• Kasım Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Kasım ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Milestone Coffee seçildi. Bu konudan Kasım ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Brewista Smart Steeping Filter

cagrierdogan

Barista
Merhaba arkadaşlar, hepinize iyi seneler diliyorum.

Bir müddettir immersiyon ve perkolasyonu bir arada sunan, daha doğrusu berrak kahve çıkaracak bir immersiyon aleti arıyordum. Aeropress'i ve Hario Immersion'u kapasitelerinden dolayı tercih etmedim, Clever'la Brewista arasında kaldım ve bana Clever'dan çok daha aza mal olan Brewista'da karar kıldım. Sıfır fiyatı biraz yüksek ama ben ikinci el aldım; bitmek bilmez tacizlerime sabırla cevap veren "ekipman tedarikçim" @kavebit'e huzurunuzda teşekkürlerimi sunarım.

Filtre olarak Kalita 185 uyuyor fakat yetersiz kalıyor. 20/300 demleme yapacaksanız ucu ucuna yeter belki. Aletin iç taban çapı 185 filtresinin alt çapından daha geniş, bu yüzden ıslatınca filtre oturuveriyor ve haliyle boydan kaybediyor. Ben de filtre arayışına giriştim ve en makul olarak şunu buldum: https://www.1001kahve.com/kahve-filtre-kagitlari/90-250-filtre-kahve-kagidi Bunun da şimdilik alt tabanı biraz geniş gelse de oturdu. Fakat tıkanmaya sebep olduğunu düşünüyorum. İleride "8-12 fincanlık" olarak geçen, alt tabanı 8 cm'lik olanlardan almayı düşünüyorum, Türkiye'de makul fiyata olanları bulunmuyor maalesef.

Ürün hakkında pek inceleme yok. Bir ara Brewista bunu bedava veya çok ucuza vermiş, alanlar da öyle almış. Benim karar vermeme şu videodaki inceleme çok yardımcı oldu. Hele Clever'la yaptığı karşılaştırmanın şöyle bir sonucu çıktığını görünce en azından bu ürüne şans vermem gerektiğini düşündüm (bunun bir seferlik bir sonuç olduğunu biliyorum elbette, fakat cezbetti işte) :

1609524232134.png

Gelelim kullanıma. Yaklaşık bir haftadır kullanıyorum, denemeler yapıyorum. Dediğim gibi biraz tıkanma sorunu var, bunu aşmaya çalışıyorum (bu konuda da @Cihan Bey'den yardım istedim). Scott Rao'nun çözümü geldi aklıma, kağıt filtrenin altına genişçe bir French press filtresi koydum, durumda iyileşme var fakat beklediğim kadar değil. 80/200'lük filtreyle deneyip karar vermem lazım.

Bugün yaptığım son iki demlemeyi aktarayım size. İkisini de Colonna'nın naturel Kolombiya kahvesiyle yaptım.

1. demleme:

Öğütüm Tchibo 15,
25/400, Buzdağı 93 derece
50 gram suyu önden döküp kahveyi üstüne boşalttım, kalan 350'yi sonra döktüm, 2. dakikada kabuk kırıp valfi açtım, 4:05'te bitti.

Bundan pek memnun kalmadım. Yeterince çözünmemiş hissiyatı verdi, aromatiklikten uzaktı fakat aftertaste'i belirgindi. Kavrum benim için biraz koyu aslında. Gövdesi de fazlaydı ki bu benim tercih ettiğim bir durum.

2. demleme:

Öğütüm Tchibo 11,
22/354, Buzdağı 93 derece
Bu sefer önden su koymayı unuttum; tüm suyu bir seferde, 20 saniyeye yakın bir sürede döktüm ve yine 2. dakikada kabuk kırıp valfi 2:05'te açtım, 5. dakikada hâlâ süzülürken kapattım.

Bu sonuç çok daha iyi. Aromatik olmuş, hem tatlılık hem de maalesef dipten gelen acılık az da olsa artmış ve asidite daha canlı hale gelmişti. Gövde yine aynı şekilde güçlü, aftertaste'te asidite baskın halde.

Sadece öğütümle oynayarak "uygun" bir demlemeye ulaşabileceğime inanıyorum fakat oynamak istediğim birkaç parametre var:

-Kabuk kırmak yerine hep karıştırarak demleme yapmak
-Kabuğu daha erken kırmak (ki onu da yaptım, yine demleme pek kısa sürmemişti)
-Kabuğu 3 ve 4. dakika başlarında kırmak
-Kabuğu kırdıktan sonra 1 dakika bekleyip valfi açmak
-Blooming'de valfi açık bırakıp kalan kısmı immersiyon yapmak (185 filtresi kullanırken "kademeli immersiyon" denebilecek bir şey yaptım, valf kapalıyken kapasiteyi zorlayacak kadar su ekleyip süzdüm, valfi kapatıp yeniden su ekledim ve biraz bekledikten sonra süzdüm, güzel fincanlar çıkardı)
-Blooming'i valf kapalıyken yapıp kalan kısmı perkolasyonla bitirmek

Sonuç olarak, şimdiye kadar bazı aksaklıklar yaşasam da memnun kaldığım bir ürün olduğunu rahatça söyleyebilirim.

Son düzenleme:
elinize sağlık, bende üçü de var.

hario immersion, clever dripper, brewista smart filter...

Hario tek kişilik ve düşük gramajlı demlemeler için içlerinde en iyisi. Filtre derdi yok, 100 hario filtrede bile sorun yaşamadım. Üçünden en aromatik kahve de bunda çıkıyor.

Clever dripper; 26 gram kahveye kadar demlenebiliyor, düz taban kağıt filtrelerle kullanılıyor. French pressteki gibi temizlik derdi olmadığı için ofiste tercih ediyorum. Genelde de yancı çıktığı için hario switch yetmiyor maalesef. Şu sıralar trendyolda 250 TL civarı bir fiyatı var ki tam bir p/f canavarı diyebilirim.

Brewista smart filter; İndirimdeyken 230 TL gibi bir fiyata esprosso perfortta'dan almıştım. Şimdiye kadar aldığım ekipmanlar arasında en hayal kırıklığı bunda oldu. Çünkü eli ayağı düzgün Türkiyede bir FİLTRE KAĞIDI yok. Bariz bir tıkanma sorunu oluyor piyasa filtrelerinde.
Düzgün bir filtre kağıdı bulabilirseniz bana da haber verirseniz sevinirim. Ayrıca server üstüne tam oturmadığı için kolu aşağı yukarı indirmede devrilme potansiyeli de var.

Bunların içinde aroma açısından en zayıfı Clever olabilir ancak absürtlük derecesinde kolay bir kullanımı olması ve sahip olduğum Moccamaster ile aynı filtreyi kullanması açısından Clever öne çıktı benim için.

Gerçekten özel çekirdekler için zaten v60 kullanıyorum.

elinize sağlık, bende üçü de var.

hario immersion, clever dripper, brewista smart filter...

Hario tek kişilik ve düşük gramajlı demlemeler için içlerinde en iyisi. Filtre derdi yok, 100 hario filtrede bile sorun yaşamadım. Üçünden en aromatik kahve de bunda çıkıyor.

Clever dripper; 26 gram kahveye kadar demlenebiliyor, düz taban kağıt filtrelerle kullanılıyor. French pressteki gibi temizlik derdi olmadığı için ofiste tercih ediyorum. Genelde de yancı çıktığı için hario switch yetmiyor maalesef. Şu sıralar trendyolda 250 TL civarı bir fiyatı var ki tam bir p/f canavarı diyebilirim.

Brewista smart filter; İndirimdeyken 230 TL gibi bir fiyata esprosso perfortta'dan almıştım. Şimdiye kadar aldığım ekipmanlar arasında en hayal kırıklığı bunda oldu. Çünkü eli ayağı düzgün Türkiyede bir FİLTRE KAĞIDI yok. Bariz bir tıkanma sorunu oluyor piyasa filtrelerinde.
Düzgün bir filtre kağıdı bulabilirseniz bana da haber verirseniz sevinirim. Ayrıca server üstüne tam oturmadığı için kolu aşağı yukarı indirmede devrilme potansiyeli de var.

Clever'ı o aralar bu fiyata bulsam belki alırdım, kısmet değilmiş. Brewista için size filtre gönderebilirim, bir deneyin bakalım nasıl olacak. Ama dediğim gibi, ben alt çapı 8 cm olanı arıyorum şu anda. Belki kafelerde bulunur, 1-2 tane verirler rica edersek/ederseniz.

Hario Türkiye'nin bana bildirdiğine göre Switch'in V03 versiyonu önümüzdeki Haziran gibi gelebilirmiş. Hem daha yarım sene var, hem de muhtemelen 500 lirayı zorlayacak fiyatı. Açıkçası alıştık bu meblağlara ama cidden hiç az değiller; bu yüzden üzerine haftalarca düşünmeden ekipman al(a)mıyorum artık.

absürtlük derecesinde kolay bir kullanımı olması

Birkaç sene evvel V60 için hissiyatım böyleydi benim de. Tecrübe kazandıkça zorlaştı, anlayamadım bir türlü. Çekirdek kalitesizliğine yoruyorum, daha doğrusu böyle olduğundan eminim.

Geri