• Temmuz Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Temmuz ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile William's Roastery olarak seçildi. Bu konudan Temmuz ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı ve Instagram adresimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

After Taste'i ne kadar biliyoruz?

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak ATA
Daha fazla  
İsim
Burak ATA
Espresso Makinesi
:(
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara-Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Emek Semti (Ankara)
Merhaba, bugün sizlere kahvenin belki de yeterince üstünde durmadığımız ya da üstünde uzun uzadıya vakit harcamadığımız bir konusuna değineceğim. After Taste!

After Taste hissiyatı sizlerin de çokça aşina olduğu gibi kahveyi içtikten sonra ağızda kalan tadın kısalığı, uzunluğu ve tadın cinsi şeklinde yorumlanmakta. Genel itibariyle doğru bir ifade. Bugünkü yazımda sizlere After Taste’den ve nasıl oluştuğundan bahsedeceğim. Bu konuyla alakalı aslında kahvedeki aromaların nasıl algılandığına da kısa bir giriş yapacağız.

İlk olarak tadın oluşumunu inceleyelim. Kahvedeki tadı iki şekilde anlamlandırıyoruz. Bunlardan birincisi kahveyi içmeden önce kokladığımız anda gerçekleşiyor. Kahvedeki uçucu aromaları kokladığımız anda Ortho Nasal Olfaksiyonla (koku alma işlemi) gerçekleşen koku hissiyatı. İkinci ve en önemlisi ise kahveyi yudumladıktan sonra buharlaşan aromaların burundaki Retro Nasal Olfaksiyonla algılanan aromalardır. Evet yanlış duymadınız, yediğiniz ya da içtiğiniz gıdaların aromaları uçucu karakterde olduğu için yeme ya da içme anında buharlaşarak burun boşluğuna ulaşmakta daha sonra da Retro Nasal bölgedeki reseptörler yardımıyla beyne iletilmektedir.

orthonasal.jpgretronasal.jpg


Gelelim burundaki tat oluşumunun After Taste ile ilişkisine. Kahve, içerisinde birçok aromaya sahip kompleks bir bileşiktir. Bu bileşiklerin bir bölümü ağızdaki hissiyatını çabucak kaybederken, bir bölümü de yapıları gereği uzunca süre kalmak isterler.

Kahveye bağlı olarak, bu iyi bir şey olabilir veya olmayabilir. Ancak kahveniz ne kadar iyi olursa olsun, ağızda kalan tat her zaman demlemenin aromasından farklıdır (ve genellikle daha az hoştur). Örneğin içtiğinizde mükemmel tada sahip olan bir kahve, ağzınızda kalıcı bir kül veya metal tadı bırakabilir.

Öyleyse neden damakta bu tat ve tatların sadece bir kısmı kalıyor? Ve neden bu tatlar en az hoşnut olunan tatlar oluyor?

En uzun süre etrafta kalan aroma bileşiklerinin en büyük yapıda ve suda en az çözünün moleküller olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla daha büyük moleküller en az uçucu olanlardır, yani kolay kolay buharlaşmazlar.

Aroma moleküllerinin burun boşluğuna ulaşıp beyin tarafından algılanabilmesi için buharlaşması gerekir. Bu sebeple büyük moleküllerin ağırlığı, kahve sıvısından kaçıp buruna ulaşmalarının daha uzun sürmesi anlamına gelmektedir. Kahvede bulunan daha büyük moleküllerin çoğu, odunsu, baharatlı ve küllü tatlarla ilişkilendirilen kuru damıtıklardan oluşmaktadır.

Daha az suda çözünen moleküller yutulduktan sonra ağızda kalmaya devam eder, çünkü kahvede bulunan yağlara bağlanma veya yağların içinde çözünme olasılıkları daha yüksektir. Yuttuktan sonra, katı ve sıvı formundaki yağlar ağzı kaplar. Bu şekilde gaz olarak salınan veya yavaş yavaş tükürük içinde çözünen koku moleküllerini bünyelerinde tutarlar. Kahve yağlarında tutulan bileşikler genelde acı ve kavrumsal tat hissiyatlarının olduğu bileşiklerdir.

Bir kahvenin ağızda kalan tadını anlamlandırmanın en iyi yolu yutarken derin ve yavaş nefes vermektir. Bu da dil ve ağızdaki uçucu karakterdeki after taste aromalarının burun boşluğuna geçişini kolaylaştırarak tadım hissiyatının alınmasını sağlar. Ayrıca yükselen aromaların nazikçe ve berrak bir şekilde akmasını sağlamaktadır.

Son olarak kahvede bulunan melanoidin gibi yüzey aktif maddeler nedeniyle dil yağlar tarafından daha etkin bir şekilde kaplanır. Yağlar ve melanoidinler genelde espressoda fazla miktarlarda olduğu için espresso’nun after taste i diğer demleme yöntemlerine göre daha uzundur.




Şimdilik After Taste konusunda yazacaklarım bu kadar. Herkese sağlıklı günler, After Taste'i hoş olan kahveler dilerim.
 

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak ATA
Daha fazla  
İsim
Burak ATA
Espresso Makinesi
:(
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara-Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Emek Semti (Ankara)

NoDRaC

İyi Bilinen Üye
Yönetici
Editör
Konum
İstanbul
İsim
Suat
Daha fazla  
İsim
Suat
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche, Comandante
Ekipmanlar
V60, Chemex, Kalita, Melodrip
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
gaziosmanpaşa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
taksim
Yazı için teşekkürler
 

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak ATA
Daha fazla  
İsim
Burak ATA
Espresso Makinesi
:(
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara-Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Emek Semti (Ankara)

Misaki

Aktif Üye
Konum
Kocaeli
İsim
Samet
Daha fazla  
İsim
Samet
Vedat beyin konuk olduğu programdan sonra tat ve koku ile ilgili guzel bir yazı olmuş. Vedat beyin konuk olduğu programı bir çırpıda çok hevesle dinlemiş ve güzel bilgiler edinmiştim. Hatta bana göre en iyi yayın yada programdı diyebilirim. Sizin yazınızda burdaki tat ve koku ile ilgili bilgilerin devamı niteliğinde güzel anlatımlarla dolu. Umarım bu yazı dizileriniz devam eder. Çünkü tat ve kokuya bilinçli yaklaşmak bu sektör ve ev baristalığı icin çok onemli diye düşünüyorum tabi bunlar benim görüşüm.
 

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak ATA
Daha fazla  
İsim
Burak ATA
Espresso Makinesi
:(
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara-Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Emek Semti (Ankara)
Vedat beyin konuk olduğu programdan sonra tat ve koku ile ilgili guzel bir yazı olmuş. Vedat beyin konuk olduğu programı bir çırpıda çok hevesle dinlemiş ve güzel bilgiler edinmiştim. Hatta bana göre en iyi yayın yada programdı diyebilirim. Sizin yazınızda burdaki tat ve koku ile ilgili bilgilerin devamı niteliğinde güzel anlatımlarla dolu. Umarım bu yazı dizileriniz devam eder. Çünkü tat ve kokuya bilinçli yaklaşmak bu sektör ve ev baristalığı icin çok onemli diye düşünüyorum tabi bunlar benim görüşüm.
Söylediklerinizde çok haklısınız. Vedat Bey'in sohbeti gerçekten çok bilgilendiriciydi. Tabi ki bundan sonra da bu tarz yazılarımız olacak, bu arada güzel yorumunuz için teşekkürler :)
 

orkunustel

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul
İsim
Orkun Üstel
Daha fazla  
İsim
Orkun Üstel
Espresso Makinesi
La Marzocco Mini, Linea Classic, Linea PB, Strada EP, Modbar, Mavam, Steam
Değirmen
Mazzer Robur, Kony, Victoria Arduino Mythos 1, Anfim Scody 2, Mahlkönig EK43, K30, Peak, Comandante
Ekipmanlar
V60, Kalita, Clever, Acaia Tartı, Comandante Değirmen, Bonavita Kettle
Sade, bilgilendirici ve verimli bir yazı hazırlamışsın. Emeklerine sağlık! @PortatifBarista ✌️🙏
 

Aydogan

İyi Bilinen Üye
Konum
Ankara
İsim
Hüseyin Aydoğan Bahçeci
Daha fazla  
İsim
Hüseyin Aydoğan Bahçeci
Espresso Makinesi
Lelit Mara X
Değirmen
Comandante, Niche Zero
Ekipmanlar
Hario Bakır V60, ARC Tartı, Konçhero Kettle, Soy Cezve, Rekrow Ocak.
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Emek dedikleri bu olsa gerek.🧿
Eskişehir'imize selamlar.🖐️
 

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak ATA
Daha fazla  
İsim
Burak ATA
Espresso Makinesi
:(
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara-Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Emek Semti (Ankara)

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak ATA
Daha fazla  
İsim
Burak ATA
Espresso Makinesi
:(
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara-Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Emek Semti (Ankara)
Referanslar? GARRETT ODEN?
Hayır Arman hocam ama kaynak belirtmeyi unutmuşum pardon.
Esinlendiğim kaynakları alt tarafa ekliyorum.
 

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak ATA
Daha fazla  
İsim
Burak ATA
Espresso Makinesi
:(
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara-Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Emek Semti (Ankara)

Minyak

İyi Bilinen Üye
Konum
Ankara
İsim
Minyak Coffee House
Daha fazla  
İsim
Minyak Coffee House

The best way to experience a coffee’s aftertaste is to breath out deeply and slowly as you swallow. This allows the liquid elements to drift down the back of your tongue and throat without your esophagus muscles interrupting your experience. It also allows the rising aromas to flow up and out gently and with clarity.
 

Aydogan

İyi Bilinen Üye
Konum
Ankara
İsim
Hüseyin Aydoğan Bahçeci
Daha fazla  
İsim
Hüseyin Aydoğan Bahçeci
Espresso Makinesi
Lelit Mara X
Değirmen
Comandante, Niche Zero
Ekipmanlar
Hario Bakır V60, ARC Tartı, Konçhero Kettle, Soy Cezve, Rekrow Ocak.
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak ATA
Daha fazla  
İsim
Burak ATA
Espresso Makinesi
:(
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara-Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Emek Semti (Ankara)
Evet hocam ordan da varmış referansım. Kaynak çok olunca hatırlayamadım kusura bakmayın. 😊
 
Üst