• Aralık
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı yaklaşması nedeni ile Kahve Kulübü kahve alım anketini başlattık. Sizlerin oyları ile belirlenen firmadan Aralık ayı toplu kahve alımı yapılacak.
    Aralık ayı Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı unutmayın.

Cafflano Kompresso Manuel Espresso Makinesi İnceleme

teyyaredenkahve

İyi Bilinen Üye
Editör
Konum
Anadolu Yakası
İsim
Levent
Merhabalar,

Merak edilen Cafflano Kompresso ekipmanı ile ilgili kısa bir inceleme videosu çektim ve kullanım tüyolarını aktarmaya çalıştım.

Bu ekipmanın forumda ustaları var. @muec @kavebit @hakanie @AltayOzger @ytghan . Ben onlara göre daha amatör sayılırım. Eksikler varsa affola. Yanlışlar varsa, hemen düzeltelim :)

Sırada Nanopresso olacak sanırım.
Kahve Masası'nda da konuşuruz diye düşünüyorum @PepukKahve


Ekleme:
@PepukKahve Youtube kanalına da yüklendi.

 
Son düzenleme:

muec

İyi Bilinen Üye
İsim
muec
Daha fazla  
İsim
muec
Hocam estağfirullah öncelikle, son derece amatörüm halen kompresso konusunda. İnceleme için şimdiden teşekkürler, eve dönüp izlemek için sabırsızlanıyorum :)
 

muec

İyi Bilinen Üye
İsim
muec
Daha fazla  
İsim
muec
Umarim faydalı bir şey bulursunuz incelemede.

Katılmadığınız ya da eksik olan şeyler varsa, iletirseniz sevinirim.
Son derece bilgilendirici ve hoş bir inceleme olmuş, ellerinize sağlık. Eminim biliyorsunuzdur ama firma 9 bara ulaşmak için üstten pres yapılırken alttan da kuvvetli şekilde çekilmesi gerektiğini söylüyor. İlk kez kullanacak arkadaşlar için not düşmüş olayım.
 

Ali Aytaç

İyi Bilinen Üye
Konum
Pendik
İsim
Ali
Son derece bilgilendirici ve hoş bir inceleme olmuş, ellerinize sağlık. Eminim biliyorsunuzdur ama firma 9 bara ulaşmak için üstten pres yapılırken alttan da kuvvetli şekilde çekilmesi gerektiğini söylüyor. İlk kez kullanacak arkadaşlar için not düşmüş olayım.
Bugün bende videodan sonra bunu düşündüm aslında. Hidrolik hakkında bilgi sahibiyim, hidrolik basınç dirençle oluşur. 9 bar da az buz değil büyük basınç yani 9 barlık hidrolik ince bir yerden sızıp vücudunuza girse anlamazsınız bile..
Öğütülmüş kahve ve kağıt filtre nasıl bu kadar basınç oluşturabilir diye aklımdan geçmişti ki sizin bu söylediğiniz biraz daha akla yatkın geldi. Hem itiş hem çekiş esnasında basınç artar ama yine 9 bar olabilir mi bilemedim.
 

ytghan

İyi Bilinen Üye
İsim
Emre
Bugün bende videodan sonra bunu düşündüm aslında. Hidrolik hakkında bilgi sahibiyim, hidrolik basınç dirençle oluşur. 9 bar da az buz değil büyük basınç yani 9 barlık hidrolik ince bir yerden sızıp vücudunuza girse anlamazsınız bile..
Öğütülmüş kahve ve kağıt filtre nasıl bu kadar basınç oluşturabilir diye aklımdan geçmişti ki sizin bu söylediğiniz biraz daha akla yatkın geldi. Hem itiş hem çekiş esnasında basınç artar ama yine 9 bar olabilir mi bilemedim.
9 bar neye göre hangi andaki basinc vs bir suru soru sorabilirim.Çok sığ bir açıklama ve sadece göz boyama.Bana kalırsa hicbir önemi de yok.Koskoca makinalar 9 bar veriyor o zaman onlarla ayni kahveyi mi çıkartması gerekiyor.Hele şu nanopressolar 18 bar falan diyorlar.Bas çek yapa yapa verdigin basinç nereye gidiyor çıkan kahve kaçla çıkıyor belli değil.Açikcasi bu aletler iş göruyor ama öyle bar muhabbetini yapacak kadar komplike değiller.Bir avantaji kenarlardan bastirip aşagidan çektiginiz zaman basinci artiriyor.Zaten baya bir ince ogutum istiyor.Ama o kadar basinca pistondaki lastik dayanmiyor mesela.O lastik ile boru arasından su sızması oluyor yukarı.Bu yüzden çıktı 30 gr bulamadım ben.Tabi bir de sıcaklık değişimleri var.Boru piston hepsi plastik parça ısı değişikliklerinde genleşme katsayilari da farklı ve farkli oranda genleşip buzuluyorlar bu da etki ediyor.Daha da arttirabilirim ama gerek yok.Çunku nihayetinde 400-500 tllik espressoya en yakin kahve veren alet bu.
 

Ali Aytaç

İyi Bilinen Üye
Konum
Pendik
İsim
Ali
9 bar neye göre hangi andaki basinc vs bir suru soru sorabilirim.Çok sığ bir açıklama ve sadece göz boyama.Bana kalırsa hicbir önemi de yok.Koskoca makinalar 9 bar veriyor o zaman onlarla ayni kahveyi mi çıkartması gerekiyor.Hele şu nanopressolar 18 bar falan diyorlar.Bas çek yapa yapa verdigin basinç nereye gidiyor çıkan kahve kaçla çıkıyor belli değil.Açikcasi bu aletler iş göruyor ama öyle bar muhabbetini yapacak kadar komplike değiller.Bir avantaji kenarlardan bastirip aşagidan çektiginiz zaman basinci artiriyor.Zaten baya bir ince ogutum istiyor.Ama o kadar basinca pistondaki lastik dayanmiyor mesela.O lastik ile boru arasından su sızması oluyor yukarı.Bu yüzden çıktı 30 gr bulamadım ben.Tabi bir de sıcaklık değişimleri var.Boru piston hepsi plastik parça ısı değişikliklerinde genleşme katsayilari da farklı ve farkli oranda genleşip buzuluyorlar bu da etki ediyor.Daha da arttirabilirim ama gerek yok.Çunku nihayetinde 400-500 tllik espressoya en yakin kahve veren alet bu.
Belli ki alette birden çok handikap var, fakat son cümlende doğru. Günün sonunda alet işini en iyiye en yakın seviyelerde yapabiliyor.
 

muec

İyi Bilinen Üye
İsim
muec
Daha fazla  
İsim
muec
Bugün bende videodan sonra bunu düşündüm aslında. Hidrolik hakkında bilgi sahibiyim, hidrolik basınç dirençle oluşur. 9 bar da az buz değil büyük basınç yani 9 barlık hidrolik ince bir yerden sızıp vücudunuza girse anlamazsınız bile..
Öğütülmüş kahve ve kağıt filtre nasıl bu kadar basınç oluşturabilir diye aklımdan geçmişti ki sizin bu söylediğiniz biraz daha akla yatkın geldi. Hem itiş hem çekiş esnasında basınç artar ama yine 9 bar olabilir mi bilemedim.
Bunu ölçme şansımız maalesef yok ama doğru bir kalibrasyonla bahsettiğim şekilde preslemek gerçekten ciddi miktarda güç istiyor, zorlanıyorum bazen :) Elbette PID ayarlı bir espresso makinasının yerini tutmaz ama gerçek bir f/p canavarı bu ürün. Ben bundan önce 7-10 gün kadar new classic kullanmıştım. Kompressoyla zaman zaman ondan bile daha iyi shotlar aldım. Bu arada plastik v60 konusunda size %100 katılıyorum, kusursuz :)
 

Kdundar

İyi Bilinen Üye
İsim
Korhan Dündar
Daha fazla  
İsim
Korhan Dündar
Değirmen
Comandante C40
Ekipmanlar
Hario V60, Kalita Wave 185, Aeropress, Fellow Stagg EKG
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kartal
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Sancaktepe
Şeffaf olan plastik v60 da kılcal çatlaklar oluşuyor belli bir süre sonra, şu kaçırma vs gibi değil ama ışığa tutunca gözüküyor.
 

Ali Aytaç

İyi Bilinen Üye
Konum
Pendik
İsim
Ali
Bunu ölçme şansımız maalesef yok ama doğru bir kalibrasyonla bahsettiğim şekilde preslemek gerçekten ciddi miktarda güç istiyor, zorlanıyorum bazen :) Elbette PID ayarlı bir espresso makinasının yerini tutmaz ama gerçek bir f/p canavarı bu ürün. Ben bundan önce 7-10 gün kadar new classic kullanmıştım. Kompressoyla zaman zaman ondan bile daha iyi shotlar aldım. Bu arada plastik v60 konusunda size %100 katılıyorum, kusursuz :)
Benim kedimin yüksekteki eşyaları patisiyle aşağı atma huyu var. Bundan önce 2 tane seramik V60 kırdı. Sabah aceleyle demleyip işe yetiştiğim için bazen tezgahta unutuyorum ve geldiğimde yerde buluyorum V60ı. Onun için plastikten yana gönlüm rahat düşmeyle falan kırılmıyor. Ayrıca açıları çok iyi filtre tam oturuyor, ısınma sorunu yasatmiyor, koku yapmıyor, makineye girebiliyor + elde de çok kolay temizleniyor, fiyatı çok uygun cep yakmıyor.
 

ytghan

İyi Bilinen Üye
İsim
Emre
Plastik v60 plastiktir :) daha doğrusu plastik plastiktir.Hario v60 plastigi bence de kaliteli ama zamanla uzerinde çizikler aşinmalar olup oralara kahve artiklari girecek.Kahve cok asidik bir madde sonuçta.Bu yüzden ben her dezavantajina ragmen seramik kullanıyorum.Aldigimdan beri hic sabunla yıkamamiştim.Geçen detaylı temizlik yaptım ilk gunki gibi oldu.
 

teyyaredenkahve

İyi Bilinen Üye
Editör
Konum
Anadolu Yakası
İsim
Levent
Son derece bilgilendirici ve hoş bir inceleme olmuş, ellerinize sağlık. Eminim biliyorsunuzdur ama firma 9 bara ulaşmak için üstten pres yapılırken alttan da kuvvetli şekilde çekilmesi gerektiğini söylüyor. İlk kez kullanacak arkadaşlar için not düşmüş olayım.
Teşekkürler, bu konudan tam bahsetmedim ama dediğiniz gibi çift yönlü bir basınç oluşturmak mümkün. Üstten basarken, alttan çekerek.
 

aztec

Üye
Merhabalar,

Merak edilen Cafflano Kompresso ekipmanı ile ilgili kısa bir inceleme videosu çektim ve kullanım tüyolarını aktarmaya çalıştım.

Bu ekipmanın forumda ustaları var. @muec @kavebit @hakanie @AltayOzger @ytghan . Ben onlara göre daha amatör sayılırım. Eksikler varsa affola. Yanlışlar varsa, hemen düzeltelim :)

Sırada Nanopresso olacak sanırım.
Kahve Masası'nda da konuşuruz diye düşünüyorum @PepukKahve

Hocam inceleme için çok teşekkür ederim. Aleti aldım fakat hala kullanamadım. Youtube dan pek çok inceleme izledim bi türlü denemek nasip olmadı. Sizin incelemeniz ile verdiğiniz tüyolar ile ilk denememi yapacağım. Lakin naçizane bir tavsiyede bulunacağım. İnstagram üzerinden yayınlamışsınız fakat özellikle ekranın sağındaki yazıları ekranı döndüremediğimden okuyamadım. Sanırım youtube da paylaşmamışsınız. Ben sizlerin videolarını kahveyle ilgilenmeye başlayan pek çok arkadaşıma link olarak gönderiyorum. Youtube sanki sizlerin izlenme sayılarını artırır, daha geniş çevrelere erişmenizi sağlar. Sadece instagram yayını bunu çok iyi yapamayacaktır diye düşünüyorum.
Son olarak videonun arkasında aletin nasıl kullanıldığı bir kısım gösterilse de direkt bir yapılış videosu çekerseniz kendi adıma çok faydalı olur.
Emeğinize sağlık, denememi yapıp tecrübelerimi paylaşacağım.
 

ytghan

İyi Bilinen Üye
İsim
Emre
@teyyaredenkahve bir kaç ekleme yapmak istiyorum izninle.Bu aleti ısıtmak birincil derece de önemli.Duş başlığı kısmına elini değdiğinde elin yanıyorsa hemen takıp basacaksın.Elin yanmıyorsa biraz daha ısıtmak gerekir.
diger konu silikon halkaya zarar vermemek için sepeti takarken asla yumruk yapıp sıkmamak gerekir.Parmak uçlarıyla tutup sıkarsanız o zaman isteseniz de fazla kuvvet veremezsiniz.
Son olarak videodaki gibi havada tutup basabiliyorsanız o doğru kalibrasyon değildir :) sabit ve saglam bir zemin uzerinde çift tarafli baskiyla kesintisiz bastiginizda 30 saniye suruyorsa bitmesi dogru kalibrasyon odur.Yani bu manuel alet basinci ben ayarlarım kısmı biraz hikaye.Sen tum gucunle basarsın ogutum ve tamp e göre 30-35 saniyede demleme biter.Tum gucunle bastiginda cort diye iniyorsa piston ogutumu inceltmek gerekir.Comandantede hic bir zaman 10 klik ve uzerinde basinç alamadım.Genelde 8-9 kliklerde yüksek tamp ile sonuç aldım.İnceye gitmekten korkmayın.
 

teyyaredenkahve

İyi Bilinen Üye
Editör
Konum
Anadolu Yakası
İsim
Levent
Hocam inceleme için çok teşekkür ederim. Aleti aldım fakat hala kullanamadım. Youtube dan pek çok inceleme izledim bi türlü denemek nasip olmadı. Sizin incelemeniz ile verdiğiniz tüyolar ile ilk denememi yapacağım. Lakin naçizane bir tavsiyede bulunacağım. İnstagram üzerinden yayınlamışsınız fakat özellikle ekranın sağındaki yazıları ekranı döndüremediğimden okuyamadım. Sanırım youtube da paylaşmamışsınız. Ben sizlerin videolarını kahveyle ilgilenmeye başlayan pek çok arkadaşıma link olarak gönderiyorum. Youtube sanki sizlerin izlenme sayılarını artırır, daha geniş çevrelere erişmenizi sağlar. Sadece instagram yayını bunu çok iyi yapamayacaktır diye düşünüyorum.
Son olarak videonun arkasında aletin nasıl kullanıldığı bir kısım gösterilse de direkt bir yapılış videosu çekerseniz kendi adıma çok faydalı olur.
Emeğinize sağlık, denememi yapıp tecrübelerimi paylaşacağım.

Teşşekkür ederim yorumlar için. Videoyu bilgisayardan yükleidğim için, son hali beni de şaşırttı. Bugün bir demleme videosu ekleyip, eskisini silip, tekrardan yükleyebilirim :) bir şey yapıldıysa, düzgün olsun :)

Videoları pepukkahve youtube hesabına atmayı düşünüyoruz. İlk videoyu atmıştık, bunu da düzeltip atarız diye düşünüyorum.

Tekrardan teşekkür ederim.
 

teyyaredenkahve

İyi Bilinen Üye
Editör
Konum
Anadolu Yakası
İsim
Levent
@teyyaredenkahve bir kaç ekleme yapmak istiyorum izninle.Bu aleti ısıtmak birincil derece de önemli.Duş başlığı kısmına elini değdiğinde elin yanıyorsa hemen takıp basacaksın.Elin yanmıyorsa biraz daha ısıtmak gerekir.
diger konu silikon halkaya zarar vermemek için sepeti takarken asla yumruk yapıp sıkmamak gerekir.Parmak uçlarıyla tutup sıkarsanız o zaman isteseniz de fazla kuvvet veremezsiniz.
Son olarak videodaki gibi havada tutup basabiliyorsanız o doğru kalibrasyon değildir :) sabit ve saglam bir zemin uzerinde çift tarafli baskiyla kesintisiz bastiginizda 30 saniye suruyorsa bitmesi dogru kalibrasyon odur.Yani bu manuel alet basinci ben ayarlarım kısmı biraz hikaye.Sen tum gucunle basarsın ogutum ve tamp e göre 30-35 saniyede demleme biter.Tum gucunle bastiginda cort diye iniyorsa piston ogutumu inceltmek gerekir.Comandantede hic bir zaman 10 klik ve uzerinde basinç alamadım.Genelde 8-9 kliklerde yüksek tamp ile sonuç aldım.İnceye gitmekten korkmayın.

Teşekkürler Emre. Senin kullanıcı deneyimin kesinlikle önemli ve detaya inen bir kahvesever olduğundan, herkes için faydalı olacaktır. :)

Dediğin gibi silikon halkaya zarar vermemek için dikkatlice sıkmak gerekiyor. Güzel bir detay. Uzun ömürlü olması açısından da kesinlikle dikkat edilmesi lazım.

Genelde bardak üstüne koyarak bastım ama zor da olsa havada da basmak mümkün. Videodaki demleme sadece göstermek amaçlıydı ve kalibrasyonu beklemeler yüzünden maalesef tam olmadı. Hep dediğim gibi bu ekipman da V60 gibi hatayı kaldırmıyor ama her şey düzgün yapılırsa güzel fincanlar veriyor :) demleme süresi konusu da biraz kahveye bağlı sanırım. Bazı kahvelerde 25sn, bazılarında 30 sn civarında daha iyi sonuçlar aldım. Senin tecrüben nedir?

Tekrardan teşekkürler 🙏
 
Son düzenleme:
Üst