• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

15 PPM Su demleme için uygun mudur?

SarperE36

Yeni Üye
İsim
Sarper Yurttaş
Daha fazla  
İsim
Sarper Yurttaş
Öncelikle merhabalar bugün aldığım suyun tds değerini kontrol ettiğimde daha önce karşılaşmadığım bir sonuçla karşılaştım ve 15 ppm çıktı normalde aldığım sularınki 70-80 arası değişiyordu bu sefer farklı bir marka aldığımda bu manzarayla karşılaştım teyit etmek için çeşme suyunu ölçtüğümde her zaman çıkan değerle aynı olduğunu gördüm yani tds metre doğru çalışıyordu bence şimdi size sormak istediğim bu suyu nasıl kullanmalıyım direk 15 ppm olarak mı yoksa çeşme suyuyla karıştırıp ideal bir değere yaklaştırmak mı mantıklı olacaktır ilk denememde çeşme suyuyla karıştırıp 52 ppm olarak kullandım görselleri ek olarak bırakıyorum
 

Ekli dosyalar

  • 121548038_2394342710861290_7819562102261088622_n.jpg
    121548038_2394342710861290_7819562102261088622_n.jpg
    75.8 KB · Görüntüleme: 26
  • 121579648_380042763151106_7122050700949038385_n (1).jpg
    121579648_380042763151106_7122050700949038385_n (1).jpg
    82.2 KB · Görüntüleme: 26
  • 121642425_3323088031105803_782390310787620569_n.jpg
    121642425_3323088031105803_782390310787620569_n.jpg
    79.7 KB · Görüntüleme: 26
Son bir kaç demlememi Nestle suya 300 ml 10 12 arası Uludağ premium katarak demliyorum 78 ppm nestle 110 ppm suya yukseldi.daha önce farklı maden sularında baya tat kötü olmuştu fakat bu Uludağ ile baya farklı hoşuma giden bir kahve oldu deneyebilirsiniz.yalniz her kahveye 100 ve üzeri ppm su gitmiyor tek başına Nestle purelife zaten iyi su tavsiye ederim.
 
Öncelikle merhabalar bugün aldığım suyun tds değerini kontrol ettiğimde daha önce karşılaşmadığım bir sonuçla karşılaştım ve 15 ppm çıktı normalde aldığım sularınki 70-80 arası değişiyordu bu sefer farklı bir marka aldığımda bu manzarayla karşılaştım teyit etmek için çeşme suyunu ölçtüğümde her zaman çıkan değerle aynı olduğunu gördüm yani tds metre doğru çalışıyordu bence şimdi size sormak istediğim bu suyu nasıl kullanmalıyım direk 15 ppm olarak mı yoksa çeşme suyuyla karıştırıp ideal bir değere yaklaştırmak mı mantıklı olacaktır ilk denememde çeşme suyuyla karıştırıp 52 ppm olarak kullandım görselleri ek olarak bırakıyorum
Nordik stil açık kavrulmuş kahvelerde iyi sonuç verebilir ancak Türkiye'li markaların profillerinde veya genel olarak Avrupa'lı markaların profillerinde o suyla çok iyi bir verim alamayabilirsiniz.
 
Peki başka suyla karıştırarak bi aralık tutturmak istesem genel olarak kaç PPM aralığında tutmamı önerirsiniz?
 
Peki başka suyla karıştırarak bi aralık tutturmak istesem genel olarak kaç PPM aralığında tutmamı önerirsiniz?

Bir suyu başka bir suyla karıştırmayı hiç denemediğim için deneyen arkadaşlardan fikir almanız daha sağlıklı olacaktır. :)
 
Bir suyu başka bir suyla karıştırmayı hiç denemediğim için deneyen arkadaşlardan fikir almanız daha sağlıklı olacaktır. :)
Hocam düşük ppm açık kavrum değil de koyu kavrum kahvelere önerilmiyor muydu. Düşük ppm in çözücülüğü düşük bu yüzden kolay çözünen koyu kavrumlarda kullanılması gerekiyordu diye hatırlıyorum. Çözücülüğü yüksek olan yüksek ppm li sular da çözünmesi zor açık kavrum kahvelere kullanılması gerekiyordu sanırım.
 
Hocam düşük ppm açık kavrum değil de koyu kavrum kahvelere önerilmiyor muydu. Düşük ppm in çözücülüğü düşük bu yüzden kolay çözünen koyu kavrumlarda kullanılması gerekiyordu diye hatırlıyorum. Çözücülüğü yüksek olan yüksek ppm li sular da çözünmesi zor açık kavrum kahvelere kullanılması gerekiyordu sanırım.
3 Senedir Türkiye Demleme Şampiyonalarında Tim Wendelboe sponsorluğu altında onun firmasının kavurduğu kahveyle yarışırken 30-45 ppm su arasında sularla yarıştım hep. Aynı şekilde @mimds Denizhan Bey de zamanında Coffee Collective'in kurucularından Klaus'un benzer su kullandıklarını açıkladığını örneklemişti. Tim Wendelboe'nun kavurmahanesinde Cupping ve barında filtre kahvesinde kullandığı su da 25 ppm'di 2017 senesinde. Deneyimlediklerim ve kahvesini demlediğim ve yarıştığım Nordik kavurucular genellikle bu tarz sular kullanıyorlar.

Ek olarak Bypass'lı 60 ppm ve üstü (90-120 ppm de dahil) sularda Nordik stilde profillenmiş kahvelerin çoğu sebzemsi, düşük çözünmüşlükte çıkıyor.
 
3 Senedir Türkiye Demleme Şampiyonalarında Tim Wendelboe sponsorluğu altında onun firmasının kavurduğu kahveyle yarışırken 30-45 ppm su arasında sularla yarıştım hep. Aynı şekilde @mimds Denizhan Bey de zamanında Coffee Collective'in kurucularından Klaus'un benzer su kullandıklarını açıkladığını örneklemişti. Tim Wendelboe'nun kavurmahanesinde Cupping ve barında filtre kahvesinde kullandığı su da 25 ppm'di 2017 senesinde. Deneyimlediklerim ve kahvesini demlediğim ve yarıştığım Nordik kavurucular genellikle bu tarz sular kullanıyorlar.
Evet eskiden nordik kavurucuların ne kadar düşük ppm o kadar iyi diye öneri yaptıklarını görmüştüm ancak peak water konusunda da koyu kavrumlar için daha yüksek ayar kullanılması gerektiği yani daha düşük ppm öneriliyordu. Ben peak water kullanıcısı değilim ancak elimde kipa (10 ppm) ve nestle (70 ppm) sular var. Ben de bu hesapla orta kavrulmuş kahvelerde kipa, daha açık kavrumlarda ise nestle kullanmaya başlamıştım. O yüzden kafam karıştı şu an :)
 
Öncelikle merhabalar bugün aldığım suyun tds değerini kontrol ettiğimde daha önce karşılaşmadığım bir sonuçla karşılaştım ve 15 ppm çıktı normalde aldığım sularınki 70-80 arası değişiyordu bu sefer farklı bir marka aldığımda bu manzarayla karşılaştım teyit etmek için çeşme suyunu ölçtüğümde her zaman çıkan değerle aynı olduğunu gördüm yani tds metre doğru çalışıyordu bence şimdi size sormak istediğim bu suyu nasıl kullanmalıyım direk 15 ppm olarak mı yoksa çeşme suyuyla karıştırıp ideal bir değere yaklaştırmak mı mantıklı olacaktır ilk denememde çeşme suyuyla karıştırıp 52 ppm olarak kullandım görselleri ek olarak bırakıyorum
Sanırım Kasuya'da 0 ppm ile demliyordu
 
Evet eskiden nordik kavurucuların ne kadar düşük ppm o kadar iyi diye öneri yaptıklarını görmüştüm ancak peak water konusunda da koyu kavrumlar için daha yüksek ayar kullanılması gerektiği yani daha düşük ppm öneriliyordu. Ben peak water kullanıcısı değilim ancak elimde kipa (10 ppm) ve nestle (70 ppm) sular var. Ben de bu hesapla orta kavrulmuş kahvelerde kipa, daha açık kavrumlarda ise nestle kullanmaya başlamıştım. O yüzden kafam karıştı şu an :)
Peak water hiç kullanmadım ve önerilerine bakmadım ancak kahve için su konusunda en sağlıklı sistemler sıfırlayıp mineralize eden sistemler. Bypass'ta çünkü kahveye iyi gelmeyebilecek oranlarda da olabiliyor kompozisyon değerleri. (Bulunduğunuz yere gelen suyun kompozisyonuna bağlı olarak değişir.) Bu işin en sağlıklı kısmı ve açıklaması genel geçer bir genelleme yapmadan kavurmahanelerin profilleme tadımlarında kullandıkları suyu referans alarak tercih yapmanızdan yana olacaktır. Özellikle de bypass'lı sularda Nordik stil kavrulmuş kahvelerin sebzemsi çıktığını söylemiştim. Bir keresinde Patrik Rolf'un kahvemi tadıp yaptığı bir öneride sıfır suya mineralize edilmiş bypass'sız 100 ppm bir suda da kahvenin iyi çıktığını gördüm. Bundan dolayı özellikle bypasslı olarak belirttim. :)
 
Sanırım değil direkt gerçek İzzet Bey. :) Genellemelerden oldum olası korkmuşumdur şahsen zaten. Tetsu bu konuda da en devrimci insanlardan biri.
Son yönteminde 1:12,5 10 sn de tek döküş 25 gram yine yüksek derecede bir suyla demeleme yapıyor. Tek döküşü de sanırım 10 sn'de yaptı.



Aslında bu değişkenleri bir denkleme yazdığımızda uyarlaya bileceğimi gösteriyor. Çünkü klsik kasuya 6 döküş 4:30 dk süren kalın çekimliyken değişkenlerle hafif bir şekilde oynyıp yine güzel bir kahve demleyebiliyor. Yani aşırı kuralcı olmamakta fayda var sanki.
 
Ben de tam tersi açıkçası. Her şey o kadar değişken ki kötü sonuç almak çok kolay. Bu yüzden keşke genel bir şey olsa da hep onu kullansam diyorum ama imkansız.
Malesef öyle ancak bir yandan bu çok ciddi bir uluslararası birikim ve deneyim zenginliği yaratıyor. Bir şey hakkında kesin konuşmak hele ki kahve gibi sürekli değişen yenilenen bir sektör ve zirai üründe bir kaç yıl içerisinde olan gelişmelerle kesin konuşulanı yanlışlayacak şekilde olabiliyor. Tetsu 0 ppm su ile demleyene kadar çok ciddi ön yargı vardı ancak yaptıklarıyla o sene bir çok şeyi değiştirdi kendisi.
 
Malesef öyle ancak bir yandan bu çok ciddi bir uluslararası birikim ve deneyim zenginliği yaratıyor. Bir şey hakkında kesin konuşmak hele ki kahve gibi sürekli değişen yenilenen bir sektör ve zirai üründe bir kaç yıl içerisinde olan gelişmelerle kesin konuşulanı yanlışlayacak şekilde olabiliyor. Tetsu 0 ppm su ile demleyene kadar çok ciddi ön yargı vardı ancak yaptıklarıyla o sene bir çok şeyi değiştirdi kendisi.

Buradan öyle geniş eleştiriler çıkar ki nitelikli kahve tüketicisi hakkında... Ama çok yorgunum uğraşamayacağım 😅
 
Bazı şeyleri kalıplara sokmak sonradan işleri daha da anlaşılmaz hale getiriyor.

Nordic kavurucular içinde de bir tutarlılık yok aslında, 10-15, 50, 150ppm e kadar öneriler var ancak burada önemli olan o düşük önerilerin kompozisyonu nasıl? Çoğu doğrudan çok düşük ppm gelen sularını bwt bestmax premium tarzında bir mineralizasyon ile zenginleştiriyor. Dolayısı ile ppm düşük olsa da çözücülüğü yüksek olabiliyor, tabi suda hiç mineral olmasa bile yine de bir çözücü ayrı konu. Kavurucular ile konuştuğunuzda önerdikleri suların bir başlangıç noktası, referans olabileceğinden bahsediyorlar zaten bunu bu kadar kanun gibi almamak lazım. Elinizde çözücülüğü yüksek mineral içerikli, gh/kh değerleri uygun bir suyunuz varsa demleme parametreleriniz ile daha rahat oynayabiliyor ve kahveye daha rahat adapte olabiliyorsunuz.
Tim Wendelboe güncel nasıl kullanıyor Orkun Bey'de daha yeni bilgi vardır ama ben bir yerde 2-3 yıl önce okuduğumda 71ppm tds, 3gh, 2kh gibi bir su kullanıldığı yazılmıştı. Dolayısı ile kendileri de zaman içinde sularını değiştiriyor olabilir.

Burada konu biraz iyi kötüden ziyade kavurucunun kendi kullandığı su ile aldığı tada yaklaşabilmek diye düşünüyorum. Benim için çok net bir örnek mesela son Solberg & Hansen kahveleri oldu. Kahveler benim suyum ile ciddi şekilde tatlı çıkıyordu, firma ile görüştüğümde kullandıkları suyun gh/kh olarak benimkinden daha düşük değerlerde olduğunu gördüm, dolayısı ile muhtemelen benim suyum onlarınkine göre asiditeyi bir miktar daha baskılıyordu. Öneri olarak bir tık az (az da olsa under-extract) demleyebileceğimi söylediler asiditeyi ön plana çıkartmak için, yani bile bile az dem al dediler ki bu amaç için güzel bir çözümdü.

Bunun yanında açık kavrum yüksek, koyu kavrum düşük ppm diye bir kalıbı kullanırsak, koyu kavrum bir çekirdeği doğru şekilde çözemeden henüz şeker, karbonhidrat, yağlara ulaşamadan demlemeyi bitirip normalden alacağımızdan da daha kötü bir sonuç almak olası olacaktır. eldeki su hangi kahvede, neyi, ne zaman çözebiliyora göre yaptığımız demleme sonucu oldukça değişecektir.
Amacımız kahvedeki iyi bileşenleri demleme süremiz içinde alabilmek. Bu açık kavrum içinde geçerli koyu kavrum içinde.
 
Son düzenleme:
Bazı şeyleri kalıplara sokmak sonradan işleri daha da anlaşılmaz hale getiriyor.

Nordic kavurucular içinde de bir tutarlılık yok aslında, 10-15, 50, 150ppm e kadar öneriler var ancak burada önemli olan o düşük önerilerin kompozisyonu nasıl? Çoğu doğrudan çok düşük ppm gelen sularını bwt bestmax premium tarzında bir mineralizasyon ile zenginleştiriyor. Dolayısı ile ppm düşük olsada çözücülüğü yüksek olabiliyor, tabi su da hiç mineral olmasa bile yine de bir çözücü ayrı konu. Kavurucular ile konuştuğunuzda önerdikleri suların bir başlangıç noktası, referans olabileceğinden bahsediyorlar zaten bunu bu kadar kanun gibi almamak lazım. Elinizde çözücülüğü yüksek mineral içerikli, gh/kg değerleri uygun bir suyunuz varsa demleme parametreleriniz ile daha rahat oynayabiliyor ve kahveye daha rahat adapte olabiliyorsunuz.
Tim Wendelboe güncel nasıl kullanıyor Orkun Bey'de daha yeni bilgi vardır ama ben bir yerde 2-3 yıl önce okuduğumda 71ppm tds, 3gh, 2kh gibi bir su kullanıldığı yazılmıştı. Dolayısı ile kendileri de zaman içinde zularını değiştiriyor olabilir.

Burada konu biraz iyi kötüden ziyade kavurucunun kendi kullandığı su ile aldığı tada yaklaşabilmek diye düşünüyorum. Benim için çok net bir örnek mesela son Solberg & Hansen kahveleri oldu. Kahveler benim suyum ile ciddi şekilde tatlı çıkıyordu, firma ile görüştüğümde kullandıkları suları gh/kh olarak benimkinden daha düşük değerlerde olduğunu gördüm, dolayısı ile muhtemelen benim suyum onlarınkine göre asiditeyi bir miktar daha baskılıyordu. Öneri olarak bir tık az (az da olsa under-extract) demleyebileceğimi söylediler asiditeyi ön plana çıkartmak için, yani bile bile az dem al dediler ki bu amaç için güzel bir çözümdü.

Bunun yanında açık kavrum yüksek, koyu kavrum düşük ppm diye bir kalıbı kullanırsak, koyu kavrum bir çekirdeği doğru şekilde çözemeden henüz şeker, karbonhidrat, yağlara ulaşamadan demlemeyi bitirip normalden alacağımızdan da daha kötü bir sonuç almak olası olacaktır. eldeki su hangi kahvede, neyi, ne zaman çözebiliyora göre yaptığımız demleme sonucu oldukça değişecektir.
Amacımız kahvedeki iyi bileşenleri demleme süremiz içinde alabilmek. Bu açık kavrum içinde geçerli koyu kavrum içinde.
2017’de suları bahsettiği gibiydi Tim’lerin. Hatta Norveç’ten nişanlım alıp getirmişti de denemek için. Özellikle sene belirttim çünkü ne su ne teoriler durağan değiller. Görüşünüze katılıyorum, benim de anlatmak istediğimi daha iyi bir şekilde, örneklerle anlatmışsınız. ✌️
 
Geri
Üst