• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Astronomi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan selamet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

selamet

Üye
Editör
İsim
Gökhan Selamet
Daha fazla  
İsim
Gökhan Selamet
Bir fizikçi olarak zaman buldukça astronomi ile ilgilenirim. Çıplak gözle bir sürü astronomik olay gözlemlenebiliyor. Bir teleskop yada dürbün ile yapılabilecek bir çok aktivite var.

Bir kaç hafta önce neowise kuyruklu yıldızını gözlemledik. Maalesef artık görülemiyor. Zamanında aklıma gelip bu konuyu açmadığım ve bu bilgiyi paylaşamadığım için üzgünüm.

Bu akşam (1 Ağustos 2020) gök yüzünde, Ay Jupiter ve Satürn'ü yanyana göre bilirsiniz. Dün bir çizgi halindelerdi, bu akşam (ve bu aralar) birbirlerine yine yakında bulunacaklar. Ay'ı bulduktan sonra Jupiter ve Satürn'ü bulmak kolay. Jupiter, Venüsten sonra gökyüzünde ki en parlak obje. (Ay ve güneş hariç tabiki).

Ayrıcı gök yüzünde tanımlamak istediğiniz veya bulmak istediğiniz cisimler için telefonda bit çok uygulama var. iOS için ücretsiz "Skyview Lite" kullanıyorum ve tavsiye ederim. Android tarafında da bir sürü alternatif mevcuttur, kullanmadığım için yardımcı olamayacağım.

Eğer fotografçılık ile de ilgileniyorsanız, astronomi sizin için daha da ilgi çekici olabilir.

Android içinde var skyview light ama ben starwalk 2 tercih ediyorum skyview çokça hata verebiliyor, en azından android ayağında.

Bende SkyView kullanıyorum. Özellikle 2 yaşındaki kızım ay hastası olduğundan bugün görebilecek mi diye bakıyorum 😃

Tavsiyeniz üzerine indirdim, keyifli bir uygulamaya benziyor. Ücretli olanda ne gibi fazlalıklar var? @selamet

ISS detector uygulaması da var. Üstümüzden ISS geçeceği zaman bildirim veriyor. "Bakın bu uluslararası uzay istasyonu. 400 km yukarımızda. İçinde insanlar yaşıyor." diyerek insanların ilgisini uzaya çekiyorum

Tavsiyeniz üzerine indirdim, keyifli bir uygulamaya benziyor. Ücretli olanda ne gibi fazlalıklar var? @selamet

Biraz baktığım kadarı ile daha fazla yıldız, galaksi vs takibi için ücretli opsiyonları var. En yayarlı kısmı astronomik olay habercisi tarzında ki özelliği olabilir. Ama kullanmadığım için net fikrim yada görüşüm yok.

ISS detector uygulaması da var. Üstümüzden ISS geçeceği zaman bildirim veriyor. "Bakın bu uluslararası uzay istasyonu. 400 km yukarımızda. İçinde insanlar yaşıyor." diyerek insanların ilgisini uzaya çekiyorum

ISS de, gökyüzünde ki takip için yapılabilecek güzel etkinliklerden.

Eğitimim jeofizik üzerine ama uzaya olan ilgim kesinlikle daha fazla. Carl sagan - cosmos, neil degrasse tyson - cosmos, stephan hawking - kara delikler ve zamanın kısa tarihi, sean carrol - zamanın kozmolojik tarihi gibi kitaplar okudum. Kitaplarda yer alan formüllerin ufak bir kısmını derslerimde görmüştüm zaten, çok yabancılık çekmedim onlarda. Geri kalanların arasında hiç anlamadıklarım doluydu, bazılarını da anlayabildim :)

Bir de ilgilendiğim başka bir uğraş var, fotoğraf. Bu ikisini (astronomi vs fotoğrafçılık) fırsat buldukça birleştimeye çalışıyorım. Mesela 2019 da perseid meteor yağmurunu gözlemlemeye gitmiştim ordan bir kareDSCF9397.jpg
Bu fotoğrafın tepesindeki gerçekten bir meteor. Birden fazla renk olmasının sebebi de farklı materyallerin atmosferde yanmasıyla ilgili bir konu. DSCF9431.jpg
Bu da aynı akşamdan, ama kayan şey meteor değil de bir uçak :)

Kamp falan yapmaya gittiğimde de genelde samanyoluna tutuluyorum:
DSCF6714.jpg
Bu saroz körfezinden bir yer, adını unuttum hatırlarsam editlerim

DSCF6716.jpg
Kaz dağları

DSCF8825.jpg
Bu sonuncusu da kaz dağlarından

İlerde uygun ekipman alıp gezegen fotoğraflama, nebula çekme vs kafalarına girmek isitiyorum, ama ekipman pahalı bir olay, yavaş yavaş edinirim diyorum.

Hatta ilk önce bir dürbün edinmek istiyorum. Bu konuda tavsiyeleri dinlemek isterim. :)

Ekli dosyalar

• DSCF8393.jpg
    DSCF8393.jpg
    78.1 KB · Görüntüleme: 25
merhaba.
forumda astronomi başlığını görmek beni çok sevindirdi.
eskiden gökbilim/forum vardı ama artık kullanıcılar aktif değil buna rağmen içinde çok değerli bilgiler var.
Kendiminde naçizane 8 inç ATM dobsonum ve Nikon 10x50 dürbünümü yıllar önce gökbilim forumda birçok ciddi amatörlerin tavsiyesiyle edinmiştim. Bende gene onların dediği gibi gözleme ilk giriş olarak nikon aculon 10x50 ya da 12x50 modellerini önerebilirim. Bunların birde bir extreme versiyonu var o soğuk havalarda vs buğulanma falan yapmıyor haliyle netlikte bozulmuyor. Ama bunlar biraz pahalı olur fakat evladiyeliktir. Nikonu alalı 10 seneyi geçti hiçbir deforme bozulma olmadı. Bütçeniz elvermiyorsa celestron, konus, meade markalarının aynı ölçektekilerini tercih edebilirsiniz.

Merhaba. Bir bilenden dürbün tavsiyesine ortak olmak isterim :) Bir de başlangıç aşamasında bir teleskop almak istesek tavsiye ne olur?
Merhaba başlangıç için teleskop ne istediğinize göre değişir.
Gezegen gözlemi mi yoksa derin uzay gözlemi mi yapmak istiyorsunuz, tercihiniz çok önemli

Merhaba başlangıç için teleskop ne istediğinize göre değişir.
Gezegen gözlemi mi yoksa derin uzay gözlemi mi yapmak istiyorsunuz, tercihiniz çok önemli
Cevap verme nezaketiniz için teşekkür ederim sevgili @Gildemeister. "Gezegen gözlemi ile derin uzay gözlemi " arasındaki farkı bilmiyorum açıkçası. Hatta okuduğum teorik bilgilerin içeriğinde "hem karasal gözlem, hem gökyüzü" kavramları var, "güneş filtresi, sanki gezegene otomatik odaklanan teleskop, yukarı-aşağı-sola-sağa ayar mekanizması vb" bilgimin olmadığı birçok kavram var. Bu konuda, "nitelikli kahve, V60, Gooseneck, burr, döküş hızı ve döküş açısı, sıfır noktası" gibi anlam vermekte zorlandığımız kavramları ilk duyduğumuz ve "neresinden başlasak acaba" dediğimiz kahve serüveninin başlangıcı aşamasında gibiyim :)

Edit: Birkaç kaynakta okuduğum kadarıyla, teleskop almadan önce dürbün alınması öneriliyor, sonrasında teleskop alınması öneriliyordu. Sizin bu konudaki yorumunuz ne olur?

Son düzenleme:
Cevap verme nezaketiniz için teşekkür ederim sevgili @Gildemeister. "Gezegen gözlemi ile derin uzay gözlemi " arasındaki farkı bilmiyorum açıkçası. Hatta okuduğum teorik bilgilerin içeriğinde "hem karasal gözlem, hem gökyüzü" kavramları var, "güneş filtresi, sanki gezegene otomatik odaklanan teleskop, yukarı-aşağı-sola-sağa ayar mekanizması vb" bilgimin olmadığı birçok kavram var. Bu konuda, "nitelikli kahve, V60, Gooseneck, burr, döküş hızı ve döküş açısı, sıfır noktası" gibi anlam vermekte zorlandığımız kavramları ilk duyduğumuz ve "neresinden başlasak acaba" dediğimiz kahve serüveninin başlangıcı aşamasında gibiyim :)
Uzay, fizik, yaşam, Giordano Bruno'dan Galileo'ya, Michael FARADAY'dan Niels BOHR'a ve daha nice bilim insanlarının çalışmalarını okumaktan keyif alan, zaman içinde artık teorik bilgi tatmin etmediği için evde amatörce "çift yarık deneyi" yapmaya çalışan, acaba uzay nasıl bir yer sorusuna pratikte cevap arayan bir meraklıya öneriniz ne olurdu? desem :)
Hani nitelikli kahve demlemeye yeni başlayan birisine direkt V60, kaliteli bir Gooseneck kettle, Comandante Öğütücü, pahalı bir tartı tavsiye etmek yerine, demleme hatalarını daha kolay tolere eden ekipmanlar önerilmesi gibi, uzay merakı yeni başlayan birisine "Gezegen gözlemi mi derin uzay gözlemi mi" önerirsiniz?

Edit: Hatta birkaç kaynakta okuduğum kadarıyla, teleskop almadan önce dürbün alınması öneriliyor, sonrasında teleskop alınması öneriliyordu. Sizin bu konudaki yorumunuz ne olur?
Rica ederim. Aslında bu da göreceli bir kavram. Bende aynı ikileme düşmüştüm. Ve bu yüzden dobson önermişlerdi bende dobson önerebilirim. Zaten belirtmekte fayda var teleskopla gezegene baktığınızda gezegenleri resimlerde gördüğünüz gibi göremeyeceksiniz. Saturnden sonrası bulması ve gözlemi zor çünkü hem küçükler hemde yüzeylerinde detay yok. Mesela ben kendimden örnek vereyim. Plutonun bulunduğu yere bakınca hangisi pluton bilinmiyor çünkü çok küçük diğer yıldızlardan ayırmak çok zor ben o yöne çok baktım fakat tam olarak onu gördüğümü iddia edemiyorum. Neptün falan az çok belli oluyor ama o da gözlemlenmesi zor iyi optiği kaliteli teleskop lazım benimkinden minnacık mavi top olarak gözüküyor.
burada yeri gelmişken söyleyim. Gezegen gözlemi için yapılan teleskopların odak uzaklığı daha fazladır haliyle bunlar büyük ve ağır olur gerçekten ağrı yani 20-25 kilo en azından iyi diyebileceğimiz türde olanlar. Tabi bu 20-25 kiloyu taşıyacak montür dediğimiz takip sistemleri var bu zaten teleskoptan da pahalı. İşte bu noktada dobsonlar devreye giriyor. Hem ucuz hem işlevi büyük fakat sürekli elle takip yapıyorsunuz direksiyon hep sizde bu da bir noktada dezavantaj çünkü cisime odaklanırken dünyanın dönüşünü göz merceğinde hissediyorsunuz baktığınız cisim saniyeler içerisinde kadrajdan çıkıyor. Dobsonlar birazda gökyüzünü tanımayı gerektiyor çünkü bulma işini de kendiniz yapıyorsunuz. Ama işin zevki burada çıkıyor kontrol sizde.
Ben kendi adıma dobsonu tavsiye ederim dobson hem derin uzay hemde gezegen gözlemi yapabilir.
ilk başta dürbünü bende öneriyorum çünkü evvela gökyüzünü bilmeniz gerek takımyıldızlarını hangi mevsim hangileri gözükür bilmelisiniz. Ama şunu söyleyim dürbünle aldığınız seyir zevkini ve keyfi aynı oranda teleskoptan alamazsınız çünkü teleskop bazen işkenceye dönüşür ayarı bozulur hizalamadı bozulur gece atmosfer iyi değildir görüntü asfalt kaynaması gibi kaynar o zaman taşı tarağı toplayıp gitmek zorunda kalırsınız. Dürbün boynunuzda asılı olduğu için atmosfer iyi değilse bile çok etkilenmez sizide yormaz. Kısacası daha konforludur. Dobsondan güzel sakin bir gecede alacağınız berrak bir görüntünün hazzı da sizi daha büyük yatırımlara teşvik edebilir ☺️☺️

merhaba.
forumda astronomi başlığını görmek beni çok sevindirdi.
eskiden gökbilim/forum vardı ama artık kullanıcılar aktif değil buna rağmen içinde çok değerli bilgiler var.
Kendiminde naçizane 8 inç ATM dobsonum ve Nikon 10x50 dürbünümü yıllar önce gökbilim forumda birçok ciddi amatörlerin tavsiyesiyle edinmiştim. Bende gene onların dediği gibi gözleme ilk giriş olarak nikon aculon 10x50 ya da 12x50 modellerini önerebilirim. Bunların birde bir extreme versiyonu var o soğuk havalarda vs buğulanma falan yapmıyor haliyle netlikte bozulmuyor. Ama bunlar biraz pahalı olur fakat evladiyeliktir. Nikonu alalı 10 seneyi geçti hiçbir deforme bozulma olmadı. Bütçeniz elvermiyorsa celestron, konus, meade markalarının aynı ölçektekilerini tercih edebilirsiniz.
Teşekkür ederim bilgiler için.

Ben de Nikon 10x50 ya da 12x50 düşünüyordum. Bir soru, arada ciddi bir fark var mı ? :) Mesela ben kötü bir dirbünle neowise ın silik izni seçebilmiştim. Atıyorum 50 diyafram ile daha fazlasını seçebilir miydim?

Son düzenleme:
Teşekkür ederim bilgiler için.

Ben de Nikon 10x50 ya da 12x50 düşünüyordum. Bir soru, arada ciddi bir fark var mı ? :) Mesela ben kötü bir dirbünle neowise ın silik izni seçebilmiştim. Atıyorum 12 diyafram ile daha fazlasını seçebilir miydim?
Merhaba. Bu linkte https://www.hobix.com.tr/durbun-alirken-nelere-dikkat-edilmeli şöyle bir açıklama var;
"Gökyüzü gözlemlerinde, en önemli özelilk açıklıktır.Yani dürbünün ön merceği ne kadar büyük ise o yönde gözleme olumlu etki edecektir. Gezegen gözlemleri dışında büyütmenin çok önemi bulunmamaktadır. Gökyüzü gözlemlerinde tripod kullanılmayacak ise Upclose 7x50 ya da 10x50 dürbün önerilmektedir. Tripod ile gözlem yapılacak ise SkyMaster Serisi 15x70, 20x80 ve 25x100 modelleri önerilmektedir. SkyMaster serisi ağırlığından ötürü elde taşımaya müsait değildir."

Son düzenleme:
Bir süre İzmir çevresinde dolandım, bol bol gökyüzü izledim. İstanbul'da hiçbir şey göremeyip, izmir'de azıcık şehrin dışına çıkıp gökyüzüne bakınca görebildikleriniz oldukça şaşırtıcı. Bir kez daha istanbulda telef olduğumuzu fakettim...

Urla'da kimsenin olmadığı koylarda keyifle gökyüzü fotoğrafları çektim. Onları paylaşmak istedim:

DSCF5107.jpg
Şöyle bir Samanyolu fotoğrafı ile başlıyim. Fotoda ufak bir sürpriz de var. Çekim yaptığım yöne bakarken bir meteorun kaydığını gördüm, ufak bir meteordu sanırım. Kamera da yakalamış o anı :) Samanyolu'nun hafif sağındaki silik çizgi o.

DSCF4785.jpg
Burda da Jüpiter, Satürn, Altair ve Samanyolu'nu aynı karede görebilirsiniz. En soldaki en parlak cisim Jüpiter, sağa doğru biraz altında ikinci en parlak Satürn. Satürn'den sağ yukarı doğru gittiğinizde, Samanyolu'na denk gelen yerdeki en parlak cisim ise Altair ve Aquila takımyıldızı. Aslında bu parlak cisim ve yıldız takımları çıplak gözle çok daha rahat seçiliyor. Ama fotoğraf makinesi çok fazla detay çıkardığı için belirlemek daha zor oluyor. Gördüğünüz yerin yıldız haritası da aşağı yukarı şu şekilde:

Screenshot_2021-08-29-00-19-28-453_com.google.android.stardroid~3.jpg

Bu yıldız haritaları sayesinde neyin ne olduğunu çok daha rahat seçebiliyorsunuz. 2019'da Neowise'ın yerini belirlerken gene bu haritayı kullanmıştım.
DSCF3628.jpg

İstanbul'dan Jüpiter ve Satürn nasıl gözüküyor görmeniz için şunu da eklemek istedim. Jüpiter ve Satürn'ğn arasından bir uçak geçiyor o sırada :-) (yazık bize bu ışık kirliliği ile yaşamak psikolojimizi ciddi anlamda etkiliyor olmalı...

F776E54C-EA55-4B0A-A97F-A3B07900A25E.jpegşuraya jupiter ve satürn ün fotoğrafını bırakayım.

6 Ağustos Saros körfezinde çektim. Diyafram bu kadar açıkken köşelerde bozulmalar ortaya çıkıyor. senede 1-2 kere fırsat bulabildiğim için gökyüzü fotoğrafı çekmeye, öğrenme eğrim biraz yavaş kalıyor.

satürn ün altındaki iki parlak yıldız da capricornus/oğlak burcunun totosu oluyor

Geri