• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Bir Demleyememe Hikayesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan OmerM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

OmerM

Barista
İsim
Ben
Daha fazla  
İsim
Ben
Selamlar kahve dostları.
Konuyu nasıl kafamda toparlayacağımı tam kestiremedim ancak bir yerden başlayayım.

- Yıllar önce Şerif Başaran bir filtre kahve demlemişti. Limon ve çikolata tatları çok netti. Asla öyle bir kahve demleyemedim.

Elimde Hario V60, Bodum French mevcut. Öğütücüm KG79.

Olmuyor. Verim alamıyorum.
Hatta bir kaç gündür sadece tam otomatik makinelere bakıyorum. Yani 5-6 bin bayılıp rahatlayacağım.

İstediğim verimi alamasam bile V60'ı seviyorum. Temiz kahve hoşuma gidiyor.
Sade veya çok çok az süt ile tüketirim kahvemi.

Acı - koyu - yoğun kahveyi sevmem. Çay gibi içmek isterim.

İşte öyle, tatları güzel güzel alabileceğim kahveler içmek için tavsiyeler isterim.
Günde tükettiğim 1-2 bardak kahve. Fazlası değil. Anksiyeteme zarar :)

- O öğütücü olmaz derseniz, yeni öğütücü alayım.
- Gooseneck olmadan olmaz derseniz, ondan alayım.
- Sen bu işi beceremiyorsun gel sana falanca ekipmanı alalım derseniz onu alalım.
- Olmadı Çaykur Tiryaki alalım.

Kıymetli cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Öncelikle en azından timemore bir değirmen almanız iyi olur ardından temel seviyede tartı, goosneck kettle da elzem. Bunlardan sonra iyi kahve, tecrübe ve zamanla iyi fincanlar çıkarabilirsiniz👍

Selamlar. Ben bu işe para ve zaman harcarım diyorsanız:
*İlk işiniz iyi bir öğütücü almak olmalı.
Comandante c40 ikinici el sağlam bulabilirsiniz
Buna param yetmez derseniz timemore C2 öğütücü ile başlayabilirsiniz. Kolumu asla yormam diyorsanız baratza encore öğütücü alabilirsiniz. Elektrikli olarak daha aşağısını önermiyorum

*V60 biraz nazlıdır. Herşey optimum olsa bile döküş stiliniz yüzünden beklediğinizi alamayabilirsiniz
Bu yüzden Gooseneck kettle şart:
Para varsa derece ayarlı timemore elektrikli gooseneck kettle, para azsa nurgaz kettle ve akış kısıtlıyıcı öneririm.
Goosneck kettle ve döküş olayları bana göre değil derseniz V60 immersiyon dripper alıp standart bir demleme sağlayabilirsiniz.

*Tartı en az 1 gram hassasiyetinde olmalı
Tartı önerileri ve ucuz alternatifleri bol miktarda sitede mevcut

Önce öğütücüden başlayın bence. Ben de yıllarca KG79 u kullandım. Bu tadım notalarını niye alamıyorum diye çok sitem ettim. Ne zaman iyi bir öğütücü Commadante aldım işler değişti.

Aslında tam otomatik makinelere geçmek de bir sorun yok, aksine daha iyi bile olabilir çünkü alacağınız sonuç insan faktöründen daha az etkilendiği için daha tutarlı olacaktır. Öğütücü konusunda elektrikli olanlarla ilgili bir bilgim olmadığı için ne desem yanıltıcı olur, ama yurtdışında en çok kullanılan elektrikli öğütücü olan Baratza Encore ayarlarında olduğunu düşünüyorum. O öğütücüyle de çok güzel fincanlar alan bir çok kahvesever var, ve büyük bir masraf yapmadan önce naçizane fikrim daha değiştirilebilir olan etmenleri öncelikle denemeniz. Su göz ardı edilen bir konu ve genelde 'tadı güzel olan suyu kullanın' görüşü yaygın olsa dahi, kahve konusunda iyi bir yaklaşım olmayabilir. Bu bakımdan forumda da sık sık kullanılan Buzdağı, Pınar Madran, Nestle Pure Life gibi suları öncelikle denemeniz.

Gooseneck için de durum biraz daha şu an ne kullandığınız ile ilgili. Eğer elinizde bir gooseneck varsa gayet de iyi bir konumdasınız, emin olana kadar yükseltme yoluna gitmemenizi kendi açımdan daha uygun buluyorum. Ekipman konusunda ise kullanıcılarının çoğunun memnun olduğu ve iyi bir fincan çıkarması ve tutarlılığı daha yüksek olan Clever Dripper, Aeropress, Hario Switch, Delter Press gibi ekipmanlardan birine yönelebilirsiniz.

Kahve olarak istediğiniz içim ve aromalar daha çok Etiyopya, Kenya gibi Afrika kahvelerinde karakteristik diye biliyorum, güzel bir başlangıç noktası olabilir Etiyopya özellikle.

Düzenleme: Diğer arkadaşların da tavsiye ettiği şekilde öğütücünüzü yükseltmeyi düşünürseniz üst segment olarak 1ZPresso K-Pro ve Comandante C40, orta olarak da 1ZPresso JX, Molent G50, Timemore Slim veya G1 düşünülebilir. Orta segment yanlış anlaşılmasın tabi, hepsi birer canavar ve kesinlikle o istenen güzel fincanı sunabilecek güzel ürünler.

Baratza encore yerine eureka mignon filtro veya (benim yaptığım gibi) biraz daha fazlasını vererek eureka mignon crono alınabilir. Özellikle filtre kahve odaklıysanız.

Alın bir moccamaster bir de molent ya da timemore, suyunuz da iyiyse bol demler içersiniz.

Arkadaşlar çok güzel tavsiyeler vermişler. Ama altın kurallardan bir tanesi nitelikli, taze kavrulmuş kahve satın alıp çekirdek olarak tek yönlü valfi bulunan poşette saklamak. Diğer bir kural ise kahve demleyeceğiniz zaman öğütmek. Önceden öğütülen kahveler maalesef yüzey alanı arttığı için çok hızlı aromalarını kaybediyor.

Ekipmanlarınız içinde değiştirilmesi gereken en önemli ekipman değirmen. Arkadaşlarında bahsettiği gibi 1000 tl altı Timemore Molent, 1000-2000 arası 1Zpresso 2000 bin tl üstü comandante bakabilirsiniz. Bu değirmenler siz filtre kahvede hiç bir şekilde mutsuz etmez. Bu 3 segment içinde hangisini tercih edeceğiniz tamamen sizin bütçeniz ile alakalı.

Ekipman ile ilgili diğer bir nokta tartı. Kahve demlemenizi takip edebilmek için muhakkak gerekli. Forumda çok güzel tartı tavsiyeleri var. 0.1 gr hassasiyetli bir tartı alabilirsiniz. Zamanlayıcısıda olursa mükemmel olur.

Demlerken kahve su oranlarına dikkat edin. Ben 1:16 demliyorum hep. 1 gr kahveye 16 gr su. 20 gr kahveye 320 gr su. Sıcaklık içinde bir termometre alabilir veya kaynayan suyun altını kapattıktan sonra 5 dk soğumasını bekleyebilirsiniz.

Başlangıçta kahvenin 2-3 katı su (20 gr kahve için 50-60gr su) ile kahveyi ıslatıp 30 sn bekleyin bu işlem kahvenin gazını salmasını sağlıyor. Sonra yavaş yavaş su ekleyin. 1:30 a kadar döküşü bitirmeye çalışın. Toplam demleme süresi 2:30 altı kalsın.

Sonrasında @Kahveciningalaksirehberi nin türkçeye çevirdiği kahve pusulası ile demlemenizi düzenlersiniz.

Unutmadan iyi su kullanın lütfen; Pınar Madran, Erikli, Uludağ Premium ve Buzdağı en çok önerilen su markaları.

Gel sana falanca ekipmanı alalım:

Delter Press.

Yukarıdaki mesajınıza istinaden sizin aradığınız ürün Delter.

Bu fikire katılabilirim.
Delter ile kötü kahve demlemedim. Kullanması oldukça kolay, ve basit.
Fakat delter ve V60 karşılaştırması yaptığımda, V60 lezzetini de delter da yakalayamadım. Genelde delterı hep seyahat ekipmanı olarak kulanıyorum.

Demleme kısmında, benim şahsi tecrübem şu yönde oldu. Sözen kullandığım yıllarda, kötü kahvede suçu her zaman değirmene atıyordum. Sonra Comandante aldım, baktım hala kötü kahveler çıkabiliyor. Anladım ki suç sadece sözen de değilmiş. Filtreler, döküş sitili, su, kahve miktarı gibi her şey den problemler var. Hiç ummadığım tahmin etmediğim noktalar sıkıntılı. Artık suçu Comandante'ye de atamadığımdan demleme işini daha ciddiye alarak, okuyarak izleyerek tekrar ele aldım. Referans demlememi değiştirdim.

@NoDRaC bahsettiği gibi: İyi çekirdek -> değirmen -> iyi su -> ekipman sıralaması önemli. Fakat bunlar haricinde temel demleme matematiğini de bilmek lazım. Yoksa çok basit bir su sıcaklığı oynaması yada öğütüm kalınlığı değişimi vs ile düzelecek bir demlemeyi kaçırmış olursunuz. İşin bu kısmı ile ilgilenmek istemiyorsanız, sadece amaç güzel bir fincan içmek ise o zaman otomatik bir makine düşünmek lazım.

Çok fazla otomatik kahve makinası deneyimlemedim. Fakat her çekirdeğe göre tarif değişikliği yada ufak modifikasyonlar yaptığımızı düşünüldüğünde, otomatik bir makinenin ne derece güzel fincanlar çıkartıcağı konusunda da kişisel şüphelerim mevcuttur.

Son düzenleme:
Comandante aldım, baktım hala kötü kahveler çıkıyor.
Anahtar cümle. Forumda bir algı var pahalı değirmen alınırsa sonuç mutlaka iyi olur gibi. Bu bende de vardı. Gidip 2000 liralık bir değirmen alsam acaba çook daha güzel olur mu kahvelerim diye düşünüyordum. Sizin bu cümleniz beni de aydınlattı diyebilirim.

Benzer ana fikire sahip bir metni ben yazıyordum ki hem üşendim hem de yeteri kadar cevap verildiğini düşündüğümden silmiştim. Siz aklımdakini yazıya dökmüşsünüz :)

Beklentilerinize ve beğenilerinize bağlı olarak uygun fiyatlı bir çekirdek ve uygun fiyatlı bir otomatik kahve makinesiyle pahalı bir çekirdek ve delter pressten daha çok memnun kalabilirsiniz. Gönül bu..

Anahtar cümle. Forumda bir algı var pahalı değirmen alınırsa sonuç mutlaka iyi olur gibi. Bu bende de vardı. Gidip 2000 liralık bir değirmen alsam acaba çook daha güzel olur mu kahvelerim diye düşünüyordum. Sizin bu cümleniz beni de aydınlattı diyebilirim.

Her zaman en önemli halka kahvenin kendisi. Kötü bir çekirdekli ile istediğiniz ekipmanı ve yöntemi kullanın sonuç belli bir noktayı geçmez.

"Comandante aldım, baktım hala kötü kahveler çıkıyor."
Aslında bunu cümleyi, "Comandante aldım, baktım hala kötü kahveler çıkabiliyor." şeklinde yazmak lazım. Çünkü hem sözende hemde bahsetmiş olduğum comandante'nin ilk aldığım zamanlarda güzel kahveler içtim. Fakat bahsettiğim gibi değirmen sadece bir araç.

Şunu da ekliyeyim:
Comandante aldığıma pişman mıyım? Kesinlikle değil. İyi kahve için yaptığınızı bildikten sonra iyi değirmenin katkısı büyük, ve rahatlığı cabası. Tutarlılık, kullanım kolaylığı, ve malzeme kalitesi açısından sözenle karşılaştırlamayacak derece de zaten comandante. Benim değirmen tavsiyem de, yine @NoDRaC 'ın sıralaması şeklinde. Bütçenize uygun timemore - molent - comandante arasından seçim yapılmalı. Ucuz elektirikli yada hario vs gibi diğer el değirmenlerinden mümkünse uzak durulmalı.

Şaşırdım.
Ne kadar bilgilendirici ve yönlendirici cevaplar gelmiş.
Her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

Bütün yorumları okuyunca ortada net olan bir şey var.
Değirmen her halukarda ve her durumda alınacak. Çünkü değirmen bu işin başı.

Değirmen konusu benim için net neyseki. Daha önce araştırmış olduğumdan direk Timemore alacağım.
Eğer yol kat ettiğime inanırsam Commandante'ye geçerim.

Tartım var. Bu konu sorun değil.
Ancak Gooseneck sahibi değilim. Neden almadın? diye sormayın.
Gooseneck'den dökeceğim suyun her şeyi değiştirebileceğine asla inanmadım. Kendimi inandıramadım yani. Oraya kadar gelemedim yani bence.
Ancak durum ve tavsiyeler gösteriyorki, V60 ile devam edeceksem Gooseneck alınacak.

Devamı ise şimdilik soru işareti.

@Leylifer @selamet
- Delter Press
Bu tavsiye için teşekkür ederim. Delter Press başlığındaki 20 küsür sayfanın tamamını okudum.
Net olarak benim bahsettiğim temiz ve aromatik kahve sonuçlarından bahsediliyor.
Ancak kullanım kolaylığı yine soru işareti. İnsan müdahalesi yine soru işareti.
Çünkü benim beceriksiz olmam istediğim kahveyi elde edemiyor olmamın en büyük nedeni olabilir.
Ancak araştırmaya devam edeceğim. Delter almaya yakınım.

Otomatik kahve makinalarına bakmaya devam ediyorum... Bu bir sır... :)

Son düzenleme:
Delter kullanımı kolay, gözünüzü korkutacak bir şey yok.
Dediğiniz gibi öncelik değirmen, sonra güzel nitelikli taze kahve.
ben yine de önerimi tekrarlayayım, alın bir moccamaster kurtulun :)

Delter kullanımı kolay, gözünüzü korkutacak bir şey yok.
Dediğiniz gibi öncelik değirmen, sonra güzel nitelikli taze kahve.
ben yine de önerimi tekrarlayayım, alın bir moccamaster kurtulun :)

Moccamaster olmazda belki muadilleri olur. Aynı işi yapan bazı ürünler tespit ettim. 1000 TL civarında.
Ancak Delter yorumlardan hep o güzel meyve tatlarından bahsediliyordu.
Moccamaster bunu bana verebilecek mi sizce?

Ancak kullanım kolaylığı yine soru işareti. İnsan müdahalesi yine soru işareti.
Çünkü benim beceriksiz olmam istediğim kahveyi elde edemiyor olmamın en büyük nedeni olabilir.
Ancak araştırmaya devam edeceğim. Delter almaya yakınım.

Otomatik kahve makinalarına bakmaya devam ediyorum... Bu bir sır... :)

Delter ile kahveden istedğin sonucu alamazsan otomatik makinedende alamazsın o kadar kolay yani kullanımı. Değirmeni değişterek başlamanı tavsiye edebilirim. Değirmen sonrası v60 ile istedğin verimi alamıyorsan; bir cafeye gidip barista ile konuşabilirsin. Çoğu barista demlemeni izleyip sana fikir verebilecek kadar yardımcı olduklarını gördüm. Yine olmuyorsa Delter al :)

Geri