• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Brezilya Sitio Pedro Reçete Etkinliği - Ocak 2022 Toplu Tadım Etkinlikleri

orkunustel

Barista
İsim
Orkun Üstel
Herkese selamlar,

Ocak 2022 Toplu Tadım Etkinliği Sonuç sayfasında ilk mesajda bahsettiğimiz etkinliğin reçete paylaşımları bu konu altında 21 Ocak Cuma günü, saat 19:00'dan itibaren başlayacaktır. İlk girilen 15 farklı reçeteyi kavurmahanede kendi ekipmanlarıma kalibre hale getirip denedikten sonra kazanan reçeteyi toplu tadım etkinliği bittiği gibi Ocak 2022 Toplu Tadım Etkinliği Sonuç konusundan ve bu konudan duyuracağım. Etkinliğin başlangıç tarihi 21 Ocak Cuma günü saat 19:00'a kadar konu kapalı kalacaktır.

Etkinlik Detayları

1. Reçete denemelerinize bir referans noktası olması adına kendi başlangıç reçetemi aşağıda paylaşıyorum.
2. Kahveyi alan ve reçetesini bizle paylaşmak isteyen arkadaşlar kahveler ortalama bir gaz salınım süresini geçtikten sonra denemelerini not alıp en iyi sonuçlarını bahsi geçen tarihten itibaren buraya yazacaklar.
3. Değerlendirmeler sadece benim tarafımdan yapılacaktır.
4. Etkinliğin 1.si çıkan reçeteyi belirledikten sonra, gerekiyorsa reçete üzerinde nüans oynamalar yapacağım yine de reçete paylaşılırken kazananın adıyla paylaşılacaktır.
5. Kazanan reçete Kafein Kültür Reçete video serisi içerisinde yayınlanırken, Kahve Kulübünün, toplu tadım etkinliğinin ve kazanan reçetenin sahibinin isimleri referans gösterilerek paylaşılacaktır.
6. Kazanan reçete sahibine 1 paket ikram Brezilya Sitio Pedro ay sonunda etkinlik bittiği gibi gönderilecektir.

Başlangıç referans reçetesi:

15 gram kahve
240 mililitre su
94 C derece su sıcaklığı (Buzdağı su)
4 Basamak
60 ml-60 ml-60 ml-60 ml
Ön demleme bekleme süresi 30 Saniye
Toplam bitiş süresi 02:45

Başlangıç reçetemiz bu, reçeteyi önermemin sebebi de kahveyi ilk kez deneyecek arkadaşlar bu reçete ile ortalama güzel bir sonuç yine alabilecekler. Bu etkinliği yapma sebebim aslında ev baristası ile kavurucu tarafını kaynaştırmak, birlikte birşeyler üretebilmek ve üretirken öğrenmek ve de eğlenmek. :)

Umuyorum hoşunuza gidecek, verim alacağınız, eğlendiğimiz ve öğrendiğimiz bir etkinlik olur bu.

Editörler konuyu etkinliğin başlangıç gününe kadar kapatabilirler yoruma.

Görüşmek üzere. :)

Nestle purelife. K pro 63 klik. Timemore crystal eye 01.cafec traditional. 93 derece su. 1/15.3 oran. 15/230
0-10 60 ml blooming
35-1.10 kalan su tek döküm
3 hafif spin
2.05 demleme bitimi.
Dökümleri içerden dışarı doğru ve kettle ile kahve yatağı arasını yakın tutarak yaptım.
Asiditesi en parlak demleme bu oldu. Kahve çok çabuk çözünüyor bu yüzden süreyi ve dökümleri kısa tuttum. Kahve çok çabuk çözünmesine rağmen yüksek sıcakları da kaldırıyor. Hatta 91 derece yaptığım denemelere göre daha iyi oldu 93 derece. Aynı şekilde ince öğütümü de kaldırıyor. Normalde çabuk çözünen kahvelerde kalına doğru çekerim öğütümü ama bu kahvede ince öğütüm daha iyi oldu. Gövdesi ve asiditesi tatmin etti beni. (lilydrip+melodrip ile çok daha güzel sonuçlar çıkıyor, öğütümü çok daha inceye çekip süreyi uzatarak çok daha berrak bir tat çıkıyor. Aynı şekilde ben asıl demlemelerimi izmirim su ile yaptım, onda süreyi daha da kısa tutarak iyi sonuçlar aldım. Her yerde bulunmuyor diye şimdi nestle purelife ile demleyip bunu paylaştım)

Ben bu kahveyi en tatlı bu şekilde yapabildim. Bence bu kahve çok ince öğütüm sevmiyor, her zamankinden bir tık daha kalın tutmak gerekiyor.

15gr kahve (Kpro 74 klik)
240ml su (buzdağı ya da assu)
Abaca filtre
93 C başlangıç sıcaklığı
Hario V60 02

00:00 30ml su bloom + spin
00:40 70ml su (7ml/sn 10 saniyelik dairesel bir döküş)
01:00 70ml su (7ml/sn 10 saniyelik dairesel bir döküş)
01:20 70ml su (7ml/sn 10 saniyelik dairesel bir döküş) + tek bir spin
02:15 bitiş

Bloomdan sonraki döküş basamakları arası beklemeyi 10sn gibi kısa aralıklarla devam ettirdim ve tek döküşlü demlemeye yakın bir profil almaya çalıştım. Tek döküş yerine kısa beklemeler eklemek de biraz daha kahvenin gövde kazanmasına yardımcı oldu. Özetle bir nevi hibrit bir demleme yöntemiyle en net profili çıkardım.

#v60 plastik, traditional filtre
#15-250 gr, buzdağı, 92C
#CMD 24 klik
#blooming 45 gr 30sn
//0.30 sn- 70 gr dök (toplam:115)
//0.50 sn- 45 gr dök (toplam:160)
//1.10 sn- 45 gr dök (toplam:205)
//1.30 sn- 45 gr dök (toplam:250)
#Bitiş: 2.15 - 2.20

Reçete oluştururken epey zorlayıcı bir kahve oldu. İşlemden olsa gerek bir gün arayla birbirinin aynı iki demleme bile aynı değildi. Degass süresi de oldukça uzundu, 3 ocak kavrumlu çekirdekte 14 gün sonra bile acılık ve kuruluk hissediliyordu. Çekirdeğin piki de muhtemelen 1 ay sonrası. Gittikçe açılıp güzelleşen bir kahve. Acele etmemek lazım. İnce öğütüm ve yüksek sıcaklıklarda aşırı cozunup, cok düşük sıcaklık ve kalın ogutumde tekduze oldu. Birçok denemenin ardından aroma, gövde ve tatlılık dengesi adına kendimce en ideal reçeteyi bu şekilde oluşturdum. Heyecanlı ve keyifli bir etkinlik oldu. Emeği geçen herkese teşekkürler. :)

Herkese selamm,

4 ayrı demleme stili sonrası 3 basamaklı demlemenin kendi adıma en tatmin edici sonucu verdiğini gördüm, bir kaç değişiklik sonrası reçetenin final versiyonu şu şekilde;

Kahve: Brezilya Sitio Sao Pedro

Kavrum Tarihi: 10.01.2022

Su : 78 ppm, ( Saka Köyceğiz 5L Pet Şişe ve Korusu 19L Damacana karıştırılarak ppm ayarı yapılmıştır. )

Sıcaklık: 93 Derece

Filtre: Hario 02 40'lı Kağıt Filtre

Öğütüm: Comandante 18. Click

Oran: 1:16 - 15Gram Kahve 240 Ml su

Demleme:

1. 6 saniyede 40 ml döküş ile 27 saniye blooming,
  2. 27. Saniye'den 42-47. saniyeye kadar ortadan başlayıp spiral şeklinde dışa doğru ve tekrar içe dönüş olacak şekilde 140 ml'e kadar yavaş/orta hızda döküş.
  3. 1:00 Dakika'da 1:20’ye kadar dıştan kenarları yıkayarak içeri doğru spiral döküş ve tekrar içten dışa doğru spiral, ardından tekrar ortaya dönüş ve son 20 ml'i tam ortaya döküş.
  4. 2:12 - 2:20 demleme bitişi.

Tadım Notları: Vişne neredeyse her demlemede hissediliyordu ancak kakaonun arkadan getirdiği bir bitterlik vardı, bu reçete ile sıcakken vişne ve kakaonun birbirine karıştığı, soğudukça vişnenin ve kuru üzümün belirginleştiği bitter tatların tamamen kayboldugu tatlı bir fincan elde ettim, benim damak tadıma uyum sağladı, umarım deneyenlerinde işine yarayan bir reçete olur.

15gr Kahve
Molent Pocket 16 klik öğütüm
(filtre için inceye yakın.)
(Bknz: https://www.instagram.com/acikkavrukmavi/p/CWp0VcVM4Fv/?utm_medium=copy_link. )

*Kahve drippera dökülünce düzleme işlemi çatal yardımıyla sadece üst tepenin düzlenmesi şeklinde yapılır, derine inilmez. (Tarla yöntemi)
Su sıcaklığı 91°C Buzdağı
Döküşler : 3 parça
Başlangıç: 60gr (standart hızda)
Sonraki Döküşler yavaş hızda:
2.döküş: 35.sn'de +90gr (150gr'a tamamlıyoruz)
3.döküş: 1:15'de +90 (240gr'a tamamlıyoruz)

Dripper'ı 1-2 tur hafifçe dairesel sallıyoruz.

Bitiş: 2:15-2:20 arası olmalı.

17 gram kahve

255 ml su (96 derece Buzdağı)

Demleme boyunca kettle ısısı sabitlenmeli, düşmemesine dikkat edilmeli

Demlemeye başlamadan önce ortasına yuva yapılmalı

Origami Dripper

Cafec Abaca filtre

Molent g50 33 klik

40 ml + 40 ml + 90 + 85 ml

0.00 ilk spiral döküş ve ardından çılgınca spin

1.00 ikinci spiral döküş ve ardından çılgınca spin

2.00 ortaya, yüksekten, görece hızlı döküş, ardından hafif spin

2.45 ortaya, yüksekten, görece hızlı döküş, ardından hafif spin

Süre 4.30 dakika civarları

Clogging yaşanıyorsa suç sizin :D Öğütüm kalınlaşabilir ya da spin/swirl hareketleri daha yumuşak yapılabilir.

Kavurucu: Kafein Kültürültür
Çekirdek: Brezilya Sitio Sao Pedro, kavrum 3 Ocak, 20 Ocak demlemem
Su: Buzdağı
Ekipman: V60 plastik
Filtre : Hario 100'lü bol poşet ters yüz
Öğütüm: Molent 32 klik
Oran: 16/240
Su: İlk döküş 90 derece, sonrakiler 96 derece melodrip
Toplam demleme süresi: 2 dk. 40 saniye

Melodrip ve lilydrip (starflower) kullandım.
İlk döküş kettle 60 gram sonra
Altı döküş 30'ar gram

Vişne aroması yoğun, temiz, fermente tatlar rahatsız etmiyor. Melodrip kullanarak özellikle hafiften acılaştıran kakao nibini vişne aroması ile dengelemeye çalıştım.

15gr Kahve
Molent Pocket 16 klik öğütüm
(filtre için inceye yakın.)
(Bknz: https://www.instagram.com/acikkavrukmavi/p/CWp0VcVM4Fv/?utm_medium=copy_link. )

*Kahve drippera dökülünce düzleme işlemi çatal yardımıyla sadece üst tepenin düzlenmesi şeklinde yapılır, derine inilmez. (Tarla yöntemi)
Su sıcaklığı 91°C Buzdağı
Döküşler : 3 parça
Başlangıç: 60gr (standart hızda)
Sonraki Döküşler yavaş hızda:
2.döküş: 35.sn'de +90gr (150gr'a tamamlıyoruz)
3.döküş: 1:15'de +90 (240gr'a tamamlıyoruz)

Dripper'ı 1-2 tur hafifçe dairesel sallıyoruz.

Bitiş: 2:15-2:20 arası olmalı.
Hario 100'lü bol poşet filtre.

Ali Bey selamlar, kendi ekipmanlarımda ayarlama yaparken tahmini bir başlangıç yapabilmem için ekipman ve filtre bilgilerinizi verebilir misiniz rica etsem?

Düzenledim Orkun Bey @msacid'de eklemem gerektiğini söyledi fakat ben kalibrasyon yapacağınız için çok önemli olmadığını düşünmüştüm😊

Plastik v60
Molent pocket 21 klik v60 için orta diyebilirim buna belki ortanın 1 klik üstü
Hario bol poşet Japonya filtre
93⁰ buzdağı
15/240 1:16 kavrum tarihi 10 ocak

40+40+160
0:35'e kadar blooming
5 sn döküş
1:00 dan 1:40'a kadar ilk tur sert içten dışa sonra daha sakin döküşlerle dıştan içe içten dışa 240'a tamamladım
2:20 bitti

Cuppingde aldığım vişneyi en net bu şekilde alabildim yine de zayıf kalıyor, kuru üzüm tadı çok daha yoğun. Pocket kullandığım için kalibrasyon sorun olur belki diye yazmamaktan yanaydim ama yazılınca ben de paylaşmak istedim 😅

Plastik v60
Cmd 19 klik
15 gram kahve 240 ml su.
Peak water 4 ayarında 100 ppm su.
Hario 40’lı kağıt.
Saniyede 6 ml hızında çift döküş.
60 ml blooming 45. Saniyede ikinci döküşe başlayış. Kalan 180 ml suyun ilk 90 ml’si standart spiralli döküş. (Orkun Bey sizin her zaman yaptığınız döküş kısacası.) Sonraki 60 ml ise sadece merkeze dökülecek. En son 30 ml ise yine spiralli her zamanki döküş. Döküş biter bitmez hafif spin yapılacak.

Bu başlık çoook iyi oldu benim için. Hem pocket kullanıcıları yazdı hem çok farklı fikirlerde var.
Mesela ;
Plastik v60
Molent pocket 21 klik v60 için orta diyebilirim buna belki ortanın 1 klik üstü
Hario bol poşet Japonya filtre
93⁰ buzdağı
15/240 1:16 kavrum tarihi 10 ocak

40+40+160
0:35'e kadar blooming
5 sn döküş
1:00 dan 1:40'a kadar ilk tur sert içten dışa sonra daha sakin döküşlerle dıştan içe içten dışa 240'a tamamladım
2:20 bitti

Cuppingde aldığım vişneyi en net bu şekilde alabildim yine de zayıf kalıyor, kuru üzüm tadı çok daha yoğun. Pocket kullandığım için kalibrasyon sorun olur belki diye yazmamaktan yanaydim ama yazılınca ben de paylaşmak istedim 😅
Tüm kriterlerimiz neredeyse aynı değirmen, dripper, su ve suyun ısısı.
Döküş sayısı, filtre ve öğütüm aralığımız farklı.
Yarın sizin tarifinizi ben uygularım.
Orkun beyin tarifinin üzerinde oynamalar yaparak deneme yaptım ve son döküşten sonra spin yaparak bütün aromaları dengeli bir biçimde yakaladım.

15gr kahve (Chestnut X 12 klik)
240ml su buzdağı
Cafec Traditional filtre
92 C su sıcaklığı (döküş aralarında tekrar 92 dereceye getirdim suyun sıcaklığını)

Demleme:
70 ml - 30 saniye bekledim
140 ml - yavaş şekilde 50. saniyeye kadar döktüm
240 ml - 1.20 gibi kenarlardan toplayarak son döküşe başladım ve normal tempoda döküş yaptım
2.40 bitiş.

Oldukça mayhoş bir bardak elde ettim. Tatlılık tam kararındaydı.

16 gr kahve (K-Pro 71 klik)
240 gr peak water (92°C)
Timemore crystal eye plastik 01
Cafec Abaca filtre

Demleme:
- 40 gr su ile 40 saniye blooming, dripper hunharca sallanacak
- 40. saniyede içten dışa spiral döküş ile 100 gr su
- 1:05'te geri kalan suyun 40 gramı tam merkeze ip gibi dökülecek, geri kalanı da (egzantrik döküş deniyor sanırım) küçük daireler çize çize öyle çiçek gibi dökülecek
- Su seviyesi biraz düştüğünde rao spin
- 2:20 bitiş

15 gr 1:16,66 , cmd 24 click , 94* Buzdağı , V60 plastik , Abaca filtre.

Kuş yuvası 0-35 sn 50 gr blooming
35 sn itibaren 160 ml
1:10 dan itibaren 250 ml

Döküşler yavaş/orta arası ve spiral olacak şekilde.

Bu şekilde kendi damak tadıma göre en temiz fincanı buldum diyebilirim.

Geri