• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Chemex Üvey Evlat mı ? :)

GezginAvukat

Barista
İsim
Eren Evren
Daha fazla  
İsim
Eren Evren
Son 5 yıldır yaygın pek çok ekipmanla kahve hazırlıyorum. Bu süreçte Espresso, V60, Aeropress, French Press kullandım ve FP hariç hepsi ile de hazırlamaya devam ediyorum. Ancak Pour Over kategorisinde Chemex'in verdiği keyif bir başkaymış, son bir yıldır deneyerek anladım. Kahvenin içindeki notaları verebilen keyifli bardaklar çıkartabiliyorum. Ancak her demlemem aynı olmuyor maalesef.

Bu sebeple bir standart yakalamak için forumda veya Youtube'da Chemex ile çok tarif aradım ama maalesef Pour Over'da V60'ın esas evlat olduğunu ve V60 türevlerinin yoğun olarak ele alındığını gördüm. Bu forumda bile ilk Chemex paylaşımı taa 6. sayfada kalmış. Ona da sadece iki kişi cevap vermiş, bu sebeple Chemex'e üvey evlat gibi davranıldığını düşündüm.

Benim gibi Chemex sevenler var mı ? Varsa tariflerini paylaşabilirler mi ? (Özellikle iki kişi için tarif oldukça az)

Chemex için örneğin öğütüm kalınlığını nasıl ayarlıyorsunuz ? Ön demlemeyi kaç ml ve sn yapıyorsunuz ? Su oranınız nedir ? Hangi çekirdekleri seçiyorsunuz ?

Bunların hepsi bence en az V60'daki kadar önemli ve paylaşılması gerekli detaylar.

Başlığımı mazur görün lütfen :)

Benim Chemex'im bütün setin en şekilli parçası. Sanırım tek işlevi de bu :) Sadece eve 4-5 kişi gelip kahve istediğinde ortaya çıkıyor.(Umarım buraları okumuyorlardır :p )

Sebebine gelirsek demleme yaptığımız haznenin çok geniş, pürüzsüz ve cam oluşu. Isı çok çabuk düşüyor ve pürüzsüz bir yüzey olduğu için akış hızlıca yavaşlıyor. Akıştan kaynaklı kanallanma da cabası.

Eğer illa da kullanacaksam öğütüm olarak v60'ta demlediğim kalınlığın 2-3 tık üzerinde demliyorum. Suyu da normalin 2-5 derece daha üstünde ısıtıyorum. Yine de orta halli demlenmiş bir V60'ın tadını vermiyor.

Bence chemex'in V60 kadar ilgi görmemesinin tek nedeni her konuda V60'tan daha tuzlu olması

Benim Chemex'im bütün setin en şekilli parçası. Sanırım tek işlevi de bu :) Sadece eve 4-5 kişi gelip kahve istediğinde ortaya çıkıyor.(Umarım buraları okumuyorlardır :p )

Sebebine gelirsek demleme yaptığımız haznenin çok geniş, pürüzsüz ve cam oluşu. Isı çok çabuk düşüyor ve pürüzsüz bir yüzey olduğu için akış hızlıca yavaşlıyor. Akıştan kaynaklı kanallanma da cabası.

Eğer illa da kullanacaksam öğütüm olarak v60'ta demlediğim kalınlığın 2-3 tık üzerinde demliyorum. Suyu da normalin 2-5 derece daha üstünde ısıtıyorum. Yine de orta halli demlenmiş bir V60'ın tadını vermiyor.

Valla tam üvey evlat muamelesi yapmışsınız sizinkine :)

Orijinal filtreleri önceden bulunabiliyor ve elli liraydı. Sonra bir şeyler oldu filtreleri bulunamadı. Benim gibi kullanan çoğu kişi soğudu v60a devam etti.
Daha da kullanmam. Süreklilik arz etmeli bir ürün veya servis.

İyi demlenmiş bir v60'a göre karşılaştıracak olursak aromalarda ciddi kayıplar oluyor bence chemex'te
Kettle kahve yatağına uzak kalıyor tasarımdan dolayı.
Filtre kalın, yivler yok akış giderek yavaşlıyor
Ben, İced coffee için kullanıyorum genelde.
Ek olarak kahveden çok anlamayan misafirler gelince eski çekirdeklerimle demlemeye başladım chemex'te :)

Genellikle kahvaltıda tercih ettğim ve çok miktarda demlediğim düz kahveler için kullnıyorum chemexi. Görsel olarak güzel ama aroma ısı kayıpları ve @etozlu nun da bahsettiği gibi zamanında filtrelerinin bulunamıyor oluşumdan dolayı biraz arka plana atıldı.

Genelde tek kişilik demlemeler yapıyorum. Chemex de sevdiğim ekipmanlardan. Ama kapasite, hacim derken ancak misafir ortamında fazla kullanıyorum kendilerini.

Son 5 yıldır yaygın pek çok ekipmanla kahve hazırlıyorum. Bu süreçte Espresso, V60, Aeropress, French Press kullandım ve FP hariç hepsi ile de hazırlamaya devam ediyorum. Ancak Pour Over kategorisinde Chemex'in verdiği keyif bir başkaymış, son bir yıldır deneyerek anladım. Kahvenin içindeki notaları verebilen keyifli bardaklar çıkartabiliyorum. Ancak her demlemem aynı olmuyor maalesef.

Bu sebeple bir standart yakalamak için forumda veya Youtube'da Chemex ile çok tarif aradım ama maalesef Pour Over'da V60'ın esas evlat olduğunu ve V60 türevlerinin yoğun olarak ele alındığını gördüm. Bu forumda bile ilk Chemex paylaşımı taa 6. sayfada kalmış. Ona da sadece iki kişi cevap vermiş, bu sebeple Chemex'e üvey evlat gibi davranıldığını düşündüm.

Benim gibi Chemex sevenler var mı ? Varsa tariflerini paylaşabilirler mi ? (Özellikle iki kişi için tarif oldukça az)

Chemex için örneğin öğütüm kalınlığını nasıl ayarlıyorsunuz ? Ön demlemeyi kaç ml ve sn yapıyorsunuz ? Su oranınız nedir ? Hangi çekirdekleri seçiyorsunuz ?

Bunların hepsi bence en az V60'daki kadar önemli ve paylaşılması gerekli detaylar.

Başlığımı mazur görün lütfen :)
Baya bir fark var ama gerçekten, öncelikle v60taki kanallar akışı çok etkiliyor ve daha küçük ve kompakt olması bardak üstünde de kullanmamızı sağlıyor. Bunun dışında kahve yatağına daha yakın tutabildiğimiz için kettle'ı daha kontrollü bir akış sağlayabiliyoruz. Ve son olarak en önemlisi o 4 katlı aroma kaybına neden olan filtreler. Son zamanlarda v60 filtreleri bile kalın gelip, Sibarist gibilerine geçilirken veya cloth filtre tekrar popülerleşirken (yalnız o Hoffmann'dan oldu gibi geliyor) çok ters kalıyor o 4 katlı filtre.

Chemex alsam mı diye düşündüğüm zamanlarda genellikle filtre kağıdı fiyatlarından dolayı vazgeçiyorum. Ayrıca 2 kere v60 kırmış birisi olarak chemex i çatlatma düşüncesi bile hoş değil.

Kahve demlemeye ilk Chemex ile başlamıştım, en küçük dar olan boyuyla. Çekirdek gramajını arttırdığımda maalesef çok tıkanma yaşıyordum dar ağızından dolayı, yıllar önce V60'a geçtim bu sebeple, chemex artık bitki köklendirmek için kullanılan bir vazodan ibaret benim için :)

Özellikle açık kavrum kahvelerde şu tarifle çok başarılı sonuçlar elde ediyorum, Polonya’dan Cophi Solutions’un sahibi Lukasz’ın tarifi, Comandante’nin instagramında paylaşılmıştı.
26 klik
26/400 gram
95-96 derece su (120 ppm diyor Lukasz)
80 gram blooming (30-40 saniye)
250 ml’e tamamlama
1.20-1.30da 350ml’e tamamlama
2 dakikaya yaklaşırken son 50 ml kahve yatağını rahatsız etmeden çok yavaş döküş.
Kullandığımız kahveye göre 3.15-4.00 arası bitebilir diyor, uzun süre sizi yanıltmasın, 4dkya yaklaşan kahveler çok tatlı oluyor diyor.

Aynı V60 daki gibi demleme yapıyorum chemexde. Hatta bazen V60 filtre kağıdı da kullanıyorum chemex için. Tat olarak V60 ile arasında dağlar kadar fark yok bence.

Üvey evlatlık konusunda şunu söyliyim. Cam karafım geçenlerde kırıldı, artık V60 demlemelerinde Chemex'i karaf niyetine kullanıyorum :))

Özellikle açık kavrum kahvelerde şu tarifle çok başarılı sonuçlar elde ediyorum, Polonya’dan Cophi Solutions’un sahibi Lukasz’ın tarifi, Comandante’nin instagramında paylaşılmıştı.
26 klik
26/400 gram
95-96 derece su (120 ppm diyor Lukasz)
80 gram blooming (30-40 saniye)
250 ml’e tamamlama
1.20-1.30da 350ml’e tamamlama
2 dakikaya yaklaşırken son 50 ml kahve yatağını rahatsız etmeden çok yavaş döküş.
Kullandığımız kahveye göre 3.15-4.00 arası bitebilir diyor, uzun süre sizi yanıltmasın, 4dkya yaklaşan kahveler çok tatlı oluyor diyor.
Son zamanlarda çoğalan ekipmanlar ile birlikte Chemeximin kariyeri yavaştan saksılığa evriliyordu. Bu tarifle aramız düzeldi.

Özellikle baharat notaları yoğun olan kahveler bir yerden sonra damağımı yorup baymaya başlıyor. Chemex ile o aşırılık dengeleniyor, çok lezzetli fincanlar çıkarabiliyorum. Bunun dışında bir kullanım alanı bulamadım, ama bu da yeter.

Geri