• Şubat Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Sezy Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

A101 mısır patlatıcı

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Secron
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Secron

Üye
Konum
İzmir
İsim
Cengizhan
Daha fazla  
İsim
Cengizhan
Espresso Makinesi
Lelit Bianca, Picopresso
Değirmen
1zpresso K Pro, Eureka Atom Specialty 75, Timemore Sculptor 078
Ekipmanlar
Hario v60, kalita 155, timemore crystal eye, chemex, aeropress, minipresso, prismo, clever, origami,oceanrich, mokapot, syphon, cold dripper, lilydrip, melodrip, balance cone, phin
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İzmir
17 aralıkta aşağıdaki ürün gelecekmiş. En azından (benim gibi) tavada kavurmaya çalışanlar için işe yarayabilir 😄
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_20201209_101939.jpg
    Screenshot_20201209_101939.jpg
    66.6 KB · Görüntüleme: 71
"patlangaç" iyiymiş :)
 
Tavaya göre daha kullanışlı bir yöntem ama çabuk ısındığı için çekirdekler çabuk yanabiliyor o yüzden dikkatli kavurmak gerekiyor.
 
Tavaya göre daha kullanışlı bir yöntem ama çabuk ısındığı için çekirdekler çabuk yanabiliyor o yüzden dikkatli kavurmak gerekiyor.
Kısık ateşte ve doğrudan değdirmeden kullanmak lazım sanırım
 
Orta ateşte, ocaktan 6-7 cm uzakta kavurunca daha iyi oluyor. Çünkü ateşe çok uzak tutunca süre 25-30 dk'lara kadar çıkabiliyor. Ateşe yakın tutunca da süre çok kısalıyor. O yüzden tam arasını bulmak gerek.
 
Bu işi ev ortamında yapacaksanız @kahvetrip 'in cam demlikle yaptığı kavruma bakabilirsiniz. En mantıklısı şimdilik o gözüküyor. Not: bu arada yukarıdaki mısır patlatma aletiyle zamanında bende denemiştim. Çok rahatsız edici bir koku salıyor, buna ek olarak tutma kısmı ergonomik olmadığı için 10 dakika da eller ve kollarda derman kalmıyor. Benim kavrum 27 dk sürdü evdeki ocakla. Bu iş için daha kuvvetli kartuşlu bir ocağa ihtiyaç var sanırım.
 
Bu işi ev ortamında yapacaksanız @kahvetrip 'in cam demlikle yaptığı kavruma bakabilirsiniz. En mantıklısı şimdilik o gözüküyor. Not: bu arada yukarıdaki mısır patlatma aletiyle zamanında bende denemiştim. Çok rahatsız edici bir koku salıyor, buna ek olarak tutma kısmı ergonomik olmadığı için 10 dakika da eller ve kollarda derman kalmıyor. Benim kavrum 27 dk sürdü evdeki ocakla. Bu iş için daha kuvvetli kartuşlu bir ocağa ihtiyaç var sanırım.
Hemen bakıyorum hocam, en azından orta karar bi kavurmayı halletsek işimizi görecek, tava mahvediyor 😂
 
Bu işi ev ortamında yapacaksanız @kahvetrip 'in cam demlikle yaptığı kavruma bakabilirsiniz. En mantıklısı şimdilik o gözüküyor. Not: bu arada yukarıdaki mısır patlatma aletiyle zamanında bende denemiştim. Çok rahatsız edici bir koku salıyor, buna ek olarak tutma kısmı ergonomik olmadığı için 10 dakika da eller ve kollarda derman kalmıyor. Benim kavrum 27 dk sürdü evdeki ocakla. Bu iş için daha kuvvetli kartuşlu bir ocağa ihtiyaç var sanırım.
Sağol @PortatifBarista :)
@Secron o video kanaldaki ilk videolardan biri ve videodaki kavurma çok ideal olmamıştı. Süreyi kısa tutmakta fayda var. O yüzden biraz yüksek ateş gerekiyor, cam demlik de iyice ısınmış olmalı. İyi denemeler :)
 
Her ekipmanda başlarda acemilik çekebilirsiniz zamanla alışırsınız. Ben bu tenekeyle uzun süre kavurdum. Önemli gördüğüm kısımlar şöyle:
  • Duvarları çok ince olduğundan ani sıcaklık değişimlerinden hemen etkileniyor. Bu yüzden folyo ile sarmak gerekiyor. Folyo ile sarınca üstten bir kaç hava deliği açmakta yarar var yoksa kahve kendi dumanında boğulabilir.
  • Aletin altına gelen folyo yanıp dökülebilir. Bunu önlemek pek mümkün olmuyor yine de aleti çift taraflı sürekli çevirerek kavurmayı deneyebilirsiniz.
  • Alttaki folyo döküleceğinden sabit durduğunuz her saniye kahveniz yanabilir bu yüzden sürekli sallamak gerekiyor. Bu da yorucu olduğundan ben 2-3 kez yatay daire şeklinde sallayıp 2-3 kez omlet değiştirir gibi dikey sallıyordum. Belli bir ritim bulursunuz artık :)
  • Sıcaklık ölçmek bence kesinlikle gerekli. Bunun için çubuk termometreyi sokup onunla beraber sallarsanız termometre bir süre sonra kırılabilir. Bu yüzden kablolu termometre öneririm.
  • Ön ısıtma ile başlayın 170-180 dereceleri görünce çekirdeği salın ve hiç beklemeden sallamaya başlayın. Sıcaklık değişimlerini yazın. Yazamıyorsanız ses kaydı yapın sonra grafiğe dökersiniz.
  • Hedef gelişme yüzdeniz olsun. Bu hesaplamalara biraz çalışın çünkü çekirdeğe açıp bakıp ona göre karar verme imkanınız yok.
  • Çıtlamaları duyunca hemen süreye ve sıcaklığa bakın, hedef gelişme yüzdenize göre bitireceğiniz süreyi belirleyin.
  • Çıtlamaları duyunca altını biraz kısıp ocağa olan mesafeyi biraz arttırın ama çok kısıp ocaktan çok uzaklaştırırsanız sıcaklığın artmadığını veya çok yavaşladığını göreceksiniz böylece hedef gelişme yüzdeniz tutarlı olmayacaktır.
  • Çıtlamalardan sonra yanık kokusu duyacaksınız ama kormayın çekirdekler değil kepekleri yanıyor.
  • Hedefinize ulaşınca ocağı kapatın bir yandan sallamaya devam edin, soğutma tepsisine boşaltıp hızlıca karıştırarak soğutun.
  • Aralardaki bir çok ayrıntıyı yaptıkça keşfedeceksiniz. Başlarda ucuz ticari çekirdekler kullanın.
  • Profesyonelleşince de pahalı nitelikli yeşil çekirdeklere geçmeyin!!! Bu yöntemle nitelikli çekirdeklere yazık etmeyin ortalama bir lezzetin üzerine çıkmak zor. Ama espresso için oldukça tatminkar sonuçlar alabilirsiniz bence :)
  • Sonuçlar nasıl olursa olsun bence bu süreç eğlenceli ve rahatlatıcı, iyi kavurmalar dilerim :)
 
Her ekipmanda başlarda acemilik çekebilirsiniz zamanla alışırsınız. Ben bu tenekeyle uzun süre kavurdum. Önemli gördüğüm kısımlar şöyle:
  • Duvarları çok ince olduğundan ani sıcaklık değişimlerinden hemen etkileniyor. Bu yüzden folyo ile sarmak gerekiyor. Folyo ile sarınca üstten bir kaç hava deliği açmakta yarar var yoksa kahve kendi dumanında boğulabilir.
  • Aletin altına gelen folyo yanıp dökülebilir. Bunu önlemek pek mümkün olmuyor yine de aleti çift taraflı sürekli çevirerek kavurmayı deneyebilirsiniz.
  • Alttaki folyo döküleceğinden sabit durduğunuz her saniye kahveniz yanabilir bu yüzden sürekli sallamak gerekiyor. Bu da yorucu olduğundan ben 2-3 kez yatay daire şeklinde sallayıp 2-3 kez omlet değiştirir gibi dikey sallıyordum. Belli bir ritim bulursunuz artık :)
  • Sıcaklık ölçmek bence kesinlikle gerekli. Bunun için çubuk termometreyi sokup onunla beraber sallarsanız termometre bir süre sonra kırılabilir. Bu yüzden kablolu termometre öneririm.
  • Ön ısıtma ile başlayın 170-180 dereceleri görünce çekirdeği salın ve hiç beklemeden sallamaya başlayın. Sıcaklık değişimlerini yazın. Yazamıyorsanız ses kaydı yapın sonra grafiğe dökersiniz.
  • Hedef gelişme yüzdeniz olsun. Bu hesaplamalara biraz çalışın çünkü çekirdeğe açıp bakıp ona göre karar verme imkanınız yok.
  • Çıtlamaları duyunca hemen süreye ve sıcaklığa bakın, hedef gelişme yüzdenize göre bitireceğiniz süreyi belirleyin.
  • Çıtlamaları duyunca altını biraz kısıp ocağa olan mesafeyi biraz arttırın ama çok kısıp ocaktan çok uzaklaştırırsanız sıcaklığın artmadığını veya çok yavaşladığını göreceksiniz böylece hedef gelişme yüzdeniz tutarlı olmayacaktır.
  • Çıtlamalardan sonra yanık kokusu duyacaksınız ama kormayın çekirdekler değil kepekleri yanıyor.
  • Hedefinize ulaşınca ocağı kapatın bir yandan sallamaya devam edin, soğutma tepsisine boşaltıp hızlıca karıştırarak soğutun.
  • Aralardaki bir çok ayrıntıyı yaptıkça keşfedeceksiniz. Başlarda ucuz ticari çekirdekler kullanın.
  • Profesyonelleşince de pahalı nitelikli yeşil çekirdeklere geçmeyin!!! Bu yöntemle nitelikli çekirdeklere yazık etmeyin ortalama bir lezzetin üzerine çıkmak zor. Ama espresso için oldukça tatminkar sonuçlar alabilirsiniz bence :)
  • Sonuçlar nasıl olursa olsun bence bu süreç eğlenceli ve rahatlatıcı, iyi kavurmalar dilerim :)
Eline sağlık hocam 😄
 
Önemli bir ölçüyü atlamışım: kavurduğunuz kahve miktarı önemli. 150gr üzerinde yeşil çekirdek koyarsanız aletin veya sizin kolunuz kopabilir. Bunun aksine 70gr altında çekirdek kavurursanız çok homojen olmuyor. Bence alet 120-130gr civarında verimli oluyor.
 
Geri
Üst