• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

2.El Ürünlerdeki Anlamsız Pahalılık

gkbrkmtn

Üye
İsim
Gökberk Metin
Daha fazla  
İsim
Gökberk Metin
Değirmen
Timemore Slim
Ekipmanlar
V60, Aeropress, Moka Pot, Delter Press
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Bursa, Ankara, Balıkesir
Sanırım hepimizin dikkatini çekmiştir bu konu. Delter 295tl iken 350tl’ye satmaya çalışan, yurtdışından gelen ürünleri üzerine kar koyup satmaya çalışan, kullanılmış ürünü sıfırıyla aynı fiyata satmaya çalışanlar gördük. Elbette her arz kendi talebini yaratır ve bu fiyatlardan 2.el alanlar olacaktır. Bu duruma, "serbest piyasa, isteyen istediği fiyata satar" diyen arkadaşlar var ama ben bunu doğru bulmuyorum. Serbest piyasa ürünün üreticisi için geçerlidir, ikinci el ürün satıcısı ürünün orijinal fiyatını yukarı çekmeye çalışırsa sorun olur. Bkz. otomobil piyasası. Şuan Türkiye’de ikinci el araçlar sıfırına yakın fiyatta, sıfır araç zaten bulunmuyor. Sıfır araç satın alanlar da alayım birkaç ay sonra üstüne koyup satarım mantığıyla alarak piyasayı daha da yükseltiyorlar ve bir kısır döngü oluşuyor.

Yani aslında bu durum kahve ekipmanlarına veya bu foruma özel değil. Türkiye ve ortadoğu ülkelerindeki genel bir sorun. Yurtdışında ikinci el ürün dükkanlarını gezmiş biri varsa ne demek istediğimi anlar, ikinci el ürünlerle sıfırı arasında muazzam bir fiyat farkı var, çünkü orada insanlar "ben artık kullanmıyorum bari başkasının işine yarasın" diye düşünerek satıyorlar. Türkiye’de ise ikinci el ürün fiyatları sıfırına çok yakın. Buna sebep olan bence “en ucuza alayım ama satarken en pahalı satayım” kafası. İkinci el ürünlerden kazanç sağlama isteği. Her sektörde durum bu şekilde.

Bu arada şunu da belirteyim, sizin aldığınız bir ürün hiç kullanılmamış olsa, kutusu bile açılmamış olsa dahi artık 2. eldir. Ürünü kargolarken yolda başına bir şey gelse, ürün imalat hatası çıksa, ilk kullanımda bozulsa vs. sorumluluğunu alabilecek misiniz? Hayır.

Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Gelin kimseyi kırmadan tartışalım :)

Son düzenleme:
Türkiye'de eğer 2. El bir ürün çok ucuzsa bizdeki mantık kesin bir sıkıntı vardır, kesin bir şeyi bozuktur, itelemeye çalışıyor diye düşünüluyor. Bizdeki 2. el mantığı toptan değişmeli.

Ben forumda arzum değirmenimi sattım. 150 tlye sıfır kutusunda almıştım değirmende fabrika çıkışlı hata vardı. Bu yüzden forumdan bir arkadaşa 100 tlye sattım. Aldığın ücret değil de ederi önemli olmalı bence bu konuda. Onun dışında ikinci el ürün kozmetik sıkıntısı yoksa ve görevini yerine getiriyorsa eskime payı düşülerek satılmalı diye düşünüyorum.

Gözlemlediğim kadarıyla forumdaki birçok kişide fazla sayıda kahve ekipmanı var, bir kişi bi ekipmanın satmaya çalıştığında muhtemelen çok fazla kullanmamış oluyor, satın almasının üstünden de çok fazla vakit geçmediyse az kullanılmış ve yeni alınmış olduğu için ürününün sıfır ürüne yakın olduğunu düşünüp ona göre fiyatlıyor.

Diğer yandan bazı ürünlerde stok olmadığından ve genelde yurt dışından getirildiğinden ürünün piyasası tam olarak bilinmiyor. Örneği delter press’in son partisi gelmeden önce türkiye fiyatının ne olacağını kestiremiyordum, daha pahalıya geleceği yönünde beklentiler vardı. Bu da insanları pahalıya satmaya itiyor. Ayrıca piyasada olmayan bir ürünü satıyorsanız sadece ürünün fiyatına bakarak karar vermezsiniz, bir nevi kara borsa dinamikleri devreye giriyor. Sıfırı 295 Tl’ydi ama ne zaman geleceği ya da ne kadar geleceği belli değil, anında 350 TL’ye almak istemez misin?

Güncel kurdan satma konusu tartışmalı ama bence yanlış değil, ben molentimi satıp comandante aldım, molenti 2 ay önceki avantajlı fiyatına göre verip, comandanteyi pahalı fiyattan almak benim açımdan zorlayıcı oluyor. 2 ay önce alırken ürün piyasada görece yeniydi fiyatı uygundu, bir nevi az bilinem bir ürünü alıp risk almış oldum, ürünün bilinir olduğunda fiyatı arttı ancak benim aldığım riski de fiyatlamam yanlış değil bence.

Bunun dışında tamamen kar etmek amaçlı satmaya çalışanlar da var, bu ticari olarak doğru olabilir fakat forum dinamiklerini değerlendirdiğimde şık bulmuyorum.

Son düzenleme:
Yanlış anlamazsanız bir laf vardır " keriz silkelemek " diye. Kimse kendini keriz yerine koydurmasın olur biter. Kimse kimsenin malının değeri hakkında fiyat biçemez ama bazı ürünler oluyor hadi ordan len yazasım gelmiyor değil.. 😆😆

Hepimiz bir ürün alırken en iyi fiyata almaya çalışıyoruz. Doğal olarak satarken de zarar etmek istemiyoruz. Bu nedenle satarken beklenti yüksek oluyor. Her mazleme için birşey diyemem ama özellikle hevesle alınan bir dünya kahve ekipmanı olduğuna bende katılıyorum. Çoğu evde kullanılmadan duruyor. 3-5 zararına bakmadan alım zorluğu çeken kahve severlerin bu ürünleri alması ne güzel olurdu. Aslında hepimiz evde kullanmadığımız ekipmanları elden çıkaralım derim. Genel anlamda da 2.el ürün değeri satanın biçtiği değer değil alanın verdiği değerdir. İsteyen istediği fiyatı ister ancak satması kolay olmaz. Alıcı ise verebileceği fiyatı verir, anlaşırlarsa ne ala...

Vaktiyle 150 liraya değirmen alsak, 3 kere kullansak, şimdiki fiyatı 350 lira olsa, artık ikinci el oldu yarı fiyatına vermek lazım diye 75TL mi olması lazım?

Sadece 2.el olması önemli bir indirim sebebi değildir. Ne kadar kullanıldığı ve eskidiği önemlidir

Arkadaşlar enflasyon diye bir şey var. Onu da hesaba katmak lazım...

Satış fiyatını satan belirler... fiyat yüksekse ve gerçekçi değilse elinde kalır... ve kalıyor.

Mantık olarak şu anki sıfır fiyatı baz alınması lazım. Ürünün durumuna ve garantisine göre bir fiyat biçilmesi lazım.

Burada asıl sıkıntı satış amacı... doğrudan para kazanma amaçlı ticaret yapılınca bu tarz forumlarda biraz can sıkıyor ve haliyle tepki görüyor. :)

Kur oranı ve enflasyon konusunda yanılsama var.
Ben değirmeni 900 liraya almışım diyelim. 3 yıl geçmiş 2.150 lira olmuş. Eğer çok temizse ve piyasa kaldırıyorsa onun 2. el satış fiyatı 1.000 ile 1.600 lira arasında değişebilir. Kimse o ürünü 900 liranın altında bir değerle satın almayı beklemesin.
Arkadaş arabasını yıllar evvel 18.000 liraya sıfır almış mesela. Şimdi 60.000 lira teklif ettiler, sattı ki piyasası da öyle yani.
Babam ikinci el araç aldı 65.000 liraya, 8 ay sonra fiyatlar fırlayınca 120.000 lira teklif ettiler.
Örnekler çoğaltılabilir ama bir şeyin ikinci el fiyatını o an satılan sıfırı, eğer o an satılan sıfırı yoksa ve temizse satıcısı belirler. Az bulunan değerlidir. Ekonomi yani. :D

Vaktiyle 150 liraya değirmen alsak, 3 kere kullansak, şimdiki fiyatı 350 lira olsa, artık ikinci el oldu yarı fiyatına vermek lazım diye 75TL mi olması lazım?

Sadece 2.el olması önemli bir indirim sebebi değildir. Ne kadar kullanıldığı ve eskidiği önemlidir
Hayır tabi ki öyle olsa çok saçma olurdu. Verdiğiniz örnekten gidersek o değirmeni 350TL'ye satmaya çalışan çok kişi var. Ne kadar kullanıldığına, temizliğine falan göre de değişir ama 300ü aşmaması gerek bence. Sonuçta 2.el

Valla 1 ay sonra gidin decathlondan 20 tane çadır alın hiç kullanmayın gelecek sene Haziran gibi %30 karla sıfır olarak satabilirsiniz. Benzer durum kahve ekipmanlarında da var ikinci el de olsa sıfır da olsa.

Güncel kurdan satmak çok mantıklı. Ben yurtdışından aldığım ürüne 50 dolar vermişim diyelim. Hiç kullanmadım sakladım sonra satmaya karar verdim diyelim. Sonra gidip onu 45 dolara mı satacağım. Yoo en az 50 dolara satarım. Resmi distribitör fiyatı 85 dolar belirlemişse 60'a da satarım. Aldığımız ekipmanları yatırım olarak görmüyor muyuz arkadaşlar. Bu yatırıma ister "iyi ki 6 ay önce bu fiyata almışım şimdi bulamazdım" gözüyle bakın "ister şimdi alayım 2 ay sonra yüksekten satarım" diye düşünün. Kimse de yurtdışından ürün alayım da burada pahalıya satarım diye düşünmüyor zaten. En fazla fikir değiştiriyorlar. Ürün de hazır elimdeyken 100 lira fazlaya satayım diyebilir. Bu durumdan şikâyetçi olamazsınız. Siz takip edin indirimi, siz kupon peşinde koşun. "Sen bu sıfır ürünü 400 e almışsın o zaman bana da 400 e satmalısın" diyemezsiniz ki o ürünün fiyatı türkiye'de 700 liraysa :D

Satış fiyatını satan belirler... fiyat yüksekse ve gerçekçi değilse elinde kalır... ve kalıyor.

Mantık olarak şu anki sıfır fiyatı baz alınması lazım. Ürünün durumuna ve garantisine göre bir fiyat biçilmesi lazım.

Burada asıl sıkıntı satış amacı... doğrudan para kazanma amaçlı ticaret yapılınca bu tarz forumlarda biraz can sıkıyor ve haliyle tepki görüyor. :)
kesinlikle aynı fikirdeyim. mesela 300 liraya Delter Satıyorum. Pahalı diye kimse almıyor. Bende indirim yapmıyorum :) Trump seçilemezse döviz firlayacak bende o zaman 350 lira yapacağım elimde ki Delter'ı :)

Bence bir ürün alınırken yada satılırken sıfır fiyatı baz alınmalı. Ama sıfırı 10 lira olan ürünün 2. eline 8-9 lira istemek mantıksız. 6 bilemedin 7 liraya alıp, satmak gerekir. En azından ben öyle yaparım. Ama elimde monitör, ses sistemi gibi kullanmadığım ürünler varsa letgoda çok uygun fiyata veriyorum çunkü bunlar ithal ürün. Milli serveti dışarı kaçırmaya gerek yok.

Bir de elden çıkarılan ürünün yerine koyabilecek ürün alabilmek için fiyatlar güncel oluyor.
En güzel örnek otomobillerden verilmiş zaten.
Kaldı ki kahve ile alakalı birçok urun için yatırımlık, ömürlük ifadesi de kullanırız.

Arz-Talep ilişkisi burada da geçerli. Arz ile talep her zaman dengede kesişir. Fiyat yüksek diyorsunuz ama demek ki talep var. Herkesin laf ettiği Aeropress'imi 350 TL'ye tam da istediğim fiyata sattım. Talep olmasa fiyatlar düşer.

Geri