Bu kadar cok konusup hicbirsey soylememek .. fermantosyon olayini hele anlamak mumkun olmadi baya bir sure sanirim kahve meyvelerine ulasabiliyor bu arkadas hasat donemi gidip farkli bir fermantasyon yapiyor diye dusundum ama bildigimiz Anaerobic processii (
https://www.thebarn.de/blogs/coffee... fermentation,own tightly-packed mucilage gel.)
anlatiyordu sonradan anladim ki islenmis satisa hazir cekirdeklere bu islemi uyguluyor ,kesinlikle kahvenin icinde bulunan bir cok seyin kaybi olacakti tabi en basta kafein!! (kafeinsiz kahve process bu sisteme benzerdir hatta artilari vardir kaybolan aroma ve asitlerin tekrardan kahvenin icine konmasi gibi sadece kafeinin alinmasi icin gereklidir (bakiniz swiss water )tabi sonra sagolsun arkadasda aklimdan gecenleri dogruladi kafein %80 oraninda kalmiyor ..sohbetin ilerleyen saatlerinde bir kere daha kotu kahvedeki kusurlari bile kaybettigini soyleyerek bir kere daha onayladi cunku gercekten islenmis kahveyi suya koyarsaniz icinden iyi ve kotu bircok ozelligi almis olursunuz ..ee neden cay demlemiyorsunuz o zaman ..keske deseydiki ben kotu niteliksiz kahveleri bile icilebilecek hale getirdim bu yontemle o zaman soylenecek bir sey yok helal olsun ..simdi esmeraldayi bu isleme tabii tutsak ne olur ? yazik olur ..diger konu yesil cekirdegin yasi biz yaptik guzel oldu diyerek bunlar arasinda fark yoktur denilebilirmi ? yani oyle bir anlatim bilgilendirme olamaz elbetteki 4 yasindaki bir kahve ile 1 yasindaki kahve farklidir ..esit sartlarda kavurdugunuzda bu farki anlarsiniz ..yasli kahveyi kavurmanin yontemleri vardir icilebilecek hale getirirsiniz ve sizin tabirle cok da guzel oldu biz ictik musterilerde cok sevdi diyebilirsiniz ama o kahve ile 1 yasindaki kahve ayni katagoriye giremez ..farkli tatlar denemek farkli seyler yapmak kahvede en guzel kisimdir ama bunu yaparken bazi kriterleri atlamamak gerekir..
diger konu SCA mevzusu bende sahsim olarak sirketi sevmem (yapilan organizasyonlardan ulke olarak kendilerine para verdigimiz icin sertifikalar egitimler vs den belli bir miktar scanin kasasina gider bu kismini sevmiyorum ama saygim var ..adamlarin olusturdugu meydana getirdigi nitelikli kahve terimini kullanip benim kendi kriterlerimi oyleymis gibi kullanmaktan cekinirim ..nitelikli kahve diyorsak konuyu sca kriterlerinde baz alarak degerlendirmemiz gerek yoksa haksizlik yapmis oluruz ..zaten scanin yaptigida budur her kafadan ses cikmasin ben yaptim oldu cokta guzel oldu denmesin bu isin bir kalibi olculebilir cercevesi olsun ..cercevede gayet mantikli bir cerceve kahvede olan asitler ,yogunluk ,tatlar aromalar yani olculebilir oranlar ..bu oronlar cercevesinde hareket etmek gerekir ..mali satarken nitelikli kahve deyip bu bana gore nitelikli cok guzel diyerek satmak belden asagi vurmak olur ..
bu yazdikarimdan yanlis anlasilma olmasin ben arkadasin cok iyi kahve kavurduguna inaniyorum 4 yasindaki bir kahveyi bircok kisi kavurmayi bilmez ziyan eder ..anlatmak istedigim kulvarlarin farkli oldugu aslinda turkiyedeki bircok kahve tartismasinin konusuda bu konusurken sca terimlerini kullanip oyle anlatmak ve satis pazarlama taktigi kullanmak ,ama yaparken kendi dogrularini (ki bu dogrular arkadsta oldugu gibi daha iyi neticeler verebilir ) kullanmak ..o zaman iste sorun oluyor bana anlattiginla yaptigin ayni degil (bu kahve guzel mi dersen evet guzel icilebilir )ama anlattigim kahvemi dersen kusura bakma degil ..ben arkadasi tekrar tebrik ediyorum ellerine saglik cok guzel isler cikartiyor ..ama bir kumastan pantolonda cikar ceketde lakin cekete ,pantalon giyemeyiz pantalonada ceket diyemeyiz ..
not :ince ogutme konusunda cok hakli gramajlar ve demleme sureleriylede oynayarak ince cekim kahvelerden daha tatli icecekler elde edebilirsiniz ..