• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Çekirdek Görselinden Kalite Analizi Mümkün Mü?

Turkiye'ye özellikle tadıyla ün yapan çekirdeklerin bir çoğu yesil kusurları sebebiyle nitelikle sayılamayacak konumda. Anaerobik hamasho, damo vs. hepsi bu konuya birer örnek. Normalde hiçbiri nitelikli sayılamaz ama ekonomik durumlar buna el vermiyor. Ne kadar ekmek, o kadar köfte. Türkiye'de tadıyla ünlenen çekirdeklerin yüzde 90'ı sca nın nitelikli kahve tanımına giremez ne yazık ki.
@Beytbaba Damo'nun puanını mezaramı götüreceksiniz be mübarekler. Hadi söyleyin işte. Bi rahatlama gelsin hepimize

Benim tecrübelerime göre görüntü; tat için pek bir şey ifade etmiyor. Kalite kontrol uzmanlarının kahve puanlarken dikkate aldıkları hususlar vardır tabi; ama nihai tüketici olarak benim için tek önemli şey; içtiğim şeyin tadıdır. Tat iyiyse her şeye göz yumar, tat kötüyse her şeyi potansiyel kusur olarak görürüm.
Boyut ve renk olarak birbirinin neredeyse tıpatıp aynısı olan çekirdeklerden iyisi de oldu kötüsü de... Lavazza gibi yağlı görünüp koku ve tatta likör şenliği yaşatan da oldu. Yağlı görünüp kömür tadı veren de oldu tabi... 🙂
2 numaranın Gardelli Santa Ana olduğunu hemen anladım, çünkü sağolsun arkadaş ikram etmişti. Bendeki Kokeb de, Tamiru Tadesse de böyle koyu görünüyordu, ayrıca bir avuç Kokeb'te 3-4 tane kırık çekirdek de oluyordu. Koyu olup tatsal sıkıntısı olmayan Drima Zede'yi hatırlıyorum sonra... Mzungu'nun yağlı ve kırık dökük olduğunu hatırlıyorum. Null'un harika görünen Super Colombians'ının yarattığı hayal kırıklığımı hatırlıyorum. 🙂
Tabi burada kavurma profillerinin ne denli farklılaştığı göze çarpıyor. Rubens Gardelli'nin Ivica Şatanovski'nin öğrencisi olduğu söyleniyor ama onun çekirdekleri genelde açık tarz, denediğim Circulor çekirdeklerinde böyle bir görüntü hatırlamıyorum. Gardelli'nin ise böyle olmayan bir çekirdeğine rastlamadım sanıyorum, ama hiç kavruk bir tat da vermiyor. Kırık dökük çekirdeklerine değinmek de istemiyorum, çünkü fincanlar genellikle harika oluyor. Kendilerine göre işe yarayan bir kavurma tarzları var, Gardelli zaten işin zirvesi olmuş. "Öyle gavrulmaz şööle yabıcan." diyecek halim yok. Fincanı beğenmezsem ona da söylerim gerçi, biz eleştirmek için eleştirmiyoruz; iyi kahve içmek için eleştiriyoruz.
Bir de kendi adıma sonsöz, sevdiğim kavurucuları eleştiriyorum, belki bir sonraki siparişimde daha iyi fincanlarım olur diye umutla... 😂
Umut vadetmeyenlerle zaten yolumuz kesişmiyor tekrar...

Bu arada kavrulmuş çekirdekten de yeşil çekirdekten de belli bir standartlar vardır ona göre kalitesi çıkar ortaya ama ben biliyorum @Beytbaba ne kaliteli çekirdeklerden bir sürü defect ayıkladı, diger türlü foto atıp kalite analizi ancak benim dedigime çıkıyor sorry

Evet bu cok normal bir prosedurdu benim icin. Amacim tuketiciye en iyisini sunmak sonucta. Ayiklamasam da cok bir artim olmayacakti farkeden yoktu pek acikcasi. Ama ben her ayikladigim cekirdekte mutlu oluyordum bu hatayi da engelledim diyerek. Birisinin fincaninda bu cekirdek olmayacak diye.

Turkiye'ye özellikle tadıyla ün yapan çekirdeklerin bir çoğu yesil kusurları sebebiyle nitelikle sayılamayacak konumda. Anaerobik hamasho, damo vs. hepsi bu konuya birer örnek. Normalde hiçbiri nitelikli sayılamaz ama ekonomik durumlar buna el vermiyor. Ne kadar ekmek, o kadar köfte. Türkiye'de tadıyla ünlenen çekirdeklerin yüzde 90'ı sca nın nitelikli kahve tanımına giremez ne yazık ki.

Hic alakasi yok. Aksine ulkeye dunyanin en iyi cekirdekleri de giriyor 90+ bir suru cekirdek kavurdum hepsinde de ayiklama yaptim oncesinde ve sonrasinda kavrumun. Bitki bu bitki. Yurtdisindan coook fazla numune cekirdek aldim kavurdum denedim. Kendi tecrubem cekirdek tertemizse o numune zaten ayiklanmis gelmistir bana. Veya en fazla harmana giren bir endustriyel tarim urunudur. Lutfen genelleme yapmayin lutfen. Hele hele nitelikli kahve konusunda. Tecrubeniz bilginiz ne olursa olsun. Sektorun en tecrubeli en baba insanlarindan ben bunu ogrendim herkese tavsiye ederim.

@Beytbaba Damo'nun puanını mezaramı götüreceksiniz be mübarekler. Hadi söyleyin işte. Bi rahatlama gelsin hepimize
Hocam cqi puani yok ki. Q grader puani yok. Bisey yok. Benim verdigim puan 87. Cok merak eden varsa. Ama bunun bir gecerliligi yok. Ben kimim yani😂 dunyada zaten cqi puanlamasina sahip cekirdekler sadece nitelikli olsaydi eger zaten dunyanin sadece %0,00001’i bu kahveleri icebiliyor olurdu. Ve cqi puani sadece iyi cekirdekleri puanlamiyor bahtina ne gelirse ciftlikten. Kisaca bu puanlama mevzusu cok konusuldu ama tekrar soyliyeyim tamamen hikaye. Hele hele son sca standart degisikliklerinden sonra isler daha da karisti. En nihayetinde durum kahve mi iciyorum yoksa duyar kasan bir bilim adamimiyima dondu. Surdurulebilirligine bakacam niteligine bakacam ciftcinin cocugunun sumugunu silcem sokak kopeklerine bir kap mama koyacam totoliter tejimden almicam kavururken bismillah cekcem olme essegim olme. Ben alirim cekirdegi puanlarim begenirim kunyesine seffaf sekilde ulasirim ve insanlara sunarim. Begenilirse tamamdir benim icin. Basit. Obur yola girip ne kendimi ne musteriyi helak edemem. Veya bok gibi cekirdegi suslemek icin kullanamam. Ya cekirdegi begenmedin ama biliyomusun burda sadece kadinlar calisiyor. Eeee banane yani sgshaha

Hic alakasi yok. Aksine ulkeye dunyanin en iyi cekirdekleri de giriyor 90+ bir suru cekirdek kavurdum hepsinde de ayiklama yaptim oncesinde ve sonrasinda kavrumun. Bitki bu bitki. Yurtdisindan coook fazla numune cekirdek aldim kavurdum denedim. Kendi tecrubem cekirdek tertemizse o numune zaten ayiklanmis gelmistir bana. Veya en fazla harmana giren bir endustriyel tarim urunudur. Lutfen genelleme yapmayin lutfen. Hele hele nitelikli kahve konusunda. Tecrubeniz bilginiz ne olursa olsun. Sektorun en tecrubeli en baba insanlarindan ben bunu ogrendim herkese tavsiye ederim.
Ayıklanması gerekiyor zaten. Ve neden Türkiye'ye ayıklanmamış halleri geliyor? Örneğin damo ve hamasho nun yüksek miktarda yeşil kusuru olduğunu biliyorum. Sizce Sca nezdinde bu kahve nitelikli bir kahve midir?
Nitelikli kahve nedir ve bir kahvenin sca açısından puanlanabilmesi için hangi kriterleri olması gerekir sevgili @Beytbaba
Fincandaki tadım notlarının müthiş olması bir kahveyi sca nezdinde nitelikli yapar mı?

Ayıklanması gerekiyor zaten. Ve neden Türkiye'ye ayıklanmamış halleri geliyor? Örneğin damo ve hamasho nun yüksek miktarda yeşil kusuru olduğunu biliyorum. Sizce Sca nezdinde bu kahve nitelikli bir kahve midir?
Nitelikli kahve nedir ve bir kahvenin sca açısından puanlanabilmesi için hangi kriterleri olması gerekir sevgili @Beytbaba
Fincandaki tadım notlarının müthiş olması bir kahveyi sca nezdinde nitelikli yapar mı?
İlk sorunuza cevaben soyle sormak isterim hangi ulkeye ayiklanmis gidiyor? Eger ayiklanmis gidiyorsa bu kavuruculara biz siparis verdigimizde kavrulmusunu neden ayiklanmasi gereken cekirdeklerle yolluyorlar bizi mi kiskaniyorlar :) ornek minnos gardelli , mösyö kawa veya uber alles the barn ornekler cogaltilabilir.

Sca kisminda yorumumu daha once her iki forumda da defalarca paylastim. Ozetle gunun siyasi sosyolojik ve benzeri durumlarina gore sartlarini guncellestiren bir olusuma ben guvenmiyorum. Benim nitelik kavramim sadece ve sadece cqi tarafindan atanan 3 q graderin puanladigi kahvelerden yeterli puani alanlardir. Ne ithalatci kavurucu q graderin ne de benim gibi q grader olamayip da puanlama yapanlarin degil. Bu sebeple de sca acisindan nitelikli olup olmamasi abese istigal oluyor benim icin. Yukarda da açıkladim uretilen kahvenin cok cok az bir kismi bu sarta uyarken tum dunyaya nasil nitelikli kahve sunacaksin. Burada ben kendim insiyatif alirim ve fincana odaklanirim. Ama burdan su da cikamaz. Ticari kahve oldugu besbelli olan kahveleri cok guzel fincan diye nitelikli diye sunamaz kimse bu sahtekarliktir. Ki tuketilen kahveye baktigimizda bu cogunlukta ulkemizde. Burada butik üretim yapan uc bes cuval kahve satabilen insanlarla bir tutmak buyuk hata olur bunlari.

Geri