gkbrkmtn
Üye
- İsim
- Gökberk Metin
Daha fazla
- İsim
- Gökberk Metin
- Değirmen
- Timemore Slim
- Ekipmanlar
- V60, Aeropress, Moka Pot, Delter Press
- Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
- Evet
- Kahve Arkadaşlığı İl
- Bursa, Ankara, Balıkesir
Sanırım hepimizin dikkatini çekmiştir bu konu. Delter 295tl iken 350tl’ye satmaya çalışan, yurtdışından gelen ürünleri üzerine kar koyup satmaya çalışan, kullanılmış ürünü sıfırıyla aynı fiyata satmaya çalışanlar gördük. Elbette her arz kendi talebini yaratır ve bu fiyatlardan 2.el alanlar olacaktır. Bu duruma, "serbest piyasa, isteyen istediği fiyata satar" diyen arkadaşlar var ama ben bunu doğru bulmuyorum. Serbest piyasa ürünün üreticisi için geçerlidir, ikinci el ürün satıcısı ürünün orijinal fiyatını yukarı çekmeye çalışırsa sorun olur. Bkz. otomobil piyasası. Şuan Türkiye’de ikinci el araçlar sıfırına yakın fiyatta, sıfır araç zaten bulunmuyor. Sıfır araç satın alanlar da alayım birkaç ay sonra üstüne koyup satarım mantığıyla alarak piyasayı daha da yükseltiyorlar ve bir kısır döngü oluşuyor.
Yani aslında bu durum kahve ekipmanlarına veya bu foruma özel değil. Türkiye ve ortadoğu ülkelerindeki genel bir sorun. Yurtdışında ikinci el ürün dükkanlarını gezmiş biri varsa ne demek istediğimi anlar, ikinci el ürünlerle sıfırı arasında muazzam bir fiyat farkı var, çünkü orada insanlar "ben artık kullanmıyorum bari başkasının işine yarasın" diye düşünerek satıyorlar. Türkiye’de ise ikinci el ürün fiyatları sıfırına çok yakın. Buna sebep olan bence “en ucuza alayım ama satarken en pahalı satayım” kafası. İkinci el ürünlerden kazanç sağlama isteği. Her sektörde durum bu şekilde.
Bu arada şunu da belirteyim, sizin aldığınız bir ürün hiç kullanılmamış olsa, kutusu bile açılmamış olsa dahi artık 2. eldir. Ürünü kargolarken yolda başına bir şey gelse, ürün imalat hatası çıksa, ilk kullanımda bozulsa vs. sorumluluğunu alabilecek misiniz? Hayır.
Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Gelin kimseyi kırmadan tartışalım
Yani aslında bu durum kahve ekipmanlarına veya bu foruma özel değil. Türkiye ve ortadoğu ülkelerindeki genel bir sorun. Yurtdışında ikinci el ürün dükkanlarını gezmiş biri varsa ne demek istediğimi anlar, ikinci el ürünlerle sıfırı arasında muazzam bir fiyat farkı var, çünkü orada insanlar "ben artık kullanmıyorum bari başkasının işine yarasın" diye düşünerek satıyorlar. Türkiye’de ise ikinci el ürün fiyatları sıfırına çok yakın. Buna sebep olan bence “en ucuza alayım ama satarken en pahalı satayım” kafası. İkinci el ürünlerden kazanç sağlama isteği. Her sektörde durum bu şekilde.
Bu arada şunu da belirteyim, sizin aldığınız bir ürün hiç kullanılmamış olsa, kutusu bile açılmamış olsa dahi artık 2. eldir. Ürünü kargolarken yolda başına bir şey gelse, ürün imalat hatası çıksa, ilk kullanımda bozulsa vs. sorumluluğunu alabilecek misiniz? Hayır.
Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Gelin kimseyi kırmadan tartışalım
Son düzenleme: