• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Aromalandırılmış kahve denemeleri - viskide beklemiş çekirdek demleme

whiscoffeer

Barista
İsim
Gürkan
Daha fazla  
İsim
Gürkan
Espresso Makinesi
Nespresso DeLonghi EN97W
Değirmen
Porlex
Ekipmanlar
Hario V60, Bialetti MokaPot (2 adet), Nespresso Frother, termometreli Epinox kettle, cezveler.
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kadıköy
Facebook
whiscoffeer
Twitter
whiscoffeer
Herkese merhaba,

uzun zamandır denemeyi düşündüğüm "infused coffee" deneylerime 2 ay kadar önde başlamıştım.
Bu hafta sonu ise ikinci denememi yaptım.

Kısaca şu şekilde:
aroma profili ve yoğunluk açılarından seçtiğim bir kahveyi, degassing süresi dolduktan sonra, belli bir oranda yine kendi seçtiğim bir viskide 3 gün bekletiyorum. sonrasında süzme, kurutma ve dinlendirmeye alıyorum.
İlk denememi CoffeeREM Musasa çekirdekleri ve Ardbeg Wee Beastie ile yapmıştım. Sonuç umut verici olduğundan, ikinci bir deneme yapmaya karar vermiştim.

Geçtiğimiz hafta da yeni denememi Johnnie Walker BL içinde At Origin'den Adado Natural ile yaptım ve hafta sonuna kadar bekleme, kuruma ve dinlenme süreçleri tamamlandı. Dün de ilk demlemesini yaptım, instagram hesabımı takip edenleriniz zaten görmüştür.

Soruma gelince: buna benzer deneme yapanlar oldu mu içinizde? nereye vardı, nereye kadar götürdünüz ya da nerede pes ettiniz?
Sadece viski değil elbette, başka sıvılar, hatta katılarla da bunu denemiş olanlar vardır diye düşünüyorum.

Bence çok ilginç bir deneyim, ve tabi sonu yok. o yüzden geliştirilebilir diye düşünüyorum. Mesela dünkü post sonrasında bir takipçimden öneri geldi: Negroni kokteyl yapmadan önde cinde kahvede bekletip süzerseniz, Negroni çok daha güzel bir hâl alıyor... denemek lazım tabi :)

Hocam bence kavrumdan sonra yapılan bir işlem etkili olmayacaktır ancak denemek? neden olmasın
aslına bakarsanız gayet yoğun viski aroması alıyorum çekirdekte. sadece kahvenin aromalarını biraz aşağı çekiyor, o yüzden yoğun kahveleri tercih etmek gerek diye düşünüyorum. tabi sonrasında bir de fincan başına kahve gramajının biraz artması gerekiyor.

aslına bakarsanız gayet yoğun viski aroması alıyorum çekirdekte. sadece kahvenin aromalarını biraz aşağı çekiyor, o yüzden yoğun kahveleri tercih etmek gerek diye düşünüyorum. tabi sonrasında bir de fincan başına kahve gramajının biraz artması gerekiyor.
Peki demlenmiş kahvenin içine bir kaç damla viski döküp, tat açısından fark var mı ona baksanız? sadece merak ettim :)

Alkol güçlü bir solvent dir. özellikle esansiyel ve uçucu yağları ve fenolleri çözüp kahveden uzaklaştıracaktır diye düşünüyorum.

Alkol güçlü bir solvent dir. özellikle esansiyel ve uçucu yağları ve fenolleri çözüp kahveden uzaklaştıracaktır diye düşünüyorum.
ben de bunu düşündüm.
bir de kurutma yöntemi nedir? kurutma esnasında kahve iyice bayatlıyor olabilir mi? oksijenle temas..

Peki demlenmiş kahvenin içine bir kaç damla viski döküp, tat açısından fark var mı ona baksanız? sadece merak ettim :)
Irish Coffee'nin kremasız şekersiz versiyonu aslında o, ve evet sade kahveye viski ekleyerek arada içerim. büyük fark var diyebilirim.
Öncelikle emdirip kurutulan kahvede alkol kalmıyor, tamamı uçmuş oluyor. bu sebeple sıcak suyla karışan alkolün o keskin kokusu gelmiyor.
İkincil olarak, kahvenin içeriğinde bulunmayan aromalar açığa çıkabiliyor. Mesela ilk denememdeki kahvede kırmızı şarap notaları yoktu, ancak viskinin de etkisiyle yüksek tanenli bir kırmızı şarap içermiş gibi hissiyat verdi. bu yüzden denemeler farklı yollara sokacaktır diye düşünüyorum.
Evet, bu sebeple yoğun kahveleri tercih etmek daha avantajlı aslında. aynı kahvenin infuse edilmemiş tadım notlarıyla, sonraki tadım notları oldukça farklı. ve renk de çok fark ediyor doğal olarak, kimyasal bir reaksiyona da girdiğinden, Nordic kavruma yakın açıklıkta bile olsa, 3 günün sonunda çekirdekler oldukça siyah çıkıyor. ama kavrulmadan gelmediği için bir açılık, yanıklık söz konusu değil.
ben de bunu düşündüm.
bir de kurutma yöntemi nedir? kurutma esnasında kahve iyice bayatlıyor olabilir mi? oksijenle temas..
süzgeçten geçirip hemen kağıt havlu içerisinde tüm dış nemini aldım. ilk denememde biraz bayatlama oldu evet, onu nasıl tam kurutacağımdan emin olamamıştım.
bu haftaki denememde Tefal'in Actifry'ını kullandım. İç ısıyı çok yükseltmemek için 15 dakika ara vererek 2x10 dakika bu cihazda kuruttum, ve hemen kavanoza aldım. Dün yaptığım V60 denemesinde performans gayet iyiydi. Tabi kurutma sırasında havaya maruz kaldığından, çok taze bir kahve beklememek gerek. Ama amacına hizmet eden bir sonuç oldu :)

Son düzenleme:
bu arada, ev tipi kavurucu bi cihazım olsa yeşil çekirdek alıp şarapta, birada dinlendirilen çekirdek kavurmayı da düşünebilirdim ama, o topa giremeyeceğim 😅

kavrulmuş çekirdek ve şarap denemesi yapmak istiyorum ama :unsure:

Experimental kahveler ilgi çekici olabiliyor ama bence yeni egzantrik processle kahve işlemek falan beni korkutuyor. Neden? Bu iş kontrolden çıkar, farklı sonuçlar ortaya çıkarsa yeni keşifler olabilir tadım anlamında, ancak kahve tükettiğimizi bize unutturacak tarza çekirdekler benim içime sinmiyor açıkçası. Şerif bey, fermentasyon sürecinde bir takım müdaheleler olabildiğini söylemişti, eğer böyle şeylere gidilirse sonumuz vahim bence.

Experimental kahveler ilgi çekici olabiliyor ama bence yeni egzantrik processle kahve işlemek falan beni korkutuyor. Neden? Bu iş kontrolden çıkar, farklı sonuçlar ortaya çıkarsa yeni keşifler olabilir tadım anlamında, ancak kahve tükettiğimizi bize unutturacak tarza çekirdekler benim içime sinmiyor açıkçası. Şerif bey, fermentasyon sürecinde bir takım müdaheleler olabildiğini söylemişti, eğer böyle şeylere gidilirse sonumuz vahim bence.
tabi benimki merak sadece, seri ya da toplu üretime geçmek değil :)
bunu yapan firmalar da yok değil. Edinburgh Tea and Coffee Company diye bi firmanın viski aromalı paketli kahvesi vardı mesela bi arkadaşımın getirdiği. oldukça keyifliydi bana göre, ama aroma kullanılmıştı. böyle bir prosese girmemişlerdi.
Starbucks'ın Jack Daniels fıçılarında bekleyen çekirdeklerini de hatırlıyorum.

benim sormak istediğim, daha butik, kendi tüketimi için yapanlar var mı... ilgimi çeken daha çok bu kısmı.

Güzel konu takipteyim.
Ben de kişisel olarak white russian ve bailys likörlü espressolar içerim ve çok beğenirim

Bir güncelleme eklemek istedim:
mokapot ile demlemede aromalandırılmış kahve çok daha başarılı oldu. kahve aromaları hafiflemiş olsa da, V60'a göre daha yoğun bir lezzet alınıyor.
Viski aromaları da biraz geriye çekilmiş durumda, kahvenin aromasının sivrilmesi de bu sayede oldu diye düşünüyorum.

Geri