• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Çift Kişilik V60 Demleme

İsim
Kıvanç
Daha fazla  
İsim
Kıvanç
Değirmen
Comandante
Merhabalar,

Bir süredir fazlasıyla acemi bir şekilde ev baristalığı yapıyorum. Commandante, plastik hario set ve herhangi bir markası olmayan gooseneck kettle kulllanıyorum. Çoğunlukla iki kişilik kahve demliyorum ama çoğu zaman kahvede notaları yakalayamıyoruz (özellikle yıkanmış kahvelerde), kahve çok acı oluyor. Demleme detaylarım aşağıdaki gibi,

- 26 gram kahve, 400 gr su
- CDT 28-32 click
- Dökme olarak genelde 70-160-80-80-80, tetsu kasuya metodu
- Göreceli iyi olan 100lü filtre, ters çevrilmiş
- İlk döküşten önce tahta bir çubuk ile tüm kahve ıslansın diye "kuş yuvası" denilen boşluk açma işlemi

Tek kişilik demlemelerde de

- 16-18 gram kahve, 1:15'e göre su,
- Cdt 25-26 click
- Dökme olarak yine tetsu kasuya metodu
- Göreceli iyi olan 100lü filtre, ters çevrilmiş
- İlk döküşten önce tahta bir çubuk ile tüm kahve ıslansın diye "kuş yuvası" denilen boşluk açma işlemi

ile yapıyoruz, bazen notaları yakalayabilsek de asla stabil bir demleme elde edemedik. Neyi yanlış yapıyoruz, neyi düzeltebiliriz yardımcı olabilir misiniz?

Blooming sonrası tek ve yavaş döküş, daha düşük ısı, daha ince öğütüm, daha seyrek kahve/su oranı... ben son dönemde örneğin tek kişilik, 18/300 kahve su oranı, 92 derece sicaklik, 50ml civarında blooming, en geç 01:30 suyun tamamını dökmüş olarak 02:20-02:45 arasında bir yerde sonlandırıyorum... sonuç oldukça keyfli

Sadece kasuya denemektense tek döküş. James hoffman yöntemiyle denemenizi öneririm. Kasuya bence her kahveye gitmiyor. biraz işi karıştırıyor. tek dökümde daha rahat notaları alabiliyorum.

Bu Kasuya işi de nedense mucize formül gibi algılanıyor, bence herkes deneye yanila kendi reçetesini bulmalı, ki öyle de oluyor, önemli olan neyi neden yaptığımızı az çok bilmek :)

Merhabalar, benzer bir konu da burada var. Belki yardımcı olur.

Ayrıca, Kasuya yerine standart V60 demleme yöntemlerini denemenizi tavsiye ederim. Kasuya her kahvede aynı sonucu vermiyor.

Az önce 30/500 oranıyla A Roasting Lab Columbia yaptım. v60 ile french press arası bir çekimdi, kağıt japon 40lı, sıcaklık 94-95. Aşağı yukarı hoffman ın yöntemiyle 3.30 da bitti ama bana göre çok cılız ve gövdesiz bir kahve çıktı.

Bunun birebir aynısını hollanda 100 lük kağıt ile yaptım, demleme daha uzun sürdü ancak kesnlikle daha doğru bir kahve ortaya çıktı.

Kahve, çekim, sıcaklık, kağıt, metod vs gerçekten çok farkediyor.

Az önce 30/500 oranıyla A Roasting Lab Columbia yaptım. v60 ile french press arası bir çekimdi, kağıt japon 40lı, sıcaklık 94-95. Aşağı yukarı hoffman ın yöntemiyle 3.30 da bitti ama bana göre çok cılız ve gövdesiz bir kahve çıktı.

Bunun birebir aynısını hollanda 100 lük kağıt ile yaptım, demleme daha uzun sürdü ancak kesnlikle daha doğru bir kahve ortaya çıktı.

Amacımız kahveden olabildiğince faydalı bileşenleri çözüp, kötü bileşenlerin çözünmeden demlemeyi bitirmek.

Bu da gerçekten dene yanıl ve damak tadıyla oluyor. Tek bir reçete maalesef yok. Güzel bir karşılaştırma olmuş, teşekkürler :)

Blooming sonrası tek ve yavaş döküş, daha düşük ısı, daha ince öğütüm, daha seyrek kahve/su oranı... ben son dönemde örneğin tek kişilik, 18/300 kahve su oranı, 92 derece sicaklik, 50ml civarında blooming, en geç 01:30 suyun tamamını dökmüş olarak 02:20-02:45 arasında bir yerde sonlandırıyorum... sonuç oldukça keyfli

Tek kişilik için bunu deneyeceğim, teşekkür ederim!

Muhtemelen demleme gereğinden uzun sürüyor. 24/360 deneyin. Hatta 22/330 da deneyebilirsiniz.

Bunu da deneyeceğim, 25 gram fazla mı değil mi hiç bilmiyorum, aslında sorma sebeplerimden biri de oydu. Teşekkürler!
Sadece kasuya denemektense tek döküş. James hoffman yöntemiyle denemenizi öneririm. Kasuya bence her kahveye gitmiyor. biraz işi karıştırıyor. tek dökümde daha rahat notaları alabiliyorum.

Bunu nedense bilmiyordum, bunu direkt birazdan deniyorum. Ama çekim kalınlığı konusunda emin değilim. 25 gram için 30click mesela çok fazla mı olur?
Bu Kasuya işi de nedense mucize formül gibi algılanıyor, bence herkes deneye yanila kendi reçetesini bulmalı, ki öyle de oluyor, önemli olan neyi neden yaptığımızı az çok bilmek :)

Her seferde farklı bir şey deniyorum zaten, ama sürekli pahalı ve güzel kahveleri fazla fazla denemeyle çöp etmek biraz yıpratıcı olmaya başladı. O sebeple destek almak istedim.

Merhabalar, benzer bir konu da burada var. Belki yardımcı olur.

Ayrıca, Kasuya yerine standart V60 demleme yöntemlerini denemenizi tavsiye ederim. Kasuya her kahvede aynı sonucu vermiyor.

Merhaba, sanırım başka yöntemleri denemeliyim dediğiniz gibi, ekipmanı alıp bu işe heveslendiğimde kasuyaya denk geldiğim için direkt bunun üzerinden gittim, formülize edilmiş ve sınırları çok belli olduğu için uygulaması kolay gelmişti. Geleneksel demleme metodlarını yeni öğreneceğim, teşekkürler!

Haklısınız, çekiminizi cdt için 32-33 click gibi tahmin ediyorum ama emin olamadım :)

Amacımız kahveden olabildiğince faydalı bileşenleri çözüp, kötü bileşenlerin çözünmeden demlemeyi bitirmek.

Bu da gerçekten dene yanıl ve damak tadıyla oluyor. Tek bir reçete maalesef yok. Güzel bir karşılaştırma olmuş, teşekkürler :)
Bazen tarif dinliyorum/izliyorum/okuyorum, sonra deniyorum. Mental olarak iyi olması lazım diyorum, damağım farklı düşünüyor, arada kalıyorum. Tamamen kendi fikrimce damağı dinleyip onun doğrusunu bulmak önemli, bu sebeple kesinlikle en doğru yol denemekten geçiyor, bir şeyin peşine takılıp o her durumda doğru gibi düşünmemek lazım.

Kasuya metoduyla devam etmek istiyorsanız ve acı geliyorsa öğütümü kalınlaştırın. Normal metodla da 1:16 oranında demleme yapabilirsiniz. Normal metodda 2:20 - 2:45 arası genelde iyi kahveler çıkacaktır.

Şahsen ben kahvemi daha hafif ve tatlı sevdiğim için 1:18, 1:19 oranları ile hazırlıyorum. 15 gram kahve 285 gram su tek kişi için, kahvenin 3 katı su ile blooming, hızlıca ve kabaca kahveyi karıştırıyorum bu aşamada, ardından 30 saniye bekliyorum ve kalan suyu 1.15-.130 civarına kadar dökmüş oluyorum. Totalde 2.30 -3.00 arasında bitiyor demleme. Bundan önce James hoffman gibi suyu blooming hariç 2 seferde dökmeyi denedim, kasuya yöntemini denedim, ancak suyu tek seferde dökme yönteminde kesinlikle kahve daha canlı ve parlak oluyor. Ayrıca, diğer yöntemler kullandığın kahveyi İyi tanımayı gerektiriyor, tek döküm ise standart oluyor. Başlangıç için tek döküm yöntemini denemeni öneririm. Son olarak tek döküm yöntemi Scott rao metodu olarak geçiyor, YouTube da kendisine ait detaylı anlatım da var.

Merhaba,

Öncelikle herkese ilgisi ve cevapları için tekrar teşekkür ederim, Rao ve Hoffman metodları ile gerçekten lezzetli asla acı olmayan güzel kahveler yaptık son iki günde. Bundan sonra fine tuning yapacağız :)

Selamlar bende uzun süredir kahve demleyen biri olarak naçizane fikrimi paylaşmak isterim.

Demlemelerim sonrası ulaştığım nokta; en önemli faktör "grind setting" dediğimiz öğütüm ayarı. Aslında sanılan aksine kahve sadece ince öğütüldüğü zaman "bitter, lezzetsiz" olmuyor, olması gereken(kahveye göre) öğütüm ayarından kalın öğütülen kahve de, "tatlı, çarpıcı, canlı" aromaların çözülmeden sadece "bitter" aromaların çözülmesiyle lezzetsiz olabiliyor.

Suyu nasıl döktüğümüz elbette önemli ama en önemlisi değil. Faktörleri sabitleyelim /ısı/oran/döküş tekniği.. Sonrasında oynayacağımız tek şey kalıyor "öğütüm ayarı" bunu da bulduktan sonra tekrar döküş tekniğine ya da orana dönüp oynamalar yapabilir ve daha lezzetli fincanlar elde edebiliriz.

Selamlar bende uzun süredir kahve demleyen biri olarak naçizane fikrimi paylaşmak isterim.

Demlemelerim sonrası ulaştığım nokta; en önemli faktör "grind setting" dediğimiz öğütüm ayarı. Aslında sanılan aksine kahve sadece ince öğütüldüğü zaman "bitter, lezzetsiz" olmuyor, olması gereken(kahveye göre) öğütüm ayarından kalın öğütülen kahve de, "tatlı, çarpıcı, canlı" aromaların çözülmeden sadece "bitter" aromaların çözülmesiyle lezzetsiz olabiliyor.

Suyu nasıl döktüğümüz elbette önemli ama en önemlisi değil. Faktörleri sabitleyelim /ısı/oran/döküş tekniği.. Sonrasında oynayacağımız tek şey kalıyor "öğütüm ayarı" bunu da bulduktan sonra tekrar döküş tekniğine ya da orana dönüp oynamalar yapabilir ve daha lezzetli fincanlar elde edebiliriz.

Cevabınız için teşekkür ederim, buradaki ilk mesajlardan sonra öncelikle demleme tekniğimi değiştirdim. Sonrasında da aldığım kahvelerin kavurucularından başlangıç için öğütüm ayarı tavsiyesi alıp damak tadıma göre ince ayarını yaptım. Şimdi döküşümün ve zamanlamamın üstüne çalışıyorum. Bugün şimdiye kadar demlediğim en iyi kahveyi demlemiş olabilirim kendi zevkime göre. Bir şekilde dediğinize geldim sanırım :)

Geri