• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Birtakım sorular ve tavsiyeleriniz?

Merhaba arkadaşlar, filtre kahve merakım 4-5 ay önce başladı. KahveKulübü’nü keşfetmemle ve el değirmeni almamla ilgim 1 aydır dahada arttı. Bu ilgiyle ekipmanlarımı tamamladım.

V60 demliyorum ama hangi kahveyi demlersem demliyim hep aynı
(biraz acı ve ekşi bir kahve) içiyormuşum gibi geliyor. Birçok kriterede (su,sıcaklık,döküş) dikkat etmeye başladım. Kahvedeki aromaları, tadım notlarını hiç alamıyormuşum gibi geliyor. Küçük bir şehirde yaşadığım içinde nitelikli kahve demleyen biryere gidip, aaa benim bu tatları almam gerekiyor, böyle kahveler demlemeliyim dedirtçek yerlerde yok.

-
Bu 1 aylık sürede kullandığım en kaliteli kahveler A Roasting Lab kahveleri.
Bu kahvelerden çokmu şey bekliyorum sizce, yatırımı kahvelere mi yapmalıyım?

-v60 ın çok değişkeni var ve daha basit ve tutarlı bir ekipmana mı geçmeliyim?
(Aklımda Delter Press var) veya siz hangi ekipmanı önerirsiniz?

-
Bu aylık toplu alıma katıldım ve Celsius Coffee’den 2-3 paket kahve ve Cafec Traditional filtre aldım. Bunların gelmesini bekleyip yeni sonuçla göre yeni akipman alma işini bekletmeli miyim?

-Sizin kıymetli yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

Şuanki ekipmanlarım

-1zpresso K-pro el değirmeni
-Hario plastik v60 dripper ve Cam server
-Manuel ısı göstergeli barista kettle
-Zaman ayarlı hassas terazi.
-Harıo 100’lü geniş paket filtre kağıdı

Bence daha farklı kahveler deneyin denedikçe oluyor bu iş zamanla ve tadını beğenmiyorsanız her seferinde bir değişkenle oynarak tadını güzelleştirmeyi deneyin celcius u bir deneyin kahveleri güzeldir ekipman almak için acele etmenize gerek yok bence

Ekipmanlarınız iyi kahve içmek için yeter üstüne bir sürü artısı da var hatta, bunların çok daha azıyla bile güzel fincanlar çıkar. İlk aşamada daha fazla ekipman almanızı önermem. İlk sorunuz bana kalırsa da en önemli olanı, yatırımı kahveye yapmak. Kahve gerçekten iyi olduğunda üstüne sıcak suyu olduğu gibi boca etseniz bile size bir şeyler sunar. Acı olur ekşi olur, ama yine de karakteristiğine dair bir fikir verir ve siz oradan parametlerle oynayarak doğru yöne gidebilirsiniz. Tahmin edeceğiniz üzere kötü çekirdekten hiçbir zaman düzgün bir fincan elde etme imkanınız olmuyor. O yüzden farklı çekirdekleri ve farklı kavurucuları deneyip ona göre bir karar vermenizi öneririm. Celsius'un çekirdekleriyle başlamak bence gayet iyi bir fikir.

Bütün bunların yanında 1 ay aslında çok kısa bir süre, özellikle de daha önce V60 demlemeyen birisi için. Kendinize süre tanımanız bence o açıdan da önemli.

Ekipmanlar yeterli, iyi. Başlangıçta çok pahalı kahveler almamak lazım döküşünüz ve kullandığınız tarif standartlaşana kadar. Çok pahalı kahvelerden kastım yurtdışı alımları ve 100 lira üstü çekirdekler gibi. Tadım notları da yaptığınız kahve iyileşince ve damağınız gelişince halledilir.

Çok mantıklı ve kaliteli bir setup sahibi olmuşsunuz. Bana göre gayet yeterli, aldığınız filtre ve gelecek kahveler de üst düzey, tek yapmanız gereken şey sabır etmek. Öyle çat diye yüz güldüren kahveler içilmiyor. Demleye demleye alışacaksınız, suyunuza dikkat edin bu süreçte.

taş ve defect ayıklamaktan kahvelerinden pek keyif alamamıştım :D daha iyi kahveler deneyin. ve kahvenizi denerken size su önerisi verebilen yerlerden almaya çalışın kahvenizi. bazı sular bazı kahveleri ya hiç çözmüyor ya da çok fazla çözüp sizin de bahsettiğiniz, acı, bitter, kavruk tatları hemen ortaya çıkarıyor.

tadım notlarındaki üç beş tadın hepsini herkesin alamayacağı da bir gerçek. ama baskın tatlar öğütürken, üzerine su dökmeye başlayınca dahi beliriyor iyi bir kahvede. kırmızı meyveler damak tadımıza yakın, tanıması kolay. bence tadım notlarında çilek / ahududu / nar olan kahveleri deneyin.

Ben v60 ile uğraşırken hep mutsuz oldum açıkçası. sürecin uzun veya dikkat istiyor olmasından ziyade tutarlılık yakalamak da güç geldi. moccamaster aldım kettle almak yerine , elimi sürmüyorum öğütümü ayarlamak dışında :D

firma tavsiyesi değil ama benim kahve listem şu linkte, mümkün mertebe sürekli farklı kavuruculardan alım yapmaya çalışıyorum. (filtre espresso ayrımını yapmak çok sonradan aklıma geldi, sadece son iki ayı düzenledim :D) https://www.notion.so/8f4b8db8afe24a258191e70008a48b1e?v=ef4fedcb13e249de98b7bc7818f528eb
bazı firmaların kahvesinde fazla defect/taş oluyor, listedeki 1 yıldızlar o kahveler. 2 yıldız olanlar da tadım notlarındaki tatları veremeyenler. 3 yıldız olanlar en az bir tadı verebilen ama kavrumu dengesiz veya defect oranı can sıkıcı olanlar. 4 yıldız olanlar çekirdekten fincana ne yazıyorsa veriyor. 5 yıldız olan kahvelerin hem kavrumu homojen hem neredeyse defectsiz hem tadım notlarında ne yazıyorsa veriyor.

Yavas yavaş deneye yanıla olacaktır zamanla ben de hala oturtmaya çalışıyorum... bence önemli bir ayrıntı da şu : daha önce nitelikli kahve içmeyen birisi ( starbucks veya kapsul filtre kahve içen) olarak nitelikli kahveler daha çok sert , az aromalı bitki çayını andırıyor gibi geliyor ..herhalde olması gereken de bu:) ben ne zaman çikolata karamel vs agır bassın ekşilik meyvemsi tadlar olmasın diye kahve almaya kalktıkça ucuz standard ofis kahvesi öneriyorlar :) yani asıl nitelikli kahve dedikleri herhakde bitki çayının sert ve kafeinli olanı 🤣

Açıkçası ekipmandan ötürü bir eksiklik çekecek bir düzeniniz yok. Fakat benim bu konudaki tek tavsiyem, yakın zamanda aynı hatayı ben de yaptığım için, sürekli tarif değiştirmemek. Kötü sonuç veriyorsa bile en azından bir süre o tarifte kalmak ve öğütüm, su sıcaklığı gibi etkenleri değiştirerek ideal sürenizi ve referans klik aralığınızı keşfetmek oluyor. Mesela benim için artık forum ahalisi duymaktan sıkılmıştır ama en güzel sonuçları 1:1:1 tarifi veriyor. O tarifle hiç bir şekilde verim alamadığım zaman biliyorum ki sorun bende değil, kötü bir çekirdeği iyi demlemek James Hoffmann'ın sözleriyle "Düşük kaliteli kahveyle iyi uygulanan teknik sadece mükemmel hazırlanmış berbat bir fincan sunar."

Çok mantıklı ve kaliteli bir setup sahibi olmuşsunuz. Bana göre gayet yeterli, aldığınız filtre ve gelecek kahveler de üst düzey, tek yapmanız gereken şey sabır etmek. Öyle çat diye yüz güldüren kahveler içilmiyor. Demleye demleye alışacaksınız, suyunuza dikkat edin bu süreçte.
Teşekkür ederim yorumunuz için. su konusunda küçük yerde olduğum için burda tavsiye edilen suları kullanamıyorum. Bugün tds ölcer aldım, bulabildiğim tüm suları ölçerek ve deneyerek cevremde ideal bir su keşfetmem lazım.

taş ve defect ayıklamaktan kahvelerinden pek keyif alamamıştım :D daha iyi kahveler deneyin. ve kahvenizi denerken size su önerisi verebilen yerlerden almaya çalışın kahvenizi. bazı sular bazı kahveleri ya hiç çözmüyor ya da çok fazla çözüp sizin de bahsettiğiniz, acı, bitter, kavruk tatları hemen ortaya çıkarıyor.

tadım notlarındaki üç beş tadın hepsini herkesin alamayacağı da bir gerçek. ama baskın tatlar öğütürken, üzerine su dökmeye başlayınca dahi beliriyor iyi bir kahvede. kırmızı meyveler damak tadımıza yakın, tanıması kolay. bence tadım notlarında çilek / ahududu / nar olan kahveleri deneyin.

Ben v60 ile uğraşırken hep mutsuz oldum açıkçası. sürecin uzun veya dikkat istiyor olmasından ziyade tutarlılık yakalamak da güç geldi. moccamaster aldım kettle almak yerine , elimi sürmüyorum öğütümü ayarlamak dışında :D

firma tavsiyesi değil ama benim kahve listem şu linkte, mümkün mertebe sürekli farklı kavuruculardan alım yapmaya çalışıyorum. (filtre espresso ayrımını yapmak çok sonradan aklıma geldi, sadece son iki ayı düzenledim :D) https://www.notion.so/8f4b8db8afe24a258191e70008a48b1e?v=ef4fedcb13e249de98b7bc7818f528eb
bazı firmaların kahvesinde fazla defect/taş oluyor, listedeki 1 yıldızlar o kahveler. 2 yıldız olanlar da tadım notlarındaki tatları veremeyenler. 3 yıldız olanlar en az bir tadı verebilen ama kavrumu dengesiz veya defect oranı can sıkıcı olanlar. 4 yıldız olanlar çekirdekten fincana ne yazıyorsa veriyor. 5 yıldız olan kahvelerin hem kavrumu homojen hem neredeyse defectsiz hem tadım notlarında ne yazıyorsa veriyor.
Tavsiyelerinize dikkat edicem. Kahve listenizi kaydettim işime yarıyacak.
Biraz fazla aceleciyim galiba, belli bir sürecin sonunda baktım olmuyor, bu arayış yorgunluk veriyor; direk dediğiniz gibi bir moccamaster alıp keyfime bakıcam.
Teşekkürler tavsiyeleriniz için

Açıkçası ekipmandan ötürü bir eksiklik çekecek bir düzeniniz yok. Fakat benim bu konudaki tek tavsiyem, yakın zamanda aynı hatayı ben de yaptığım için, sürekli tarif değiştirmemek. Kötü sonuç veriyorsa bile en azından bir süre o tarifte kalmak ve öğütüm, su sıcaklığı gibi etkenleri değiştirerek ideal sürenizi ve referans klik aralığınızı keşfetmek oluyor. Mesela benim için artık forum ahalisi duymaktan sıkılmıştır ama en güzel sonuçları 1:1:1 tarifi veriyor. O tarifle hiç bir şekilde verim alamadığım zaman biliyorum ki sorun bende değil, kötü bir çekirdeği iyi demlemek James Hoffmann'ın sözleriyle "Düşük kaliteli kahveyle iyi uygulanan teknik sadece mükemmel hazırlanmış berbat bir fincan sunar."
her şeyine katılmakla beraber bir tarif önerisi de ben yapmak istiyorum..

April Coffee'nin 13:200 tarifi bir günde daha fazla bardak kahve içebilmenize, haliyle değişkenlerle oynayacaksanız (su, sıcaklık, öğütüm) daha rahat karşılaştırma yapabilmenizi sağlıyor.. tek dezavantajı daha fazla filtre harcaması :D
Özellikle bir çekirdek iyi mi kötü mü ayrımı yaparken en az 1 suyu değiştirerek böyle deniyorum.. %90 çekirdek kötü oluyor ve ne yaparsam yapayım keyif alamıyorum.. yani maalesef ekonomi ve genel çekirdek kalitesizliğini bilin, kendinizi tamamen suçlamayın..

İzlemek istemeyenler için basitçe her 13gr kahveye 30 saniyede 50gr su döküyoruz. Son döküşün sonunda bir swirl ve tap yapıyoruz. Tarifin sahibi 2:20-2:30 hedefliyor, 3 dakikanın üzerine çıkmıyor.

Ekipmanlarınız çok güzel bu aşamada alacağınız herhangi bir ekipmandan mucize beklemeyin hiçbiri tat alma duyunuzu güçlendirmez yada tatmadığınız lezzetlerin birden belirmesine neden olmaz. Benim tavsiyem önce standart kahvelerle profesyonel baristaların tariflerdeki sürelerle demleme yaparak el alışkanlığınızı kazanın. Sonra şu sıralar yurtdışı kaliteli kavuruculara ulaşmak çok kolaylaştı hatta ninety plus alımı var bütçeniz yeterliyse bi değerlendirin yine memnun olmazsanız yeni demleme yöntemleri ve ekipmanlarla ilgi forumda işinize yarayacak şeyler var delterpress diye aratmanız yeterli.

Ekipmanlarınız oldukça yeterli. Bence öğrenme eğriniz kahveyi ve tadını tanımak, daha sonra ekipmanlarınızı ve tekniğinizi bu tada göre kalibre etmek olsun. Aldığınız kahveleri ilk olarak cupping yapıp ne olduğuna bakın. Frenchpress ile demleyin. Kahvenin tadını öğrendikten sonra pour-ever demlemelerinizde neden o tadı alamadığınızı, neleri iyileştirmeniz gerektiğini çok daha iyi göreceksiniz.

Ben de sizin gibi aynı yöntemle başladım ve çok uzun bir süre sonra şunu fark ettim ki, zaten aldığım kahvelerin büyük bir çoğunluğu o ya da bu sebeplerle kötü kahvelerdi ve ben onları daha içilebilecek seviyeye getirmek için tüm demleme tekniğimi daha kötü demlemek üzerine geliştirmişim. Kahveyi ne kadar az çözüp, ne kadar gövdesiz demlersem tatta iyileşmeler yakalıyordum fakat gün be gün kötü demlemede ustalaşıyordum :) İyi kahvelere geçtiğimde ise zaten yeterli seviyede çekirdekleri çözmediğim için, verdiğim paraların da tam karşılığını alamıyordum. Şimdi çekirdeğim iyi olmasa bile, kötü tatları baskılayacak şekilde ama bilinçli olarak tüketiyorum.

başta tadım notalarını pek de ciddiye almayın, üstünkörü bir fikir verse yeter. ikinci olarak değişik çekirdekler denemek çok önemli. ülkedeki iyi kavurucuların varsa deneme paketlerinden, ya da önerilen çekirdeklerini deneyin (cleancup ve null önerebilirim)

Clever dripper elinizdeki değirmen tchibo filtre+kaliteli çekirdek..
Özellikle en başta kaliteli çekirdek kullanın kü hatalarınızı telafi etsin. İyi çekirdekten kötü kahve zor çıkar üstte belirttiğim ekipman setiyle..

Ekipmanlar oldukça yeterli. Filtre değişikliği tercihiniz yerinde olmuş. İlk başta hario filtreler çok sıkıntı çıkarıyor. Düşük klikte öğütüm tıkanma ile sonuçlanır. Süre uzar fazla demlenen kahve acılaşır. Eğer klik artar ve süre çok kısalırsa bu durumda az demlenir kahve sizi tatmin etmez. Reçeteleri dikkate alın özellikle süreleri. Yeni gelen filtreler ile daha iyi tatlar alacağınızı düşünüyorum.

Mesele kahvenin lezzetli özünü almak değişen ekipmanlar ile yapacağınız demlemeyi v60 ta yapacağınız ayarlamalar ile yapabilirsiniz. Birçok reçete var. En fazla v60 ile ilgili reçeteye ulaşabilirsiniz. Bunları ilk başta bire bir uygulamaya çalışın. Süre kısmını özellikle dikkate alın. Arkadaşların dediği gibi çoğu nitelikli kahve hataları kaldırıyor.

A roasting lab da hangi kahveleri aldınız bilmem ama örneğin adado aldıysanız Peru aldıysanız güzel kahveler. İyi demleme ile güzel sonuçlar alırsınız. Forumda bunları beğenmedim diyen pek görmedim. Ama bütün kahveleri için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Son düzenleme:
Geri