• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Burr eskimesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan doğukan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

doğukan

Barista
İsim
Doğukan
Daha fazla  
İsim
Doğukan
Merhaba arkadaşlar;
Merak ettiğim bir konuyu sizlere danışmak istedim.Elektrikli bir öğütücü alma arifesindeyim ve sorum düz yada konik tüm cihazlar için geçerli.Burrların belli bir zaman sonra değişmesi gerekiyor dişleri yıprandığı,yendiği,sıyrıldığı yada başka tabirler ile inceldiği için.Merak ettiğim bu yıpranmada yok olan yani incelen,formu bozulan metal partikülleri nerede?Biz metal tozuda mı içiyoruz?Sonuçta o dişler eskiyip küçülüyor inceliyor bir kayıp yaşıyor,nereye gidiyor bu yok olan metal?Biz içiyor olsak bu metal tozları yani kahveye karışıyor olsa böyle tehlikeli şekilde milyonlarca cihaz üretimi olmazdı diyorum bir yandan.Çıkamadım işin içinden,bilen arkadaşlar aydınlatırsa memnun olurum

Bu soru aklıma şöyle bir şey getirdi mutfakta bıçaklar da kullandıkça köreliyor bunlar da yemeğe mi karışıyor kahve yaparken en azından filtrede kalır

Y
Bu soru aklıma şöyle bir şey getirdi mutfakta bıçaklar da kullandıkça köreliyor bunlar da yemeğe mi karışıyor kahve yaparken en azından filtrede kalır
Yani evet bu da olabilir ama ne kadar filtrede kalır nıhayetınde metal toz halınde yıpranır buyuk parçalar olarak değil ve bu daha büyük kalın bir parça ve ordaki yıpranma daha fazla o yüzden aklıma böyle bir şey geldi.Sürtünmeden kaynaklı eskiyor ve metal hacminde de görüntüde de eksilme oluyor.O eksilenler kahveye mi karışıyor içiyormuyuz onlarıda bielemedim

Merhaba arkadaşlar;
Merak ettiğim bir konuyu sizlere danışmak istedim.Elektrikli bir öğütücü alma arifesindeyim ve sorum düz yada konik tüm cihazlar için geçerli.Burrların belli bir zaman sonra değişmesi gerekiyor dişleri yıprandığı,yendiği,sıyrıldığı yada başka tabirler ile inceldiği için.Merak ettiğim bu yıpranmada yok olan yani incelen,formu bozulan metal partikülleri nerede?Biz metal tozuda mı içiyoruz?Sonuçta o dişler eskiyip küçülüyor inceliyor bir kayıp yaşıyor,nereye gidiyor bu yok olan metal?Biz içiyor olsak bu metal tozları yani kahveye karışıyor olsa böyle tehlikeli şekilde milyonlarca cihaz üretimi olmazdı diyorum bir yandan.Çıkamadım işin içinden,bilen arkadaşlar aydınlatırsa memnun olurum
Evet, metal tozlarını içiyoruz.

Konuyla alakasız ancak bir anım geldi aklıma. Stajımı yaparken talaşlı imalat atölyesinde iş sağlığı eğitimi alırken “metal zaten havadan ağır, bu yüzden burada maske takmanıza gerek yok. Ahşapla uğraşırsanız maske takın ama mutlaka” dediklerinde tam boy hizama büyük bir mıknatıs koydum, 2 gün sonra mıknatısın üstü metal tozu kaplıydı. Ne yazık ki bazı öğretilmiş bilgileri sorgulamaktan aciziz toplum olarak…

İş tanımı üretilen parçanın üzerindeki talaşı almak olan ustalar vardı. Adam 60 yaşına gelmiş, 40 senedir bu işi yapıyor. Koruyucu gözlük takmasına rağmen ayda bir gözlerine kaçan metal çapakları ve tozlar yüzünden göz doktoruna gidip gözlerini yıkatıyordu. Doktor bu işe devam etmemesini söylüyordu ısrarla ancak el mecbur, yapabileceği bir şey yok..

Filtre kahvede burr’ün zamanla aşınması kaynaklı oluşan metal tozlarını kağıt filtre sayesinde fincana geçirmiyor olabiliriz ancak espresso’da, French Press’te durum böyle olmuyor malesef. Hoş, gün içinde şehirde soluduğumuz havayı düşününce devede kulak bile değil bu metal tozları ancak hoş değil tabii ki.

Ne yapılabilir peki? Eğer takıntı haline getirdiysek öğütülmüş kahveyi koyduğumuz kap metalse Neodyum mıknatıs koyup bu tozları mıknatıs üzerinde toplayabiliriz diye düşünüyorum. Veya espresso özelinde konuşursak wdt’nin üst kısmına bu mıknatıslardan takabiliriz. Yapar mıyım? Açıkçası yapmam, hayat kalitemin bu kadar kompleks düşünerek artacağına inanmıyorum. Cehaletin mutluluk getirdiğine inananlardanım. Vücuduma alacağım az miktarda metal tozunu düşünerek vücuduma daha büyük bir zarar verebilirim :)

İyide Hocam tüm dünya böyle sağlıksız birşeyi nasıl normal görüyor?Mantıken tolere edilebilir birşey olmalıki bu heryerde kullanılabiliyor.Gaggia classic almama nedenimde aluminyum kazan kullanmasıydı.Seramik değirmen mi kullanmak gerek o zaman yani elimdeki seramikten devam mı edeyim çünki bakıyorum iki yıldır aynı,aşınma kırılma çatlama yok.Ben özellikle sabahları değirmen çevirmekten üşendiğim için makine bakıyordum ama hevesim kursağımda kaldı.

Talaşlı imalat atölyelerinde metalle çalışılıyor ve yüksek miktarda metal serbest kalıyor olmalı, kahvede ise kahveyle çalışılıyor ve eser miktarlarda, o da bıçaklar birbirine değecek kadar yakınlaştığında serbest kalıyor olmalı... Açıkçası sağlıkla ilgili sıkıntılı bir durum oluşturduğunu düşünmüyorum.

Talaşlı imalat atölyelerinde metalle çalışılıyor ve yüksek miktarda metal serbest kalıyor olmalı, kahvede ise kahveyle çalışılıyor ve eser miktarlarda, o da bıçaklar birbirine değecek kadar yakınlaştığında serbest kalıyor olmalı... Açıkçası sağlıkla ilgili sıkıntılı bir durum oluşturduğunu düşünmüyorum.
Bende oyledir dıye umuyorum bu kadar çeşit ve uzum yıllardır bu ürünler satıldığına göre.Ayrıca bu bıçaklar kalın çelik çok sert ve kahve ile soyulması vb mümkün değil ama o halde nasıl eskıyor diyorlar, şu kadar yıl yada kg bir bıçaklar değişmeli eskiyor eriyor vb ?

Bende oyledir dıye umuyorum bu kadar çeşit ve uzum yıllardır bu ürünler satıldığına göre.Ayrıca bu bıçaklar kalın çelik çok sert ve kahve ile soyulması vb mümkün değil ama o halde nasıl eskıyor diyorlar, şu kadar yıl yada kg bir bıçaklar değişmeli eskiyor eriyor vb ?
Tanrı yapısı dağlar bile eskiyor, patlıyor, göller kuruyor; insan yapısı değirmen de zamanla körelir aşınır. :)
Profesyonel değirmenlerde bu süreler bir ton kahve öğütümüne denk geliyor, evdekiler de birkaç yüz kilo götürür sanıyorum.2 yıldan uzun süredir düzenli kullandığım Mignon Perfetto'nun bıçakları neredeyse ilk günkü gibi... :)

Tanrı yapısı dağlar bile eskiyor, patlıyor, göller kuruyor; insan yapısı değirmen de zamanla körelir aşınır. :)
Profesyonel değirmenlerde bu süreler bir ton kahve öğütümüne denk geliyor, evdekiler de birkaç yüz kilo götürür sanıyorum.2 yıldan uzun süredir düzenli kullandığım Mignon Perfetto'nun bıçakları neredeyse ilk günkü gibi... :)
Hocam eskisin lafım yok yeni alırız ;) Sorumdaki maksat eskiyen şeyler gıdaya karışıyor mu,o metalleri yutmayalım da varsın parça eskisin sorun değil.

Hocam eskisin lafım yok yeni alırız ;) Sorumdaki maksat eskiyen şeyler gıdaya karışıyor mu,o metalleri yutmayalım da varsın parça eskisin sorun değil.
Yani sağlığa zararlı olamayacak düzeyde yavaş bir çözünme meydana geliyor onu demek istedim.

Aşınma öyle birkaç gram olan bir şey değil ki. Sadece bıçağın ucundaki sivri kısım, belki ölçülemeyecek kadar az bir kısım aşınıyor. Ki bu yıllarca sürüyor. Ortalama 5 yıldan düşünürsek ev kullanıcısının için, (ki 5'den fazladır diye düşünüyorum) 365x5=1825 gün yapar. Bir gıram aşınma bile olsa (bence yanına bile yaklaşamaz bir gramın) 5 senede günlük o kadar küçük bir miktar yapıyorki, multivitamin mineral tableti alsanız on binlerce kat fazla metal vücudunuza almış oluyorsunuz 😂

Çok takmamak lazım bu tarz şeyleri bence günlük hayatta bundan daha zararlı çok fazla şey yapıyoruz. En basitinden hava solumak bile kirlilik yüzünden daha zararlıdır belki.

Son düzenleme:
Aşınma öyle birkaç gram olan bir şey değil ki. Sadece bıçağın ucundaki sivri kısım, belki ölçülemeyecek kadar az bir kısım aşınıyor. Ki bu yıllarca sürüyor. Ortalama 5 yıldan düşünürsek ev kullanıcısının için, (ki 5'den fazladır diye düşünüyorum) 365x5=1825 gün yapar. Bir gıram aşınma bile olsa (bence yanına bile yaklaşamaz bir gramın) 5 senede günlük o kadar küçük bir miktar yapıyorki, multivitamin mineral tableti alsanız on binlerce kat fazla metal vücudunuza almış oluyorsunuz 😂

Çok takmamak lazım bu tarz şeyleri bence günlük hayatta bundan daha zararlı çok fazla şey yapıyoruz. En basitinden hava solumak bile kirlilik yüzünden daha zararlıdır belki.
Saolun Hocam,ne bilim yani hiç kulllanmadım ve aşınıyor denince mantıken insanın aklına çok fazla metal tozu geliyor.

Geri