• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Ciğerlerimiz Yanıyor

Talha DİNÇER

Barista
İyi geceler arkadaşlar. Kahveyle alakalı olmadığından bu konunun yeri değildir burası belki fakat hepimizin bildiği gibi ülkemizin pek çok yerinde yangın var ve öylece izlemekten başka elimizden bir şey gelmiyor. Resimlere baktıkça, videoları izledikçe yutkunamıyorum resmen. Her ne ideolojiden, ne sebepten olursa olsun bir insan doğaya bu zararı bile bile nasıl verebilir, bizlerse böyle bir duruma karşı nasıl bu kadar hazırlıksız yakalanabiliriz ? Yetkililer kayda değer bir açıklama yapmıyor, üstüne üstlük televizyonlar hiçbir şey olmamış gibi Sibiryadaki yangını gösteriyorlar. Bir tarafta bakıyorsunuz Türk Hava Kurumu'nun 9 adet yangın söndürme uçağı öylece çürümeyi bekliyor, diğer yanda vatandaş hayvanları yanmasın diye kendi canını tehlikeye atıyor. Bu ormanların eski halini almaları 60 yıl, genç halini almaları ise 30 yıl sürüyor. Kaybımız tahmin ettiğimizden çok daha fazla fakat ne bunun farkındayız, ne de farkında olsak yapabileceğimiz hiçbir şey yok.

1627594299910.png

Ekli dosyalar

• 1627594109855.png
    1627594109855.png
    606.8 KB · Görüntüleme: 167
  • 1627594277519.png
    1627594277519.png
    775 KB · Görüntüleme: 168
Moderatörün son düzenlenenleri:
Evet , maalesef son cümle her şeyi özetliyor.. Bizler bu tarz paylaşımlar yaptıkça birileri hala "ancak sosyal medyadan yaparsınız" gibi yaklaşımlarda bulunuyor. Tamamen haksız da diyemem ama yapabileceğimiz ne varsa yapıyoruz. Bu da onlardan biri , malum sosyal medya olmasa bu kadar bile 'ciddiye' alınmayacak belki de. Yapacak bir şeyimiz var aslında ama yangın için değil , yangınlar için... Yapabileceğimiz tek şey ve kullanabileceğimiz çok daha genel bir şansımız var. Umarım durdururuz bütün 'yangınlar'ı.

sabahtan beri içim ağlıyor. ne olur bir şeyler yapalım, uzağız bir çoğumuz belki fiziken orda olamıyoruz ama bir yardım eli, bir örgütlenme oluşturalım. devletin yapması gerekeni, sarması gerekeni biz yapalım. daha önce yapılmıştı bu tarz kampanyalar, yine yapabiliriz. hem bölge halklarına yardım parası olur hem de yanan bölgelere fidan dikimi için tema’ya bağış şeklinde olur belki bilmiyorum, ne olur bir şey yapalım.

Maalesef yangın ekolojisi diye bir gerçek var. Bu yüzdende bazı yerlerde ki ufak yangınlar bile kolayca yüzlerce hektarlık alanlara çabucak yayılabiliyor. Ancak bu yangınlar insan hatası kaynaklı mı yoksa kasıtlı mı yoksa yangın ekolojisine bağlı doğal mı bilmiyoruz.

Yine de otorite gibi görüş bildirmeden önce temkinli olmak gerek. Sosyal medyada herkes her şeyi biliyormuş ve otoriteymiş gibi sürekli yargı dağıtıyor, akıl veriyor. Konunun uzmanları bile yanılırken bizlerin fikir belirtirken bile yanlış bir şeyler söylemesi çok olası.

Umarım ormanda yaşayan ağacından hayvanına herkes minimum hasarla bu süreci atlatır. Can ve mal kaybına uğrayanlara geçmiş olsun.

Yangın ekolojisi nedir derseniz birkaç kaynak:
https://www.google.com.tr/amp/s/evr...edir-yangin-ekolojisi-neden-onemlidir-371/amp

İngilizce:

Son düzenleme:
İdeolojiler ve destekçileri halkın mutluluğu, adaletin sağlanması, doğal kaynakların korunması, verimli kullanılması gibi konularda çatışabilirler, çatışma kanlı da olabilir; saygı duyarım ama orman yakmadaki motivasyon; ideolojik değil nefretseldir. Nefretle yaşayan, nefretten beslenen bazı ortadoğu maymunları, değiştirmeye cesaret edemedikleri feodal düzenin de fakto bir sonucu olan kötü hayatlarının bedelini, yanarak hayatlarını kaybeden batıdaki üç vatandaştan, sayısız inek, kirpi, tavşan, at gibi hayvanlardan ve hektarlarca ağaçtan almaya çalışmışlardır.
Sağcı, solcu, kemalist, osmanlıcı, ateist, şeriatçı adam orman yakmaz. Yakanı da en ağır şekilde cezalandırır.
Ormanı ancak nefret yakar.

Keşke zarar gören hayvanları paylaşmasaydınız. Her gördüğümde gözlerim doluyor. 😞

P
Maalesef yangın ekolojisi diye bir gerçek var. Bu yüzdende bazı yerlerde ki ufak yangınlar bile kolayca yüzlerce hektarlık alanlara çabucak yayılabiliyor. Ancak bu yangınlar insan hatası kaynaklı mı yoksa kasıtlı mı yoksa yangın ekolojisine bağlı doğal mı bilmiyoruz.

Yine de otorite gibi görüş bildirmeden önce temkinli olmak gerek. Sosyal medyada herkes her şeyi biliyormuş ve otoriteymiş gibi sürekli yargı dağıtıyor, akıl veriyor. Konunun uzmanları bile yanılırken bizlerin fikir belirtirken bile yanlış bir şeyler söylemesi çok olası.

Umarım ormanda yaşayan ağacından hayvanına herkes minimum hasarla bu süreci atlatır. Can ve mal kaybına uğrayanlara geçmiş olsun.

Yangın ekolojisi nedir derseniz birkaç kaynak:
https://www.google.com.tr/amp/s/evr...edir-yangin-ekolojisi-neden-onemlidir-371/amp

İngilizce:
Paylaştığınız bilgilendirici link’ler için teşekkürler. Kesinlikle yangınlar doğal sürecin parçası olabilir, ya da maalesef hata ile ya da bilerek isteyerek yakılıyor olabilir.
Yangın sonrasında ne yapıldığı da belki de yangın kadar önemli diye düşünüyorum. Ormanlık alanlardaki yangınlar sonrasında ekosistemi gözetecek şekilde yeniden ağaçlandırma çalışmalarının yapılması ve bu yangınlar sonucunda mevcut arazi statülerinin değiştirilmesine izin verilmemesinin sağlanması öncelik olmalı.

Şu tablo gerçekten de çok acı...

bekirpakdemirli_CR7KKuTMOai.jpg

Yangın bir çok sebeple çıkabilir. Ekolojik olarak çıkabilir, hava şartlarına bağlı olarak çıkabilir, ihmal yüzünden çıkabilir, kundaklanabilir ve terör saldırısı olabilir hepsine okey ama devlet yangın çıktıktan sonra ortaya çıkar. Yangın çıktıktan sonra ne oluyor ona bakıp ve seviyedeyiz görebiliriz. Yangının verdiği zarar ne kadar içimizi yakıyorsa söndürmek için neler yapabilmişiz daha doğru yapamamışız bunu görmek de o derece içimizi yakıyor.

Yangın çıkmasına yapacak bir şey yok diyebiliriz ancak hiçbir önlem alınmamasını aklım almıyor, çıldırıyorum. Manavgat belediye başkanının thk yı arayıp uçak kiralamak istediğinde ‘burada kimse yok, yarın arayın’ cevabı alması kadar saçma bir şey duymamıştım son zamanlarda. Üstüne üstlük thk başkanı bir tartışma programına katılıp düğüne gittiğini söylemiş.
Çok şey söylemek istiyorum ama forumdan silinirim.

bu yangınlar sonucunda mevcut arazi statülerinin değiştirilmesine izin verilmemesinin sağlanması öncelik olmalı.

Selamlar,

Kıymetli @rhino tarafından yapılan paylaşımın son cümlelerinin bu günlerde yaşadığımız herşeyin özeti olduğu kanaatindeyim.Bu tamami ile şahsi bir görüş ve duruştur benim için.Herhangi bir hususta bilirkişi değilim lakin ülkemizde yaşadığımız bir çok örneği var.Para,rant,ideolojik görüşlerini kin ve nefret ve kaos üzerine kuranlar şuanda koltuklarında rahat rahat oturup avuçları kaşınırken,ağızları sulanırken,gözleri dolar ve euro ile dolarken bizler bu yitiren yada yaralanan canları gördükçe nefes almaktan utanıyoruz.

Önlem almak o kadar basit ki. Altı üstü komşu ülkelerimiz gibi yangın söndürme uçağı alacaksınız. Hepsi bu. Bunun için para harcamak zorundasınız.

Özellikle turizmden beslenen bir ülkenin bu kadar çaresiz kalması kabul edilemez. Büyük bir ihmal var. Her sene benzer tablo ortaya çıkıyor.

Teknoloji diyoruz ama dediklerimiz ile yaptıklarımız tutmuyor.Uçak motoru, İHA, roket, füze, vs sistemler üretme kapasitesi olan bir ülkenin, yangın söndürme uçağı olmamasını kabul edemem.

Aynı anda bir çok yerde yangın çıkması tabii ki öngörülemez ve çoğu ülke buna göre plan yapamaz ama hasar ve kayıplar çok azaltılabilirdi.

Söylenecek çok şey var.... umarım bu son olur... hatalar kabul edilir ve tedbir alınır ..

Son düzenleme:
Odaklanılması gereken konu ne güzel saptırıldı değil mi? Terörmüş. Ben yemedim...

Orman yangını ile mücadelede bu rezillik nedir sayın bakanlar?

Bende yemedim,şahsi fikrim rant açık ve net.Araziler imara açılacak!!!

Ne bir tedbir var ne de nasıl müdahale edileceğine dair bir eylem planı açıklaması.Canlar yitiyor orada canlar :(

ayinesi iştir kişinin diyerek “şimdilik” 40.000 fidan dikimi için bütçe onayını verdim Tema ya şirketimiz adına.. inşallah diğer süreçler hızlıca tamamlanır ve yerine ulaşır.. bu işin reklamı olmaz değil tam tersine her mecrada olur inşallah daha büyük şirketler daha fazla rakam için yarışa başlar da bir an önce yanan bir ağaç yerine 3 ağaç dikeriz…

ayinesi iştir kişinin diyerek “şimdilik” 40.000 fidan dikimi için bütçe onayını verdim Tema ya şirketimiz adına.. inşallah diğer süreçler hızlıca tamamlanır ve yerine ulaşır.. bu işin reklamı olmaz değil tam tersine her mecrada olur inşallah daha büyük şirketler daha fazla rakam için yarışa başlar da bir an önce yanan bir ağaç yerine 3 ağaç dikeriz…
Öncelikle bunu tamamen iyi niyetle yaptığınızı biliyor ve takdir ediyorum. Ancak yanan bölgelerde ki ağaç türü kızılçam (Pinus brutia). Bu ağaç türü yukarıda açıkladığım gibi kolay yanacak şekilde evrimleşmiş bir tür. Bu bölgeler için yangınlar orada ki hayatı tamamen bitiren bir şey değil. Normal şartlarda bir ormanın yanması sonrası tekrar aynı ortamın oluşması için onlarca hatta yüzlerce yıl gerekirken bu bahsettiğimiz bölgelerde ki ormanlar 1-2 yılda bile kendi kendine toparlanıyor. Zaten makalelerde bu ormanların milyonlarca yıldır yandığı ifade ediliyor.

Bu bölgelere fidan dikmek kaş yaparken göz çıkarmak olabilir. Elbette bu demek değil ki yapılan her müdahale yanlış olacaktır. Bu yüzden bir uzmana danışmanızı şiddetle tavsiye ederim eğer danışmadıysanız. Bu yazıyı bu konuyu bilmeden yapmış olabilirsiniz diye yazıyorum çünkü gerçekten çok önemli, eğer bu konuyu uzmanlara aktardıysanız ve onlarda gerekeni yapacaksa süper.

Kaynak:

Son düzenleme:
Yangın ağaçların yenilenmesi için bir araçtır. Kozalaklar yangın sırasında tohumları korur. Yangın geçtikten sonra kozalaklar açılır ve ağaçlar tekrar ortaya çıkar. Biz dikmeden önce de ormanlar vardı ve yanıyordu. Doğayı çok bozmamak lazım.

Geri