek Travması: Nitelikli Kahve Serüveni Anılarım" adlı otobiyografim raflarda. Kahve Fabrikası alımı sonrası yurt içi-yurt dışı bütün çilek notalı kahvelere atlayıp eli boş dönmek. En son Kronotrop-Eli Espinoza vardı çilek aldığım o da 2020 sonlarıymış.

Null Worka derim direkt çilek notası veren, başkası yok en fazla yaklaşan andırdı diyebilirim ama aklımda kalan çekirdek yok.

Valla yine en rahat çilek anlaşılıyor ben de sarı meyveleri çok çıkartamıyorum .Montag ,Coffenutz,Spada'nın Nensebolarında çilek net Montag biraz daha belirgindi :) Preon, Bombe tatli çilek , Gordion ve Clean Cup Santa Rosa ,Los harmanos yine çilek belirgin .Espresso Perfekcto El Salvador Sbiria az ama var yine aynı şekilde Kafein Kültür La Tanairi az ama var

Son düzenleme:
Adını koyamadığımız hafif tatlılığa "çilek önyargısı" iliştiriliyor gibi sanki.
Bu da tadım esnasındaki belirsizliğe pazarlama yöntemi olarak hazır cevap oluşturuyor. Sanal bir memnuniyet oluşuyor farkında olmadan. Bu kadar sık olması suistimal bence de.
Şuana kadar yurtiçi iki kez aldım.
Kavurucuların paketlere yazdıkları "tatlı tatlı" , "sulu sulu", "misss" ,"ballı ballı", "çilçilek" gibi saçma notaları da ciddiyetsiz geliyor.

Clean Cup Santa Rosa de Cabal net şekilde veriyordu çilek notasını. Bence sadece çilek değil tüm notaları suistimal edenler var, satış stratejisi. Çok garip şeyler yazıyorlar notalara, tutturan çok iyi kavurucular da vardır tabi ama abartı geliyor bana biraz. Merak ettirip aldırıyorlar gibi, sonrası hüsran.

Clean cup santa rosa güzel veriyor çileği. Nescafeden başka kahve geçmişi olmayan ve makine tüketicisi olan arkadaşım ilk yudumlarında belirtmişlerdi "çilek tadını". Önden bilgi vermedim ikisine de tadım notlarıyla ilgili :) diğerlerini denemedim ama söylendiği gibi suistimal edenler illaki vardır, çekirdek-tadım notları listesi yapılsa en fazla yazılan çilek çıkacaktır muhtemelen.

Son 1 ayda çilek, ahududu, böğürtlen veya yabanmersini gibi kırmızı veya mor meyve notalarına sahip 6 kahve aldım. Bunlardan 1 tanesinde kırmızı meyve notalarını net alabilirken, diğer 2'sinde ucundan kıyısından aldım. Öteki 3'ünün kırmızı meyveyle alakası yoktu bence.

Şimdi yazacaklarımın yanlış anlaşılmaması adına önden bilgilendirme geçmek isterim. Yazacaklarım ne kendi kahvelerimle, ne de meslektaşlarımın kahveleriyle ilgili değildir.

Geçmişteki tüm ulusal ve uluslararası yarışma deneyimlerim, küreseldeki jürilerin değerlendirme pratikleri, Kolombiya Medellin Master of Cafe jürilik deneyimim üzerinden konu ile ilgili görüşlerimi bir tadımcı olarak deneyim ve fikrimi aktaracağım.

Tüm yarışma deneyimimi ve Master of Cafe deneyimimi düşündüğümde farklı uluslardan yaklaşık olarak 60tan fazla jüriye kahve tattırmış, beraber tadım yapmış, jürilik yapmış, bu insanların yarışma sonu deneyimlerini almış biriyim. (Yarışma sunumu ve brifingi) Her jüri üyesi sabahları benzer değerlendirme sunabilmek için kalibrasyona girer. Tadım Kalibrasyonları resmi tadım kağıtlarında test kahvelerinde benzer puanlar yazılana kadar devam eder kabaca anlatmam gerekirse. Aynı kalibrasyonlar benim Master of Cafe jüriliğim için de geçerliydi. Tüm bu kalibrasyonları geçtikten sonra dahi aynı ekipten jüriler aynı kahve için farklı tadım notları alabiliyor. Sebebi ise benzer değerlendirme antrenmanı yapılsa dahi tat, koku, lezzet hafızalarının hem ulusal hem bireysel olarak birbirinden farklı olmasıdır. Burada esas önemli kısım puanların benzer verilmesine dayalıdır.

Yani hiç birbiriyle görüşmeyen insanların birbiriyle benzer tadım notları deneyimlemesi kalibrasyona giren jürilerin aynı tadım notasını deneyimlemesinden daha bile zordur ama burada insanların birbirine benzer notalar deneyimlemesini sağlayan lehte bir faktör var. Aynı ülkedeniz. Bu ülkenin mutfağıyla, meyvesiyle, sebzesiyle, kuruyemişiyle, çiçekleriyle, kokularıyla daha taa bebeklikten beridir aşinalığımız olduğundan, farklı ulustan ekiplerin yanyana deneyiminden nispeten daha kolay oluyor. Jürilerin genellikle farklı uluslardan seçilmesinin amacı da işi daha tarafsız bir boyuta taşımak içindir, deneyim ne kadar zorlu olursa o kadar geçer not alan kişi daha yerel değil küresel bir deneyim sunuyordur.

Gelelim paketlerle ilgili tadım notları kısmına. Tadım notları yazan kavurucular Cupping notu yazar. Demleme ile, filtrelerin çeşidi ile alınan tadım notları doğal olarak değişir. Sebebi çözünen asitlerin, şekerlerin, yağların oranlarının, uçucu aromatiklerin değişmesidir. Buna reçete videolarımı izleyenler aşinadır. Cupping notası da yazdığından farklı notalar söylerim genellikle.

Kaldı ki filtrelerin farklılığı dahi çözünmede rol oynadığı için ortaya çıkan değişkenleri siz düşünün. 🙂

Naçizane fikrim tadım notlarını genel olarak bir deneyim garantisi olarak değil de, deneyimin ne yönde olacağının fikrinin verilmesi şeklinde algılanmasıdır. Bunun üzerine fikirler pekala şöyle de olabilir, o zaman meyvemsi yazılsın, tatlı yazılsın ya da hiç yazılmasın denilebilir. Pekala haklı bir fikirdir. Zira yurtdışından kavrulmuş ithalatı yapılan kahvelerde bireysel fikir belirtmesi sebebiyle yönlendirici not yazması yasaktı diye hatırlıyorum. Tadım notu yazmayan meslektaşlar da var. Tadım notunu tedarikçinin notu olarak yazan meslektaşlarda var. Tercih meselesidir.

Genel olarak kavurucu kimliğimle değil, profesyonel tadımcı kimliğimle deneyim aktarmak istedim. Umuyorum yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermeden, fikir paylaşımına katkı sağlayabilmişimdir.

Naçizane fikrim tadım notlarını genel olarak bir deneyim garantisi olarak değil de, deneyimin ne yönde olacağının fikrinin verilmesi şeklinde algılanmasıdır. Bunun üzerine fikirler pekala şöyle de olabilir, o zaman meyvemsi yazılsın, tatlı yazılsın ya da hiç yazılmasın denilebilir. Pekala haklı bir fikirdir. Zira yurtdışından kavrulmuş ithalatı yapılan kahvelerde bireysel fikir belirtmesi sebebiyle yönlendirici not yazması yasaktı diye hatırlıyorum. Tadım notu yazmayan meslektaşlar da var. Tadım notunu tedarikçinin notu olarak yazan meslektaşlarda var. Tercih meselesidir.
Şu kısmın altına imzamı atarım. Buna bir örnek olarak @orkunustel in Kenya kavrumundan bariz bir yoğun kıvamlı çilek reçeli aroması ve tadı aldım, ki bu etikette yazmıyor.
Olaya tamamen bir çıkış noktası olarak bakarsak bence çok faydalı. Direkt olarak o notayı aramak biraz yorucu olabilir bu da bence kahveden alınan keyfi düşürebilir. Sonuçta wBrc'de jurilik yapmıyoruz. ;)

Şu kısmın altına imzamı atarım. Buna bir örnek olarak @orkunustel in Kenya kavrumundan bariz bir yoğun kıvamlı çilek reçeli aroması ve tadı aldım, ki bu etikette yazmıyor.
Olaya tamamen bir çıkış noktası olarak bakarsak bence çok faydalı. Direkt olarak o notayı aramak biraz yorucu olabilir bu da bence kahveden alınan keyfi düşürebilir. Sonuçta wBrc'de jurilik yapmıyoruz. ;)
Kenya ichuganin 2 kere ayri ayri ve farkli kavrum tarihli 250 gram alip tukettim.

Cokta begendim bu begenim yuzunden 2. İchugayi aldim zaten. Ancak sunu soylemek isterimki, starbuck veya nescafe goldun zift gibi olan tadinda nekadar cilek receli notasi varsa bu kahvedede okadar vardir. Okuyunca saskinliktan 2-3 kere daha okudum acaba birseymi kaciriyorum diye. Bu denli buyuk bir deneyim farki olmasi cok sasirtici.

"İlk Ana Sora ve Çilek Travması: Nitelikli Kahve Serüveni Anılarım" adlı otobiyografim raflarda. Kahve Fabrikası alımı sonrası yurt içi-yurt dışı bütün çilek notalı kahvelere atlayıp eli boş dönmek. En son Kronotrop-Eli Espinoza vardı çilek aldığım o da 2020 sonlarıymış.
O kahve Çok iyiydi keşke yeni hasadı gelse aklıma getirdin yine bak Ahh Ahh Espinoza Natural :D Ya böyle Kaymak gibi bir asiditesi olan Resmen buram buram Çilekli yoğurt havasında bir kahveydi.

Kenya ichuganin 2 kere ayri ayri ve farkli kavrum tarihli 250 gram alip tukettim.

Cokta begendim bu begenim yuzunden 2. İchugayi aldim zaten. Ancak sunu soylemek isterimki, starbuck veya nescafe goldun zift gibi olan tadinda nekadar cilek receli notasi varsa bu kahvedede okadar vardir. Okuyunca saskinliktan 2-3 kere daha okudum acaba birseymi kaciriyorum diye. Bu denli buyuk bir deneyim farki olmasi cok sasirtici.
Demek istediğim tam da bu aslında. Bana öyle gelen bir başkasına farklı gelebilir. Ortada bununla ilgili bir kural yok. Sizin damağınızla benimki aynı değil. Bir gün vaktiniz olursa aynı kahveden az gramajlı, farklı sularla bir tür dikey tadım yapın. Sudan suya bile ne kadar değişebileceğini kendiniz göreceksiniz. Zaten bence kahve olayının güzelliği de burada. Sonuçta tadım da bir noktada duyusal bir tecrübe.
(Etkinlik başlığına bu demlememle alakalı detayları paylaşacağım, siz de deneyebilirsiniz arzu ederseniz.)

Geri