• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Beko OPV-SPV-Manometre Mod Yapımı

İsim
Kemal
Firma
Shady Coffee Roastery
Daha fazla  
İsim
Kemal
Firma
Shady Coffee Roastery
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Hayır
Bir süredir Arçelik/Beko (aka Gaggia Evolution) espresso makinesini modluyorum başlangıçta sadece kendim evde daha iyi espresso içebilmek için başladığım modlamalar uğraşmaktan keyif aldığım ayrı bir hobiye dönüştü ve forumdan birkaç kişinin daha makinesine yaptım bu modları. Bu konuda herhangi bir teknik altyapım veya eğitimim yok biraz araştırarak sık sık bir bilene sorarak ilerledim sormak demişken de teknik konularda bilgisini hiç esirgemeyen @uralavci, @krmbyl, @seffa'ya ve eski forumdan @DragonFly nickli Hamid abiye teşekkür ediyorum :) Yaptığım modlamalar ve nasıl yapılacakları internette halihazırda bulunsa da hem bir nevi rehber hem de bilginin ulaşılabilirliğini arttırmak için bu başlığı açtım.

OPV-SPV-Manometre

Bu üç modu tek başlığa topladım çünkü makinenin kasasını bir kere açıp opv modu yapmışken manometre ve spv modlarını da kolaylıkla yapabilirsiniz.

Opv modu pompadan gelen yüksek basınçlı suyun boiler'a girmeden önce bir kısmını tahliye ederek basıncı 9 bara düşürmek için yapılıyor. Bu amacı yerine getirmek için birden fazla yöntem var pompaya dimmer takarak, pompanın kendi emniyet ventilini törpüleyerek veya bir valf ekleyerek basıncı düşürebilirsiniz. Esasında pompanın gücü 15 bar olsa da her shot aldığınızda 15 bar vermiyor genellikle ince öğütüm veya çok sıkı tamp yapıldığında basınç yükseliyor. Ben 9 bar basıncı garanti altına almak istediğim için bu modu valf ekleyerek yaptım. Gaggia'nın üst modellerinde bulunan kendi valfi artık yurtiçinde çok nadir bulunuyor fakat @krmbyl'in ürettiği opv valfi de aynı işlevi görüyor sadece farklı bağlantı parçaları kullanılıyor. Ben de üzerinde anlatacağım makinede bu valfi kullanacağım ve gereken malzemeleri ona göre yazacağım fakat benim kullandığım modelden sonra parçada güncelleme olduğu için sizin bağlantı parçalarınız daha farklı olacaktır.

Spv modunda ise makinenin orjinalinde kazandaki fazla buharı ve havayı tahliye etmek için buhar çubuğuna eklenmiş olan spv çıkışı tıkanarak tahliye işlemini manuel yapıyorsunuz buhar performansını ve sıcak su/buhar üzerindeki kullanıcı kontrolünü arttırdığı için yapıldığını düşünüyorum.

Manometre ise basıncın nasıl ne kadar sürede arttığını, suyun kaç bar aktığını görmek, opv ayarlarını yapabilmek vb. sebepler için kullanılıyor olmazsa olmaz bir mod değil opv taktıktan sonra portafiltreden basınç ölçümü yaparak opv ayarlayabilirsiniz ve makinenizin dış kasasına ve görüntüsüne dokunmamış olursunuz yahut opv takmadan sadece pompadan kazana giden bağlantıya manometre ekleyerek suyun basıncını gözlemleyebilirsiniz.

Gereken Malzemeler

6-4 mm teflon hortum (50 cm yeterli)
1/4 dişi kruva veya 2x 6-4 Somunlu Te
1/4 manşon
3/8 manşon
2x 1/4 6-4 sıkmalı rekor
2x 3/8 1/4 redüksiyon
3/8 6-4 sıkmalı rekor
3/8 dişi dirsek*
63 mm 0-16 bar gliserinli manometre
Deveboynu menteşe (spv için)

Notlar

Bu listedeki bağlantı parçalarının sayısı normale göre daha fazla çünkü opv yeni versiyonla bağlantılar kolaylaştı ve bunun dışında ben olabildiğince yeni parça almadan elimde olan parçaları kullanmaya çalıştım.
Sıkmalı rekorlar yerine yine aynı ölçülerde pnömatik bağlantılar kullanılabilir fakat onların dandiği de bulunduğu için dikkatli seçim yapmak gerekiyor.
Teflon boru bağlantılarını borunun ucunu çakmakla ısıtarak yapılırsa hem daha sağlam olur hem de daha kolay takılabilir.
Dişli parçalar takılırken teflon bant kullanmaya dikkat edilirse bağlantılar sızdırmaz ve daha sağlam olacaktır.
Teflon boruları bağlarken borunun dirsek verecek şekilde kırılmamasına dikkat edilmeli.
Boru boyu ne kadar kısa tutulursa ve bağlantılarda köşelerden ne kadar kaçınılırsa istenilen basınca ulaşmak o derece kolay olacaktır.
Kuruva kullanarak 2 tane te kullanmaktan kaçınabilirsiniz. Kuruva kasa içerisinde daha fazla alan kullanmanıza olanak sağlar ve işinizi tek parçayla görebilirsiniz te'ler ise bağlantılarınızı düzgün yapmanıza yardımcı olur.

Orjinal hali
WhatsApp Image 2021-03-16 at 22.07.57.jpeg

Spv
Deveboynu menteşenin üzerindeki vida buhar tahliyesinin çıkışına bire bir uyuyor. İçindeki siyah plastik bilyeyi çıkarmamak bence daha iyi sonuç veriyor.
WhatsApp Image 2021-03-16 at 22.07.57 (4).jpeg

Opv
WhatsApp Image 2021-03-16 at 22.07.57 (5).jpegWhatsApp Image 2021-03-16 at 22.07.57 (1).jpegWhatsApp Image 2021-03-16 at 22.07.57 (3).jpegWhatsApp Image 2021-03-16 at 22.07.57 (2).jpeg

Son düzenleme:
Forumda böyle bir kaynak bulunması bence çok önemli. Gaggia için bile bu model Türkiye'deki espresso severler için olduğu kadar önemli değildir.

Çok güzel bir konu olmuş benzer cihazı olupta OPV si olmayan kullanıcılarda faydalanabilir.

Forumda böyle bir kaynak bulunması bence çok önemli. Gaggia için bile bu model Türkiye'deki espresso severler için olduğu kadar önemli değildir.
Çok güzel bir konu olmuş benzer cihazı olupta OPV si olmayan kullanıcılarda faydalanabilir.
Teşekkürler.

Çok güzel olmuş. O kadar makine yaptım üşengeç olduğum için böyle konu açamamıştım iyi oldu ellerine sağlık :)
Hazır açılmış konu var katkılarını bekliyorum o halde artık :)

Makinem yok, olsa uğraşır mıyım sanmam ama açıklayıcı liste ve anlatım için kullanmasam da teşekkür edesim geldi :D

Ellerinize sağlık. Bu tarz modifikasyonları uğraşları gördükçe mutlu oluyorum. Bir ürün alınca hemen kurcalayasım söküp inceleyesim geliyor benimde. Bu tarz konuların, etkinliklerin artması dileğiyle :) Benimde Arçelik için aklımda birkaç proje var ama bir türlü faaliyete geçiremedim. Paylaşımları gördükçe gaza gelmiyorum değil 😂
Birde sormak istediğim bir soru var arkadaşlar bilen varsa beni yeşillendirme bilir mi acaba. Son zamanlarda makinem su damlatmaya başladı. Önceden yoktu bir anda başladı. Özellik makine ısınırken termostatı açınca ve shot aldıktan sonra şıp şıp damlamaya başlıyor. Belli süre sonra kesiliyor. Sebebi nedir sizce?

Ellerinize sağlık. Bu tarz modifikasyonları uğraşları gördükçe mutlu oluyorum. Bir ürün alınca hemen kurcalayasım söküp inceleyesim geliyor benimde. Bu tarz konuların, etkinliklerin artması dileğiyle :) Benimde Arçelik için aklımda birkaç proje var ama bir türlü faaliyete geçiremedim. Paylaşımları gördükçe gaza gelmiyorum değil 😂
Birde sormak istediğim bir soru var arkadaşlar bilen varsa beni yeşillendirme bilir mi acaba. Son zamanlarda makinem su damlatmaya başladı. Önceden yoktu bir anda başladı. Özellik makine ısınırken termostatı açınca ve shot aldıktan sonra şıp şıp damlamaya başlıyor. Belli süre sonra kesiliyor. Sebebi nedir sizce?

Teşekkür ederim :) Su damlaması bekoların kronik sorunu. Bu sorun olmayan bir makine bulma ihtimali yok denecek kadar az. Grup kafası içinde shower screen ve altındaki plakayı çıkardığınızda karşınıza çıkacak olan https://www.wholelattelove.com/products/group-valve-gaggia-espresso-deluxe-evolution-coffee şu parçanın içindeki yayın kireçlenmesi ve eski özelliklerini kaybetmesiyle ortaya çıkıyor. Yayı temizleyip biraz esneterek çözülebildiğini okumuştum.

Kemal eline sağlık iyi düşünmüşsün, böyle bir şey gerekliydi 🙏

Su damlatma sorunu sanırım 3 yollu solenoid olmadığından yapıyor, bekolarda termostat ile aç kapa yaptığından olsa olsa +10 santigrat derece overshoot olur, yaptığım denemelerde su 96-97 derece civarı fokurdayıp attırmaya başlıyor dolayısıyla termostattaki dalgalanma suyu kafadan fışkırtmaya yetiyor.

94 derece ve altına ayarlanmış bir PID dönüşümde bu akıtmanın azalacağını düşünüyorum.

@KFAT4

Teşekkür ederim bilgileriniz için. Makine çok kullanılmamış olduğu için bu kadar kısa sürede damlatma yapması dikkatimi çekti ondan sormak istedim. Makinenin kazanına kadar söktüm bugün. İçi baya temizdi. Birkaç kireç birikmiş yer vardı onları da temizleyip iyice sildim. Grup valfini söktüm yayı esnetip ucundaki topuda temizledim. Sonra geri taktım fakat oradaki somunu sanırım çok sıkmışım su akışı aşırı düzensizleşti. Çok dengesiz akıyor. Tekrar somunu sökmeye çalışıyorum çıkmıyor somun yamuldu

Teşekkür ederim bilgileriniz için. Makine çok kullanılmamış olduğu için bu kadar kısa sürede damlatma yapması dikkatimi çekti ondan sormak istedim. Makinenin kazanına kadar söktüm bugün. İçi baya temizdi. Birkaç kireç birikmiş yer vardı onları da temizleyip iyice sildim. Grup valfini söktüm yayı esnetip ucundaki topuda temizledim. Sonra geri taktım fakat oradaki somunu sanırım çok sıkmışım su akışı aşırı düzensizleşti. Çok dengesiz akıyor. Tekrar somunu sökmeye çalışıyorum çıkmıyor somun yamuldu
Arkadaşlar damlama sorununu hallettim fakat şu an daha beter sorunlarla cebelleşiyorum. Bütün parçaları temizleyip yerine yerleştirdikten sonra makinayı çalıştırdım. Fakat bu seferde spvden gelen su haznesine inen borudan sürekli buhar çıkıyor deli gibi. Shot düğmesine basınca grup başlığından su ile birlikte fena bir buhar çıkıyor. Daha önce böyle olmuyordu. Sürekli su mu kaynatıyor içerde anlayamadım. Veya kablo bağlantılarını mı yanlış yaptım. Sorun ne olabilir? Akşam akşam canımı sıktı bu durum

Arkadaşlar damlama sorununu hallettim fakat şu an daha beter sorunlarla cebelleşiyorum. Bütün parçaları temizleyip yerine yerleştirdikten sonra makinayı çalıştırdım. Fakat bu seferde spvden gelen su haznesine inen borudan sürekli buhar çıkıyor deli gibi. Shot düğmesine basınca grup başlığından su ile birlikte fena bir buhar çıkıyor. Daha önce böyle olmuyordu. Sürekli su mu kaynatıyor içerde anlayamadım. Veya kablo bağlantılarını mı yanlış yaptım. Sorun ne olabilir? Akşam akşam canımı sıktı bu durum
Bağlantıları sökmeden önce fotoğrafını çekip veya bağlantıların üzerini numaralandırma yapmadınız mı, yanlış bağlama ihtimaline karşı? Eğer emin değilseniz ben sökmeden önce fotoğrafları çekmiştim kabloların sizin makina ile aynı renkte olduğunu düşünerek atabilirim.

Kazanın yanında ve üstünde birer tane termostat olması lazım birisi 107 birisi 140küsür dereceye ayarlı, yandaki termostat shot için üstteki termostat buhar için olacak ve üsttekinde kırmızı bi yuvarlak işaret var belki onları yanlış takmış olabilirsiniz.

images.jpeg

Bu resimden de kablo bağlantılarınızı kontrol edebilirsiniz.

Bağlantıları sökmeden önce fotoğrafını çekip veya bağlantıların üzerini numaralandırma yapmadınız mı, yanlış bağlama ihtimaline karşı? Eğer emin değilseniz ben sökmeden önce fotoğrafları çekmiştim kabloların sizin makina ile aynı renkte olduğunu düşünerek atabilirim.
Numaralandırma yaparak söktüm sonra aynı sıraya göre taktım. Ona rağmen bu şekilde oldu anlayamadım.

Ternostat üzerinde ki iki çıkış var ya, bu çıkış kablolarının yerleri önemli?
(Dakika 1.50) Buradaki adamın söylediğine göre önemi yokmuş, classic modeli bu ama evolution için de aynısıdır diye düşünüyorum. Hocam bir yerde konu açsaydınız buradan yazınca konuya gereksiz mesaj ekliyoruz gibi oluyor.

Son düzenleme:
(Dakika 1.50) Buradaki adamın söylediğine göre önemi yokmuş, classic modeli bu ama evolution için de aynısıdır diye düşünüyorum. Hocam bir yerde konu açsaydınız buradan yazınca konuya gereksiz mesaj ekliyoruz gibi oluyor.

Haklısınız ama burda anlayan bir çok insan olduğu için yazmak istedim. Kusura bakmayın arkadaşlar affınıza sığınıyorum 🙏

Merhaba, sorunu giderebildiniz mi?
Benim aldığım cihazda da aynı sorun vardı.
Cihazın herşeyi çalışıyor fakat grup kafasından bir türlü çıkış olmuyordu.
Tüm parçaları söktüm temizledim her şey normal gözüküyordu.
Buhar çıkış borusunu elimle sıkıştırdım ve o zaman grup kafasından çıkış alabildim. Daha sonra SPV yapınca makina kendine geldi :)

Geri