• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Baristalar ve Roasterlar Maaş Anketi 2022

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Ketea
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Profesyonel Baristayım - Roasterim Maaşım Şu Aralıkta

• 5.500 - 6.500 Barista

Oy: 10 23.3%
  • 6.500 - 7.500 Barista

Oy: 6 14.0%
  • 7.500 - 8.500 Barista

Oy: 4 9.3%
  • +8.500 Barista

Oy: 8 18.6%
  • +10.000 Barista

• +15.000 Barista

Oy: 3 7.0%
  • 5.500 - 7.500 Roaster

Oy: 1 2.3%
  • 7.500 - 8.500 Roaster

Oy: 0 0.0%
  • 8.500 - 9.500 Roaster

Oy: 2 4.7%
  • +10.000 Roaster

• +15.000 Roaster

Oy: 10 23.3%

• Kullanılan toplam oy
    43
  • Anket kapatılmış .

Ketea

Üye
İsim
Semih
Daha fazla  
İsim
Semih
Espresso Makinesi
La Marzocco Mini, Linea Classic, Linea PB, Strada, Fiamma, Dalla Corte İcon
Değirmen
Myhtos 1, Eureka Atom 65-75, Mahlkonig EK43- E65S, Comandante C40, Mignon Filtro, Baratzza
Ekipmanlar
V60, Chemex, Origami, Aeropress, Delterpress
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İzmir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Karşıyaka
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Bostanli
Herkese Merhaba,

Forumu kullanan üyelerimizden de bilgi edinmek ve sektördeki nitelikli barista ve roasterların ortalama ne kadar maaş kazandıklarını bulmak adına böyle bir konu açtım.

Sertifika sahibi ve yaptığı mesleği tescillendirmiş Barista ve Roaster arkadaşlarımızın ortalama maaşlarını bulmak adına ankette kazandıkları maaşlara oy vermeleri yeterlidir. Ayrıca iş veren üyelerimiz çalışanlarına sundukları maaşlara oy verebilirler.

Son düzenleme:
Anonim bir oylama açıp bu şekilde ortalamaları ve seviyeleri sorabilirsiniz. Bu şekilde sanmıyorum cevap verilsin.

Anket oluşturdum, bu şekilde herkes roaster veya barista olarak maaşları hakkında oy kullanabilir, ay sonunda anketimizi sonuçlayıp çıkan sonuçlara göre barista ve roaster arkadaşlarımıza bir veri sunmuş olabiliriz.

Arkadaşlar umarım gerçek kazançlarınıza oy veriyorsunuzdur, çıkan sonuçlar realistik ölçüde olsun ki sektördeki arkadaşlarımızı gaza getirmiş olmayalım, bu yüzden aktif olarak sertifikalı barista veya roastersanız ve aldığınız ücret aralığına oy verirseniz herkes için güzel bir veri olacaktır. Kendi işletmesine sahip olan üyelerimiz çalışanlarına sunduğu maaş aralığına oy verebilirler.

Konum ve kıdeme göre çok esnektir ama bu maaş konusu. Yani örneğin paperın malatyada da kadıköyde de şubeleri var. İki şubede de aynı maaşı vermiyorlardır diye düşünüyorum. Restoran işinde olan bi arkadaşımın da dediğine göre diyarbakır şubesindeki mutfak şefine 12 verirlerken istanbulda 20 veriyorlardı (bu rakamları ocak gibi konuşmuştuk şimdi durum nedir bilemiyorum).
Facebook da barista iş grupları var, özellikle taşrada ikamet eden arkadaşlar maaşlardan çok şikayetçiydi.
İzmirde kahveden anlamayan birinin mekanında çalışan sca eğitimli arkadaşım asgari ücretin bi tık üstünde alıyordu, başka bir kafede çalışan kahveden çok anlamayan arkadaşımsa 9 civarı kazanıyordu.
Kısaca demek istediğim böyle bir anketle piyasayı öğrenemezsiniz. Zaten böyle sabit bir piyasa yok. Konuma, işletmeci ahlakına, kurum politikasına, ekonomik koşullarına göre değişiyor rakamlar. Ki baristalığın ülkemizde hakkettiği değeri görmediğini de göz önüne alırsak çok esnek sonuçlar çıkıyor. (gerçi hangi sektör hakkettiği değeri görüyor orası da ayrı.)

Baristalar Roasterlar olarak hep beraber hak ettiğimiz ücretleri talep etmek durumundayız. Bu işin eğitimlerine harcanan para ile sektörde aldığımız eğitimle ortantıda bir maaş alamıyor çoğu insan. Bu noktada eğitim alıp kendime kanıtlamış, belgesi olan ve bu işi profesyonel anlamda yürütenler olarak haklarımızı aramak durumundayız.

İşi yıllardır yapıp teorik anlamda yaptığı işin kimyasını bilmeyen, bununla ilgili mesleki test ve yetenek sınavlarından geçememiş çalışanlar için durum böyle gelip gider elbette, fakat işi yücelterek buna gönül verenler, mesleki yeterlilik sınav ve testlerinden geçen bir bireyin çalıştığı coğrafyada mesleki birlik bakımından bilinçli olması ve bu şekilde şartları iyileştirmesi gerektiğine inanıyorum.

Dostum genel olarak barista tüm dünyada geçici bir meslek kolu olarak görülür. Çoğu gelişmiş ülkede mesleki tanımı bile yoktur. Ayrıca aldığın sertifikalar tamamen senin kendine verdiğin önem ve saygıyla alakalı. İşletme için hiç bir önemi yok. Yapılan işe bakılır. İşini iyi yaparsan çalışırsın yapamazsan çalışmazsın. Çok çok iyiysen; ama sadece mesleki anlamda değil çevre edinme açısından da "bunun farklı yolları var en önemlisi yarışmalar" istediğin işletmede çalışma ihtimalin artar. Ama kazanç noktasında yine hedeflenene ulaşamayacaksın. Bu arada ikili diyalog gibi oldu ama genele konuşuyorum. Asgari ücretin üç beş yukarısına çalışanlar da kendisine çalışma saatlerini ve yan haklarını sorsun. Haftada 60 saat çalışıp asgari ücretten üç beş yukarı almak yine asgari ücrettir. Sektörde iyi maaşlar alan veya yurtdışına çıkan barista sayısı bir elin parmağını geçmez. (körfez ülkeleri hariç)

Kavurma ise mesleki açıdan geçici olmasada meslek tanımı yine çok sınırlıdır. Endüstriyel olmadığı sürece kavurma zaten işyeri sahibi tarafından yapılır. Yapmıyorsa da kavurmayı üstün körü birine gösterir ezbere birine yaptırır ve bu kişinin çok da önemli tecrübe, bilgi ve yeteneği olması gerekmez. Paketleme de yapar depoya mal da çeker temizlik de yapar. Aksi durumda büyük işletmelerde de kavurmacı bir operatördür. Mavi yakalı bir işçidir aslında. Maaş skalası oluşmayacak kadar da az sayıda kişi kavurmacıdır. Veya türk kahvesi kavuran işletmecilerdeki çalışanları sayarsak bu seferde karşımıza suriyeliler falan çıkıyor hiç girmeyelim o konuya.

Bu saydıklarım gözlemlediğim kadarıyla Amerika, Avustralya, Almanya gibi ülkeler için de geçerli. Yok italyada alberto amca 70 yaşında hala bu işi yapıyor yok bir arkadaşım norveçe gitti orada şahane kazanıyor yok amerikada starbucksın kavurmahanesine arkadaşım girdi saatlik 20 dolar kazanıyor gibi örnekler tamamen istisnalardır.

Kazanç üzerinden değil ama yasal haklar üzerinden bir bilinçlenme şart ona kesinlikle katılıyorum. Günde 10 saat ayakta normal mesai olmaz. 12 saat hiç olmaz. Koştur koştur 1 saat molayla hele. İşte gençler sağ olsunlar sırf espresso makinası kullanacağı için eve gitmek istemeyen elemanlarım oldu benim. Cafede yatıp kalkacakmış ikna edemedim kovdum.

Dostum genel olarak barista tüm dünyada geçici bir meslek kolu olarak görülür. Çoğu gelişmiş ülkede mesleki tanımı bile yoktur. Ayrıca aldığın sertifikalar tamamen senin kendine verdiğin önem ve saygıyla alakalı. İşletme için hiç bir önemi yok. Yapılan işe bakılır. İşini iyi yaparsan çalışırsın yapamazsan çalışmazsın. Çok çok iyiysen; ama sadece mesleki anlamda değil çevre edinme açısından da "bunun farklı yolları var en önemlisi yarışmalar" istediğin işletmede çalışma ihtimalin artar. Ama kazanç noktasında yine hedeflenene ulaşamayacaksın. Bu arada ikili diyalog gibi oldu ama genele konuşuyorum. Asgari ücretin üç beş yukarısına çalışanlar da kendisine çalışma saatlerini ve yan haklarını sorsun. Haftada 60 saat çalışıp asgari ücretten üç beş yukarı almak yine asgari ücrettir. Sektörde iyi maaşlar alan veya yurtdışına çıkan barista sayısı bir elin parmağını geçmez. (körfez ülkeleri hariç)

Kavurma ise mesleki açıdan geçici olmasada meslek tanımı yine çok sınırlıdır. Endüstriyel olmadığı sürece kavurma zaten işyeri sahibi tarafından yapılır. Yapmıyorsa da kavurmayı üstün körü birine gösterir ezbere birine yaptırır ve bu kişinin çok da önemli tecrübe, bilgi ve yeteneği olması gerekmez. Paketleme de yapar depoya mal da çeker temizlik de yapar. Aksi durumda büyük işletmelerde de kavurmacı bir operatördür. Mavi yakalı bir işçidir aslında. Maaş skalası oluşmayacak kadar da az sayıda kişi kavurmacıdır. Veya türk kahvesi kavuran işletmecilerdeki çalışanları sayarsak bu seferde karşımıza suriyeliler falan çıkıyor hiç girmeyelim o konuya.

Bu saydıklarım gözlemlediğim kadarıyla Amerika, Avustralya, Almanya gibi ülkeler için de geçerli. Yok italyada alberto amca 70 yaşında hala bu işi yapıyor yok bir arkadaşım norveçe gitti orada şahane kazanıyor yok amerikada starbucksın kavurmahanesine arkadaşım girdi saatlik 20 dolar kazanıyor gibi örnekler tamamen istisnalardır.

Kazanç üzerinden değil ama yasal haklar üzerinden bir bilinçlenme şart ona kesinlikle katılıyorum. Günde 10 saat ayakta normal mesai olmaz. 12 saat hiç olmaz. Koştur koştur 1 saat molayla hele. İşte gençler sağ olsunlar sırf espresso makinası kullanacağı için eve gitmek istemeyen elemanlarım oldu benim. Cafede yatıp kalkacakmış ikna edemedim kovdum.

Yapılan her iş kutsaldır bence. Yaptığınız işi yücelterek değer kazandırırsınız. Bu noktada bu bilinci yaymak gerekiyor. Çalışanlarınızı meslekle ilgili pozitif olarak ivmelendirme yapmadığınız takdirde işletmenizde yerinde saymaya devam edecektir. Önemli olan nokta burası zaten, Doktora gittiğinizde alaylı bir insanın sizi muaniye etmesini mi yoksa işin ehli birimi mi tercih ederdiniz?

Bu yüzden alınan eğitimler, sertifikalar ve diplomalar her zaman önemlidir. Bunun işletmeniz için önemi yoksa müşterilerinizin de durumdan haberi olması iyi olur. Biraz vizyon ve misyon ile alakalı konular.

Yapılan her iş kutsaldır bence. Yaptığınız işi yücelterek değer kazandırırsınız. Bu noktada bu bilinci yaymak gerekiyor. Çalışanlarınızı meslekle ilgili pozitif olarak ivmelendirme yapmadığınız takdirde işletmenizde yerinde saymaya devam edecektir. Önemli olan nokta burası zaten, Doktora gittiğinizde alaylı bir insanın sizi muaniye etmesini mi yoksa işin ehli birimi mi tercih ederdiniz?

Bu yüzden alınan eğitimler, sertifikalar ve diplomalar her zaman önemlidir. Bunun işletmeniz için önemi yoksa müşterilerinizin de durumdan haberi olması iyi olur. Biraz vizyon ve misyon ile alakalı konular.
Yanlış anlamazsanız, siz aktif olarak barista mısınız? Yaşınızı ve iş deneyiminizi merak ettim

Yanlış anlamazsanız, siz aktif olarak barista mısınız? Yaşınızı ve iş deneyiminizi merak ettim

Ben Aktif Baristayım, 5 yıldır sektördeyim, Profilimde yer alan Linkdln bağlantım ile Mesleki Biografime ulaşabilirsiniz.

Yanlış anlaşılacak bir şey yok, bu işe para harcayan herkesin daha önemli şartlarda maaş kazanması gerektiğine inanıyorum, her iş için durum aynıdır zaten, birlik olmak lazım sonuç olarak.

Ben Aktif Baristayım, 5 yıldır sektördeyim, Profilimde yer alan Linkdln bağlantım ile Mesleki Biografime ulaşabilirsiniz.

Yanlış anlaşılacak bir şey yok, bu işe para harcayan herkesin daha önemli şartlarda maaş kazanması gerektiğine inanıyorum, her iş için durum aynıdır zaten, birlik olmak lazım sonuç olarak.
Semih tanışıyoruz biz 😄 leaf de tanışmıştık. Şimdi de optimistesin sanırım, Mehmet e selamlar 😄😄

Hiç bir iş kutsal değildir. Kutsal olanlar da iş değildir. Bu tamamen para çokomel ilişkisi. Zamanını, bilgi birikimini, eforunu bir maddiyat karşılığında değişirsin. Barista veya fizik mühendisi fark etmez temelde ilişki aynıdır. Çalışanları mutlu etmeden de büyüyen bir sürü firma var. Firma talep edilen mi yoksa değil mi ona bakar. Kusura bakma realist olmak lazım. Ne kadar realizm o kadar az hayal kırıklığı. Baristanın da değerini yine arz talep ilişkisi belirler. Bugün alaylı bir doktor olamayacağı için ve talep arzdan çok olduğu için doktorlar ortalamanın çok üstünde kazanır hatta çalışmak istedikleri ülkeyi bile kendileri seçecek durumdadırlar verdiğin örnek bu yüzden geçersiz. Ama ben daha önce hayatında hiç kahve içmemiş bir insanı sadece bir haftada tüm menüyü mükemmel şekilde sunacak hale getiririm. Selam vermeye çekinen bir kişiyi müşteri tavlayacak satış yapacak hale de bir ay içerisinde getiririm. Getirdim de yüzlerce kez. İşte bu yüzden barista öğrencilik mesleği olarak kalmaya devam edecek. İstediğin kadar kabullenme gerçek bu. Bunu profesyonel olarak ilk baristalığa öğrenim hayatımdan seneler sonra başlamış biri olarak yazıyorum.

Türkiye'de kahve sektöründe belli bir yaştan sonra barista olarak çalışılmaz. Bunun en önemli nedenlerinden biri, muhatap olunan yatırımcılar. Kabul edelim veya etmeyelim, bazı kesimleri hariç tutarsam geriye kalan yatırımcıların tamamı "para bende, vururum kırbacı" modunda.

Bu nedenle bu işi ömürlük hedefleyen genç arkadaşlara tek tavsiyem, kursmuş, belgeymiş kasmayın. Maddi birikiminizi mutlaka yatırıma çevirip ya kendi cafenizi açın ya da sektörü deneyimledikten sonra başka sektöre geçin. Yoksa 35 sonrasında ciddi hayal kırıklığı yaşarsınız.
Ancak sektör değişikliği sonrası veya kendinize maddi yatırım sonrası böyle bir motivasyonla kendinizi kahvede daha iyi geliştirirsiniz. Yoksa şu an İstanbul'da birçok mekanın baristaları belgeli. Ancak gel gör ki çoğunluk kahveden ne anlıyor, ne de yapmayı beceriyor. Bu nedenle dışarıda espresso bile nadir içiyorum.

Maaşlar konusunda not,
Bir avuç arkadaş dışında geriye kalanın ezici çoğunluğu asgari ücretten hallice çalışıyor. Özellikle asgari ücret teklifi edip, utanmadan "dhehe tip box'dan da geliyor ama" diyen saygın yeni nesil yerleri hiç söylemeyeyim bile.

Hiç romantik bir yanı yok gerçekten.

Bir not daha,
Kariyer hedefinde İlle de barista olarak kalınacaksa bu işi ya yurtdışında yapmak hedefiyle yola çıkın ya da kruvaziyer gibi hem iş hem daha keyifli mecralarda çalışmayı tercih edin.

Son düzenleme:
Türkiye'de kahve sektöründe belli bir yaştan sonra barista olarak çalışılmaz. Bunun en önemli nedenlerinden biri, muhatap olunan yatırımcılar. Kabul edelim veya etmeyelim, bazı kesimleri hariç tutarsam geriye kalan yatırımcıların tamamı "para bende, vururum kırbacı" modunda.

Bu nedenle bu işi ömürlük hedefleyen genç arkadaşlara tek tavsiyem, kursmuş, belgeymiş kasmayın. Maddi birikiminizi mutlaka yatırıma çevirip ya kendi cafenizi açın ya da sektörü deneyimledikten aldıktan sonra başka sektöre geçin. Böyle bir motivasyonla kendinizi kahvede daha iyi geliştirirsiniz. Yoksa şu an İstanbul'da birçok mekanın baristaları belgeli. Ancak gel gör ki çoğunluk kahveden ne anlıyor, ne de yapmayı beceriyor. Bu nedenle dışarıda espresso bile nadir içiyorum.

Yoksa 35 sonrasında ciddi hayal kırıklığı yaşarsınız.

Maaşlar konusunda not,
Bir avuç arkadaş dışında geriye kalanın ezici çoğunluğu asgari ücretten hallice çalışıyor. Özellikle asgari ücret teklifi edip, utanmadan "dhehe tip box'dan da geliyor ama" diyen saygın yeni nesil yerleri hiç söylemeyeyim bile.

Hiç romantik bir yanı yok gerçekten.

Bir not daha,
Kariyer hedefinde İlle de barista olarak kalınacaksa bu işi ya yurtdışında yapmak hedefiyle yola çıkın ya da kruvaziyer gibi hem iş hem daha keyifli mecralarda çalışmayı tercih edin.
Fiziksel yorgunlugu kaldiramadigin anda yurtdisinda da barista olarak calismak biter. Ayrica yurtdisinda da baristalar asgari ucret alirlar. Zaten turkiyeden barista olarak yurt disina gitmek hayal. Ancak ek diploma, evlilik iltica vesaire gibi baska etmenlerle gidilebilir. Sakin sca belgesiyle gitmeye kalkmayın mesela hayal kuranlar icin diyorum üzülürsünüz :) burada en azindan turnover çok oldugu icin baristalarin yoneticilige terfi etmeleri cok kisa suruyor yurtdisinda o da zor. sertifikali olup is bilmemek konusu da var ki katiliyorum o da guzel hikaye :)

Burası Kahve Kulübü ama yorumlara baktığım zaman önemli olanın kahve değil ben paramı kazanayım, sistem bu sistemi ben yarattım, ticaretime bakayım kahveyi sevdirmek ile ilgili bir amacım yok diyebilecek kullanıcılar barındırıyor.

Yanlış bir anket mi açtım yoksa birileri bunların konuşulması, tartışılmasından rahatsız mı oluyor anlamadım, amacım sadece sektörde emek veren ve bu işe para harcayan insanların daha iyi koşullarda ücret kazanması için bir veri oluşturmak 😁

Ben kahveyi ve yaptığım işi seviyorum, emek ve mesai harcıyorum, kendimi güncel olan şeylere adapte edip test ediyorum, Mesleğimi yüceltiyorum, Kahveyi ile insanları her geçen gün daha bilinçli hale getiriyorum.

Bu yüzden yaptığım işte fark yaratmaya devam edeceğim, bir fark yaratmadıkça bunu geliştirmemiz söz konusu olamaz.

Burası Kahve Kulübü ama yorumlara baktığım zaman önemli olanın kahve değil ben paramı kazanayım, sistem bu sistemi ben yarattım, ticaretime bakayım kahveyi sevdirmek ile ilgili bir amacım yok diyebilecek kullanıcılar barındırıyor.

Yanlış bir anket mi açtım yoksa birileri bunların konuşulması, tartışılmasından rahatsız mı oluyor anlamadım, amacım sadece sektörde emek veren ve bu işe para harcayan insanların daha iyi koşullarda ücret kazanması için bir veri oluşturmak 😁

Ben kahveyi ve yaptığım işi seviyorum, emek ve mesai harcıyorum, kendimi güncel olan şeylere adapte edip test ediyorum, Mesleğimi yüceltiyorum, Kahveyi ile insanları her geçen gün daha bilinçli hale getiriyorum.

Bu yüzden yaptığım işte fark yaratmaya devam edeceğim, bir fark yaratmadıkça bunu geliştirmemiz söz konusu olamaz.
Dostum biz tarikatiz. baristalarin yuksek maas istedigi yerlerde hemen mudahele ederiz ki duzenimiz bozulmasin aman. Ama bu yazdigim aramizda kalsin aman. Kimse duymasin.

Saka bir tarafa bu motiveni sakin bozma eminim cok basarili bir baristasin ve daha iyisi de olacaksin. Prensip sahibi olmak hedefinin olmasi cok degerli seyler. Ama su noktayi biraz kacirdin sana yazanlar firma sahipleri degil suyun basindakiler değil. Profil fotomda ki gibi arastirmani oneririm.

Elbet bu modern epistemeye dayanan kapitalizmin tini yıkılacak 🚬 (ama bugün değil 😄)

Geri