günaydın, direkt yeri burası olmasa da
şu videoyu kamuoyuyla paylaşıvereyim..
özet geçç:
* 700mg ve üzeri kafein tüketiyorsan osteoporoz riski var, bu kadar içme.
antioksidan olduğu için 300mg ve altı faydal; inme, kolon ca falan azaltıyo. çay ve bitter çikolata da benzer etkide.
* kafein sana enerji vermicek, uykunu azaltmaz. seve seve o uyku açlığı bir gün kapatılacak..
* decaf kahvede de kafein var, %97 falan azaltılmış #ortamlardasatılacakbilgiler
reflüsü olanlar decaf içince şikayet azalıyormuş
* kahve büyümeyi yavaşlatmaz. ergenler ortalama günde 80mg kafein içiyormuş, kemik etkileri kalsiyum metabolizması etkileri 700mg ve üzerinde görülüyormuş.
700mg kafein = 8+ bardak kahve diyor
* kola'daki kafein de iyi miktarda. çocuğunuza günde 8 bardak içirmeyin..
(altta yazacaklarım
maalesef çok değişken, net bilgi olmadığı için ben de doktorlar da muğallak konuşuyo. kahvenin kendisine, nasıl yapıldığına, içeceğin boyutuna göre değişiyor FAKAT ben tahminlerimi ve videodaki bilgileri geçiriyorum..)
decaf kahve
daha az
siyah çikolata
daha az
yeşil çay
daha az
(
single)
espresso 27mg
kutu kola 40mg
siyah
çay 45mg
enerji içeceği 80mg
3ü1arada 82mg
demlenmiş
kahve 95mg (250 ml)
* kafein antioksidan olsa da triple whooper yiyip üzerine kahve içerek dengelemeye çalışmayın..
detoks dediğin su içerek yapılır..
* kafein orta derece idrar sökücüdür.
* kafein
bağımlılık YAPMAZ. 2 gün içmezsen "çekilme semptomları" görmezsin, içmediğinde hissettiğin (ve belki içtiğinde kafeinin sana hissettirdiği) çoğu şey psikolojiktir..
kafein kısa süreli etkilidir 6-8 saat
*
günlük 400mg ve altı kafein güvenlidir
* kafein etkisi kişisel. metabolizma da öyle. kafein aldın, 5 saat sonra dolaşımdaki etkisi yarıya iniyor (artık etkisinde değilsin)
gece uyumadan önce içilen kahve uykunuzu azaltmaz, geciktirmez, uyuyabilirsin yine. AMA muhtemelen daha sağlıksız olucaktır, REM uykun kısalabilir yaani daha az dinlenmiş uyanabilirsin..
yorucu bir gün sonunda kahveyi içip uyumadan diğer güne geçmek pek mümkün değil. uykudan (
ve devletten) kaçılmaz..
* kafein ile aritmi yaptığına dair bir bağlantı yok, hatta azaltıyor diye çalışmalar var.
aritmi (çarpıntı), kafein içince gelebilen geçici kalp hızlanmasından (taşikardi) çook farklı bir olay. kafein ile kan basıncınız da artabilir, ama bunlar kısa sürelidir. psikolojinizi bozup kendinizi tansiyon hastası olduğunuza inandırmayın..
* "çay daha sağlıklıdır" diye genel bir kanı yok, ama ortalamada daha az kafein içeriyo..
ayrıca kahve lobisi çay lobisinden büyük, üzerine çook daha fazla çalışma var kahvenin.
* 1 çekirdek kahveden en fazla kafein nasıl çıkar değişkenleri: en ince öğütüm, en sıcak su, en uzun su ile temas, en düşük (1:1) su kahve oranı..
yine bir tablo var ama çok uzaktan çekilmiş, zoomlayamadım. konuştukları da çook muallak, aralıklar uçurum.. yine de paylaşıyorum.
bitti dostlar. kitap okumak yerine bi yarım saati kamuoyunu bilgilendirmeye adadım, beğenelim..
iyi forumlar