teyyaredenkahve
Üye
- Konum
- İstanbul
- İsim
- Levent
Merhabalar arkadaşlar,
Dün Tin Coffee'ye Comandante öğütücümü göstermek için gitmiştim ve yeni Cafec filtreleri denemek için güzel bir fırsatım oldu. @raistlin Togay Bey'e teşekkür ederim.
Kendisi ile sosyal mesafeli, keyifli deneysel bir çalışma yaptık. Yakında filtreler ile ilgili gelişmeleri paylaşacağından, teknik detaylara girmeden, yaptığımız deneysel çalışmayı ve izlenimlerimi aktarmak istiyorum.
Öncelikle masasında 5 adet yeni filtre vardı ve doğrusunu söylemek gerekirse ilk başta biraz ön yargılı yaklaştım. Beraber denedikten sonra fikrim şu: "Bundan sonra filtre kağıtları da demlemelerde bir parametre olarak yerini alacak"
Kullandığımız filtreler:.
Görünüş:
Bütün filtreleri tek tek inceledim.
Light Roast filtresi hariç diğer Cafec filtrelerinde, iç ve dış tarafta krepler (crepe, kağıda dokunduğunuzdaki pütürlü yüzeyler) mevcut.Krep yükseklikleri ve liflerin yoğunlukları bir birinden farklı. Abaca ve light roast filtreleri çok sıkı dokunmuş. Özellikle Abaca filtre çok sağlam duruyor. Light roast filtrenin krep dışında mevcut, içinde göremedim.
Kullandığımız kahve: Doğal işlenmiş bir Etiyopya kahvesi
Filtre kağıtları tek değişken olacak şekilde, aşağıdaki parametreleri sabit tuttuk. Demleyen kişi de aynı oldu, sadece öğüten kişi de değişiklik yaptık
Demleme Süresi ve Akış:
Tat Profili:
Öncelikle sensory (tadım) eğitimim olmadığını söylemek lazım.Sizler gibi amatör demleyici ve tadımcıyım. Bu yüzden bazı noktalarda Togay bey @raistlin ile algı farklarımız oldu, fakat filtreler arasında fincanda fark olduğu aşikar.
Sonuç: Denediğim filtreler arasında Light roast ve Abaca kesinlikle farklı güzel demlemeler sundu. Traditional ise, onlardan biraz daha farklı, alıştığımız demlemelere daha yakın tat verdi. En önemli gözlemim, 3 filtrede de akış stabildi ve tıkanma olmadı.
Yanlışım varsa, lütfen düzeltin. @raistlin
Bu arada kulüp için özel bir şeyler istedim, umarım bizi kırmaz
Dün Tin Coffee'ye Comandante öğütücümü göstermek için gitmiştim ve yeni Cafec filtreleri denemek için güzel bir fırsatım oldu. @raistlin Togay Bey'e teşekkür ederim.
Kendisi ile sosyal mesafeli, keyifli deneysel bir çalışma yaptık. Yakında filtreler ile ilgili gelişmeleri paylaşacağından, teknik detaylara girmeden, yaptığımız deneysel çalışmayı ve izlenimlerimi aktarmak istiyorum.
Öncelikle masasında 5 adet yeni filtre vardı ve doğrusunu söylemek gerekirse ilk başta biraz ön yargılı yaklaştım. Beraber denedikten sonra fikrim şu: "Bundan sonra filtre kağıtları da demlemelerde bir parametre olarak yerini alacak"
Kullandığımız filtreler:.
- Cafec Abaca
- Cafec Light Roast
- Cafec Traditional
- Hario 100lü kulakçıklı Japon Malı
Görünüş:
Bütün filtreleri tek tek inceledim.
Light Roast filtresi hariç diğer Cafec filtrelerinde, iç ve dış tarafta krepler (crepe, kağıda dokunduğunuzdaki pütürlü yüzeyler) mevcut.Krep yükseklikleri ve liflerin yoğunlukları bir birinden farklı. Abaca ve light roast filtreleri çok sıkı dokunmuş. Özellikle Abaca filtre çok sağlam duruyor. Light roast filtrenin krep dışında mevcut, içinde göremedim.
Kullandığımız kahve: Doğal işlenmiş bir Etiyopya kahvesi
Filtre kağıtları tek değişken olacak şekilde, aşağıdaki parametreleri sabit tuttuk. Demleyen kişi de aynı oldu, sadece öğüten kişi de değişiklik yaptık
- Demleyici: Origami dripper
- Kettle: Fellow Kettle
- Su ve Su sıcaklığı: Aynı
- Öğütücü: Comandante 21 klik
- Kahve/Su Oranı: Aynı
- Demleme reçetesi: 30 sn blooming, tek döküş 1:10 civarı bitecek şekilde tek döküş , 1:35 de bir spin
Demleme Süresi ve Akış:
- Cafec Abaca, Cafec Light Roast ve Cafec Traditional filtrelerde demleme süreleri +/- 5 saniye olacak şekilde bitti.En çok şaşırdığım kısım, akışın demleme başından sonuna kadar stabil ve laminare yakın akması oldu. Herhangi bir tıkanma ya da damla damla akış olmadı.
- Hario 100lü kulakçıklı Japon Malı: Filtre, 2 dakikayı biraz geçtikten sonra tıkandı ve demleme süresi 3 dakikaları geçti. Başlardaki stabil akış, 2 dakikadan sonra damla damla bir akışa dönüştü ki, bu da bize filtrenin tıkandığını gösteriyor. Aslında biraz da bu yüzden denemeler için Doğal işlenmiş bir Etiyopya kahvesi seçmek istemiştim.
Tat Profili:
Öncelikle sensory (tadım) eğitimim olmadığını söylemek lazım.Sizler gibi amatör demleyici ve tadımcıyım. Bu yüzden bazı noktalarda Togay bey @raistlin ile algı farklarımız oldu, fakat filtreler arasında fincanda fark olduğu aşikar.
- Cafec Light Roast: Kesinlikle karafı kokladığınızda en aromatik kokan bu filtre ile demlenen kahveydi. Temiz içimli, daha aromatik bir fincan verdi. Çözünme bu filtre ile sanırım daha fazla oldu. Chemex temizliği fakat kesinlikle daha aromatik diyebilirim.
- Cafec Abaca: Dengeli ve asiditesi daha ön planda bir fincan verdi. Togay bey ile bu konuda biraz farklı düşündük ama bu filtre ile de kesinlikle fincanda olumlu bir fark var.
- Cafec Traditional: Bu filtre ile alıştığımız filtrelerin tadına daha yakın bir kahve oldu diyebilirim.
- Hario kulakçıklı 100lü: Diğer 3 filtrenin gerisinde kalan bir tat profili oldu. Daha acı tatlar mevcuttu. Filtrenin tıkanıp, demlemenin uzamasına bağlı diyebilirim.
Sonuç: Denediğim filtreler arasında Light roast ve Abaca kesinlikle farklı güzel demlemeler sundu. Traditional ise, onlardan biraz daha farklı, alıştığımız demlemelere daha yakın tat verdi. En önemli gözlemim, 3 filtrede de akış stabildi ve tıkanma olmadı.
Yanlışım varsa, lütfen düzeltin. @raistlin
Bu arada kulüp için özel bir şeyler istedim, umarım bizi kırmaz
Son düzenleme: