• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

40 Gr Demleme vs 20 Gr Demleme

kahveanalisti

Üye
Editör
Konum
Ankara
Daha fazla  
Espresso Makinesi
Rocket Cinquantotto
Değirmen
Eureka Mignon Specialita-Ode Brew Grinder- Comandante C40 MK3
Ekipmanlar
V60-Breville Sage Precision Brewer-Syphon-Aeropress-Nanopresso-Kompresso-Kruve Elek-Kruve Bardak-Acaia Pearl S-Felicita-Fellow Kettle
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çankaya
Az önce Montag Funky Berry'si 40 gr kalmıştı Şirkette Baratza Encore ile 20. ayarda yani baya medium boyutlarında (CMD 25 Click gibi) öğütüp dünyanın en eski filtre kahve makinelerinden AEG ile demlediğimde beni tekrar fazla kahvenin demlemeye etkisini hatırlattı. Bunu geçen günlerde denediğim buzluktan çıkardığım MZUNGU ve Honduras Caballero Bomba de Fruta aynı durumları yaşattı. 3 kahveyide hem 20 gr hem 40 gr demlediğimde kesinlikle aldığım lezzette ciddi bir fark vardı. 40 Gr kahve maliyet olarak kesinlikle sürdürülebilir değil ama 2 kahvede yaşadığım lezzet farkını görünce beğendiğim kahveleri eskiden hep 20 gr demleyip geçerdim ancak artık 40 gr demlemeden pas geçmeyeceğim. Burada tatlılık 3 kahvede kesinlikle arttı ve beklediğiniz notalarda keskinlik hafif daha törpülü daha kolay içilebilir bardaklara döndüler.

Aynı işletme körlüğü gibi kafamızda hep 15-18-20 gr (20 click CMD) dozajlarda gidiyoruz ancak bazen 30-35-40 gr (25 click CMD) dozajlamalarla şans verip belki daha normalden biraz daha kalın bir öğütümle kesinlikle fark yaratan bardaklar çıkıyor.


Sizin hiç farklı dozajlamada aşırı fark yarattığını düşündüğünüz kahveler oldu mu ?
 
Sezy muraho'yu bir dönem 40-60 gram arasında tricolate ile (cmd 25-30 klik) demliyordum. Bu şekilde elde ettiğim fincanlar tek kişilik demlemelerimden çok daha iyiydi. Bence kanallanma sorunu yaşamazsanız ya da aşırı ajite etmezseniz yüksek dozajlı demleme "demlemenin uzaması" + "yatakta daha az sıcaklık dalgalanması" + "daha kalın öğütüm" şeklinde bir denklem sunuyor ve bence bu oldukça dengeli bir sonuç veriyor.

Coffeenutz ofis 1 numarayla (daha açık kavrum olan) da genelde 40/680 oranında demleme yapıyorum. Yine çok dengeli bir sonuç elde ediyorum.

Ekipmana da bağlı bence. Konik ekipmanlar zaten dengesiz bir çözünme sunuyor, bir de 40 gramlık demleme yapsanız en dipteki kısım çok aşırı çözünürken en yüzey çok az çözünüyor.
 
Aile kalabalık olduğu için V60 02de 30 gram 450 ml demlediğim oluyor. Anaerobik işlem bir kahve varsa akış daha hızlı olduğu için süreyi kurtarıyoruz. Cmd 26 klik + kruve 400 mikron ile toz eleme sonrası 3:30 dk civarı bir bitiş.

Tabi kahve abdest suyu sıcaklığına iniyor.
 
Ben genelde ofiste V60 ile demlemeler yapıyorum ve genelde İK'cı olduğum için hep misafirim oluyor o nedenle 35 gr demlemeler tercih ediyorum. Zwiling marka bir değirmen kullanıyorum çok toz üretmesine rağmen gayet keyifli bardaklar elde ediyorum @S.Yavuz gibi en fazla 1 blooming ve 2 parçalı döküşler tercih ediyorum ayrıca dripper a hiç Rao Spin tarzı müdahelelerde bulunmuyorum. Belki bir ara etkin dripper bile düşünebilirim.
 
Açık kavrum çekirdeklerde, gr farki olmadan genelde ayni tadlari almama rağmen, koyu kavrum cekirdeklerde genelde 16gr üzerine çıkmıyorum. Koyu kavrumlarda, kahve miktarı arttıkça bitterlikte artıyor bende. Bendede sorun olabilir :)
Örnek:
- Preon, nensebo genelde 45 gr da bile ayni tadlari alabiyorum.
- Clean cup, santa rosa 20gr üzerinde, gr ve bitterlik doğru oranda artıyor.
 
Ben hep 25 ila 30 gr arası yapıyorum. Eşimle uzaktan çalıştığımız için hatta bir çok parametre kayıyor. diyebilirim o yüzden reçeteler anlamını yitiriyor.
Kahve en güzel kendi tadını 25+ gr ve 3 ila 4 dakika (4 dakikaya yaklaşmak güzel oluyor genelde) gösteriyor.

Hatta son zamanlarda epey memnun olduğum bir dripper bunu anlamadığım şekilde sağlıyor Brewista Konik Cam Dripper (Espresso Perfecto satıyor indirimli Mart ayı için önerebileceğim bir hediye olur kendinize) demlemeyi nasıl yapıyorsa daha yavaşça yapıyor ve tatlar tam istediğim noktalarda alıyorum açıkçası bir dripper'ın bu kadar iyi sonuçları desteklemesi beni şaşırttı.
 
Sizin hiç farklı dozajlamada aşırı fark yarattığını düşündüğünüz kahveler oldu mu ?
Ben dozlamada genelde kahve:su oranını kahvesine göre 1:15-1:17 arasında tutarak demliyorum. 30gr'dan daha büyük bir demleme yapmadım ama kahve miktarı arttığında sanki gövde daha yoğun (ama boğucu değil) geliyor. Gövde arttığında, aromalarda clarity diyemem fakat satürasyonu/yoğunluğu artıyor gibi geliyor.

Bahsettiğin 40gr demlemede su:kahve oranı gene klasik ~1:15 gibi miydi yoksa daha mı yoğundu?
 
Geri
Üst