• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

"Brewista Ratio Scale"/Tartı İnceleme

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan berhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

berhan

Barista
Ürünü bir süredir takip ediyordum, forumda bahsettiğim görülmüştür. Espresso Perfecto'da indirimi girince bende almaya karar verdim.
Ürünün Linkini paylaşıyorum.

1 aya yakındır neredeyse sadece bu tartıyı kullanarak alıştırma yaptım. Türkçe kaynakların az olması, genel olarakta ingilizce çok fazla açıklayıcı kaynak olmamasından dolayı bir inceleme notu düşmek istedim.

Aksam
Öncelikle gayet dayanıklı olduğunu fakat nazik görünmediğini düşündüğümü söylemem lazım. Üst kısmı geniş ve altıgen şeklinde, koruyucu plastiği kaliteli, kalın ve sıcaklığı alt tarafa geçirmeyeceğini dokunuş ile bile gösteriyor.
Tuşlarda su geçirmezlik için özel olarak tasarlanmış ve şişkin bir basınç isteyen mekanizma ile çalışıyor. Yani diğer elimde olan Timemore tartı gibi yanlışlıkla basmak veya üstüne su dökülünce kapanma gibi sorunlar yaşamadım. Arka kısmındaki şarj soketi, açıp kapatabileceğiniz bir plastik ile muhafaza edilmiş ve suya dayanıklılığa destek olucu şekilde.

Aksam anlamında yeterli yere sahipseniz dışarıda, kampta veya benim gibi işyerine gelip giderken kullanmak amaçlı seçilebilir. Fakat büyük ve geniş olduğunu belirtmekte fayda var.

Kullanım

Ürün adı üstünde olduğu gibi net bir şekilde Ratio(Oran) ekseninde çalışıyor ve bu eksen dışarısında hiç bir hamleyi kabul etmiyor.

Üzerindeki tuşlar ile başlayacak olursak
Sırasıyla
On/Off : Aç kapat
Mode : Auto/Manual
Ratio : Oran
Unit : Birim
Zero : Sıfırlama
Timer : Sayaç

Tartı Auto ve Manual modlara sahip olsada 1 aylık kullanım sonrasında bile Auto'ya geçebileceğimi hiç sanmıyorum. Hemen anlatayım.

Tartıyı çalıştırdığınızda sağ üst kısımda tercih edilen oranlar gösteriliyor,
Bu oranlar 1:14 ila 1:20 arasında seçenek sunuyor. İstersek bunu önden ayarlayabiliyoruz. Bunun getirdiği kolaylık bizim için koyduğumuz kahveye oranla ne kadar su eklememiz gerektiğini hesaplaması. Bu özellikle yeni başlayanlar veya sürekli farklı oranlarda demleme ihtiyacı duyanlar için kolaylık sağlıyor. Oranı bir kere seçtikten sonra tekrar aynı oran için bir ayar yapmamıza gerek kalmıyor kendisi hatırlıyor, sadece değiştirmek istediğiniz zaman ayarlamamız gerekiyor.

Tartıyı başlattığımızda sağ üstte çıkan oran, bir kaç saniye içinde seçim olarak kabul ediliyor ve işlem sırası başlıyor. Öncelikle ekipmanı üstüne koymamız gerekiyor. Bu durumda ben genel olarak tartıya öğütücümü koyuyorum ve "zero" tuşuna basıyorum. Bu işlemi uyguladığımız zaman sol üst kısımda kahve çekirdeği ikonunun belirdiğini görüyoruz. Çekirdiğimizi koyuyor ve öğütümeye geçiyoruz.

Bu sırada Server ve dripper koyuyor, ısıtma/yıkama işlemlerimizi de yapıyoruz. Ağırlık değişeceği için, tekrar "zero" tuşuna basmamız gerekiyor tabi. Kahve ikonunun kaybolmadığını göreceğiz. Öğütülmüş çekirdeğimizi dripper'a ekliyoruz ve ardından "ratio" butonuna basıyoruz.
Matematiğin yapıldığı alan burası, sağ üst kısımda bize çekirdek/su oranını hesaplayıp kaç gram su dökmemiz gerektiğini gösteriyor. Suyumuzuda ısıttı isek, "timer" tuşuna basarak demlememize başlıyoruz. Uymak zorunda değilsiniz ama burada özellikle yeni başlayanlar için güzel bir fonksiyon daha mevcut, tartı üzerinde --- şeklinde alt ata iki adet süreç satırı göreceğiz.
Örneğin,
Target -----
Actual ---

Bu fonksiyon demlerken Brewistanın önerdiği su/süre oranını gösteriyor. Koyduğumuz su miktari "Actual" kesitleri ile gösterilirken, "Target" Brewista'nın önerdiği miktarını gösteriyor.

Son 50 ml'ye girdimiz süreçte, ekran yanıp sönmeye başlıyor ve bize demlemenin bitişine yaklaştığımızı bildiriyor. Hesaplama ile belirtilen miktara ulaştığımız yada geçtiğimiz zaman ise ekran açık mavi/beyaz tonda ışık vermeye başlıyor, buda demlememizin bitişini bize bildiriyor.

Değerlendirme

Dayanıklılığı ve yönlendirici fonksiyonları bence güzel düşünülmüş. Özellikle yeni başlayanlar veya sürekli oran hesaplamaktan sıkılanlar için çok güzel bir seçenek olabilir.

Lakin, tartıyı kullanmayı zor kılan bir durum olarak şundan bahsetmek gerekiyor, yukarıda anlattığım sıralamayı izlemezsek tartıyı kullanamıyoruz :) Net! sırayı bir şekilde kaçırırsak, ratio almadan çekirdeği koyar, ratio aldıktan sonra fazladan birşeyi tartıdan kaldırsak. Sayacı devreye sokamıyoruz. Yani cidden odaklanmanız gereken bir durum bu, işi kolaylaştırırken başka bir taraftan zorlaştırdığını düşünüyorum.
Alışırsanız ve bu şekilde kullanırsanız ki ben niye bilmiyorum çok eğlenceli olduğunu düşünüyorum timemore tartıma bi süredir dokunmadım, bir çok kerede sıralamayı kaçırdım, herhalde bir kısım acı çekmeyi seviyorum!

Auto durumda tartıyı kullanırken çekirdek öğütümünü yapmak için öğütücüyü koyunca çekirdek kısmı devreye giriyor, çekirdeği koyunca ratio fonksiyonu devreye giriyor ama sonra server ve dripper'ı koyunca zero yaparsam ratio'da kayboluyor bu yüzden kullanamadım ayrıca araya sıralama için 3 kesin zorunlu adım daha eklemek pekte çekici gelmiyor.

Birde kullanımını göstermek için ufak bir video çektim, aslında sesli anlatmıştım lakin arkadan sesler devreye girince müzik koyarak background yaptım, kusurumuz varsa affola.

Son düzenleme:
Geri