• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Cafelerle ve kavurucularla yaşadığımız diyaloglar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mvguzes
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mvguzes

Barista
İsim
mvguzes
Daha fazla  
İsim
mvguzes
Ekipmanlar
V60
Espresso için hangi çekirdeği kullanıyorsunuz?
Yüzde 80 arabica yüzde 20 Ethiopia. (Yüzde yirmiyi açıkladıktan sonra sevinsem mi üzülsem mi bilemedim.)

Espresso için seçenek var mı?
Tek değirmen var maalesef. Commondante'sini çıkarıp istediğin çekirdeği öğütürüz diyenlerin yeri müstesna.

Espressonuz nasıl klasik mi, mayhoş mu, gövdeli mi, sade çilir mi?
Bakışmalar... Medium roast efendim.

Blendiniz mi değişti.
Blend aynı Makine tamirde, çok kötü bir makine göndermişler... Bu kadar oluyor. Özür dileriz.

Yeni çekirdek gelmiş alabilir miyiz.
Degas bitmeden içip kötü yorum yapanlar var dükkanda var ama şu an satmıyoruz.

Sitede 10 çeşit çekirdek var cafeye gidiyorum.
Şu an tek bir çekirdek var yarışamaya gittiler.

Çekirdek tartabilir misiniz?
Paketleri bozamıyoruz. Siz v60 demlemesi yapmıyor musunuz açık çekirdek yok mu?
...

Espressonuz blend mi
Yok bizimki acme efendim

İsim açıklamıyorum ama hep bildik yerler :)

- Espressonuz single mı olsun double mı?
- Outputunuz neyse ondan olsun lütfen.
- #%€\%?

İlginçtir, isim de vereyim, Kronotrop’un bir çok farklı şubesinde aynı diyalogu yaşıyoruz. Single, double mı kaldı yav.

Son düzenleme:
Espressosu ve filtre kahvesinin gerçekten iyi olduğunu iddia eden, adında "kurukahveci" geçen bir kafe (Mehmet Efendi değil :) )
+V60 demlemesi yapıyor musunuz ?
-V60 ne ?

Not: Espressosu faciaydı.

Son düzenleme:
Yaşadığım değil ama yaşamadığım diyalogları paylaşayım ben de. :D

V60-Kalita birşey rica ettiğimde hangi kahveler olduğunun nasıl olduğunun anlatılmaması, anlatılmadığı için de benim hevesimi kaybettiğim için herhangi bir kahve sormaya girişmeden ne verdiyse onu içmem. :/ Sırf bundan dolayı çoğu yerde makine filtre kahvesi içiyorum artık. :) Tutarlı ve ne olduğu önemsiz, sabit genellikle çekirdeği değiştirilmeyen bir kahve çünkü. :D

Ya da baristasını tanıdığım, arkadaş olduğum yere gidiyorum bir güzel muhabbet edip kahve içiyoruz beraber. :)

2 kat oluyor işte. Siz ne demek istediniz? Double espresso diye bir kavram günümüzde yok mudur?
Aslında var. Ama tekli sepetten kahve çekmek sepetin yapısı itibarıyla zor, o yüzden direk çiftli sepetleri kullanıyoruz/kullanıyorlar.
7-11 gr kahveyle 22.5-30 ml arası çıktıyı single (espresso) olarak kabul ediyoruz, 14-20 gr kahve ve 30-60 ml arası da double kabul ediliyor genel olarak. Yanlışım varsa daha tecrübeliler düzeltebilir. Doğrusunu öğrenmiş oluruz. :)
Forumdaki bu başlıkta verilen örnekler hep double espressoya (doppio) işaret ediyor aslında. Benim single paylaşımım var, bir de bir arkadaşta daha rastladım. 2021 yılında aldığım makinede tekli sepet varsa onu kullanırım/kullanmaya çalışırım, bazen kanallanma olsa da büyük oranda kullanıyorum.
Sabah mesela 3 aylık İtalyan kavrumdan 11/25 kahve çektim, double halinden daha hafif bir uyandırgaç oluyor. Single daha hafif olduğu için aslında müşterilerce de talep ediliyor olması lazım. Ama espresso kültürü pek yok ülkemizde, önüne espresso geldiğinde garsonun yolda içtiğini ya da kendiyle dalga geçildiğini düşünebilir. Ben düşünmüştüm. :)
Sonuçta "Espresso alabilir miyim?" dediğinizde gelmesi gereken ürün "espresso"dur. Espresso istediğinizde gelen ürünün "double espresso" olması ya tekli sepet kullanımıyla ilgili bir sıkıntıyı ya da artık genel trendin bu olduğu için (18/36, 18/42, 20/40, 16/32 gibi) o şekilde istiyor olabileceğinizi düşündüklerini akla getirmelidir.

Bir anlatmaya başlasam buradan Brezilya'daki çiftliklere yol olur. O yüzden susuyorum.

Double espresso isteyen herkese "Bizde single shot yok. Double 32 gram, siz doppio 64 gram mı istiyorsunuz?" diye sormamız gerekiyor. Aslında istenen %90 doppio. İtalyanlar VS Amerikanlar :)

Karaköy Caribou'da çalışan hanımefendi ile Kasım 2021'de yaşadığım diyalog aynen bu şekildeydi;

- Espresso için hangi çekirdeği kullanıyorsunuz?
+ Espresso çekirdeği
- Tamam ama yani içerik nedir?
+ Espresso çekirdeği kullanıyoruz espresso kavrum?
- Menşei nedir onu soruyorum Kolombiya mı Etiyopya mı?
+ Hazır paket olarak geliyor Espresso kavrum bize.
- Ben bir filtre kahve alayım.

Double espresso isteyen herkese "Bizde single shot yok. Double 32 gram, siz doppio 64 gram mı istiyorsunuz?" diye sormamız gerekiyor. Aslında istenen %90 doppio. İtalyanlar VS Amerikanlar :)

Amerikan işi olan Dopio'mu oluyor hocam?

Benim geçen yaz izmir'de en sık yaşadığım diyalog şuydu:

-Soğuk V60 / Japanese yapıyor musunuz?
+Yapmıyoruz beyefendi, kahveyi buzun üzerine yapınca kahve çok sulu oluyor müşteri beğenmiyor.

Haklılar tabiki ama suyun ve kahve oranın ona göre ayarlandığını açıkladığımda da sanırım uğraşmak istemiyorlar :) Ben de o yüzden yazları sadece bildiğim yerlerden içebiliyorum :)

Son düzenleme:
Arkadaşlar Nero, Starbucks, Caribou gibi nitelikli kahve satma iddiası olmayan zincir kahvecilerde espresso için kullanılan kahvenin menşeinin bilinmemesinin normal olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde yukarıda verilen örneklerin büyük bir kısmı bu tür kahvecilerde ise şaşırtıcı olmaktan uzak oluyor.

Arkadaşlar Nero, Starbucks, Caribou gibi nitelikli kahve satma iddiası olmayan zincir kahvecilerde espresso için kullanılan kahvenin menşeinin bilinmemesinin normal olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde yukarıda verilen örneklerin büyük bir kısmı bu tür kahvecilerde ise şaşırtıcı olmaktan uzak oluyor.
Evet bu tarz mekanlarda beklentiyi düşük tutmak en iyisi. Bu arada son zamanlarda içtiğim en kötü zincir kahve Caribou idi. Utanmadan, sıkılmadan söyleyebilirim ki her yerde bulunabilirliği yüzünden ve istisnalar olsa da çoğunlukla standart ürün alabildiğim tek zincir Starbucks. Çekirdekler çok mu yanık? Yumuşak içim dedikleri daha açık kavrum olan çekirdeği tercih edip Ristretto isteyince gayet içilesi oluyor.

Single/Double konusunu ise hep garipsiyorum. Örneğin Federal'de barda duran kişi bana single isteyince 20 gram kahveden 1:1 çıktı aldıklarını, double isteyince 20 gram kahveden 1:2 çıktı aldıklarını söyledi. Dolayısıyla single'ın underextract gelme şansı yüksek. Bunun yerine single/double opsiyonu koymamak daha temiz olurdu karmaşayı azaltmak adına.

Onun dışında müşterilerimiz bu ürüne bayılıyor diyen her mekandan aldığım espresso genelde batarya asidi gibi, bahsettiğim şey aroma veren ve alttan alttan gelen asitler değil, ağız buran/tükürük bezlerini coşturan asitten bahsediyorum. Zamanla oturacağını umuyorum.

Amerikan işi olan Dopio'mu oluyor hocam?

Benim bildiğim:

Single espresso
İki single espresso = double espresso
İki double espresso = doppio

Bir çok yer single shot espresso yapmıyor. Yani double espresso = espresso oluyor. Double espresso 2 tane single mı? Yoksa iki tane double mı? :)

Çok karışınca gram olarak söylüyoruz. Double espresso 32 gram doppio 64 gram.

Ama tekli sepetten kahve çekmek sepetin yapısı itibarıyla zor, o yüzden direk çiftli sepetleri kullanıyoruz/kullanıyorlar.
Ev tipi cihazlar için bu doğru ama profesyonel cihazlar tek doz demleme yapılabilir.
Standart kabaca: 7gr/14ml single shot 14gr/28ml double shot

Diyalog örneği:
Efendim bize özel profilde kavuruyorlar :)

Geri