Kahve çekirdeğindeki içim notaları nasıl oluşuyor? Etrafında yetişen meyvelerdenmi yoksa doğal olmayan yolardan yapılan işlemler ilemi? bu konuda bir bilgiye ulaşamadım![]()
Her cümlemize katılıyorum özellikle bu cümleniz; "Kalibre ya da deneyimli damağı olmayan bir son tüketici ''yahu ben çilek tadını alamıyorum'' diye celallenmemesi gerekir"Ben amatörce bildiklerimi yazayım eğer hatam varsa lütfen düzeltin.
Yanılmıyorsam ''infuse'' yöntemde çekirdeklerde kimsayal işlem uygulanıyor
Ancak honey-naturel-yıkanmış gibi temel işlemlerde çekirdeğe herhangi bir dış etkiyle aroma verilmez.
Tabi yeşil çekirdeğin kavrum profilleri de tadım notlarında belirleyici olacaktır. Kavurucunun doğru profille kavurduğu çekirdekler ile cupping yaparlar ve kavurucunun çıkardığı cupping notlarını çekirdeğin künyesine yazarlar. Tabi bu tadım notları genel olarak kavurucunun deneyimleri ile alakalıdır. Kalibre ya da deneyimli damağı olmayan bir son tüketici ''yahu ben çilek tadını alamıyorum'' diye celallenmemesi gerekirYa da o tatların son tüketiciye hissettirdiği aromalar kavurucudan farklı olabilir.
Mesela bir arkadaşımız bir çekirdekten kereviz sapı tadı almıştı
Tadım notları ise renklerden notlara inen bir çarkla çıkarılır
Ekli dosyayı görüntüle 22540
Konu dışı ama unaerobic fermantasyonda nadirde olsa esans katan bazı karaktersiz insanlarda çıkabiliyorBen amatörce bildiklerimi yazayım eğer hatam varsa lütfen düzeltin.
Yanılmıyorsam ''infuse'' yöntemde çekirdeklerde kimsayal işlem uygulanıyor
Ancak honey-naturel-yıkanmış gibi temel işlemlerde çekirdeğe herhangi bir dış etkiyle aroma verilmez.
Tabi yeşil çekirdeğin kavrum profilleri de tadım notlarında belirleyici olacaktır. Kavurucunun doğru profille kavurduğu çekirdekler ile cupping yaparlar ve kavurucunun çıkardığı cupping notlarını çekirdeğin künyesine yazarlar. Tabi bu tadım notları genel olarak kavurucunun deneyimleri ile alakalıdır. Kalibre ya da deneyimli damağı olmayan bir son tüketici ''yahu ben çilek tadını alamıyorum'' diye celallenmemesi gerekirYa da o tatların son tüketiciye hissettirdiği aromalar kavurucudan farklı olabilir.
Mesela bir arkadaşımız bir çekirdekten kereviz sapı tadı almıştı
Tadım notları ise renklerden notlara inen bir çarkla çıkarılır
Ekli dosyayı görüntüle 22540
Teşekkürler Orkun üstat derin bir kimya bilimi var bu işin içinde beynim yandı resmen...![]()
Coffee Science: Breaking Down Where Flavor Comes From
There are so many things that contribute towards a coffee’s flavor: the variety, the roast profile, the brew recipe, the processing method... Yet when you start breaking it down, a coffee’s flavor profile is really the result of one thing – chemical compounds.perfectdailygrind.com
![]()
What Creates Coffee Aroma? Understanding The Chemistry
We drink coffee to enjoy its unique flavor notes and its rich aroma, but how are they formed? Read on for more.perfectdailygrind.com
İki yazı da kabaca nasıl oluştuğunu güzel birşekilde anlatmaktadır. Okumanızı tavsiye ederim.
İşin sırrı öncelikle kahvenin kahve olmasında. Organik kimyasal olarak ve uçucu koku molekülleri olarak aşırı zengin bir zirai ürün kahve. Bu zenginlik iyi hasat, iyi işlem, iyi kavurma, iyi demlenme sayesinde bulunuyor.Teşekkürler Orkun üstat derin bir kimya bilimi var bu işin içinde beynim yandı resmen...Önce biraz kimya öğrenmek lazım sanırım bu işi çözmek için ama anladığım kadarıyla işin sırrı çekirdeklerin yıkanması ve kavrulmasında
Şampiyon bir barista olarak Kahve forumuna gelip konu cevaplamanız güzel bir erdem ileride sizin daha büyük başarılarınızı izleyeceğimizi düşünüyorum selamlar saygılarİşin sırrı öncelikle kahvenin kahve olmasında. Organik kimyasal olarak ve uçucu koku molekülleri olarak aşırı zengin bir zirai ürün kahve. Bu zenginlik iyi hasat, iyi işlem, iyi kavurma, iyi demlenme sayesinde bulunuyor.
İşe yarar mı bilmiyorum bu setler.Kafe notalarını ayırabilme konusunda sıkıntım var, çok bariz olmadığı veya tanıdık olmadığı sürece ayrım yapamıyorum. Bu konuda " le Nez du cafe" seti olan ve fayda sağlayan var mıdır? 250euro vermeye değermi sizce?
Kafe notalarını ayırabilme konusunda sıkıntım var, çok bariz olmadığı veya tanıdık olmadığı sürece ayrım yapamıyorum. Bu konuda " le Nez du cafe" seti olan ve fayda sağlayan var mıdır? 250euro vermeye değermi sizce?
İşe ciddi yarıyor bu setler, zira antrenmanlarda eğitimlerde de çok kullanılıyor. Ancak hobi için bu sete sahip olmak fiyat ve elde edilecek performans açısından ne kadar manalı, kişinin hobiyi götürdüğü rotaya bağlı olarak değişir. Bu konu tekrar gündeme gelmişken geçen bu konuya dair paylaştığım videoyu burada da paylaşayım, ilgilisine fayda sağlar umarım. Çeşitli tavsiyeler de var antrenman için.İşe yarar mı bilmiyorum bu setler.
Ama tasterplace in ufak setleri var. Daha uygunlar. Amazondada ara ara indirime giriyor.
Tadım notu dediğimiz betimleme deneyiminin neredeyse çoğunluğu koku (aroma) sayesinde oluyor. Kahvenin ya da herhangi bir şeyin tadı dediğimiz şey beş tat duyusudan oluşur. Acı, ekşi, tatlı, tuzlu, umami. Yani topladığımızda portakalın tadı bize portakalı andıran şey değil, ekşiliği ve tatlılığıdır. Ama portakalı portakal olarak algılamamızı sağlayan şey kokusudur. Bunu da portakal damağımızdayken burnumuzla algılarız yine retronasal bölge sayesinde. Toplamda bunu portakal diye yorumladığımız duruma lezzet (flavor) deniyor, Türkçe'de hep bizler bunu tat diye söylüyoruz ama doğru bir kullanım değil. Lezzet dediğimiz kavramda damakta beş tattan biri ya da bir kaçı artı uçucu koku moleküllerinin damakta toplam birleşimiyle ortaya çıkıyor. Yani tat antrenmanı aslında işin en kolay kısmı. Koku kısmı zor olan kısım çünkü lezzetin büyük kısmı kokudan gelmekte. Detaylı şekilde videoda anlatıyor ve kaynak paylaşıyorum. Bakabilirsiniz.Bu ürünler çok güzeldir, şüphem yok.
Koku ve tat almak arasında ilişki var, biliyorum. Hatta bilimsel olarak aynı şey bile olabilir ama o aroma setlerini "sadece" koklandığı için, ne kadar işe yaradığını bilemiyorum. Sonuçta kahveyi koklasak bile, en çok ağızımızdayken tadıyoruz. Ekişilik tatlılık acılık da çok önemli.
Yanlış düşünebilirim, ama tadım notları konusunda için düşündüğümüzden az yarayabilir. Mi? Hiç kullanmadığım için boş yazmış olabilirim.![]()
Burunda güçlü yasemin ve hanımeli notaları.
Damakta, limon otu, beyaz çay, beyaz şeftali, ananas, greyfurt.
(bir kahvecinin sitesinden)
Olabilen bir durum bu.Teşekkür ederim. Videoyu tekrar izlerim.
Aslında, önceki mesajımı yazarken, bugün içtiğim espressonun notları vardı:
Burun ve damak o kadar ayrı yazmışlar ki, kafam karıştı![]()