• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Bialetti Moka Potlar Hakkında

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan MKC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

MKC

Barista
Merhabalar kahvelerimi demlemek için bir moka pot almak istiyorum. İlk baktığım marka Bialleti oldu diğer markalara fazla bakmadım başka bir öneriniz varsa onlara da açığım. Bialetti için alüminyum tarafında Brikka modeli dikkatimi çekti, çelik modellerde ise karşıma iki model çıktı ; Venus ve Musa içeriklerine baktığım zaman aralarındaki farkı göremedim bunların alametifarikası nedir? Fiyatları bile birbirlerine yakın anlayamadım. Sizce tercihimi hangisinden yana kullanmalıyım.

Bir ara almayı düşündüğümden çok araştırmıştım ama sonuçta filtre kahve ekipmanları almaya devam etmekten yana tercihimi kullandım. Yine de araştırırken gördüğüm bazı şeylerden bahsedeyim.

Venüs ve Musa modellerindin görünüş dışında bir farkı yok anladığım, hangisini alırsanız alın aynı performansı verir gibi duruyor. Fiyat ve hazne boyutuna göre tercih yapabilirsiniz.

Brikka ve latte demlenen dışında tüm alüminyum moka potlar görünüşleri dışında farklılığa sahip değiller. Alüminyum tercih edecekseniz Brikka en iyi tercih (daha yüksek basınca çıkabiliyor, biraz olsun krema elde ebilebiliyor). Aüminyum konusunda yabancı forumlarda çok yazı okudum, çoğu kişi alınan alüminyumun etksiz olacakkadar minimal olduğunu söylüyor. Yine de ben şahsen sağlık ve temiz fincan yönünden çeliği çok daha uygun bulmuştum.

Kendi bilgilerim ve fikirlerim bunlar, tabi ki deneyimli arkadaşlar daha net bilgiler verecektir ama :)

Ben de 2 cup Moka Express (aluminyum) kullanıcısı olarak bir kaç nokta ekleyebilirim.

Aluminyum, çeliğe göre yüksek ısı iletkenliğine sahip. Dolayısıyla benzer boyuttaki çelik moka pota göre daha çabuk ısınıp pişirmeyi tamamlaması beklenir. Bu iyi özelliği.

Çeliğin artısı, bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun olması. Aluminyum moka pot üşengeçlere göre değil pek. Kullandıktan sonra soğuyunca hemen temizlemek ve kurutmak gerekiyor.

Aluminyum Bialetti alacaksanız, Rainbow serisi yerine düz Moka Express’i öneririm. İlki Romanya üretimi ve kalite kontrol konusunda vasat olduğu şeklinde yorumlar var. Moka Express İtalya üretimi ve kendi adıma işçiliğinden memnunum.
(Ne işçiliği olacak denebilir, en basitinden kapağının pişirme süresince açık kalması için menteşelerinin sağlam olması gerekiyor.)

Çelik vs aluminyum konusu haricinde hangi boyda moka pot alacağınıza karar vermek de çok önemli bence. En sık nasıl kullanacaksınız, kaç kişiye kaç ml kahve yapmak istiyorsunuz onu tespit edip ihtiyacınızı karşılayacak moka pot boyutunu daha kolay bulabilirsiniz.

Tavsiyeleriniz için teşekkürler ben hakkımı Brikkadan yana kullandım alüminyum konusunda çok sıkıntı olacağını zannetmiyorum. İnşallah keyifle kullanmak nasip olur. Birde moka pot konusu hakkında Youtube (başka konularda da olduğu gibi bu konuda da) tam bir bilgi çöplüğü, neredeyse hiçbir bilgi doğru değil. Yani kahve haznesine tamp etmeyi geçtim bir tanesi bunun için bir alet tasarlamış 3d yazıcıda akıl alır şey değil. Doğru ve ya yanlış bilgi insanların umurunda değil yeter ki ünlü olsun, videosu izlensin gerçekten çok garip.

Bende Brikkadan yana kullanmıştım 4 cup ını aldım tat olarak gerçekten tatmin edici ama ben Kremamsı köpük olayına fazla takıyorum ve bi türlü tatmin olamadım. Krema alamadığım sebebiyle aldığım mağazaya götürdüm onlarda distrübütör firmaya iletmişler arkadaşlar denemiş ve fotoğraflarını çekip kargoyla bana geri iletmişler. Herhangi bi sıkıntı yoktur diye. Köpükten eser yok tabi yine. Elden çıkarmayı düşünmüyo değilim. Bi kaç farklı çekirdekte daha deneme yapıcam yinede olmadı espressoyu evde yapma cihetinden vazgeçicem kaliteli makina ve baristalardan bu meramımı gidericem. Elden çıkartıp v60 malzemelerine ayırdığım bütçeme bi katkıda bulunur belki. 570 tl az para değil sonuçta.

Neticede Bialettinin alametifarikasını ben pek deneyimleyemedim.

Bende Brikkadan yana kullanmıştım 4 cup ını aldım tat olarak gerçekten tatmin edici ama ben Kremamsı köpük olayına fazla takıyorum ve bi türlü tatmin olamadım. Krema alamadığım sebebiyle aldığım mağazaya götürdüm onlarda distrübütör firmaya iletmişler arkadaşlar denemiş ve fotoğraflarını çekip kargoyla bana geri iletmişler. Herhangi bi sıkıntı yoktur diye. Köpükten eser yok tabi yine. Elden çıkarmayı düşünmüyo değilim. Bi kaç farklı çekirdekte daha deneme yapıcam yinede olmadı espressoyu evde yapma cihetinden vazgeçicem kaliteli makina ve baristalardan bu meramımı gidericem. Elden çıkartıp v60 malzemelerine ayırdığım bütçeme bi katkıda bulunur belki. 570 tl az para değil sonuçta.

Yapma ya tüh. Bende aynen 4 cup modelini aldım amazondan 415tl'ye sırf bu krema için yoksa 380 civarına başka modellerde vardı hem de çelik. İnşallah memnun kalırız ne yapalım olmadı süt köpüğü çalarız üstüne :((

Bilmiyorum haberiniz var mı ama cafflanonun kompressosuna ve nanpressoya vs bakabilirsiniz. Muhtemelen çok daha espressomsu ve kremalı kahveler çıkarıyorlardır mokapota göre.

Bu arada moka pot espresso yapmıyor, kendine özgü bir demleme yöntemi. Amacınız espressodaki krema/köpüğe yaklaşmaksa üst yorumdaki ekipmanlar daha tatmin edici olmalı (kullanmadım)
Haklısınız yanlış tabir kullandım espressoya yakın bi tat hatta brika köpüğü diye tabir etsek daha doğru olur.

Dün distribütör firma ile görüştüm ve köpük almak için %100 robusta çekirdek kullanmam gerektiğini söyledi. Bende ne uğraşıyoruz ozaman ben gideyim bakkaldan 3ubiarada alayım dedim. %100 robusta bana tat açısından mantıklı gelmedi

Sizin bu konu hakkında görüşleriniz nedir.

Haklısınız yanlış tabir kullandım espressoya yakın bi tat hatta brika köpüğü diye tabir etsek daha doğru olur.

Dün distribütör firma ile görüştüm ve köpük almak için %100 robusta çekirdek kullanmam gerektiğini söyledi. Bende ne uğraşıyoruz ozaman ben gideyim bakkaldan 3ubiarada alayım dedim. %100 robusta bana tat açısından mantıklı gelmedi

Sizin bu konu hakkında görüşleriniz nedir.
%100 robusta kullanırsanız hem daha yüksek kafein alacaksınız hem daha tatsız bir kahve.

Merhabalar daha önce moka potunda suyun siboptan çıktığı ve kahvenin çıktığı yerden de kahve çıkmadığı gibi bir durumla karşılaşan oldu mu acaba? Bıraktım öyle soğudu ama hazneyi açmaya korkuyorum patlar diye ne önerirsiniz?

Merhabalar daha önce moka potunda suyun siboptan çıktığı ve kahvenin çıktığı yerden de kahve çıkmadığı gibi bir durumla karşılaşan oldu mu acaba? Bıraktım öyle soğudu ama hazneyi açmaya korkuyorum patlar diye ne önerirsiniz?
Soğudu ise korkmadan açabilirsiniz. Kahve çok ince öğütülmüş ve fazla kahve koyduysanız bu olur. Soğuduktan sonra güvenle açabilirsiniz.

Merhaba,

Ben de Brikka 2 Cup (ilk ve tek ekipman) kullanıyorum. 2 sene öncesinde sanırım 230 TL gibi bir rakama almıştım. Pratikliği ve giriş maliyeti düşük bir ekipman olarak rahatça bu dünyaya adımımı atarım, kahve paketleri üzerindeki tatlara şıp diye ulaşırım diyordum. Bir süre kahvecilerden kahveyi çektirerek evde denemeler yaptım. Ama tadım notlarının yanından bile geçemedim. :) Daha sonra soğudum ve kenara kaldırdım. Forumu keşfedince ve aktifliğini görünce merakım tekrardan arttı. Yeni bir yatırım daha yapmadan önce bu yöntemi çözmek istiyordum hala da istiyorum. Molent Pocket lansman fiyatını görünce de değirmen yatırımı yapmaya karar verdim. Ve de bir tartı aldım. Şu an bunlar ile demleme yapıyorum.

Reçetelere gelecek olursak, mokapot tariflerini inceledim ve anlamaya çalıştım. Ama bence Brikka çalışma prensibi gereği mokapot tariflerine göre aynı şekilde çalışmıyor (hissiyat + tecrübe denilebilecek kötü kahveler). Bunu bence göz önünde bulundurmalısınız. Bende o videolardaki krema için mokapot yerine bunu almıştım ama hiç şahit olmadım. :LOL: Gün sonunda farklı bir yönteme başlamadım. Halen "amatör" olarak tanımladığım algım ile o tatlara ulaşmaya çalışıyorum. :)

Biraz daha iyiye gittiğimi düşündüğüm tarife göre 18 gr kahveyi tamp yapmadan ve hiç vurmadan koyuyorum. (yanlarına vurarak sıkıştırırsanız 22 gr bile sığabiliyor). İçindeki kendi göstergesi olan h2O seviyesine göre 90 ml suyu kettleda kaynadıktan sonra bekleyerek biraz daha düşük bir sıcaklık seviyesinde kullanıyorum. Çıktı olarak 54-55ml kahve alıyorum. 1:5 su, 1:3 kahve oranında bir çıktı alıyorum. İlk başlarda sadece ekşilik vardı. Şimdi öğütümü biraz daha incelttim ve daha iyi çıktılara alabildiğimi düşünüyorum.

Merhaba,

Ben de Brikka 2 Cup (ilk ve tek ekipman) kullanıyorum. 2 sene öncesinde sanırım 230 TL gibi bir rakama almıştım. Pratikliği ve giriş maliyeti düşük bir ekipman olarak rahatça bu dünyaya adımımı atarım, kahve paketleri üzerindeki tatlara şıp diye ulaşırım diyordum. Bir süre kahvecilerden kahveyi çektirerek evde denemeler yaptım. Ama tadım notlarının yanından bile geçemedim. :) Daha sonra soğudum ve kenara kaldırdım. Forumu keşfedince ve aktifliğini görünce merakım tekrardan arttı. Yeni bir yatırım daha yapmadan önce bu yöntemi çözmek istiyordum hala da istiyorum. Molent Pocket lansman fiyatını görünce de değirmen yatırımı yapmaya karar verdim. Ve de bir tartı aldım. Şu an bunlar ile demleme yapıyorum.

Reçetelere gelecek olursak, mokapot tariflerini inceledim ve anlamaya çalıştım. Ama bence Brikka çalışma prensibi gereği mokapot tariflerine göre aynı şekilde çalışmıyor (hissiyat + tecrübe denilebilecek kötü kahveler). Bunu bence göz önünde bulundurmalısınız. Bende o videolardaki krema için mokapot yerine bunu almıştım ama hiç şahit olmadım. :LOL: Gün sonunda farklı bir yönteme başlamadım. Halen "amatör" olarak tanımladığım algım ile o tatlara ulaşmaya çalışıyorum. :)

Biraz daha iyiye gittiğimi düşündüğüm tarife göre 18 gr kahveyi tamp yapmadan ve hiç vurmadan koyuyorum. (yanlarına vurarak sıkıştırırsanız 22 gr bile sığabiliyor). İçindeki kendi göstergesi olan h2O seviyesine göre 90 ml suyu kettleda kaynadıktan sonra bekleyerek biraz daha düşük bir sıcaklık seviyesinde kullanıyorum. Çıktı olarak 54-55ml kahve alıyorum. 1:5 su, 1:3 kahve oranında bir çıktı alıyorum. İlk başlarda sadece ekşilik vardı. Şimdi öğütümü biraz daha incelttim ve daha iyi çıktılara alabildiğimi düşünüyorum.
Moka potta da çok blend kahveleri öneriyorlar. Güzel bir espresso blend deneyebilirsiniz. Sudan kaynaklı mokapotta ilk demlemelerimdr espresso blend kahvem bile ekşi oluyordu. Su da önemli sanırım bazı kavurucular sitelerinde su önerisi de yapıyolar kahvelerine uygun olan. Uğur asilsoyun youtube da mokapot demleme videosu var. Daha ince öğütüp kısa sürede demliyor kahveyi. Denemedim ama güzel olabileceğini düşünüyorum yakında deneyeceğim

Moka pot'a emniyet valfinin altına kadar su koyduğum zaman demleme bittikten sonra (kahve normal akar halde fışkırmaya geçtiğinde duruyorum) alt haznede hep bir miktar su (doldurduğumun 1/3 civarı) kalıyor; bu normal mi?

Merhaba,

Ağustos ayı toplu alımından Coffenutz'dan Etiyopya Keramo Gr.1 - Espresso Yorumu'nu Brikka ile demledim. İlk defa tadım notlarına ulaştım diyebilirim. Diğer Mokapot kullanan kahve severlere öneririm. :)

Bendede mokapot brikka var bence bu makinanın tek amacı manuel olarak hızlı kafein ihtiyacını gidermek , hiç bir şekilde espresso tadı alınamaz, krema üretmez dağ gibi köpük yapar ama krema değil bu . Espresso için almak isteyen kahvenin aromasına ılaşmak isteyen arkadaşlar bulaşmayın 🙂

Ben de Mokapot kullanıyorum. 2 cup moka expressten çıkan kahve yarım kupadan biraz az oluyor, üzerine de sıcak süt ve bir küp şeker ilave ediyorum. Bütün kurallara uymama rağmen moka pot bitter bir tat veriyor. sütlü ve şekerli içtiğim için demleme türevleri sanırım bana pek uymaz. Mokapottan bir adım ileri geçip espresso ya yaklaşmak için hangi aleti tavsiye edersiniz? Nanopresso mu?( 900 tl civarı )
Sonra da philips ep2200 makineler geliyor onlar da 3300 tl civarı ama ben makinaya geçmeyi pek istemiyorum. Bir arayış içindeyim tavsiyelere açığım...

Geri