Herkese Selamlar,
Forumun genel olarak nitelikli kahveyle ilgilendiğinin farkındayım fakat doğu illerimizde halen yaşayan Mırra kültürü için bir başlık olması fena olmaz. Mırrayı duymuşsunuzdur saatlerce kaynatılarak yapıldığı söylenir. Sırf bu yüzden bile nitelikli kahve severin antipatisini kazanabiliyor. Bir de yağı çıkana kadar kavrulmuş yanık kahve kullanılınca iyice uzak duruyoruz. Ben de yıllarca uzak durdum fakat Şanlıurfa'ya yerleşince artık kayıtsız kalamayıp acaba nitelikli bir yaklaşımla güzel bir şeyler çıkar mı diye meraklandım. Uzun lafın kısası evde çaydanlıkta 4-5 deneme yaptım. Tarif için başvuracak pek kaynak bulamadığımdan deneme yanılma ile yaptım.
İlk iki denemeyi 300gr su 30gr kahve, sonrakini 500gr su 50gr kahve ile yaptım. Bu denemelerde Zümrüt Karacanın kavrumu espressoya uygun olan Brezilya Rio Verde kahvesini kullandım. Bugün de Urfa'da yerel mahalle kahvecilerini gezip deneme yapmak için mırralık ucuz çekirdek aldım biraz. Son denemeyi 1000gr su 120gr kahve ile yaptım. Tarifi vermeden önce bu denemelerimden çıkardığım sonuçları özetlemek istiyorum:
Daha önce içen veya yapan arkadaşlar var mı? Ne dersiniz?
Forumun genel olarak nitelikli kahveyle ilgilendiğinin farkındayım fakat doğu illerimizde halen yaşayan Mırra kültürü için bir başlık olması fena olmaz. Mırrayı duymuşsunuzdur saatlerce kaynatılarak yapıldığı söylenir. Sırf bu yüzden bile nitelikli kahve severin antipatisini kazanabiliyor. Bir de yağı çıkana kadar kavrulmuş yanık kahve kullanılınca iyice uzak duruyoruz. Ben de yıllarca uzak durdum fakat Şanlıurfa'ya yerleşince artık kayıtsız kalamayıp acaba nitelikli bir yaklaşımla güzel bir şeyler çıkar mı diye meraklandım. Uzun lafın kısası evde çaydanlıkta 4-5 deneme yaptım. Tarif için başvuracak pek kaynak bulamadığımdan deneme yanılma ile yaptım.
İlk iki denemeyi 300gr su 30gr kahve, sonrakini 500gr su 50gr kahve ile yaptım. Bu denemelerde Zümrüt Karacanın kavrumu espressoya uygun olan Brezilya Rio Verde kahvesini kullandım. Bugün de Urfa'da yerel mahalle kahvecilerini gezip deneme yapmak için mırralık ucuz çekirdek aldım biraz. Son denemeyi 1000gr su 120gr kahve ile yaptım. Tarifi vermeden önce bu denemelerimden çıkardığım sonuçları özetlemek istiyorum:
- "Acı kahve" Mırra aslında acı bir kahve (olmak zorunda)değil.
- Nitelikli yada en azından yanık olmayan kahve kullanılınca lezzetli sonuçlar alınabiliyor.
- Yerel anlatılarda 5-6 saat hatta daha fazla kaynatmalardan bahsedilse de miktar azaldıkça kaynatma gereksinimi de düşüyor.
- 300gr-1000gr mırra toplam 1-2 saat sürede hazırlanabiliyor. Çıktı kahve saklanıp istenildiği zaman ısıtılıp içilebiliyor. Yani yapımı zahmetli ama sonrasında pratik.
- 500gr su ocağa koyulur, kaynamaya başlayınca 18gr kalın öğütüm(French Press-Cold Brew gibi) kahve içine eklenir. 10dk kaynatılır. (Kahveyi ekledikten sonraki ilk dakikalar kahve kabardığı için taşmamasına dikkat edilir.)
- Biraz dinlendirip kahve süzülür. Demliği temizleyip süzülen kahveyi tekrar kaynatmaya başlanır.
- Kaynama başlarken 16gr kahve eklenir. 10dk kaynatılır.
- Biraz dinlendirip kahve süzülür. Demliği temizleyip süzülen kahveyi tekrar kaynatmaya başlanır.
- Kaynama başlarken 16gr kahve eklenir. 10dk kaynatılır.
- Biraz dinlendirilip süzülür ve kahve hazır.
Daha önce içen veya yapan arkadaşlar var mı? Ne dersiniz?