• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Çekirdeğin akışa etkisi

gergingörünüşlüadam

Barista
Editör
V60'ta akışı etkileyen temel iki faktör öğütüm kalınlığı ve kullanılan filtre türü. Ben çekirdek tipinin de akışı etkilediğini fark ettim. Öğütüm kalınlığı ve filtreyi sabit tutup çekirdeği değiştirdiğimde -ki bunu sık sık yapıyorum zaten- süre de değişiyor. Mesela Kolombiya - Los Hermanos az su tutuyor, akış hızlı. Diğer çekirdekler ortalana 2:50 gibi bir sürede biterken bu kahve 02:15'te bitiyor.

Aslında 2 temel faktör diye sınırlamak doğru olmayabilir. Pek tabi ki çekirdeğin varyetesi, yetişme yeri, işlenme şekli, kavrulma derecesi, bekleme süresi doğal olarak akışa doğrudan etki eden unsurlar.
Birebir aynı çekirdeğin doğal ve yıkanmış versiyonları arasında bile büyük farklar oluyor.

Öğütüm kalınlığı ve filtreyi sabit tutup çekirdeği değiştirdiğimde
Farkli cekirdek ile farkli oranda toz cikiyor. Degirmen ve filtre ayni olsa dahi süre uzuyor/kisaliyor.

Yani ben 2 cekirdegi 20’ser gram alsam, ayni ayarda ogutsem, kruve sifter ile 30dk ayni micron araligini calkalasam. Bu aralikta kalani da 15’er gram v60 ile sabit demlesem. Cozunme farkli olsa dahi, ayni surede (+-5sn) bitecektir diye dusunuyorum

Farkli cekirdek ile farkli oranda toz cikiyor. Degirmen ve filtre ayni olsa dahi süre uzuyor/kisaliyor.

Yani ben 2 cekirdegi 20’ser gram alsam, ayni ayarda ogutsem, kruve sifter ile 30dk ayni micron araligini calkalasam. Bu aralikta kalani da 15’er gram v60 ile sabit demlesem. Cozunme farkli olsa dahi, ayni surede (+-5sn) bitecektir diye dusunuyorum

parçaların dansite farkını unutuyorsunuz. Daha yoğun çekirdekler aynı ağırlıkta daha az hacim kaplar daha az yüzey daha az sürtünme demek :)

Her demlememi kruve ile tozları eleyerek yapıyorum. 5 değil 45 saniye fark gözlemledim.

Geri